ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζουν το συλλαλητήριο και την κλιμάκωση

Το Σάββατο 17 Δεκέμβρη στις 12.30 μ.μ. στο Σύνταγμα το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού

«Στέλνουμε πίσω τον βαρύ λογαριασμό της ακρίβειας, των περικοπών, της επιδρομής στο εισόδημα και τις ανάγκες του λαού! Το Σάββατο 17 Δεκέμβρη διαδηλώνουμε στο Σύνταγμα, απορρίπτουμε τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό. Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση, με νέους αγώνες σε κάθε κλάδο, χώρο δουλειάς και γειτονιά, προετοιμαζόμαστε για νέα απεργία μέσα στον Γενάρη»: Στο κοινό αυτό κάλεσμα συμπυκνώνεται η συζήτηση που ξεδιπλώθηκε στη σύσκεψη που οργάνωσαν εκατοντάδες εργατικά σωματεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων και μαζικοί φορείς από γειτονιές της Αττικής χτες το απόγευμα στην αίθουσα του κινηματογράφου «Τριανόν».

Από το βήμα της μαζικής σύσκεψης οι εκπρόσωποι των σωματείων μετέφεραν το στίγμα των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που οργανώνουν, με αιχμή τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν προκηρυχθεί τις επόμενες μέρες στα μέτωπα της Υγείας και της Παιδείας, του κοινού βηματισμού των συνδικάτων με μαζικούς φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, της νεολαίας. Συνεχίζοντας τον αγώνα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, κάλεσαν σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη στα δικαστήρια, ενάντια στη δίωξη του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Βάλσαμου Συρίγου, για τη συμμετοχή του σε κινητοποίηση ενάντια σε πλειστηριασμό.

Και με τη χθεσινή σύσκεψη στην Αττική, όπως και στη Θεσσαλονίκη που πραγματοποιήθηκε επίσης χθες (βλ. σελ. 18), μπαίνουν στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τα επερχόμενα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Το κάλεσμα που απευθύνουν Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα δίνει συνέχεια στην οργάνωση και στην αγωνιστική διεκδίκηση ενάντια στην ακρίβεια, στην ενεργειακή φτώχεια, στους πλειστηριασμούς, στις περικοπές σε Υγεία και Παιδεία. Με αφορμή τον κρατικό προϋπολογισμό - οδοστρωτήρα για τα λαϊκά νοικοκυριά, σωματεία καλούν τους εργαζόμενους, τον λαό να πάρουν τη σκυτάλη από τη μεγάλη απεργία στις 9 Νοέμβρη, να δυναμώσουν την οργάνωση και την πάλη, να θέσουν στο προσκήνιο τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους και να κλιμακώσουν με νέα απεργία μέσα στον Γενάρη.

Μπροστά στην επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα αντιτάσσουν τις διεκδικήσεις τους για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων. Μαζί με τους μαζικούς φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των επιστημόνων, των φοιτητών, των γυναικών, παλεύουν για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, μπλόκο στο ξεσπίτωμα από τους πλειστηριασμούς πρώτης - κύριας κατοικίας.

Ολοι στους δρόμους, καμιά αναμονή!

Αποσπάσματα από την εισήγηση στη χτεσινή σύσκεψη

Με το κάλεσμα κλιμάκωσης της πάλης, με όπλο την πείρα από τη μεγάλη απεργία της 9ης Νοέμβρη και την κοινή δράση ανάμεσα στο εργατικό κίνημα, στους αυτοαπασχολούμενους, στους συλλόγους φοιτητών και γυναικών, άλλους μαζικούς φορείς του αθλητισμού και πολιτισμού, έκλεισε την εισηγητική τοποθέτηση στη σύσκεψη ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Ανέδειξε ότι το συλλαλητήριο της 17ης Δεκέμβρη είναι συνέχεια αυτής της μεγάλης απεργίας και επιδίωξη είναι να υπάρξει παραπέρα κλιμάκωση με νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία μέσα στον Γενάρη.

Δυναμώνουμε τον συντονισμό και την κοινή αγωνιστική δράση

Ο συνδικαλιστής σημείωσε ότι και η χτεσινή πρωτοβουλία είναι «συνέχεια της προσπάθειας για να δυναμώσουν ο συντονισμός και η κοινή δράση Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συλλόγων και μαζικών φορέων των αυτοαπασχολούμενων, των επιστημόνων, των φοιτητών και των γυναικών».

Οπως είπε, επιδίωξη των σωματείων είναι «να πλημμυρίσει το κέντρο της Αθήνας για ακόμη μια φορά στις 17 Δεκέμβρη από εργατόκοσμο και κάθε λαϊκή οικογένεια που στενάζει από την ακρίβεια. Να στείλουμε πίσω τον λογαριασμό με μια μαζική, μαχητική απάντηση ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που για ακόμη μια χρονιά προβλέπει νέες περικοπές σε Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση, συνεχίζοντας την εγκληματική πολιτική ενάντια στη ζωή και τα δικαιώματά μας».

RIZOSPASTIS

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις για την προστασία της λαϊκής κατοικίας τόνισε ότι «απέναντι στους Πάτσηδες αυτού του κόσμου που νόμιμα και με τη βούλα αρπάζουν τα σπίτια εργατών υψώθηκε τείχος αλληλεγγύης και αντίστασης. Οι κινητοποιήσεις συνδικάτων και εργαζομένων έξω από την "Do Value" είναι που απέτρεψαν τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών (...) Καθημερινά όλο και περισσότεροι έρχονται ή θα βρεθούν το επόμενο διάστημα στην ίδια θέση και είναι χρέος μας να σταθούμε τα συνδικάτα στο πλευρό όλων αυτών των χιλιάδων εργαζομένων, να δημιουργηθούν επιτροπές σε κάθε σωματείο για να απευθύνονται οι συνάδελφοί μας, να γίνει πράξη το σύνθημα "Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη". Να καταργηθεί τώρα το ιδιώνυμο που έφερε η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αξιοποιεί σήμερα η ΝΔ, οδηγώντας τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Βάλσαμο Συρίγο, στα δικαστήρια γιατί έπραξε το αυτονόητο, μαζί με άλλους συναδέλφους, να αποτρέψει πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Είμαστε περήφανοι γι' αυτό και έτσι θα συνεχίσουμε. Καλούμε σε συγκέντρωση στις 19 Δεκέμβρη στην Ευελπίδων, μέρα που δικάζεται ο συνάδελφος. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις απολύσεις πρωτοπόρων εργατών και συνδικαλιστών, όπως πρόσφατα της συναδέλφισσας Ελπίδας Νασιοπούλου, προέδρου του Σωματείου Ιδιωτικής Εκπαίδευσης "Ο Βύρων", όπως προηγούμενα σε άλλους κλάδους στον Τύπο - Χαρτί, στη "Μαλαματίνα" κ.α. Είναι γελασμένοι αν με αυτές τις πρακτικές πιστεύουν κράτος και εργοδότες ότι μπορούν να βάλουν φρένο στους αγώνες. Αντίθετα, μας πεισμώνουν και δίνουν έναυσμα για τους επόμενους».

Χορτάσαμε από «Μεσσίες» και «σωτήρες»

Σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε εδώ και καιρό σε προεκλογική περίοδο», ο Γ. Αναγνώστου είπε ότι όσοι πρωτοστάτησαν τα προηγούμενα χρόνια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, επιδιώκουν να καλλιεργήσουν ξανά φρούδες ελπίδες ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο από το Κοινοβούλιο. Προσπαθούν να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή ώστε «οι εργαζόμενοι να μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα και να περιμένουν τον "Μεσσία" που θα δώσει "δίκαιες λύσεις" για όλους, και για εμάς και για τα αφεντικά. Εχουμε όμως πλέον χορτάσει από "σωτήρες" και η υπομονή μιας μεγάλης μάζας εργαζομένων έχει εξαντληθεί και έχει μετατραπεί σε οργή και αγανάκτηση. Αυτή όμως πρέπει να κατατεθεί στον οργανωμένο αγώνα και να γίνει χείμαρρος διεκδίκησης για όλα όσα έχουμε ανάγκη σήμερα εμείς και οι οικογένειές μας. Αυτό ήταν και το μήνυμα της μεγάλης απεργίας στις 9 Νοέμβρη, που ήταν από τις πιο μαζικές των τελευταίων ετών».

Η μέχρι σήμερα πείρα των αγώνων δείχνει ότι «δεν χωράει αναμονή και ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική, σε όλους αυτούς που υπόσχονται προεκλογικά λύσεις στα προβλήματά μας και κάθε φορά μας φορτώνουν επιπλέον βάρη στην πλάτη μας. Τους ζήσαμε και έχουμε πληρώσει ήδη πολλά. Δεν πρόκειται να πληρώσουμε ξανά».

Ηδη μια σειρά κλάδων, μετά την απεργία στις 9 Νοέμβρη, βρέθηκαν ξανά στον δρόμο, με πρώτους τους υγειονομικούς που απάντησαν στον νόμο της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη ενώ αύριο, Τετάρτη 14 Δεκέμβρη, προχωρούν σε νέα απεργία. Ακόμα σε 48ωρη απεργία προχωρούν στις 14 - 15 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι στα ρυμουλκά, και η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων - Ποτών προχωρά αύριο σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΕΒ, διεκδικώντας ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς. Τη σκυτάλη παίρνουν στις 15 Δεκέμβρη οι εκπαιδευτικοί διεκδικώντας εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς, αλλά και ουσιαστική στήριξη του δημόσιου σχολείου, με επαρκή χρηματοδότηση για κτίρια σύγχρονα και ασφαλή.

Σε αυτό το σημείο αναφερόμενος στον τραγικό θάνατο μαθητή Δημοτικού στις Σέρρες και στον τραυματισμό άλλων 2 παιδιών, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων είπε ότι «έφερε στην επικαιρότητα αυτό για το οποίο φωνάζουμε χρόνια, ότι τα κτίρια είναι σαπάκια στη μεγάλη τους πλειοψηφία και η χρηματοδότηση για τη συντήρησή τους εξαντλείται κυρίως στο να πέσει ένα μπογιάτισμα. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η δικαιοδοσία για τα σχολικά κτίρια πέρασε στους δήμους και τις σχολικές επιτροπές, με αποτέλεσμα την ολοένα και συνεχόμενη υποχρηματοδότησή τους. Εδώ και τώρα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική κρατική χρηματοδότηση για τη συντήρηση και έλεγχο όλων των σχολικών υποδομών, για την ανέγερση νέων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους».

Ακόμα ευχήθηκε «να πάνε όλα καλά με τον 16χρονο που δέχθηκε ευθεία βολή στο πίσω μέρος του κεφαλιού γιατί δεν πλήρωσε 20 ευρώ βενζίνη» και τόνισε ότι «δεν θα ανεχτούμε καμιά συγκάλυψη και καμιά ανοχή απέναντι σε τέτοιου είδους κρατική βία και καταστολή, η οποία βασίζεται σε διάκριση απέναντι σε μερίδα ανθρώπων. Πολύ περισσότερο που το περιστατικό αυτό σηματοδοτεί και την ένταση της κρατικής καταστολής για την υπεράσπιση της αντιλαϊκής πολιτικής, απέναντι στον "εχθρό λαό"».

Στην αντεπίθεσή μας η διέξοδος

Αναδεικνύοντας την ανάγκη του συλλογικού οργανωμένου αγώνα σημείωσε ότι «μόνο η δικιά μας ενεργητική παρέμβαση μέσα και έξω από χώρους δουλειάς μπορεί να φέρει την πραγματική ανακούφιση του εργαζόμενου λαού. Ενα κίνημα αντεπίθεσης, σε σύγκρουση με τη μεγαλοεργοδοσία και τις κυβερνήσεις της, που θα ενώνει όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, με σωματεία που υπερασπίζονται τις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες, που κάθε φορά θα κάνει και ένα βήμα παραπάνω για να γίνονται πράξη οι δίκαιες διεκδικήσεις μας, να ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, σύγχρονους όρους εργασίας και δικαιωμάτων όπως προκύπτει από τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης σε όλους τους κλάδους».

Δυναμώνουμε την κοινή αγωνιστική δράση, τον συντονισμό σωματείων και φορέων

Από τις παρεμβάσεις συνδικαλιστών και εκπροσώπων μαζικών φορέων

Μια σειρά συνδικαλιστές από χώρους δουλειάς και κλάδους πήραν χθες τον λόγο μετά την εισήγηση, μεταφέροντας πείρα από την πάλη που οργανώνεται από τα σωματεία τους, αλλά και τις ιδιαίτερες διεκδικήσεις που προβάλλουν, αναδεικνύοντας ότι αυτές οι διεκδικήσεις μέσα από τον συντονισμό της δράσης γίνονται υπόθεση ολόκληρου του εργατικού - λαϊκού κινήματος, δυναμώνοντας την αναμέτρηση με την πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου.

Στη μεγάλη συμμετοχή των οδηγών ταξί στην απεργία στις 9 Νοέμβρη, τραβώντας χειρόφρενο σε όλη την Αττική, αναφέρθηκε ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, πρόεδρος του ΣΑΤΑ. «Περνάμε την πιο δύσκολη περίοδο», επεσήμανε, τονίζοντας τις βαριές επιπτώσεις της ακρίβειας στα καύσιμα αλλά και συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής στον κλάδο.

«Μας ζητάνε να συμβιβαστούμε με τα καλάθια της ντροπής», κατήγγειλε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, όταν ο τζίρος των αλυσίδων σούπερ μάρκετ σκαρφαλώνει συνεχώς σε ψηλότερα επίπεδα. Δίπλα στους χαμηλούς μισθούς των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, συνολικά των εμποροϋπαλλήλων, εξήγησε, αυτήν την περίοδο κορυφώνεται η εντατικοποίηση, με το εορταστικό ωράριο και την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Το «παρών» 13 φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας μετέφερε ο Αγγελος Θωμόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ. «Είναι κοινή η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, γι' αυτό κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας μας», τόνισε. Μίλησε για το δυσβάσταχτο κόστος σπουδών, τα πανάκριβα ενοίκια, τα παγωμένα αμφιθέατρα, την εδραίωση εργολάβων σε τομείς όπως η σίτιση και η καθαριότητα, αλλά και τις παραπέρα περικοπές που φέρνει ο προϋπολογισμός. «Δεν θα συμβιβαστούμε με την κατάσταση», ξεκαθάρισε.

Τον κοινό βηματισμό των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών με τα εργατικά σωματεία στην απεργία, την προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας και τις πρωτοβουλίες για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα υπενθύμισε ο Νίκος Σφαντός, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας. Στο φόντο της συρρίκνωσης του εισοδήματος, της φοροληστείας, της απειλής των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων, ανέδειξε ότι η θέση των μικρών επαγγελματιών είναι στον κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους και όλο τον λαό.

Την προκήρυξη στάσης εργασίας από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στο συλλαλητήριο το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, ανακοίνωσε ο πρόεδρός του, Γιώργος Στεφανάκης. Μπροστά στα επικείμενα συνέδρια του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της ΓΣΕΕ, στάθηκε στην ανάγκη οι συλλογικές αυτές διαδικασίες να μη γίνουν πίσω από κλειστές πόρτες, πίσω από την πλάτη των εργαζομένων, αλλά με αυτούς πρωταγωνιστές.

Στην τραγική απώλεια του μικρού μαθητή στις Σέρρες και στις βαριές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σχολικές υποδομές αναφέρθηκε ο Αποστόλης Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Σωκράτης». Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε μια σειρά περιστατικά, από πτώσεις σοβάδων μέχρι προβλήματα στα συστήματα θέρμανσης, σε σχολεία της Αττικής. «"Αυτονομία της σχολικής μονάδας" σημαίνει βαθιά το χέρι στην τσέπη και αναζήτηση χορηγών», υπογράμμισε. «Θα απεργήσουμε στις 15 Δεκέμβρη και θα συμμετάσχουμε στο συλλαλητήριο στις 17 Δεκέμβρη», τόνισε.

«Οι ανάγκες μας υπολογίζονται σαν κόστος», κατήγγειλε ο Γιώργος Κολλάρος από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μαθητών Αθήνας, περιγράφοντας τα προβλήματα των σχολείων, των μαθητών και των οικογενειών τους.

Την απάντηση που δόθηκε στην προσπάθεια να πεταχτεί στον δρόμο μια χαμηλοσυνταξιούχος στην περιοχή υπενθύμισε ο Ανδρέας Καραβίδας από το Συντονιστικό Φορέων Υπεράσπισης της Λαϊκής Στέγης Ζωγράφου. «Μια σπίθα μπορεί να γίνει πυρκαγιά μέσα σε δευτερόλεπτα» όταν η οργή συναντηθεί με το οργανωμένο κίνημα, επεσήμανε.

Στον αγώνα που δίνουν οι ναυτεργάτες σε ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά, με δεύτερη 48ωρη απεργία, για να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις, κόντρα στην αξίωση των εργοδοτών να μειώσουν μισθούς και μεροκάματα επειδή «ανέβηκαν τα πετρέλαια», αναφέρθηκε ο Στράτος Γεωργάκης, πρόεδρος της ΠΕΠΡΝ.

Ως έναν ακόμα σταθμό στη δράση για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, αλλά και συνέχεια της μεγάλης συμμετοχής στην τελευταία απεργία, παρουσίασε τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου. Στην κατεύθυνση αυτή, το Συνδικάτο υλοποιεί πρόγραμμα περιοδειών, συνελεύσεων και συσκέψεων στα εργοστάσια του κλάδου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Τερζής από την Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων, διαβεβαιώνοντας ότι οι συνταξιούχοι βρίσκονται στον δρόμο του αγώνα.

Για την απόλυσή της ως μέρος της κατάφωρης επίθεσης που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί στα φροντιστήρια, αλλά και ως ένα ακόμα παράδειγμα της εφαρμογής του νόμου Χατζηδάκη, μίλησε η Ελπίδα Νασιοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων». «Η αμέριστη συμπαράσταση που δεχθήκαμε δυνάμωσε τη φωνή του Σωματείου μας», σημείωσε, ενώ η στήριξη από φορείς της Νέας Ιωνίας, όπου βρίσκεται το φροντιστήριο, οδήγησε σε σειρά κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων.

Τις αντιδραστικές αλλαγές που διαδέχονται η μία την άλλη στην Υγεία κατήγγειλε η Σοφία Ζώρη, μέλος της πενταμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», με πρόσφατο παράδειγμα τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των Ογκολογικών Τμημάτων των παιδιατρικών νοσοκομείων.

Τις μειώσεις μισθών, το κλείσιμο καταστημάτων και τους πλειστηριασμούς στους οποίους επιδίδεται η εργοδοσία του κλάδου επεσήμανε η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. «Δεν υπάρχουν μεγαλύτερα κοράκια από τους τραπεζίτες», σχολίασε και πρόσθεσε ότι οι αγώνες που βάζουν φρένο στους πλειστηριασμούς δίνουν κουράγιο και δύναμη στους εργαζόμενους του κλάδου.

Την προσπάθεια να ενταθεί η αγωνιστική παρέμβαση στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου περιέγραψε ο Μιχάλης Χασιώτης, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών. Στην προσπάθεια αυτή, εξήγησε, βασικό όπλο αποτελεί το επικαιροποιημένο σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης της Ομοσπονδίας, ενώ καρπός της είναι η δημιουργία του πρώτου επιχειρησιακού Σωματείου στην εταιρεία ΣΟΛ και το στήσιμο σωματειακων επιτροπών σε άλλες μεγάλες εταιρείες.

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους», υπογράμμισε η Αθήνα Λαζαρίδου, μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, συνοψίζοντας τη συμμετοχή και τη συμβολή των Συλλόγων και Ομάδων Γυναικών σε μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε γειτονιές και χώρους δουλειάς. Σε αυτό το μήκος κύματος, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της ΟΓΕ στο συλλαλητήριο στις 17 Δεκέμβρη.

Την αισιοδοξία που έφερε η απεργία στις 9 Νοέμβρη σε εργαζόμενους του κλάδου, ακόμα κι αν δεν έκαναν το βήμα να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, διαπίστωσε η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά. «Φρένο στις ορέξεις κράτους και εργοδοσίας βάζουν μόνο οι αγώνες», ξεκαθάρισε και υπογράμμισε την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων στην καθαριότητα για σταθερή δουλειά, αυξήσεις στους μισθούς, πλήρες ωράριο και όχι μερική απασχόληση, Συλλογικές Συμβάσεις, όπως έχει γίνει σε μια σειρά περιπτώσεις.

«Εχουμε βιώσει από πρώτο χέρι την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας», σχολίασε η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, απαριθμώντας τις πλείστες όσες περιπτώσεις οι γονείς καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη. «Οι ζωές και οι ανάγκες των παιδιών μας δεν γίνεται να ζυγίζονται με βάση τις αντοχές της οικονομίας», τόνισε και κατέληξε: «Οταν τα παιδιά μας κινδυνεύουν, βγαίνουμε στον δρόμο».

Τις επιπτώσεις των πρόσφατα ψηφισμένων ρυθμίσεων στους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και στους ασθενείς, συνόψισε η Δήμητρα Σταματέλου, οργανωτική γραμματέας της ΟΕΝΓΕ. Στο έδαφος αυτό, ανέτρεξε στο πλατύ άνοιγμα που έκανε η Ομοσπονδία στους υγειονομικούς, στα σωματεία και τις ενώσεις τους, στην κατάρριψη των επιχειρημάτων της κυβέρνησης και του υπουργείου, στο κάλεσμα σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς, στην κλιμάκωση με απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις τις μέρες συζήτησης και ψήφισης.

Διαμαρτυρία στον ΣΕΒ για τις Συμβάσεις στα Τρόφιμα

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΕΒ (Ξενοφώντος 5) για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς καλεί η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών τα επιχειρησιακά σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου στην Αττική. Η κινητοποίηση θα γίνει την Τετάρτη 14 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ. (προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος).

ΠΑΜΕ
Νέα συγκέντρωση στην «do Value» για να μην ξεσπιτωθούν λαϊκά νοικοκυριά

Σε συγκέντρωση στην εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων «do Value» (σταθμός Ηλεκτρικού Καλλιθέας), την Τετάρτη 14 Δεκέμβρη, στις 12 μ. καλεί και αυτή τη βδομάδα το ΠΑΜΕ.

Με τη νέα κινητοποίηση, σε συνέχεια των αντίστοιχων που οργανώνει το τελευταίο διάστημα, το ΠΑΜΕ απαιτεί την αναστολή των πλειστηριασμών και την ανακοπή διαταγών πληρωμής προς 4 οικογένειες. Και σημειώνει πως «το εργατικό - λαϊκό κίνημα συνεχίζει τον αγώνα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, για την προστασία της οικογένειας από την επίθεση των κορακιών. Με εκβιασμούς τρομοκρατούν ότι θα αρπάξουν τη μοναδική τους κατοικία. Δεν θα το επιτρέψουμε».

Καλεί τα σωματεία και τους φορείς των συνοικιών της Αθήνας να δώσουν το «παρών» και σε αυτή τη μάχη. «Το καλύτερο δώρο γι' αυτές τις μέρες είναι να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη», σημειώνει και προβάλλει την απαίτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας με νομοθετική ρύθμιση, το κούρεμα των χρεών της λαϊκής οικογένειας, τη διαγραφή των ληστρικών τόκων.

Προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Οι προσυγκεντρώσεις των σωματείων και των φορέων για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα καθορίστηκαν από τη χθεσινή σύσκεψη για τις 11.45 π.μ. στα εξής σημεία:

Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Πλατεία Κοραή: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Ομόνοια: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς δήμων της Αττικής.

Για ζωτικές διεκδικήσεις παλεύουν οι εργαζόμενοι

Το πλαίσιο πάλης που υιοθετούν τα σωματεία μπροστά στο συλλαλητήριο, αλλά και στην πανελλαδική απεργία για την οποία ετοιμάζονται μετά και τη χθεσινή σύσκεψη, περιλαμβάνει μια σειρά από ζωτικές διεκδικήσεις για τους εργαζόμενους, και πιο συγκεκριμένα:

  • 825 ευρώ κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, αυξήσεις 20% στον δημόσιο τομέα.
  • Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό.
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, όχι στις απλήρωτες υπερωρίες.
  • Καταβολή άμεσα του Δώρου Χριστουγέννων σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
  • Επιστροφή 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στην Ενέργεια.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη) και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά τα είδη.
  • Κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
  • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ