ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /40

Ξεκινάμε σήμερα μία καινούρια στήλη που θα φιλοξενείται στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» στις αρχές κάθε μήνα με αναφορά στο παιδί και την πρώτη του φωλιά, την οικογένεια. Γονείς, γιαγιάδες, παππούδες αλλά και εκπαιδευτικοί έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τη μεγάλη ευθύνη της ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Αναμετριούνται με νέες ανησυχίες, φόβους και δυσκολίες. Το παιδί μεγαλώνει και μαζί αυξάνονται και τα ερεθίσματα που δέχεται, οι επιδράσεις από το κοινωνικό περιβάλλον (σχολείο, διαδίκτυο, παρέες, τηλεόραση, πολιτιστική βιομηχανία κ.ά.). Οι γονείς καλούνται να γνωρίζουν και να κατανοήσουν προκειμένου να μπορέσουν να εξηγήσουν και να πείσουν. Μέσα από τις σελίδες της νέας μας στήλης επιδιώκουμε να προσεγγίσουμε σύγχρονα ζητήματα διαπάλης, να συνομιλήσουμε με ειδικούς επιστήμονες, να προτείνουμε όμορφες δραστηριότητες για τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, να αναδείξουμε την πείρα και κυρίως την προοπτική από τον διαφορετικό δρόμο που μπορεί και έχουν ανάγκη να βαδίσουν σήμερα η οικογένεια και τα παιδιά, ενταγμένα σε μια άλλη, σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία, όπου ο άνθρωπος και οι ανάγκες του θα βρίσκονται στο επίκεντρο. Επιδιώκουμε να αγκαλιάσουμε κάθε οικογένεια που θέλει ένα καλύτερο σήμερα και αύριο για τα παιδιά της.


Γνωριμία με το περιοδικό «κόκκινο Αερόστατο»

«Το "κόκκινο Αερόστατο" μιλάει για το δίκαιο! Μας μαθαίνει πολλά και γι' αυτά που κάνουμε στο σχολείο και για άλλα!», Κωστής, 11 χρόνων.

«Γενικά δε διαβάζω... Ομως το "κόκκινο Αερόστατο" το ξεφυλλίζω πάντα και συχνά διαβάζω κάποιες από τις σελίδες του!», Μαρία, 10 χρόνων.

«Είναι το δικό μας περιοδικό! Εμείς είμαστε το "κόκκινο Αερόστατο"!», Νικόλας, 12 χρόνων.

Ενα πολυθεματικό περιοδικό για παιδιά

Το «κόκκινο Αερόστατο» είναι ένα πολυθεματικό περιοδικό για παιδιά Δημοτικού και πρώτων τάξεων Γυμνασίου που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας και διακινείται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κάθε 2 μήνες. Εχουμε ήδη 5 χρόνια γραφής και 27 τεύχη στο αρχείο μας! Το περιοδικό έχει ποικίλη ύλη με σταθερές στήλες (επιστήμης, αθλητισμού, τέχνης, ιστορίας, τα νέα των φίλων του «κόκκινου Αερόστατου», το διήγημα, ζώα - φύση - περιβάλλον, χειροτεχνίες και κατασκευές, παιχνίδια κ.ά.) και άλλες που εναλλάσσονται από τεύχος σε τεύχος. Από τις καθιερωμένες στήλες του περιοδικού ξεχωρίζει «Το ημερολόγιο ενός απορημένου», όπου με καυστικό και χιουμοριστικό τρόπο σχολιάζουμε την επικαιρότητα. Ακουμπάμε στους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των παιδιών και επιδιώκουμε θέτοντας νέα ερωτήματα και απορίες να τα οδηγήσουμε ένα βήμα παραπέρα στην αναζήτηση της πραγματικής αλήθειας, στη διαμόρφωση κριτηρίου και στην αμφισβήτηση αυτού που κυριαρχεί γύρω τους.

Μαζί με το περιοδικό έχουν κυκλοφορήσει και ιδιαίτερες μπροσούρες, όπως το αφιέρωμα στον Μ. Θεοδωράκη ή η ανθολογία διηγημάτων για την ειρήνη και τον πόλεμο με τη συμμετοχή της καταξιωμένης λογοτέχνη Μαρίας Παπαγιάννη
Μαζί με το περιοδικό έχουν κυκλοφορήσει και ιδιαίτερες μπροσούρες, όπως το αφιέρωμα στον Μ. Θεοδωράκη ή η ανθολογία διηγημάτων για την ειρήνη και τον πόλεμο με τη συμμετοχή της καταξιωμένης λογοτέχνη Μαρίας Παπαγιάννη
Στοιχείο ταυτότητας του περιοδικού είναι και τα αφιερώματα που συνήθως εκτείνονται στα τεύχη μιας σχολικής χρονιάς. Για παράδειγμα, στο αφιέρωμα «Εργαζόμενος άνθρωπος: Σ' αυτόν ανήκει ο κόσμος!», μέσα από συνεντεύξεις και γνωριμία με διάφορα επαγγέλματα αναδείξαμε πλευρές όπως: ποιος και πώς παράγει όλο τον πλούτο γύρω μας, ότι εργασία σημαίνει πρώτα απ' όλα δημιουργία και ταυτόχρονα απαντήσαμε στο γιατί και πώς στη σημερινή κοινωνία η εργασία γίνεται δουλεία και, τέλος, θέσαμε τα επίμαχα ερωτήματα: «Μπορεί να γίνει αλλιώς; Πώς θα είναι η εργασία κι ο εργαζόμενος άνθρωπος στον σοσιαλισμό;». Σε άλλα αφιερώματα είχαμε καταπιαστεί με θέματα όπως «Η γνώση είναι δύναμη», «Η θαυμαστή ιστορία του ανθρώπου από την αρχή...» κ.ά.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το περιοδικό έχει αγκαλιαστεί με πολύ θετικά σχόλια από παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Ο καθένας από τη δική του σκοπιά βρίσκει κάτι στο περιοδικό: Ενα ευχάριστο ανάγνωσμα, μια βοήθεια για το πώς να σταθεί στις πολλές φορές απαιτητικές και δύσκολες ερωτήσεις των παιδιών, ένα πολύτιμο διδακτικό εργαλείο για τη σχολική τάξη.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για ένα περιοδικό για παιδιά

Η επικαιρότητα του τελευταίου διαστήματος επιβεβαιώνει ξανά με τον πιο σκληρό τρόπο πως ζούμε σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει τη νέα γενιά, τα παιδιά με μια φαινομενική αντίφαση: Από τη μία ένα κράτος, μια οργανωμένη κοινωνία σε πλήρη απουσία από την υποχρέωσή της να προστατεύσει και να υπερασπιστεί τα παιδιά και από την άλλη ένα σύστημα πανταχού παρόν στη διαμόρφωση σκέψης και στάσης ζωής των παιδιών με τον πλέον έντονο, διεισδυτικό και αποτελεσματικό τρόπο. Κι εδώ έρχεται η αναγκαιότητα της δικής μας παρέμβασης να πλέξουμε ένα αξιακό, διαπαιδαγωγητικό, αισθητικό δίχτυ προστασίας για τα παιδιά. Πράγματι, τα τελευταία χρόνια ως Κόμμα μετράμε ξανά σημαντικά βήματα στην προσπάθεια επικοινωνίας με τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου. Σε αυτήν την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή φάνηκε η ανάγκη να επεξεργαστούμε στις σημερινές συνθήκες τι και πώς το λέμε στα παιδιά, παίρνοντας υπόψη μας τόσο τις σύγχρονες επεξεργασίες του Κόμματος για διάφορα ζητήματα όσο και τα σημερινά ερεθίσματα και προσλαμβάνουσες των παιδιών. Μέσα από το περιοδικό θέλουμε να υπογραμμίσουμε την αναντικατάστατη αξία και συμβολή του διαβάσματος και της γνώσης στη διαπαιδαγώγηση, στη διαμόρφωση του νέου ανθρώπου.


Ταυτόχρονα, σταθερά μας προβληματίζει η μορφή, το στήσιμο του περιοδικού. Στόχος μας είναι το περιοδικό όχι μόνο να εντυπωσιάζει τα παιδιά για να το ξεφυλλίσουν αλλά να τα βοηθά να το μελετήσουν. Επομένως, ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με το πώς διαμορφώνεται για κάθε θέμα ένας «καμβάς» που περιλαμβάνει κείμενο, εικόνες, χρώματα και συνδυασμούς τους, infographics και διάφορα γραφικά και δημιουργεί τη διάθεση για διάβασμα. Οι παραπάνω μορφές συνδυάζονται για να βοηθούν στην αναγνωστική κατανόηση, στην ιεράρχηση των πληροφοριών, στην εξαγωγή συμπερασμάτων ή την αφομοίωση της γνώσης. Ολα αυτά παίρνοντας υπόψη την αισθητική και τυπογραφική κουλτούρα που διαμορφώνεται στα παιδιά σήμερα, όπου οι εφημερίδες και τα περιοδικά είναι λιγότερα σε κάθε σπίτι και η οθόνη παίζει ρόλο όχι μόνο στο πόσο διαβάζουν αλλά και στη μεθοδολογία, στις συνήθειες του διαβάσματος, διαμορφώνει κριτήριο για το τι είναι ελκυστικό για να διαβαστεί.

Στιγμές που ξεχώρισαν στα 5 χρόνια κυκλοφορίας του περιοδικού

Σίγουρα η δουλειά και η επεξεργασία που προηγείται κάθε τεύχους ωριμάζει κι εμάς τους ίδιους, μας κάνει καλύτερους. Ισως με μια πρώτη ματιά να φαίνεται εύκολο να μιλήσεις σε παιδιά, όμως όποιος έχει καταπιαστεί με αυτές τις ηλικίες ξέρει πως αυτό δεν είναι αλήθεια. Κάθε προσπάθεια εκλαΐκευσης, πόσο μάλλον όταν απευθύνεσαι σε παιδιά που είναι από τους πιο αυστηρούς κριτές, έχει τις δικές της απαιτήσεις. Χρειάζεται να μελετήσεις σε βάθος κάθε θέμα, να αφομοιώσεις τις βασικές του παραμέτρους, ώστε να μπορέσεις να απλοποιήσεις χωρίς να απλουστεύσεις, να δώσεις το κύριο ώστε να γίνει κατανοητό χωρίς όμως να αφήσεις και περιθώρια παρερμηνειών. Με αυτήν την έννοια, τα περιεχόμενα του περιοδικού, η επεξεργασία των σελίδων του στο πέρασμα των χρόνων αποτελούν πολύτιμα εφόδια με ολοκληρωμένες προσεγγίσεις σε ορισμένα θέματα, που οδήγησαν ακόμη και στην προετοιμασία ξεχωριστών αυτοτελών εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» για παιδιά. Η ιδιαίτερα πετυχημένη έκδοση «Κι όμως, κινείται...» (που έχει γνωρίσει ευρύτερη απήχηση) αρχικά ξεκίνησε ως αφιέρωμα στο περιοδικό. Μας δόθηκε η δυνατότητα να συγκεντρώσουμε ερωτήσεις και δυσνόητα σημεία από τα ίδια τα παιδιά, να δούμε ποια είναι τα «κλειδιά» εκείνα που ανοίγουν δρόμους στη σκέψη τους. Κι όλα αυτά τα στοιχεία να ενσωματωθούν σε μία αυτοτελή έκδοση. Αντίστοιχη πείρα αποκομίσαμε σχετικά με τα ζητήματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων (βλ. αντίστοιχο έκτακτο τεύχος του περιοδικού λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία), της προσφυγιάς, του ρατσισμού αλλά και της έκφρασης αλληλεγγύης μεταξύ ίσων που επίσης προσπαθήσαμε να αποδώσουμε στην έκδοση «1922-2022. Ανακαλύπτοντας τα ίχνη ενός ξεριζωμού».

Το τρέχον τεύχος
Το τρέχον τεύχος
Μία άλλη πλευρά που ξεχωρίζει είναι πως σιγά - σιγά, με τον καιρό, γύρω από το περιοδικό διαμορφώθηκε ένας μεγάλος κύκλος παιδιών απ' όλη την Ελλάδα που μπορεί να μη γνωρίζονται μεταξύ τους, όμως έχουν κάτι κοινό: προμηθεύονται, διαβάζουν, ασχολούνται παίζοντας με τις σελίδες του «κόκκινου Αερόστατου». Είναι οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» που αισθάνονται το περιοδικό ως οδηγό στη σκέψη και τη δράση τους και πολύ περισσότερο αισθάνονται πως διαβάζοντας το περιοδικό γίνονται κομμάτι μιας πολύ μεγαλύτερης ομάδας με κοινά ενοποιητικά στοιχεία και κοινούς στόχους, γίνονται κομμάτι μιας συλλογικότητας. Τελικά, το περιοδικό κατάφερε να γίνει ο συνδετικός κρίκος πολλών παιδιών ή και μεγαλύτερων που μοιράζονται τις ίδιες σκέψεις και τις ίδιες αξίες, που ονειρεύονται να ζήσουν σε έναν κόσμο όμορφο και δίκαιο για όλους και παλεύουν να το κάνουν πράξη!


Τη σειρά κόμικ του «κόκκινου Αερόστατου» επιμελείται ο Πάνος Ζάχαρης
Τη σειρά κόμικ του «κόκκινου Αερόστατου» επιμελείται ο Πάνος Ζάχαρης


Σε κάθε τεύχος υπάρχει κι ένα ξεχωριστό δώρο: Αφίσες, αυτοκόλλητα, παιχνίδια κ.ά.
Σε κάθε τεύχος υπάρχει κι ένα ξεχωριστό δώρο: Αφίσες, αυτοκόλλητα, παιχνίδια κ.ά.

Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες νεολαίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ