ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 20 Νοέμβρη 2022
Σελ. /40
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή 27 Νοέμβρη η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στη Χαλκίδα

Με αφορμή την επέτειο ίδρυσης του Κόμματος και τα εγκαίνια των νέων γραφείων, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας | Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Θύμιο Καψή (Ανάποδο) και συναυλία από τον Μ. Ανδρουλιδάκη και την Ρ. Αντωνοπούλου

Με μια μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, την Κυριακή 27 Νοέμβρη, στις 11.30 π.μ. στο δημοτικό κλειστό γήπεδο Χαλκίδας «Μελίνα Μερκούρη» (κολυμβητήριο), τιμά τα 104 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και γιορτάζει την απόκτηση ιδιόκτητων γραφείων του Κόμματος στη Χαλκίδα.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιέρωμα στον Θύμιο Καψή (Ανάποδο) από τη Θεατρική Ομάδα της Οργάνωσης Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του Κόμματος και συναυλία - αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, με τους Μανόλη Ανδρουλιδάκη και Ρίτα Αντωνοπούλου.

Νωρίτερα, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των ιδιόκτητων γραφείων της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας στη Χαλκίδα, στην οδό Δημ. Σαμαρτζή 24 και Γκόρτζη, στα οποία θα δοθεί η ονομασία «Κτίριο Θύμιος Καψής "Ανάποδος"».

Πρόκειται για μια εκδήλωση που «σφραγίζει» την ολοκλήρωση του μεγάλου στόχου για την απόκτηση ιδιόκτητων γραφείων της Επιτροπής Περιοχής στην έδρα της, στη Χαλκίδα, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η εκδήλωση να αποτελέσει σταθμό στο κάλεσμα συμπόρευσης που απευθύνει το Κόμμα.

Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στη Χαλκίδα και σε ολόκληρη τη Στερεά και την Εύβοια, με μαζικές εξορμήσεις, με επαφή άνθρωπο τον άνθρωπο, πραγματοποιούν πλατύ αλλά και στοχευμένο άνοιγμα. Με την ειδική πρόσκληση για τους απογόνους αγωνιστών, με εξορμήσεις σε εργοστάσια και χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και στα καταστήματα, δίνουν τον τόνο για να αποτελέσει η εκδήλωση της 27ης Νοέμβρη ένα πρωτόγνωρο πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός για τη Χαλκίδα και συνολικά για την περιοχή.


Μουσικοθεατρικό δρώμενο για τον Θύμιο Καψή και τους αγωνιστές του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του ΔΣΕ

Από τις πρόβες της θεατρικής ομάδας
Από τις πρόβες της θεατρικής ομάδας
Τον δικό της χώρο στο νέο κτίριο του ΚΚΕ στη Χαλκίδα έχει τις τελευταίες βδομάδες η νεοσύστατη θεατρική ομάδα της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ. Μια ομάδα που συγκροτήθηκε από μέλη και φίλους του Κόμματος, αλλά και από ανθρώπους που για πρώτη φορά ήρθαν σε επαφή με το Κόμμα και αποδέχτηκαν την πρόσκληση να συμμετάσχουν στην προσπάθεια.

Από τη συγκρότησή της η ομάδα είχε θέσει ήδη ψηλά τον πήχη: Να πλαισιώσει τη μεγάλη εκδήλωση για τα εγκαίνια των νέων γραφείων, ανεβάζοντας ένα μουσικοθεατρικό αφηγηματικό δρώμενο προς τιμήν του Θύμιου Καψή και των αγωνιστών του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του ΔΣΕ.

Στην παράσταση συμμετέχουν οι:

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σκόκας

Σκηνογραφία: Ρένα Τσιβίκα

Ηθοποιοί: Σοφία Βέβη - Ανδριτσοπούλου, Ράνια Γιαβάρα, Σταύρος Κολιοφούτης, Γιάννης Μωυσίδης, Δήμητρα Σάλιαρη, Γιάννης Σταμπουλής, Ηλίας Σχοινής.

Μουσικοί: Δημήτρης Λιάσκος, Αποστόλης Μωραΐτης, Χάρης Παπανικολάου.

Συλλογική δουλειά, παρακαταθήκη για τη συνέχεια

Ο «Ριζοσπάστης» συνάντησε τα μέλη της θεατρικής ομάδας και της ομάδας εργασίας για τη συγγραφή των κειμένων στις πρόβες που γίνονται στα γραφεία του Κόμματος και συνομίλησε μαζί τους για την προσπάθεια που γίνεται.

«Το αφηγηματικό αφιέρωμα στον Θύμιο Καψή, στον Γιώργο Δημόπουλο, και μέσα από αυτούς σε όλους τους μαχητές του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του ΔΣΕ, αποτελεί μία συλλογική προσπάθεια από την αρχή μέχρι το τέλος. Ανάλογη της συλλογικής προσπάθειας που έγινε τα τελευταία χρόνια για την απόκτηση των νέων ιδιόκτητων γραφείων, η οποία συνεχίζεται ώστε η δράση μας να αντιστοιχηθεί με τις δυνατότητες που μας δίνει η νέα "στέγη" της ΚΟ, αλλά και με τις αυξημένες απαιτήσεις της ταξικής πάλης σήμερα. Και εκτιμώ ότι η λειτουργία της θεατρικής ομάδας και η δουλειά που έγινε είναι ένα δείγμα για το τι μπορούμε να κάνουμε, για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες αυτές», αναφέρει η Λένα Κίλιμπα, μέλος της ομάδας εργασίας που επιμελήθηκε τα κείμενα της παράστασης.

Για τη συγγραφή των κειμένων αξιοποιήθηκαν βιβλία όπως η έκδοση της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ «Θύμιος Καψής (Ανάποδος). Κομμουνιστής, λαϊκός ηγέτης της Ρούμελης και της Εύβοιας», το βιβλίο του Γιώργου Δημόπουλου, λοχαγού του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του ΔΣΕ, κυνηγημένου και παράνομου μέχρι το 1968, ο οποίος συνελήφθη από τη χούντα, μετέπειτα δημοσιογράφου στον «Ριζοσπάστη», με τίτλο «Από χωροφύλακας αντάρτης», βιβλία του Γιώργη Μωραΐτη, ασυρματιστή στο Ανεξάρτητο Τάγμα Εύβοιας του ΔΣΕ και επίσης δημοσιογράφου στον «Ριζοσπάστη» αργότερα, καθώς επίσης βιβλία άλλων αγωνιστών, αρχειακό υλικό και ντοκουμέντα.

Μια παράσταση - έμπνευση και εφόδιο

«Αυτό που θέλαμε ήταν να καταθέσουμε την αλήθεια, με σεβασμό στον "Ανάποδο", στους αγωνιστές του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του ΔΣΕ και σε όλους τους αγωνιστές που πάλεψαν για να έχει ο λαός μια καλύτερη ζωή. Επιδιώξαμε να προσεγγίσουμε την προσωπικότητα αυτών των ανθρώπων στο πλαίσιο των συνθηκών που έδρασαν, έτσι όπως πλάστηκαν μέσα στο καμίνι της ταξικής πάλης, όπως διαπαιδαγωγήθηκαν στις γραμμές του ΚΚΕ, για να αναδειχθούν, όταν η ανάγκη και ο αγώνας το απαίτησαν, σε λαϊκούς ηγέτες που έβαλαν τη δική τους σφραγίδα για την απαλλαγή του λαού από τους δυνάστες του, για την απαλλαγή της κοινωνίας από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», επισημαίνει η Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, και προσθέτει:

«Παράλληλα όμως θέλαμε να δημιουργήσουμε μια παράσταση που να προβληματίζει το κοινό για το σήμερα. Να αποτελέσει έμπνευση και εφόδιο για τους εργαζόμενους, τους λαϊκούς ανθρώπους που "δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό". Να βάλει το λιθαράκι για το δυνάμωμα των αγώνων του λαού και μέσα από αυτούς και το δυνάμωμα του ΚΚΕ. Και εκτιμώ ότι έχουμε πετύχει να κάνουμε μια δουλειά αντάξια των προσδοκιών και του χαρακτήρα που θέλουμε να δώσουμε μέσα από αυτήν τη μεγάλη εκδήλωση. Το γεγονός και μόνο ότι άνθρωποι που δεν είχαν κάποια στενή επαφή με το ΚΚΕ δέχτηκαν να συμμετέχουν και πλέον έχουν κάνει δική τους υπόθεση το να στεριώσει και να πλαισιωθεί η θεατρική ομάδα είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα».

Σημαντικό αυτό που ήδη έχουμε καταφέρει

«Αυτό που έχουμε πετύχει μέχρι τώρα, το ότι καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να φτιάξουμε θεατρική ομάδα και να ανεβάσουμε μια πολύ απαιτητική παράσταση, είναι μια νίκη. Δείχνει το τι μπορεί να πετύχει ο λαός όταν θελήσει να γίνει αυτός πρωταγωνιστής. Ανθρωποι που οι περισσότεροι δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας, κάποιοι δεν είχαν μέχρι σήμερα συμμετάσχει σε θεατρική παράσταση, με διαφορετικές πολιτικές, ιδεολογικές, πολιτιστικές αφετηρίες και διαδρομές, καταφέραμε να γίνουμε ένα. Να ξεπεράσουμε ενδοιασμούς, αντικειμενικές δυσκολίες και προβληματισμούς και τελικά να καταφέρουμε πολύ περισσότερα από το να ανεβάσουμε απλώς μια παράσταση», αναφέρει ο Δημήτρης Σκόκας, ο οποίος έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία της παράστασης.

«Στην αρχή, αν και όλοι ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν, είχαμε πρόβλημα ακόμη και στην κατανομή των ρόλων. Κανείς ας πούμε δεν ήθελε να πάρει τον κεντρικό ρόλο που είναι αυτός του "Ανάποδου"! Ωστόσο το ξεπεράσαμε κι αυτό, όπως και αρκετές δυσκολίες που προέκυψαν, μέσα από τη συλλογική δουλειά, τη συζήτηση που κάναμε για ώρες, την κατανόηση τι θέλουμε να κάνουμε και πλέον μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μπει στο πετσί του ρόλου! Εχουμε αντιληφθεί πιστεύω για ποιο λόγο είμαστε εδώ και τι ακριβώς κάνουμε και αυτό βγαίνει σιγά σιγά και στο αποτέλεσμα», συμπληρώνει και προσθέτει:

«Το να ζωντανέψουμε αυτές τις προσωπικότητες ήταν και είναι ένα ακόμη δύσκολο εγχείρημα που εκτιμώ ότι και εδώ τα καταφέρνουμε σε ικανοποιητικό βαθμό. Κοπιάσαμε όλοι μας για να μπούμε στο πετσί του ρόλου. Κάναμε αρκετές ώρες συζήτηση, το ψάξαμε μέσα μας, διαβάσαμε για να έρθουμε όσο πιο κοντά στην εποχή εκείνη, στις συνθήκες και στα όσα βίωσαν αυτοί οι πρωτοπόροι αγωνιστές».

Πατάμε στα ίδια βήματα, με τα ίδια ιδανικά

Το πόσο δύσκολο είναι να ζωντανέψεις αυτές τις προσωπικότητες ρωτήσαμε τον Σταύρο Κολιοφούτη, ο οποίος, συμμετέχοντας για πρώτη φορά σε μια θεατρική παράσταση, ανέλαβε τον ρόλο του «Ανάποδου»: «Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα αρκετά. Είναι μεγάλο το βάρος, αλλά και μεγάλη τιμή. Τα υπόλοιπα παιδιά με την υπομονή και την επιμονή τους με βοηθούν στις πρόβες και μέσα από την ομαδική δουλειά γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι και στην εκδήλωση θα είμαστε έτοιμοι!», αναφέρει.

Συνεχίζει επισημαίνοντας: «Αυτό που εγώ νιώθω ότι με βοήθησε στον ρόλο του "Ανάποδου" είναι η ταύτιση με όλα όσα πρεσβεύει, με τα πιστεύω και τα ιδανικά του. Η ανάγκη να ακουστούν ξανά όλα αυτά για τα οποία πάλεψαν και έδωσαν τη ζωή τους όλοι αυτοί οι λαϊκοί αγωνιστές, και το πόσο επίκαιρα και αναγκαία είναι σήμερα με τη φτώχεια και την εξαθλίωση στον λαό να γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Η ανάγκη που βγαίνει από μέσα μου να συνεισφέρω και εγώ με τον τρόπο μου στο δυνάμωμα της πάλης του λαού. Αυτό είναι τελικά και το αποτέλεσμα που θέλουμε να δώσουμε στο κοινό μέσα από αυτήν την παράσταση. Να δείξουμε την κατεύθυνση και την αποφασιστικότητα που θα πρέπει να έχουν και σήμερα τα αγωνιστικά μας βήματα».

Τη δική της συμβολή στη συλλογική προσπάθεια έχει και η Σοφία Βέβη - Ανδριτσοπούλου, που μεταξύ άλλων έχει αναλάβει στην αφήγηση τον ρόλο της μητέρας του Θύμιου Καψή. «Εχω συμμετάσχει ξανά σε ερασιτεχνικά πολιτιστικά δρώμενα, όμως αυτή η προσπάθεια είναι πολύ απαιτητική. Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να συνηθίσουμε, αλλά τελικά δεθήκαμε τόσο μεταξύ μας ως ομάδα, που πλέον ανυπομονώ το πότε θα έρθουν οι μέρες της πρόβας», μας λέει η Σοφία και προσθέτει:

«Η σχέση που έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας, ο χώρος που γίνονται οι πρόβες και ο ενθουσιασμός που δείχνουμε για να ανταποκριθούμε σε αυτό που αναλάβαμε, μου δημιουργούν μια ασφάλεια και μια σιγουριά για το αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα το έργο με επηρέασε σε προσωπικό επίπεδο, ξυπνώντας μου παιδικές αναμνήσεις από την εποχή της δικτατορίας και τις διώξεις συγγενικών προσώπων, αλλά και δίνοντας διέξοδο σε ανησυχίες και αγωνίες που και μένα, όπως όλους, μας κατατρώνε καθημερινά».

«Δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας...»

Από το αφηγηματικό αυτό δρώμενο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Ευσταθία Καψή, αδερφή του «Ανάποδου», η οποία έβαλε το πρώτο λιθαράκι για την απόκτηση των νέων γραφείων του ΚΚΕ στη Χαλκίδα. Τον ρόλο της Ευσταθίας Καψή έχει η Δήμητρα Σάλιαρη, η οποία αναφέρει: «Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να συμμετέχεις σε μια τέτοια παράσταση, τόσο για το περιεχόμενο όσο και γι' αυτό που σηματοδοτεί συνολικότερα η εκδήλωση. Ολοι μας δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, αλλά ταυτόχρονα παίρνουμε και πολλά αλληλεπιδρώντας μεταξύ μας αλλά και με το ίδιο το έργο. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να προσφέρει πολλά και αξίζει να έχει συνέχεια».

«Το να πλαισιώσουμε μουσικά την αφήγηση και συνολικότερα όλη την παράσταση ήταν ένα ακόμη δύσκολο εγχείρημα που τόλμησε η ομάδα. Με συλλογική δουλειά και τη βοήθεια μουσικών που πρόθυμα δέχτηκαν να βοηθήσουν πιστεύω πως καταφέραμε να δέσουμε και να δώσουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα», αναφέρει ο Δημήτρης Λιάσκος, μουσικός, μέλος της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.


Εκπλήρωση ενός μεγάλου χρέους

«Στολίδι» για το Κόμμα και την περιοχή τα νέα γραφεία

Η πρόσοψη και η είσοδος των νέων γραφείων
Η πρόσοψη και η είσοδος των νέων γραφείων
«Το κτίριο που στεγάζονται πλέον η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας και οι υπόλοιπες Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Χαλκίδα, το οποίο θα φέρει και επίσημα την ονομασία "κτίριο Θύμιος Καψής - Ανάποδος" έχει αρχίσει και αποκτά τη μορφή και την υπόσταση που θέλουμε.

Ωστόσο υπάρχει αρκετή δουλειά ακόμη να κάνουμε, όχι τόσο από πλευράς τεχνικών εργασιών αλλά κυρίως στο να το μετατρέψουμε σε ένα κτίριο αναφορά για την πόλη της Χαλκίδας. Σε αυτό εκτιμούμε ότι θα συμβάλει η μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνουμε και το πλατύ άνοιγμα που υλοποιούν οι Οργανώσεις», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Θανάσης Παππάς, στέλεχος του ΚΚΕ, ο οποίος συμμετείχε ενεργά σε κάθε βήμα αυτής της μακρόχρονης και επίπονης προσπάθειας.

Και προσθέτει: «Φυσικά νιώθουμε και μία ικανοποίηση γιατί καταφέραμε να ανταποκριθούμε στην ηθική υποχρέωση που είχαμε απέναντι στην Ευσταθία Καψή, μαχήτρια του ΔΣΕ που φυλακίστηκε και εξορίστηκε για τους αγώνες της και η οποία έβαλε το πρώτο λιθαράκι για την απόκτηση των γραφείων.

Ηθική δέσμευση στον Θύμιο Καψή - Ανάποδο, διοικητή του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του ΔΣΕ και όλους τους μαχητές, αλλά και απέναντι σε όλους όσοι είτε με οικονομική προσφορά, είτε με εθελοντική εργασία συνέβαλαν στην απόκτηση και την ανακατασκευή του κτιρίου, ανάμεσά τους και άνθρωποι που η πολιτική τους τοποθέτηση είναι πέρα από το ΚΚΕ, αλλά που εκτιμάνε την αγωνιστική στάση του Κόμματος και των κομμουνιστών στην πάλη για τα κοινωνικά προβλήματα.

Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις ανθρώπους να συγκινούνται όταν επισκέπτονται τα γραφεία. Να σταματούν περαστικοί κοιτάζοντας το κτίριο - ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες που τοποθετήθηκε επιγραφή - και να σου μιλούν για συγγενικά τους πρόσωπα που ήταν μαζί με τον Ανάποδο, τον Βλαχούτσικο, τον Τσάκαλο, που πολέμησαν στην Αντίσταση και στον Δημοκρατικό Στρατό».

Αποτέλεσμα συλλογικής - εθελοντικής δουλειάς


Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν και την πείρα που βγαίνει από τη μεγάλη μάχη που έδωσε τα τελευταία χρόνια η Οργάνωση Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας για την απόκτηση των νέων γραφείων, ο Θανάσης Παππάς σημειώνει:

«Αποτελεί παρακαταθήκη ο τρόπος που δούλεψαν όλες οι Οργανώσεις στις οικονομικές εξορμήσεις, το πώς απευθυνθήκαμε πλατιά σε απογόνους αγωνιστών και φίλους του Κόμματος. Εξίσου σημαντικό είναι και το κλίμα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών για την ανακατασκευή των γραφείων, όπου μεγάλο μέρος έγινε με εθελοντική προσφορά και δεκάδες "κόκκινα μεροκάματα". Σύντροφοι και φίλοι ήρθαν από διάφορες περιοχές, από Λιβαδειά, Ναύπακτο, Αλιβέρι, από Αττική για να προσφέρουν στις δουλειές που απαιτούνταν.

Σημαντική επίσης ήταν η συμβολή των μελών της ΚΝΕ, που ανά ομάδες έδιναν καθημερινά το "παρών" στις εργασίες, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια. Οπως επίσης ανθρώπων της γειτονιάς που μας βοήθησαν, αλλά και συντρόφων και φίλων που φρόντιζαν καθημερινά να μη λείψει τίποτα από τα μαστόρια στην οικοδομή των νέων γραφείων».


Προσκλητήριο από απογόνους αντιστασιακών

Μπροστά στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της Κυριακής 27 Νοέμβρη στη Χαλκίδα, ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με απογόνους αντιστασιακών, οι οποίοι δήλωσαν την παρουσία τους και απηύθυναν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής.

«Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που αποτελεί μεγάλη τιμή για μας τους απογόνους αντιστασιακών, αλλά πάνω από όλα για όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για να μπορεί να ζει ο λαός καλύτερα», αναφέρει ο Δημήτρης Κόκκος, εγγονός του Προκόπη Τζάνου (Λόγγος), διοικητή τμήματος του ΕΛΑΣ στη νότια Εύβοια, με συμμετοχή στη μεγάλη μάχη της Λαμπούσας.

Και προσθέτει: «Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές αλλά και συνολικότερα η προσπάθεια που κάνει το Κόμμα για τη διάσωση αρχειακού υλικού και ντοκουμέντων καθώς τεράστιος πλούτος έχει χαθεί ή κινδυνεύει να χαθεί. Εγώ στεναχωριέμαι που αν και γνώρισα τον παππού και είχα επαφή μαζί του δεν κατάφερα να σώσω το υλικό που είχε συγκεντρώσει».

«Η εκδήλωση της Κυριακής 27/11 δεν αποτελεί μόνο το επισφράγισμα της μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας που έγινε τα προηγούμενα χρόνια και την εκπλήρωση της ηθικής δέσμευσης που είχε το Κόμμα απέναντι στην Ευσταθία Καψή και όλους τους αγωνιστές. Είναι ένας σταθμός που ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για ακόμη μεγαλύτερο δυνάμωμα του Κόμματος και της πάλης για τον σοσιαλισμό», αναφέρει ο Δημήτρης Ραχιώτης, από την Ιστιαία.

Η οικογένειά του πρόσφερε με πολλές θυσίες στην ΕΑΜική Αντίσταση και στους αγώνες του λαού, με χαρακτηριστική περίπτωση τον θείο του Γιάννη Ραχιώτη, που το τμήμα του ήταν από τα πρώτα που μπήκαν στη Χαλκίδα και απεικονίζεται με άλλους συγχωριανούς του σε φωτογραφία στην παλιά Γέφυρα Χαλκίδας.

«Την Κυριακή πρέπει να είμαστε όλοι εκεί για να αποτίσουμε τιμή σε όλους τους παλιούς αγωνιστές και παράλληλα να σηματοδοτήσουμε νέους μαζικούς και δυναμικούς αγώνες», καταλήγει.


Ενισχύουμε τους δεσμούς που χτίστηκαν στους αγώνες

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας

-- Ποιος είναι ο στόχος αυτής της μεγάλης πρωτοβουλίας;

-- Με το σύνθημα της εκδήλωσης, «104 χρόνια ΚΚΕ. Συνεχίζουμε για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων», θέλουμε να καλέσουμε τους χιλιάδες εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματίες, νέους και γυναίκες της περιοχής, να συμπορευτούν στον αγώνα με το ΚΚΕ παντού, στο σωματείο, στον σύλλογο, στις επιτροπές αγώνα, στις βουλευτικές και δημοτικές - περιφερειακές εκλογές, στον αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει, για εμάς και τα παιδιά μας.

Να συναντηθούμε με τους εκατοντάδες εργαζομένους που το προηγούμενο διάστημα δώσαμε μαζί σημαντικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή, με τους απογόνους των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

-- Ποια είναι τα μηνύματα από τη μέχρι τώρα προετοιμασία και προπαγάνδιση της εκδήλωσης;

-- Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι οι ισχυροί δεσμοί του Κόμματος με τον λαό της περιοχής. Δεσμοί που διαμορφώθηκαν και σφυρηλατήθηκαν από την υπερεκατοντάχρονη ηρωική και πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών της Ρούμελης, και οι οποίοι ανανεώνονται και δυναμώνουν μέσα από τον καθημερινό αγώνα.

Αντλούμε δύναμη και πίστη ώστε ακόμα πιο αποφασιστικά, με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και στον λαό να ριχτούμε στη μάχη για να δυναμώσει η συστράτευση νέων δυνάμεων με το ΚΚΕ, για να βαδίσουμε στον δικό μας ελπιδοφόρο δρόμο. Στον δρόμο της ανατροπής του σάπιου συστήματος της βαρβαρότητας, της εκμετάλλευσης, του πολέμου.

-- Προηγήθηκε μία περίοδος έντονων γεγονότων και αγώνων με μεγάλη απαιτητικότητα, που ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη. Τι αποτύπωμα αφήνει στην Οργάνωση η πρωτοπόρα δράση για τη στήριξη και την οργάνωσή τους;

-- Οι σημαντικοί αγώνες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή και βρίσκονται σε δύσκολη καμπή, όπως ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, βοήθησαν την Οργάνωση να βγει πιο ώριμη, πιο έμπειρη και ικανή για να ηγηθεί στη συνέχεια της πάλης σε όλα τα μέτωπα και σε ακόμα πιο απαιτητικές συνθήκες.

Τα χρήσιμα συμπεράσματα από τη δράση της ΚΟ στην περιοχή την προηγούμενη περίοδο επιβεβαιώνουν αυτό που το Κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής τονίζει: Καμία αναμονή. Αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού, για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής.

Αυτό επιβεβαιώνουν οι αγώνες των εργατών της ΛΑΡΚΟ, που τρία χρόνια τώρα παραμένουν όρθιοι και μέσα στις εργασίες τους, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά και στη ζωή, για την ενιαία λειτουργία της ΛΑΡΚΟ προς όφελος του λαού και των αναγκών του.

Αυτό επιβεβαιώνει και ο μεγάλος αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια, για να μείνουν στον τόπο τους και να διασφαλίσουν τη ζωή και το μέλλον τους. Αγώνας με τον οποίο κατάφεραν μέχρι τώρα να επιβάλουν ορισμένα μέτρα και να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για ακόμα πιο αποφασιστική συνέχιση του αγώνα.

Αυτό επιβεβαιώνουν επίσης οι αγώνες σε χώρους δουλειάς για Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, για μέτρα προστασίας από τις άθλιες συνθήκες δουλειάς, ο αγώνας των κατοίκων στη Μεσσαπία, στο Ληλάντιο, στη Φθιώτιδα, που οργανώθηκαν και διεκδικούν μέτρα αποκατάστασης των ζημιών από τις φονικές πλημμύρες και προστασίας της ζωής και του εισοδήματός τους.

Επιβεβαιώνεται ότι η οργή και αγανάκτηση πρέπει να βρίσκει την αληθινή διέξοδο, να μην εγκλωβίζεται στην παραλυτική λογική της αναμονής που καλλιεργούν τα αστικά κόμματα γιατί θέλουν τον λαό στη γωνία.

Οταν ο λαός παίρνει την υπόθεση της προστασίας της ζωής του και του μέλλοντος των παιδιών του στα χέρια του, όταν οργανώνεται και στηρίζεται στην εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη, μπορεί να δυσκολέψει και να εμποδίσει τα χειρότερα, να αποσπάσει κατακτήσεις.

Τέλος, επιβεβαιώνεται ότι η ισχυρή παρουσία του ΚΚΕ, η συμπόρευση μαζί του, είναι προϋπόθεση για να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή πάλη, να γενικευτεί σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο και να σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι το κεφάλαιο και η εξουσία του.


ΚΕΙΜΕΝΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ: Γιώργος ΔΕΛΙΧΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ