ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 20 Νοέμβρη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Πλατιά καμπάνια ενημέρωσης και δράσης για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα επικίνδυνα σχέδια στο Αιγαίο

Με ανοιχτή επιστολή απευθύνονται στον λαό των νησιών, στους στρατευμένους, στους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι επιφορτισμένοι με την άμυνά τους

Από το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στη Μυτιλήνη το 2021
Από το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στη Μυτιλήνη το 2021
Μια μεγάλη πρωτοβουλία αναλαμβάνουν τις επόμενες μέρες οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στο Αιγαίο, δίνοντας συνέχεια στη συζήτηση με τον λαό, αλλά κυρίως στην οργάνωση δράσεων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στους επικίνδυνους σχεδιασμούς στο Αιγαίο, με αιχμή τις διευθετήσεις που προωθούνται στα Ελληνοτουρκικά με ΝΑΤΟική εποπτεία.

Γι' αυτήν την πρωτοβουλία, που ξεδιπλώνεται με επίκεντρο την ανοιχτή επιστολή των Οργανώσεων προς τον λαό των νησιών, τους στρατευμένους, τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στο Αιγαίο, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Παναγιώτη Μεντρέκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου.

* * *

-- Τι σηματοδοτεί αυτό το διάστημα η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του Αιγαίου;

-- Αυτήν την περίοδο ο λαός των νησιών δοκιμάζεται πολύ σκληρά από την ακρίβεια. Τα καύσιμα και η Ενέργεια, τα βασικά είδη είναι πανάκριβα, το ίδιο τα ενοίκια, τα εισιτήρια κ.ά. Η κατάσταση στα νοσοκομεία και στα κατ' όνομα Κέντρα Υγείας, λόγω των μεγάλων ελλείψεων, είναι τραγική. Αυτά τα ζητήματα βρίσκονται σταθερά στο κέντρο της προσοχής και της παρέμβασής μας.

Ωστόσο οι εξελίξεις είναι κρίσιμες και σε ό,τι αφορά την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο που διεξάγουν στην Ουκρανία, σε βάρος του λαού της, η Ρωσία και το ΝΑΤΟ, μα και σε ό,τι αφορά τις αμφισβητήσεις και τους σχεδιασμούς στο Αιγαίο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Οι κίνδυνοι που πηγάζουν για τον λαό και τα νησιά του Αιγαίου από την εμπλοκή της χώρας στους σφοδρούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και αντιπαραθέσεις είναι μεγάλοι. Το ΚΚΕ έχει χρέος να ενημερώσει τους νησιώτες. Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν συντονισμένα ή καθησυχάζουν και αποπροσανατολίζουν ή κρύβουν και συγκαλύπτουν τις σοβαρές πλευρές των εξελίξεων και των πραγματικών απειλών.

-- Ποιο είναι το κλίμα στα νησιά; Οι νησιώτες ανησυχούν, ενδιαφέρονται για αυτές τις εξελίξεις;

-- Ναι, ανησυχούν και προβληματίζονται. Αυτό το διαπιστώνουμε από τη ζωντανή επαφή που έχουμε. Διαρκώς μεγαλώνει εκείνο το τμήμα που έχει πολλά ερωτήματα και αναζητεί απαντήσεις, τις οποίες το ΚΚΕ έχει τη δυνατότητα και τη θέληση να δώσει. Η ανοιχτή επιστολή θέτει τα βασικά ζητήματα στα οποία καλούμε να συζητήσουμε με καθέναν και καθεμιά που θέλει να μάθει και να συμβάλει στην ενημέρωση του λαού. Απευθυνόμαστε και επιδιώκουμε να συζητήσουμε και με ανθρώπους που δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας.

Εκτιμώ ότι θα βρούμε μεγάλη ανταπόκριση, με την προϋπόθεση να γίνει ένα τολμηρό άνοιγμα. Τις θέσεις του ΚΚΕ τις ακούνε και τις μετρούν - και σε μεγάλο βαθμό τις εμπιστεύονται - όλοι αυτοί που σκέφτονται και μελετούν τις εξελίξεις χωρίς προκαταλήψεις. Το ΚΚΕ έχει αποδείξει ότι έχει και την ικανότητα και το θάρρος να λέει την αλήθεια στον λαό, να κάνει σωστές προβλέψεις, να ξεσκεπάζει την κυρίαρχη πολιτική και προπαγάνδα.

-- Με αφορμή την καμπάνια, τι θα λέγατε σε κάποιον που δεν παρακολουθεί στενά τις θέσεις του ΚΚΕ για αυτά τα ζητήματα;

-- Καλούμε τον καθένα και την καθεμιά να συζητήσει με το ΚΚΕ. Το όφελος θα είναι μεγάλο. Γνωρίζοντας τις θέσεις του, θα αποκτήσει μια ολοκληρωμένη γνώση των εξελίξεων και των αιτιών που τις προκαλούν. Π.χ. το ΚΚΕ δεν μένει μόνο στην παρουσίαση των μεγάλων κινδύνων που πηγάζουν από την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά εξηγεί και τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτή η συμμετοχή.

Σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, το ΚΚΕ καταδεικνύει ποιοι και γιατί ενισχύουν την επιθετικότητα της Τουρκίας, ποιοι και γιατί επιδιώκουν το καθεστώς συνδιαχείρισης στο Αιγαίο κ.λπ. Και, βεβαίως, δεν μένουμε μόνο στις διαπιστώσεις και τις αποκαλύψεις, αλλά δείχνουμε και συζητάμε και ποιος είναι ο δρόμος για να αποτρέψει ο λαός τους μεγάλους κινδύνους.

-- Γιατί εκτός από τους στρατευμένους απευθύνεστε με έμφαση και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων;

-- Γιατί το ΚΚΕ ενδιαφέρεται να ενημερώσει και να συζητήσει και με τους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς του στρατού. Πιστεύουμε ότι και γι' αυτούς έχει μεγάλη σημασία να γνωρίσουν τις θέσεις του Κόμματος, αλλά και για εμάς να ακούσουμε τους προβληματισμούς και τις θέσεις τους. Αλλωστε το ΚΚΕ ενδιαφέρεται, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, και για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί και οι οικογένειές τους, που βρίσκονται και ζουν στα νησιά, και τα οποία σταθερά τα αναδεικνύει και τα διεκδικεί μέσα και έξω από τη Βουλή.

-- Με ποιους τρόπους και ποιες μορφές θα ξεδιπλώσετε αυτήν την πρωτοβουλία;

-- Επιδιώκουμε η δράση μας να είναι πλατιά και πολύμορφη. Θα παρουσιάσουμε την ανοιχτή επιστολή στα τοπικά ΜΜΕ κάθε νησιού με συνεντεύξεις Τύπου. Την έχουμε τυπώσει σε μεγάλο τιράζ, ώστε να κάνουμε εξορμήσεις και περιοδείες σε μαζικούς χώρους εργαζομένων και νεολαίας, σε συνοικίες, χωριά αλλά και σε στρατόπεδα. Θα οργανώσουμε δεκάδες συσκέψεις και εκδηλώσεις. Θα επιδιώξουμε, με βουλευτές και άλλα στελέχη του Κόμματος, να επισκεφτούμε στρατόπεδα, να έχουμε συναντήσεις με συνδικαλιστικούς φορείς κ.λπ.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Σε επικίνδυνους δρόμους σπρώχνουν τα σχέδια «διευθετήσεων»

Τους επικίνδυνους δρόμους στους οποίους οδηγεί τον λαό η εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια αναδεικνύει το διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε την Πέμπτη, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Λιβύη, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν το ταξίδι του στην Τρίπολη και η συνάντησή του με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Μένφι. Το ταξίδι στην Τρίπολη, που αρχικά δεν είχε ανακοινωθεί, ακυρώθηκε αφού εκεί τον περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, Νάιλα Μανγκούς, η οποία συνυπέγραψε πρόσφατα την τουρκολιβυκή συμφωνία για κοινή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα ανοιχτά της Λιβύης, παραγνωρίζοντας π.χ. δικαίωμα ΑΟΖ στην Κρήτη. Ακολούθησαν ανακοινώσεις από τα ΥΠΕΞ Ελλάδας και Λιβύης, όπου κάθε πλευρά κατέκρινε την άλλη. Η κυβέρνηση επαναλάμβανε τα περί διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό ΑΟΖ «όταν προκύψει νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση», την ίδια ώρα που στο παρασκήνιο σταθερά ζητάει την παρέμβαση των ΗΠΑ προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, την ίδια μέρα κατέφτανε στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, Ν. Παναγιωτόπουλου, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μπ. Γκαντζ. Ο Παναγιωτόπουλος έσπευσε να μιλήσει για διμερή «στρατηγική σχέση», ενώ συνεχάρη τον Γκαντζ για την πρόσφατη συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου για καθορισμό ΑΟΖ, λέγοντας ότι «δίνει παράδειγμα για να το ακολουθήσουν όλες οι χώρες της περιοχής», αποσιωπώντας ότι η συμφωνία έχει στον πυρήνα της τη συνεκμετάλλευση υπό αμερικανική επίβλεψη.

Ο Γκαντζ, από την πλευρά του, εστίασε στην «ιρανική επιθετικότητα» τονίζοντας ότι συνιστά «απειλή για την περιοχή και για τον κόσμο», δείχνοντας βασικά πού στοιχίζονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Εξάλλου, τη σημασία της «ευρωατλαντικής συνοχής» στην περιοχή αναδείκνυε και η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στο Μπαλί, όπου και συζήτησαν εφ' όλης της ύλης, ενώ η Αγκυρα λέει ότι απέσπασε και νέες δεσμεύσεις για την αγορά νέων F-16. Από κοντά και η Ιταλία, που διά στόματος πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, υπογράμμισε ότι Ρώμη - Αγκυρα «συμφώνησαν να αξιοποιήσουν από κοινού τις ευρείες δυνατότητες της περιοχής της Μεσογείου». Ενώ στη δική του συνάντηση ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, κάλεσε σε «αποφυγή αναθέρμανσης των εντάσεων» στην Ανατ. Μεσόγειο, σε μια διατύπωση «διπλής ανάγνωσης». Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νικητή των πρόσφατων εκλογών στο Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, ο Ερντογάν συμφώνησε σε συνεργασία «για να δημιουργήσουν νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ».

Την Παρασκευή, ο Ερντογάν είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, συζητώντας - σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου - «με ειδική προσοχή τις προοπτικές υλοποίησης της πρωτοβουλίας δημιουργίας ενός μεγάλου κόμβου αερίου στην Τουρκία».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η βαθύτερη εμπλοκή στους ανταγωνισμούς οδηγεί τον λαό σε επικίνδυνες περιπέτειες

Σε σχόλιό του για το «διπλωματικό επεισόδιο» με την «προσωρινή κυβέρνηση» της Λιβύης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Τα προβλήματα που εμφανίζονται στις σχέσεις Ελλάδας - Λιβύης επαναφέρουν στην επικαιρότητα τις συγκρούσεις και την πορεία διάλυσης του κράτους της Λιβύης, που ξεκίνησε με την αμερικανοΝΑΤΟική επέμβαση στη συγκεκριμένη χώρα της Β. Αφρικής και με την άμεση εμπλοκή και στήριξη τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας.

Αυτή η ρίζα του προβλήματος, που συνδέεται με τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Λιβύης, αποσιωπάται συστηματικά τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα υπόλοιπα κόμματα του ΝΑΤΟικού τόξου.

Εχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε αυτούς τους ανταγωνισμούς όχι μόνο δεν συνιστά εγγύηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα αλλά οδηγεί τους λαούς σε νέες επικίνδυνες περιπέτειες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ