ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μειώσεις μέσω εικονικών «αυξήσεων» συμφώνησε η «IG Metall» με τους εργοδότες

Πάγωμα μισθών για 8 μήνες και 5,2% αύξηση για το μισό 2023, την ώρα που ο πληθωρισμός «τρέχει» με σχεδόν 11%

Ο πρόεδρος του Παγγερμανικού Συνδέσμου Βιομηχάνων Μετάλλου σφίγγει τα χέρια με την ηγεσία της «IG Metall»...
Ο πρόεδρος του Παγγερμανικού Συνδέσμου Βιομηχάνων Μετάλλου σφίγγει τα χέρια με την ηγεσία της «IG Metall»...
Παρά την επιτυχία των πρόσφατων παγγερμανικών στάσεων εργασίας στον κλάδο, τη μεγάλη συμμετοχή και τη διάθεση των εργαζομένων να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με απεργίες για την υπογραφή αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης, η εργοδοτική - κυβερνητική ηγεσία του Συνδικάτου Μετάλλου «IG Metall», που ελέγχεται από τη σοσιαλδημοκρατία, επέλεξε να υπογράψει συμφωνία προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου με «αυξήσεις» που θα συνεχίσουν να εξανεμίζουν τον μισθό των εργαζομένων.

Η συμφωνία της «IG Metall» με την εργοδοσία περιλαμβάνει μια αθροιστική «αύξηση» μισθών κατά 8,5% μέσα σε δύο χρόνια, η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται τόσο αργά που ο πληθωρισμός - ήδη «τρέχει» με 11% στη Γερμανία - θα έχει προ πολλού «φάει» τις αυξήσεις μέχρι να τεθούν σε ισχύ.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη αύξηση μισθού, κατά 5,2%, θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιούνη 2023, παρόλο που η προηγούμενη σύμβαση έληγε στα τέλη Σεπτέμβρη 2022. Με άλλα λόγια, η «IG Metall» συμφώνησε με την εργοδοσία πάγωμα των μισθών για 8 μήνες...

Η δεύτερη αύξηση μισθού, κατά 3,3%, θα τεθεί σε ισχύ τον Μάη του 2024, μόλις πέντε μήνες πριν τη λήξη της σύμβασης.

Οσο για την εφάπαξ αφορολόγητη αποζημίωση ύψους 3.000 ευρώ «λόγω ακρίβειας», η πρώτη δόση 1.500 ευρώ θα καταβληθεί το νωρίτερο τον Φλεβάρη του 2023 και η δεύτερη τον Φλεβάρη του 2024! Μάλιστα, για ...«οικονομικούς λόγους» (των επιχειρηματικών ομίλων) αυτές οι πληρωμές μπορούν να αναβληθούν έως και για 6 μήνες.

Πολύ περισσότερο, η νέα ΣΣΕ δίνει στις εταιρείες με κάτω από 2,3% καθαρό περιθώριο κέρδους ακόμα περισσότερες επιλογές να μειώσουν τους μισθούς αλλιώς. Για παράδειγμα, μπορούν να αναβάλουν, να περικόψουν ή να εξαλείψουν το συμπληρωματικό επίδομα (T-ZUG), το οποίο είχε συμφωνηθεί το 2018 αντί για αύξηση των βασικών μισθών. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1/3 του μηνιαίου μισθού ενός εργαζομένου και μπορεί να μετατραπεί σε άδεια αν ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να αναλάβει την ανατροφή παιδιών, τη φροντίδα ηλικιωμένων ή αν έχει ο ίδιος προβλήματα υγείας.

Είναι προφανές ότι η ΣΣΕ της «IG Metall» δεν προορίζεται να προσφέρει καμία «ανακούφιση» από το κύμα ακρίβειας που μαστίζει τους Γερμανούς εργαζόμενους, αντίθετα αποτελεί ένα μεγάλο δώρο στους ομίλους του κλάδου, οι οποίοι - σημειωτέον - είχαν και αύξηση της κερδοφορίας τους, παρά τις «οικονομικές δυσκολίες».

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία οι τιμές των τροφίμων τον Σεπτέμβρη ήταν 20% υψηλότερες σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021. Οι τιμές της Ενέργειας είναι μέχρι και 40% υψηλότερες.

Η «IG Metall» προπαγανδίζει την απαράδεκτη νέα ΣΣΕ καμαρώνοντας προκλητικά ότι «ο στόχος επετεύχθη!» και ότι η συμφωνία δίνει «αισθητά περισσότερα χρήματα» στο πορτοφόλι των εργαζομένων.

Στην πραγματικότητα, όμως, όταν λήξει η νέα ΣΣΕ στις 30/9/2024 η αγοραστική δύναμη των σχεδόν 4 εκατ. υπαλλήλων που καλύπτονται από αυτή υπολογίζεται ότι θα είναι 25% μικρότερη σε σχέση με τον Απρίλη του 2018.

Περίπου 1 εκατ. εργαζόμενοι στον κλάδο του Μετάλλου στη Γερμανία είχαν ψηφίσει τις τελευταίες βδομάδες να προχωρήσουν σε προειδοποιητικές στάσεις εργασίας και απεργίες. Ωστόσο, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός έσπευσε να κλείσει συμφωνία για ΣΣΕ, και μάλιστα χωρίς να ρωτήσει τους εργαζόμενους. Η ηγεσία της «IG Metall» θα έπρεπε να θέσει τη ΣΣΕ προς ψήφιση από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι είχαν υπερψηφίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, κάτι που απέφυγε να κάνει...

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Προειδοποιήσεις για «κόκκινες γραμμές» στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας

Συνάντηση στο περιθώριο υπουργικής συνόδου με ομολόγους τους στο πλαίσιο της ASEAΝ (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας) είχαν χτες οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, και της Κίνας, Γουέι Φενχέ, στη Σιέμ Ριπ της Καμπότζης, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας χαρακτήρισε τη συζήτηση «παραγωγική» και «επαγγελματική», υποστηρίζοντας πως «οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό οι χώρες μας να εργαστούν από κοινού για να αποφύγουν να εκτραχυνθεί ο ανταγωνισμός σε σύγκρουση». Πρόσθεσε δε ότι ο Οστιν προσπάθησε «να ανοίξει διάλογο και μηχανισμούς μεταξύ των στρατών, προκειμένου να συμβάλει στη διαχείριση του ανταγωνισμού αυτού με υπεύθυνο τρόπο». Την ίδια στιγμή, «εξέφρασε ανησυχίες για την αυξανόμενη επικίνδυνη συμπεριφορά που δείχνουν τα κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη στον Ινδο-Ειρηνικό, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ατύχημα».

Από την άλλη μεριά, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας μίλησε για συνομιλία «ειλικρινή, βαθιά, πρακτική και εποικοδομητική», αναφέροντας πως «η Κίνα αποδίδει σημασία στην ανάπτυξη των διμερών στρατιωτικών σχέσεων». Ακόμα, ότι ο Γουέι σημείωσε πως «το θέμα της Ταϊβάν βρίσκεται στο επίκεντρο των συμφερόντων της Κίνας και είναι η πρώτη, αδιαπέραστη κόκκινη γραμμή των σινοαμερικανικών σχέσεων», επαναλαμβάνοντας ότι «η Ταϊβάν είναι κινεζική, αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί από τον κινεζικό λαό και μόνο, και καμία εξωτερική δύναμη δεν έχει δικαίωμα να εμπλακεί». Επίσης, ο Γουέι επέκρινε την Ουάσιγκτον ως υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση στις διμερείς σχέσεις, συμπληρώνοντας ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη συμφέροντα της Κίνας».

Ολα αυτά ενώ η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις συνέχισε χτες τις επαφές της στις Φιλιππίνες, με επίσκεψη στα νησιά Παλαουάν, που βρίσκονται πολύ κοντά σε περιοχή για την οποία η Μανίλα διαφιλονικεί με το Πεκίνο. Σε δηλώσεις της τόνισε εκ νέου ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό των Φιλιππίνων απέναντι στον «εκφοβισμό» και την «επιθετικότητα» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στην Κίνα.

Επίσκεψη του Κουβανού Προέδρου στη Μόσχα

Επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα ολοκλήρωσε χτες ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και Πρόεδρος της χώρας, Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ Μπερμούντες.

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της διεθνούς περιοδείας που πραγματοποιεί ο Κουβανός Πρόεδρος αυτές τις μέρες, η οποία ξεκίνησε από την Αλγερία και συνεχίστηκε στη Ρωσία, ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε Τουρκία και Κίνα.

Τον Πρόεδρο της Κούβας συνοδεύουν ο ΥΠΕΞ Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια και μέλη της κουβανικής κυβέρνησης, ενώ σε ανάρτησή του πριν την αναχώρηση της αποστολής από την Αβάνα, ο Ντίας - Κανέλ ξεχώρισε μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στις επαφές του τα ζητήματα της Ενέργειας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μόσχα, ο Κουβανός Πρόεδρος συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ, με τον εκτελεστικό διευθυντή του πετρελαϊκού μονοπωλίου «Rosneft», Ι. Σέτσιν κ.ά.

Χτες ο Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, εγκαινίασαν ένα μνημείο αφιερωμένο στον Φιντέλ Κάστρο, το οποίο τοποθετήθηκε στην πλατεία της Μόσχας που φέρει το όνομα του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, στην περιοχή Σόκολ.

Σε συνάντησή τους στο Κρεμλίνο, οι δύο Πρόεδροι αναφέρθηκαν στις διεθνείς εξελίξεις, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων τις κυρώσεις εναντίον της Κούβας και της Ρωσίας.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ο Βλ. Πούτιν ανέφερε ότι «έχουμε αναπτύξει και δημιουργήσει ένα ολόκληρο σχέδιο συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων και ένας μεγάλος αριθμός κοινών έργων έχει προγραμματιστεί για υλοποίηση έως το 2030».

Ο δε Κουβανός Πρόεδρος σε συνάντηση που είχε επίσης χτες με την πρόεδρο του ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (άνω Βουλή), Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, ανέφερε - σύμφωνα με το πρακτορείο TASS - ότι «υπήρξε μια έκκληση από Ρώσους επιχειρηματίες, για να δοθούν ορισμένες πρόσθετες ευκαιρίες για επενδύσεις, δηλαδή να δοθούν ορισμένα οφέλη», προσθέτοντας ότι «έχω δώσει προσωπικά οδηγίες για την ανάπτυξη τέτοιων πλεονεκτημάτων».

Στην ίδια συνάντηση, ο Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ τόνισε επίσης ότι «η Κούβα είναι έτοιμη να τιμήσει και να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς τη Ρωσία μόλις βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση και αυτό καταστεί δυνατό». Τον Αύγουστο του 2021 είχαν υπογραφεί διακυβερνητικά πρωτόκολλα για την αναστολή της αποπληρωμής του χρέους προς τη Ρωσία.

Στην Αλγερία

Την προηγούμενη βδομάδα, στην Αλγερία, από όπου ξεκίνησε η περιοδεία του Κουβανού Προέδρου, ο Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ συναντήθηκε με τον Αλγερινό ομόλογό του Αμπντ. Τεμπούν.

Μεταξύ άλλων, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών την περασμένη Πέμπτη, η αλγερινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την επανέναρξη των προμηθειών της Κούβας με καύσιμα και τη δωρεά φωτοβολταϊκής ηλεκτροπαραγωγικής εγκατάστασης. Η Κούβα εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της από τη Βενεζουέλα, ωστόσο εισάγει αργό πετρέλαιο και από την Αλγερία.

Ο Ντίας - Κανέλ χαρακτήρισε «εξαίρετες» τις διμερείς σχέσεις, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην αναδιάταξη του χρέους της Αβάνας στο Αλγέρι.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Προσφυγή κατά των πρόσφατων εκλογικών αποτελεσμάτων κατέθεσε χτες ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζ. Μπολσονάρο, αμφισβητώντας την επικράτηση του αντιπάλου του, Λούλα ντα Σίλβα, και κάνοντας λόγο για «ανεπανόρθωτες παραβιάσεις».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 2 αγνοούνται από πυρκαγιά που ξέσπασε χτες σε εργοστάσιο στην πόλη Ανγιάνγκ της Κίνας. Αλλοι 2 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν στη μονάδα, που ανήκει στην «Kaixinda Trading» και βρίσκεται στη λεγόμενη «ζώνη της τεχνολογίας» της Ανγιάνγκ.

ΛΙΛΟΝΓΚΒΕ - ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Το Μαλάουι έγινε η πρώτη χώρα «χαμηλού εισοδήματος» που λαμβάνει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ με τη χρήση νέου εργαλείου «για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης». Ακολούθησε το Νότιο Σουδάν, που ανακοίνωσε αντίστοιχη συμφωνία με το ΔΝΤ για την αποδέσμευση 112,7 εκατ. δολαρίων.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Τον Μάη του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί η αποχώρηση της γερμανικής στρατιωτικής αποστολής από το Μάλι, ανέφερε χτες το «Spiegel», χωρίς να αναφέρει τις πηγές του.

ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Πάνω από 260 οι νεκροί, πολλοί οι αγνοούμενοι

Με φόβους για σημαντική αύξηση των θυμάτων συνεχίζονταν, χτες, οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να ανασύρουν επιζώντες από συντρίμμια εκατοντάδων ισοπεδωμένων κτιρίων, σε περιοχές στη Δυτική Ιάβα που έπληξε ο ισχυρός σεισμός της περασμένης Δευτέρας, στην Ινδονησία.

Οι αρχές επίσημα κατέγραφαν 268 νεκρούς, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ενώ οι αγνοούμενοι έφταναν τους 151. Στα θύματα συγκαταλέγονταν πολλοί μαθητές, με δεδομένο ότι ο σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τη 1 μ.μ. (τοπική ώρα), ενώ τα σχολεία ακόμα λειτουργούσαν.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης καταστροφών έχουν καταγράψει πάνω από 1.000 τραυματισμένους, 58.000 ξεσπιτωμένους, ενώ 22.000 σπίτια καταστράφηκαν εντελώς.

Ασιατικά ΜΜΕ σημείωναν ότι η πληγείσα περιοχή είναι στην πολυπληθέστερη επαρχία της χώρας. Την ανησυχία μεγαλώνει το γεγονός ότι αυτή είναι «η εποχή των βροχών στη Δυτική Ιάβα, με αποκορύφωμα τον Δεκέμβριο». Εκπρόσωποι της υπηρεσίας μετεωρολογίας εκτιμούσαν ότι μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλες καταστροφές, όπως κατολισθήσεις.

Στη χώρα που πριν από λίγες μέρες φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής του G20, διεθνή δίκτυα μετέδιδαν εικόνες με ανθρώπους να αναζητούν επιζώντες σκάβοντας σε σωρούς από χώμα με τσάπες, ξύλα, λοστούς... Πολλά από τα κτίρια που κατέρρευσαν δεν πληρούσαν βασικές προδιαγραφές ασφαλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ