ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΑΤΡΑ
«Στο Πολυτεχνείο μίλησε ο λαός, ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός»

Μαζική και με παλμό η συγκέντρωση και η πορεία που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο και Φοιτητικοί Σύλλογοι

Μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα έστειλαν και από την Πάτρα εργαζόμενοι και νεολαία, με τη μαζική και μαχητική πορεία που πραγματοποίησαν στους δρόμους της πόλης, τιμώντας την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. «Στο Πολυτεχνείο μίλησε ο λαός, ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός», διατράνωσαν στη συγκέντρωση που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο και Φοιτητικοί Σύλλογοι και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Ηταν τέτοιος ο ενθουσιασμός, που παρά και τον άσχημο καιρό, σε αρκετά σημεία της πορείας έγιναν στάσεις. Φοιτητές τραγούδησαν το «Ακορντεόν» μέσα σε χειροκροτήματα και συνθήματα, πως «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται, ούτε προσκυνά», συνθήματα ενάντια στον φασισμό, αλλά και όσα τονίζουν ότι κανένας Ελληνας φαντάρος δεν έχει δουλειά έξω από τα σύνορα της χώρας, επισημαίνοντας παράλληλα: «Ενωση και ΝΑΤΟ, πολέμου συνδικάτο». Μαθητές και φοιτητές άναψαν καπνογόνα δίνοντας ξεχωριστό τόνο, απαιτώντας ταυτόχρονα να φύγουν οι πολυεθνικές απ' τα σχολεία και τις πανεπιστημιακές σχολές.

Το «παρών» στη συγκέντρωση και την πορεία έδωσε επίσης πολυπληθής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη. Παρευρέθηκε, ακόμα, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και της ΤΕ Αχαΐας.


Η πορεία κατευθύνθηκε στο μνημείο Νίκου Τεμπονέρα και από εκεί ολοκληρώθηκε στην πλατεία Γεωργίου, με τους συγκεντρωμένους να τραγουδούν... «Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες».

Στο πλαίσιο του εορτασμού επίσης, χτες το πρωί στεφάνια κατέθεσαν στο Παράρτημα του Πανεπιστημίου και στο κτίριο της πρώην Ασφάλειας ο δήμαρχος Πατρέων, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, καθώς και πολλά εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι. Επίσης η Ενωση Κυπρίων Φοιτητών Πάτρας και η Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Πάτρας.

Στο χώρο του πρώην κτιρίου της Ασφάλειας τονίστηκε ότι «εδώ βασανίστηκαν εκατοντάδες αγωνιστές την περίοδο της δικτατορίας» και κατατέθηκαν στεφάνια από την οικογένεια του Γιώργου Σαμούρη, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Πολυτεχνείο στην Αθήνα.

  • Συγκεντρώσεις και πορείες από Εργατικά Κέντρα, σωματεία εργαζομένων και άλλους φορείς, πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Αγρίνιο, στον Πύργο, στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, όπου το πρωί το Εργατικό Κέντρο και σωματεία κατέθεσαν επίσης στεφάνια στο μνημείο του Πολυτεχνείου στην πλατεία Καμπάνας στο Αργοστόλι.

Μαχητικά τίμησαν την εξέγερση σε όλη τη χώρα
Θεσσαλία

Λάρισα
Λάρισα
Στη Θεσσαλία, περιοχή η οποία παίζει καίριο ρόλο στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις να την έχουν μετατρέψει και επίσημα σε αμερικανοΝΑΤΟικό, ιμπεριαλιστικό - πολεμικό προγεφύρωμα, μετατρέποντας τη χώρα σε θύτη και τον λαό σε στόχο αντιποίνων, εργαζόμενοι από διάφορους χώρους δουλειάς, νεολαίοι μέσα από τους φοιτητικούς τους συλλόγους και τα μαθητικά τους συμβούλια, διαδήλωσαν χτες μαχητικά και μαζικά, στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα να ξεκουμπιστούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από όλη την Ελλάδα, καμία συμμετοχή - καμία εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, κανένας φαντάρος, αξιωματικός και στρατιωτικό υλικό εκτός συνόρων, διεκδικώντας ταυτόχρονα τα σύγχρονα δικαιώματα και ανάγκες τους, στη δουλειά, στη μόρφωση και τη ζωή.

Στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στην παρουσία 8 UAV τύπου MQ-9 REAPER της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAFE) με το προσωπικό υποστήριξής τους στην 110 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ). Με συνθήματα όπως «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», η πορεία πέρασε από το Αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας (ΑΤΑ). Εκεί αντιπροσωπεία των μαζικών φορέων κατήγγειλε για μια ακόμη φορά τη μετατροπή της πόλης σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο και επέδωσε το ψήφισμά της στον αξιωματικό υπηρεσίας. Νωρίτερα, στεφάνια στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου κατέθεσαν αντιπροσωπείες των Οργανώσεων Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και των μαζικών φορέων.

Γιάννενα
Γιάννενα
Στον Βόλο, έγινε συγκέντρωση στον Θόλο και πορεία προς το στρατόπεδο «Γεωργούλα», όπου με βάση τη Συμφωνία για τις Βάσεις, είναι μόνιμα εγκατεστημένα στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμός των ΗΠΑ, που προωθούνται συχνά προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και γι΄ αυτόν το λόγο οι Αμερικανοί το χαρακτηρίζουν ως Logistics Support Area «Volos», ενώ προορίζεται και για εκπαίδευση επίλεκτων Ουκρανών στρατιωτικών. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την προώθηση του ενεργειακού σχεδιασμού των ΗΠΑ με τη δημιουργία υποδομών για την αποθήκευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και την παρουσία αεροκίνητων μονάδων και μαχητικών ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού στο Στεφανοβίκειο.

Μαχητικές κινητοποιήσεις έγιναν και σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Σκόπελο.

Ηπειρος

Μαζική ήταν και η διαδήλωση στα Γιάννενα, που οργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με κατάθεση στεφάνων από τους φορείς του νομού, ενώ ακολούθησε αφήγηση αποσπάσματος από το «Μεγάλο μας τσίρκο» εκ μέρους των φοιτητών του «Πολυχώρου νεανικής δημιουργίας» των φοιτητικών συλλόγων. Παράλληλα, ξεχώρισε η παρουσία δεκάδων μαθητών και παιδιών μικρότερων ηλικιών που κατέθεσαν στο μνημείο Ηρώων Πολυτεχνείου το δικό τους κόκκινο γαρύφαλλο. Μαθητές από τα λαϊκά μαθήματα αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου, από το Κέντρο Προστασίας Παιδιών, το «Κόκκινο αερόστατο» κ.ά. έδωσαν την δική τους υπόσχεση ότι «το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα».

Καβάλα
Καβάλα
Επικεφαλής της πορείας μπήκαν οι φοιτητικοί σύλλογοι που με την μαχητικότητά τους βροντοφώναξαν «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκύνα» και «το Πολυτεχνείο ζει, εξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί». Το «παρών» στη μεγάλη διαδήλωση έδωσαν οι Οργανώσεις Ιωαννίνων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που με σύνθημα «Ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός» έστειλαν ηχηρό μήνυμα ότι ο λαός μπορεί να διεκδικήσει το δίκιο του, να παλέψει για την κοινωνία των αναγκών του, τον Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Αρτα, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, Κέρκυρα και Λευκάδα.

Βόρεια Ελλάδα

Με μαζικές και μαχητικές πορείες και καταθέσεις στεφάνων, τιμήθηκε η επέτειος του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου στις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, με τα επίκαιρα αντιιμπεριαλιστικά του συνθήματα να ακούγονται ιδιαίτερα από τη νεολαία από τον Εβρο έως και τη Φλώρινα.

Στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία ύστερα από τη συγκέντρωση στο δημαρχείο, μεταφέροντας στους κεντρικούς δρόμους το σύνθημα «Η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών». Η πορεία πέρασε από την πύλη του λιμανιού της πόλης, το οποίο οι κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει σε ορμητήριο πολέμου των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων και οι συγκεντρωμένοι, φωνάζοντας συνθήματα κρέμασαν πανό στο οποίο έγραψαν «Το Πολυτεχνείο ζει! έξω οι βάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ». Στη συνέχεια, η πορεία κατέληξε στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης, όπου στεφάνια κατέθεσαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς.

Στην Ξάνθη, η μαζική πορεία των σωματείων, των φορέων και του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης πέρασε έξω από την έδρα του Δ' Σώματος Στρατού, όπου οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα όπως «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».

Με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων, φορέων και συλλόγων της πόλης πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση στην Καβάλα, ενώ στην Κοζάνη, η μαχητική πορεία που πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, έχοντας στην κεφαλή τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων κατέληξε στην πλατεία Συντάγματος, έξω από το παλαιό κτίριο της Ασφάλειας, όπου και κατατέθηκαν στεφάνια.

Αντίστοιχες πορείες και καταθέσεις στεφάνων πραγματοποιήθηκαν στην Κομοτηνή, στη Δράμα, στην Κατερίνη, στη Νάουσα, στις Σέρρες, στην Πτολεμαΐδα και τη Φλώρινα.

Στερεά Ελλάδα

Με πολύμορφες δράσεις τιμήθηκε από συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους και φορείς η 49η επέτειος του Πολυτεχνείου στη Στερεά Ελλάδα, με συγκεντρώσεις στη Λαμία και τη Λιβαδειά και καταθέσεις στεφάνων και λουλουδιών στη Θήβα και στο Καρπενήσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ