ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Με τα τρακτέρ στους δρόμους για την υπεράσπιση του μόχθου τους

Η κυβέρνηση επιστράτευσε για άλλη μια φορά τον αυταρχισμό. Αύριο Σάββατο συνεδριάζει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Οι αγρότες διαδηλώνουν στον αυτοκινητόδρομο
Οι αγρότες διαδηλώνουν στον αυτοκινητόδρομο
Την κλιμάκωση του αγώνα που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες ώστε να μπορούν να καλλιεργούν και να παράγουν, να ζουν από τα χωράφια τους, κόντρα στην πολιτική που τους οδηγεί στη φτώχεια και τους ξεκληρίζει, σηματοδοτεί η χτεσινή μαζική κάθοδος των αγροτών της Καρδίτσας μαζί με τα τρακτέρ τους στους δρόμους και το στήσιμο μπλόκου στον παράλληλο δρόμο του αυτοκινητόδρομου Ε-65, στο Δέλτα.

Με τη μαχητική κινητοποίησή τους ξεκαθάρισαν ότι απορρίπτουν τις λογικές της αναμονής, ότι δεν τους αρκούν τα ψίχουλα των «δημοσιονομικών δεδομένων» που τους δίνει η κυβέρνηση και αντιπαραθέτουν τη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση των ζωτικών τους αιτημάτων.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν αυτά για μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος, προστασία από τις φυσικές καταστροφές, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ κ.ά.

Δεν πέρασε ο «τσαμπουκάς» της κυβέρνησης

Εχοντας ανάψει από το πρωί τις μηχανές των τρακτέρ που είχαν παραταχθεί τις προηγούμενες μέρες στις πλατείες των χωριών, οι αγρότες συναντήθηκαν, και σχηματίζοντας κομβόι έφτασαν στον κόμβο του Δέλτα, κάτω από τον Ε-65, με σκοπό να παραταχθούν πάνω στο οδόστρωμα και να στήσουν μπλόκο. Εκεί βρέθηκαν μαζί τους και εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιστράτευσε για άλλη μια φορά τον αυταρχισμό απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους. Ετσι, πλησιάζοντας οι αγρότες με τα τρακτέρ στον κόμβο, βρέθηκαν μπροστά σε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αποτελούμενες από 3 διμοιρίες ΜΑΤ και δεκάδες αστυνομικούς, γερανούς, οχήματα, οι οποίες απέκλεισαν όλους τους δρόμους που οδηγούσαν στον κόμβο, με σαφή εντολή να μην επιτρέψουν την άνοδο των τρακτέρ στο οδόστρωμα της Εθνικής Οδού.

Σε δηλώσεις του, ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης, που αντί να δώσει λύσεις στα δίκαια αιτήματά τους, επιστράτευσε τις αστυνομικές δυνάμεις και τον αυταρχισμό. «Οταν όμως παλεύεις για την επιβίωση, όπως κάνουμε εμείς, δεν σε τρομοκρατεί κανένας κυβερνητικός αυταρχισμός. "Νόμιμο" για τους αγρότες και τον λαό είναι η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας και όταν παλεύουμε γι' αυτά δεν μπορεί τίποτα και κανείς να μας σταματήσει. Οσοι επιχείρησαν στο παρελθόν να σταματήσουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις με τα ΜΑΤ και τα "αγροτοδικεία", απέτυχαν παταγωδώς», σημείωσε.

Βεβαίως, ο «τσαμπουκάς» της κυβέρνησης δεν πέρασε, αντίθετα εξόργισε ακόμα περισσότερο τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν μπροστά στην κυβερνητική επιχείρηση τρομοκρατίας προσπέρασαν με τα πόδια το μπλόκο της αστυνομίας και ανέβηκαν πάνω στον Ε-65 φωνάζοντας το σύνθημα «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ».

Πάνω στον Ε-65, οι αγρότες πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση, συζητώντας για την οργάνωση της παραμονής τους στο μπλόκο, καθώς και για τις επόμενες ενέργειές τους.

Αποφάσισαν να στηθεί το μπλόκο με τα τρακτέρ στον παράλληλο δρόμο του Ε-65, στο Δέλτα, απευθύνοντας κάλεσμα στους υπόλοιπους βιοπαλαιστές αγρότες του νομού να πυκνώσουν το μπλόκο.

Επίσης, αποφάσισαν να συγκροτηθεί Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου από εκπροσώπους των χωριών σήμερα στις 12 το μεσημέρι ενώ στις 5 μ.μ. θα προχωρήσουν σε νέα Γενική Συνέλευση.

Ταυτόχρονα δήλωσαν ότι απαιτούν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να πάρει θέση πάνω στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουν.

Στο στόχαστρο η αντιλαϊκή πολιτική που οξύνει τα προβλήματα

Στις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες αυτήν την περίοδο.

Ενδεικτικά αναφέρθηκαν στο υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, με το πανάκριβο πετρέλαιο που φέτος κοστίζει περίπου 2 ευρώ από 1,30 πέρσι, τον τριπλασιασμό της τιμής του αγροτικού ρεύματος, τον διπλασιασμό της τιμής στα λιπάσματα.

Επίσης, στις χαμηλές παραγωγού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι όποιες προσδοκίες υπήρχαν για ικανοποιητικές τιμές, π.χ. στο βαμβάκι, τις πήραν για φέτος το χρηματιστήριο και οι εκκοκκιστές, αφού αυτήν την περίοδο η τιμή του είναι χαμηλότερη από πέρυσι (0,65 ευρώ το κιλό από 0,75 ευρώ)».

Για τη νέα ΚΑΠ, που θα εφαρμοστεί από 1/1/2023, αναδείχθηκε ότι θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στους αγρότες εξαιτίας και των αλλαγών που θα φέρει σε επιδοτήσεις - καλλιέργειες. Ενδεικτικά, στον νομό Καρδίτσας θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στις άμεσες ενισχύσεις που φτάνουν τα 14 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Ανέδειξαν την ανάγκη να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση και δράση, με το δυνάμωμα του μπλόκου, την κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που πλήττονται εξίσου από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Σε αυτό το πλαίσιο, αύριο, Σάββατο 10 Δεκέμβρη, στη 1 μ.μ. στον Παλαμά, θα συνεδριάσει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για την οργάνωση και τον συντονισμό των κινητοποιήσεων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα.

38ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΔΕΔΥ
Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η άνοδος της ΔΑΣ

Καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο αναδεικνύεται σε δεύτερη δύναμη και σπάει το «φράγμα» του 20%

Σημαντικά ενισχυμένο βγήκε το ψηφοδέλτιο της Δημοσιοϋπαλληλικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), σε ψήφους, ποσοστά και έδρες στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, από τις εκλογές που έγιναν χτες ολοκληρώνοντας, έτσι, το 38ο Τακτικό Συνέδριο.

Πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη άνοδο, από το 33ο μέχρι το 38ο Συνέδριο, που οδήγησε σε διπλασιασμό των δυνάμεων της ΔΑΣ, την ανέδειξε δεύτερη από τρίτη δύναμη, σπάζοντας το φράγμα του 20%.

Η ΔΑΣ αναφερόμενη στα αποτελέσματα σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Στο 38o συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, όπου εκφράστηκαν με την ψήφο τους περίπου 240.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι δυνάμεις της ΔΑΣ κατέγραψαν αύξηση σε ψήφους, ποσοστό και έδρες για πέμπτη συνεχόμενη φορά από το 33ο Συνέδριο, φτάνοντας να διπλασιάσει τις δυνάμεις της και να σπάσει το φράγμα του 20%. Καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις, αναδείχθηκε σε δεύτερη δύναμη από τρίτη που ήταν έως τώρα και σε μικρή απόσταση από τη ΔΑΚΕ. Με βάση τους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν στο 38ο Συνέδριο η ΔΑΣ εκλέγει 18 μέλη στο Γενικό Συμβούλιο (από 16), άρα της αναλογούν 4 έδρες (από 3) στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Η συνεχής ανοδική πορεία των δυνάμεων της ΔΑΣ από το 2010 έως σήμερα είναι αποτέλεσμα της καθημερινής αδιάκοπης προσπάθειας των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στους δήμους και τις Περιφέρειες, στα υπουργεία, σε κάθε χώρο δουλειάς. Είναι αποτέλεσμα της βασανιστικής προσπάθειας για την αναζωογόνηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, της χειραφέτησής του από τις επιδιώξεις του κράτους και της εργοδοσίας, της εκρίζωσης του σαρακιού της παθητικής αναμονής και της κυβερνητικής εναλλαγής».

Οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ ευχαριστούν τους χιλιάδες εργαζόμενους, που με την ψήφο τους «έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα μαχητικής συλλογικής διεκδίκησης και αγώνα», αλλά και «όσους αντιπροσώπους του 38ου Συνεδρίου έκαναν το βήμα να συμπορευτούν στο πλευρό μας. Τους καλωσορίζουμε. Με το χέρι στην καρδιά έκαναν αυτό που υπαγορεύει η συνείδησή τους, αναγνωρίζοντας στη ΔΑΣ και στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ τη μοναδική δύναμη, ελπίδα και εγγυητή της πάλης των εργαζομένων για τη ζωή που μας αξίζει».

Τα αποτελέσματα

Για το νέο Γενικό Συμβούλιο ψήφισαν 631 (από 705 το 2019).

Η ΔΑΣ πήρε 134 ψήφους, 21,3% και κατέλαβε 18 έδρες (από 131 ψήφους, 18,6% και 16 έδρες το 2019)

Η ΔΑΚΕ 147 ψήφους, 23,4% και 20 έδρες (από 178 ψήφους, 25,3% και 22 έδρες).

Η ΠΑΣΚΕ 117 ψήφους, 18,6% και 16 έδρες (από 134 ψήφους, 19% και 16 έδρες).

Η ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) 97 ψήφους, 15,4% και 13 έδρες (από 100 ψήφους, 14,2% και 12 έδρες).

Η «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή» 68 ψήφους, 10,8% και 9 έδρες (από 63 ψήφους, 8,9% και 8 έδρες)

Οι «Παρεμβάσεις» 47 ψήφους, 7,5% και 6 έδρες (από 63 ψήφους, 8,9% και 7 έδρες)

Το ΜΕΤΑ (ΛΑΕ), 19 ψήφους, 3% και 3 έδρες (από 34 ψήφους, 4,8% και 4 έδρες).

Εκτός προϋπολογισμού της ΔΥΠΑ οι ανάγκες των ανέργων

Την πλήρη αντίθεση των ανέργων και των εργαζομένων σε έναν ακόμα προϋπολογισμό του πρώην ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ), που αγνοεί τις ανάγκες τους, μετέφερε στην τελευταία συνεδρίασή του ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του ΔΣ εκ μέρους των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα επιδόματα ανεργίας, τα οποία αντιστοιχούν μόνο στο 30% των εσόδων της ΔΥΠΑ, με τα 900 εκατομμύρια που προϋπολογίζονται γι' αυτά να είναι 74 εκατομμύρια λιγότερα από το περσινό αντίστοιχο κονδύλι. «Αν και ο αριθμός των ανέργων δεν μειώνεται παρά τα διάφορα εργαλεία που έρχονται στο προσκήνιο για να μετριάσουν τα ποσοστά ανεργίας, μειώνονται τα κονδύλια της ανεργίας και των κοινωνικών παροχών», ανέφερε.

Κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα αποκάλυψε το ταξικό αντεργατικό περιεχόμενο του προϋπολογισμού, υπογραμμίζοντας για το ύψος ορισμένων δαπανών:

«Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τη μεγάλη απορρόφηση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, οι παροχές σε χρήμα και σε αριθμό "ωφελούμενων" παραμένουν πολύ πίσω από τις ανάγκες αλλά και από τα αντίστοιχα νούμερα που καταγράφονταν πριν την κατάργηση των Οργανισμών του ΟΕΚ και του ΟΕΕ. Τα εισοδηματικά κριτήρια στα προγράμματα (τουρισμός, βιβλία, θέατρο, κατασκηνώσεις) αλλά και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς πετούν χιλιάδες δικαιούχους εκτός λιστών. Το κατασκευαστικό πρόγραμμα παρά τις οξυμένες στεγαστικές ανάγκες του λαού παραδίδεται στις τράπεζες και σε μεγάλες κατασκευαστικές ως ένα ακόμα κίνητρο για την κερδοφορία τους».

Ο Θ. Γκώγκος αναφέρθηκε ακόμα στο «ποινολόγιο» της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει τους ανέργους ως εν δυνάμει ψεύτες, στα περίφημα «προγράμματα απασχόλησης» που δημιουργούν θέσεις εργασίας για λίγους μήνες ανακυκλώνοντας την ανεργία, στους «εργασιακούς συμβούλους», που υποτίθεται πως με εξατομικευμένη προσέγγιση θα βρίσκονται δίπλα στους ανέργους για να τους βοηθούν να βρουν δουλειά ή να τους στείλουν σε βραχύβια προγράμματα υποτιθέμενης κατάρτισης, που κι αυτοί είναι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί για 8μηνα εργασίας και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στα ηλεκτρονικά μητρώα των ανέργων. Επίσης στους εργαζόμενους στην καθαριότητα και στη φύλαξη της ΔΥΠΑ, που παραμένουν σε καθεστώς εργολάβων με τις γνωστές απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις.

Και, κατέληξε, δικαιολογώντας την καταψήφιση εκ μέρους του του προϋπολογισμού: «Με βάση τα παραπάνω είναι σαφές πως ένας προϋπολογισμός δεν είναι μια παράθεση αριθμών, αλλά το αποτέλεσμα μιας πολιτικής πρότασης και κατεύθυνσης. Με αυτήν την πρόταση δεν διαφωνούμε απλά, αλλά εναντιωνόμαστε με κάθε τρόπο, επιδιώκουμε μέσω της οργανωμένης λαϊκής πάλης να ακυρωθούν στην πράξη αντεργατικές διατάξεις, να πεταχτούν νόμοι στα σκουπίδια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ