ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πείρα από την οργάνωση των αγώνων στην Αιτωλοακαρνανία

Από την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση
Από την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση
Με συμπληρωμένα σχεδόν δύο χρόνια από το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, υλοποιώντας και βάζοντας στην καθημερινή δράση τις αποφάσεις μας, μετράμε βήματα. Ταυτόχρονα αποκτούμε πείρα, που είναι παρακαταθήκη για τη συνέχεια, ώστε να γίνεται διακριτός ο ρόλος του ΚΚΕ ως ισχυρής οργανωμένης πρωτοπορίας.

Κάνουμε προσπάθεια να διευρύνουμε τους δεσμούς μας με πλατιές εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, να μετρηθούν βήματα στην οργάνωση της εργατικής τάξης και των σύμμαχων στρωμάτων στα σωματεία, στους συλλόγους, στους φορείς τους. Να οικοδομήσουμε νέες Οργανώσεις και να ενισχύσουμε τους δεσμούς με τον περίγυρο που παλεύει μαζί μας.

Την περίοδο αυτή, δουλεύοντας με το Κάλεσμα της ΚΕ, πραγματοποιούμε ένα πλατύ άνοιγμα και προετοιμάζουμε τη συγκέντρωση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις 18 Γενάρη στο Αγρίνιο. Αξιοποιούμε την σημαντική πείρα από τη δουλειά μας στην Αιτωλοακαρνανία για την περσινή περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το άνοιγμα της Οργάνωσης πριν από την περιοδεία είχε ως αποτέλεσμα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον ΓΓ να συμμετάσχουν πάνω από 60 εργατικοί - λαϊκοί φορείς από τον νομό, παίρνοντας τον λόγο, καταθέτοντας τα αιτήματά τους, που αξιοποιήσαμε και με παρεμβάσεις, Ερωτήσεις στη Βουλή, κουβεντιάζοντας μαζί τους και ενημερώνοντάς τους. Πολλά από αυτά τα αναδείξαμε και στην καθημερινή πάλη στο κίνημα, όπου πρωτοστατούν οι κομμουνιστές.

Από όλη αυτήν τη δουλειά αποκτήσαμε επαφή με φορείς που δεν είχαμε. Δόθηκε και δίνεται συνέχεια στη δουλειά μαζί τους, υπάρχει εκτίμηση για το γεγονός ότι οι κομμουνιστές πρωτοστατούν στην οργάνωση των αγώνων, στη διεκδίκηση για τα λαϊκά προβλήματα, το ΚΚΕ παρεμβαίνει γι' αυτά μέσα από όλα τα κανάλια.

Πείρα από τη δουλειά μας βγαίνει και από την παρέμβαση των κομμουνιστών στο κίνημα, για την ανάπτυξη αγώνων με ευρύτερες δυνάμεις, από τη συμβολή μας στην επεξεργασία του πλαισίου πάλης σε κάθε χώρο.

Για παράδειγμα, με τη συμβολή των δυνάμεών μας καταφέραμε να βρεθεί στο επίκεντρο της δράσης συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως του Εργατικού Κέντρου και του Συνδικάτου Οικοδόμων, η συστηματική παρέμβαση σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοτάξια της χώρας, στον υπό κατασκευή δρόμο της Ιόνιας Οδού Αμβρακίας - Ακτίου, τη σύνδεση με τη Λευκάδα και την Πάλαιρο, με τα υπό κατασκευή ξενοδοχεία.

Αποτέλεσμα ήταν στις μεγάλες απεργιακές μάχες της Ομοσπονδίας Οικοδόμων για την υπογραφή ΣΣΕ, αλλά και στις πανελλαδικές απεργίες, να νεκρώσουν τα πάντα, να κινητοποιούνται περισσότεροι εργάτες. Είναι δουλειά που πρέπει να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα για να δώσει ώθηση στους δεσμούς μας με εργάτες, στην αύξηση της συσπείρωσής τους στα σωματεία, αλλά και για να κάνουν το βήμα οι πιο πρωτοπόροι να οργανωθούν στο Κόμμα μας.

Αλλο παράδειγμα είναι η Πάλαιρος, όπου τα ξενοδοχεία ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια τα τελευταία χρόνια και αυξάνονται αυτοί που δουλεύουν στον Τουρισμό. Με την παρέμβαση των κομμουνιστών και άλλων πρωτοπόρων εργαζομένων διαμορφώνονται προϋποθέσεις για τη δημιουργία κλαδικού Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού στον νομό. Σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση παίζει η συγκρότηση Κομματικής Οργάνωσης στο χωριό της Παλαίρου και ξεχωριστής Οργάνωσης Επισιτισμού - Τουρισμού.

Παράδειγμα αποτελεί επίσης η παρέμβασή μας στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα για το κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές πώλησης, τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Η δράση που αναπτύσσεται με το πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων προσφέρει νέα πείρα στις δυνάμεις μας.

Πέρυσι, για παράδειγμα, μπροστά στις αρχαιρεσίες των Αγροτικών Συλλόγων και στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, ήρθαμε σε επαφή με εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού, με αποτέλεσμα να διπλασιαστούν οι ψηφίσαντες στους συλλόγους τους. Πρόκειται για μεγάλο κομμάτι κόσμου, που μπορούμε να δουλέψουμε μαζί του, να συζητήσουμε για τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ για την αγροτική παραγωγή και ευρύτερα, να κάνουν το βήμα της συμπόρευσης με το ΚΚΕ.

Αντίστοιχα, παρέμβαση πραγματοποιήσαμε στα ζητήματα της Υγείας. Η δουλειά που έγινε, αξιοποιώντας πλαίσιο πάλης που έπαιρνε υπόψη τα κεντρικά προβλήματα στον τομέα της και τα ιδιαίτερα προβλήματα των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του νομού, με ένταση της διαπάλης με την κυβέρνηση της ΝΔ, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, σε συνδυασμό με την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών γιατρών και την αναγνώρισή τους ως κομμουνιστών - αγωνιστών στον χώρο δουλειάς τους, είχε αποτελέσματα.

Στις αρχαιρεσίες της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας (με τους εκπροσώπους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο ψηφοδέλτιο) το ψηφοδέλτιο όπου συμμετείχαν οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές γιατροί κέρδισε 6 στις 7 έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η παρέμβασή μας στις ιχθυοκαλλιέργειες της «AVRAMAR» (πρώην «ΝΗΡΕΑΣ»). Στον χώρο επικρατούσαν οξυμένα προβλήματα, όπως απολύσεις, θανατηφόρα «ατυχήματα» κ.ά., προκαλώντας αγανάκτηση στους εργαζόμενους. Δουλέψαμε με όλους τους τρόπους. Συζητήσαμε εντός και εκτός χώρου δουλειάς με τους εργαζόμενους, πηγαίνοντας σπίτι - σπίτι, πόρτα - πόρτα στα γύρω χώρια όπου μένουν, κουβεντιάζοντας μαζί τους για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Αξιοποιήσαμε επίσης την πρωτοπόρα δουλειά των κομμουνιστών στον χώρο, καταθέσαμε Ερωτήσεις στη Βουλή για τις συνθήκες που επικρατούν. Προβάλλοντας συνολικά τις ανάγκες που έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι, εξειδικεύοντας ένα πλαίσιο πάλης που πιάνει και τα δικά τους ζητήματα στον χώρο δουλειάς.

Πρωτοπόροι εργάτες στον χώρο έστησαν επιχειρησιακό σωματείο πριν από μερικά χρόνια. Παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να το ελέγξει, με σχεδιασμένη δράση και επιμονή στην ανάπτυξη της πάλης έγινε κατορθωτό οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να πλειοψηφήσουν στο ΔΣ μετά τις τελευταίες αρχαιρεσίες.

Επιπλέον, ανοίξαμε και καινούρια ζητήματα στην περιοχή, που έχει καθοριστεί ως Περιοχή Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών. Με τη βοήθεια του Γραφείου Περιοχής και των Οργάνων, φτιάξαμε 4σέλιδη ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής για τις ιχθυοκαλλιέργειες και τις θέσεις του ΚΚΕ. Κάναμε συγκέντρωση στον Αστακό με βουλευτή του Κόμματος, παρουσιάζοντας τις προτάσεις μας. Εξορμήσαμε σε όλα τα χωριά, μπαίνοντας σε όλα τα σπίτια, με τον λαό και τους κατοίκους της περιοχής να στήνουν αυτί για το τι λέει το ΚΚΕ.

Τελευταία, αξιοποιώντας την πείρα μας, ανεβαίνει η παρέμβασή μας στη βιομηχανία «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΟΤΡΩΝΗΣ ΑΕ» στην περιοχή της Ναυπάκτου, στην οποία εργάζονται εκατοντάδες εργαζόμενοι από την πόλη και τα γύρω χωριά. Η παρέμβασή μας βρίσκει θετική ανταπόκριση στους εργάτες που δουλεύουν εκεί.

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι η παρέμβαση των κομμουνιστών στο εργατικό - λαϊκό κίνημα είναι καθαριστικός παράγοντας για την οργάνωση και ανάπτυξη αγώνων. Με την πρωτοπόρα δράση ο κομμουνιστής αναγνωρίζεται στον χώρο δουλειάς του, στη γειτονιά του, στο χωριό του, ως πρωτοπόρος αγωνιστής για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική - λαϊκή οικογένεια, παλεύοντας αταλάντευτα και σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιεργούν και σπέρνουν ψεύτικες ελπίδες και αυταπάτες στον λαό για κυβερνητική αλλαγή με εαυτούς σωτήρες.

Συνεχίζουμε αταλάντευτα και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στην οργάνωση της δουλειάς και της παρέμβασής μας με το Κάλεσμα της ΚΕ του Κόμματος, για συμπόρευση με το ΚΚΕ, για ισχυρό ΚΚΕ παντού, και στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.


Πάνος ΣΤΑΘΕΛΑΚΗΣ
Μέλος του Γραφείου Περιοχής ΔυτικήςΕλλάδας και Γραμματέας της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ


Ψέματα, ανακρίβειες και ηθελημένες ασάφειες στο βιβλίο του Ανδρουλάκη

Κείμενο - καταγγελία πρώην μελών της ΚΝΕ που συμμετείχαν στα γεγονότα του Πολυτεχνείου

Ψέματα, ανακρίβειες και ηθελημένες ασάφειες καταλογίζουν στον Μίμη Ανδρουλάκη 15 πρώην μέλη της ΚΝΕ που συμμετείχαν στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, με αφορμή τα όσα γράφει σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Οπως αναφέρουν, «όλοι μας γνωρίσαμε τον Μίμη Ανδρουλάκη μετά τη μεταπολίτευση και άρα όποτε μας τοποθετεί σε συναντήσεις μαζί του είναι ανακριβή».

Σημειώνουν ότι για τα περισσότερα από όσα αναφέρει στο βιβλίο του «δεν παραθέτει καμία ιστορική πηγή, κανένα αντικειμενικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του. Αντί αυτού λειτουργεί ως αδίστακτος κλεπτομνήμων, υφαρπάζοντας αφηγήσεις άλλων που παρουσιάζει δικές του ως προσωπικές μαρτυρίες προκειμένου να δώσει ισχύ στους αναπόδεικτους ισχυρισμούς του. Τσιμπολογάει περιστατικά και φράσεις, τα μεταπλάθει σε διαλόγους, που παραθέτει εντός εισαγωγικών, και τα πλασάρει με τρόπο που να φαίνεται ότι ήταν "αυτόπτης μάρτυς". Και όπου δυσκολεύεται ή δεν έχει υλικό προς απαλλοτρίωση που να τον βολεύει ή θέλει να προσδώσει μεγαλύτερη δραματική ένταση στα λεγόμενά του, καταφεύγει στο ακόμα πιο εξωφρενικό: Επικαλείται λόγια που του έχουν δήθεν "εκμυστηρευτεί" ή "εξομολογηθεί" ακριβοί σύντροφοι που από χρόνια δεν βρίσκονται στη ζωή και, φυσικά, δεν μπορούν ούτε να τον διαψεύσουν ούτε να τον επιβεβαιώσουν».

Σε άλλο σημείο της κοινής τους δήλωσης αναφέρουν ότι ο Μίμης Ανδρουλάκης «προχωράει σε μια ακόμη απρέπεια: Προσπαθεί να προβάλει τον εαυτό του ως το κύριο πρόσωπο σε αντίστιξη με την εμπαθή εκμηδένιση του ρόλου του τότε γραμματέα της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ Κώστα Τζιαντζή, τόσο στην αντιδικτατορική πάλη γενικά, όσο και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ειδικότερα. Και μάλιστα 11 χρόνια μετά τον θάνατό του». Καταγγέλλουν τον Ανδρουλάκη για «φθηνό αντιπερισπασμό» και «τυμβωρυχία» πίσω από τις αναφορές του στην «Πανσπουδαστική Νο 8».

Σημειώνουν, τέλος, ότι ο Ανδρουλάκης «ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στο Πολυτεχνείο, χωρίς να είναι χρεωμένος με οποιονδήποτε ιδιαίτερο ή, πολύ περισσότερο, κρίσιμο τομέα της. Ηταν κι αυτός ένας ανάμεσα σε άλλους, πολλοί από τους οποίους στάθηκαν περισσότερο άτυχοι στα χρόνια της μαύρης παρανομίας, καταδιώχτηκαν, συνελήφθησαν και βασανίστηκαν στα μπουντρούμια της ΕΣΑ και της Ασφάλειας».

Το κείμενο υπογράφουν οι Αναστασιάδης Κίμων, Βαλαβάνη Νάντια, Καραγιάννης Γιώργος, Κυπραίος Τάκης, Παντάκας Δημήτρης, Πάντος Στέφανος, Παπαγκίκα Κατερίνα, Παπαδήμας Αλκης, Παπαπέτρου Γιώργος, Σκαμνάκης Θανάσης, Σορολοπίδης Γιώργος, Τσακνής Διονύσης, Τσικόπουλος Νίκος, Φιλιππάκης Γιώργος, Χατζόπουλος Στάθης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ