ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΕΡΡΕΣ
Απαιτείται η απόδοση ευθυνών για τον θάνατο του μαθητή

Σε κινητοποίηση σήμερα στο δημαρχείο καλεί ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Μια βδομάδα μετά τον τραγικό θάνατο του 11χρονου Βασίλη και τον τραυματισμό άλλων δύο μαθητών από την έκρηξη στο λεβητοστάσιο, επαναλειτούργησε χθες το 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, με προσωρινό σύστημα θέρμανσης - κλιματισμού σε κάθε αίθουσα.

Οι γονείς του 11χρονου σε ανακοίνωσή τους ζητούν πλήρη δικαίωση της μνήμης του και άμεση παραδειγματική τιμωρία όλων ανεξαιρέτως των υπευθύνων: «Η παροιμιώδης ανευθυνότητα των "υπευθύνων" του σχολείου, όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων του δήμου Σερρών, αλλά και όσων με εγκληματική αμέλεια εκτελούσαν εργασίες σε ώρα λειτουργίας του σχολείου για ένα προβληματικό δημόσιο έργο, είχε σαν αποτέλεσμα το τραγικό συμβάν της απώλειας της ζωής του παιδιού μας, Βασίλειου - Μάξιμου».

Σε κινητοποίηση για την ασφάλεια των μαθητών στα σχολεία, σήμερα Τρίτη στη 1 μ.μ. στο δημαρχείο Σερρών, καλεί εκπαιδευτικούς και γονείς ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών «Εμμανουήλ Παπάς».

Σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη βαθιά οδύνη του για την απώλεια του 11χρονου και τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Παράλληλα αναδεικνύει ότι «οι διευθυντές και προϊστάμενοι Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με τις καθυστερήσεις από την πλευρά των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων λόγω της υποστελέχωσής τους και την αδυναμία ουσιαστικών παρεμβάσεων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των αναγκαίων εργασιών δίνεται σε εργολάβους, γεγονός που οξύνει τα προβλήματα. Οι εργολάβοι, με την ανοχή των δήμων, εκτελούν τις εργασίες σε ώρες λειτουργίας των σχολικών μονάδων, ώστε να μειώσουν το εργατικό κόστος και να μην αποδίδουν υπερωρίες, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για τα παιδιά, όπως με δραματικό τρόπο επιβεβαιώθηκε στις Σέρρες».

Το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό δεν είναι τυχαίο, ούτε μεμονωμένο, και δεν οφείλεται στην «κακιά την ώρα», συνεχίζει ο Σύλλογος και θυμίζει ότι σωματεία εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα έχουν καταγγείλει πολλά επικίνδυνα περιστατικά τα τελευταία χρόνια, που από καθαρή τύχη δεν οδήγησαν σε τραγικές εξελίξεις. «Χρόνια τώρα τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος, οι επισημάνσεις και οι προτάσεις μας για το θέμα της σχολικής στέγης, των τεχνικών προδιαγραφών, της συντήρησης και του συστηματικού ελέγχου, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια μαθητών και εργαζομένων στις σχολικές μονάδες, αντιμετωπίζονται με παγερή αδιαφορία και χλεύη από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΙΘ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προσκρούουν στο δημοσιονομικό κόστος».

Και καταλήγει: «Οι μαθητές μας αξίζουν καλύτερη μεταχείριση. Δεν θα ανεχτούμε άλλο χλευασμό και μετάθεση ευθυνών στις πλάτες των εκπαιδευτικών για θέματα που άπτονται αρμοδιοτήτων άλλων υπηρεσιών και οργανισμών. Οι δικαιολογίες περισσεύουν. Οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες οφείλουν να δώσουν άμεσα εξηγήσεις και να σταματήσουν το πινγκ πονγκ μετάθεσης ευθυνών».

Απεργούν στις 15 Δεκέμβρη οι εκπαιδευτικοί

Εργασία και μισθός με αξιοπρέπεια, κάλυψη των αναγκών των σχολείων, να μην εφαρμοστούν οι αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις είναι τα ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της απεργίας και των συλλαλητηρίων των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη.

Για εκείνη τη μέρα η ΔΟΕ έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας, με δυνατότητα κήρυξης επιπλέον τριών ωρών από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε κήρυξη 24ωρης απεργίας προχώρησαν ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ. Οι τρεις Ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία καλούν στις 12 το μεσημέρι σε συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών με αίτημα για συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις οργανώνονται και σε άλλες πόλεις στο πλαίσιο της απεργίας.

Λεφτά για την Παιδεία για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων, άμεση καταβολή Δώρου Χριστουγέννων και αυξήσεις στους μισθούς ζητούν οι εκπαιδευτικοί, μπροστά σε έναν ακόμα προϋπολογισμό που συνεχίζει την υποχρηματοδότηση και τη φοροληστεία. Διεκδικούν να μπει τέρμα στην ομηρία των νεοδιόριστων με την άμεση μονιμοποίησή τους. Να εξισωθεί το ωράριο των νηπιαγωγών με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων τους οποίους προσπαθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση αντί να ικανοποιήσει τα άμεσα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σχολεία και εκπαιδευτικοί.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι σύγχρονες ανάγκες του παιδιού στο επίκεντρο

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και παρακολούθησε την Κυριακή την εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στο ξενοδοχείο «Wyndham», στο Μεταξουργείο, με θέμα: «Με το ΚΚΕ στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες του παιδιού».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που τόνισε ότι το ΚΚΕ με τις επεξεργασίες του, τις θέσεις του για μια σειρά θέματα, την Εκπαίδευση, την Υγεία, την Πρόνοια, την πρόληψη από εξαρτήσεις, συμβάλλει ώστε να κατανοείται ότι σήμερα είναι ρεαλιστικό και όχι μόνο αναγκαίο να ανοίξει ο δρόμος της επίλυσης προβλημάτων και αναγκών που σχετίζονται με το παιδί και την ισόρροπη ανάπτυξή του.

Παρεμβάσεις έγιναν επίσης από τον Κώστα Μπουντόλο, καθηγητή στη Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ, για τον ρόλο της Φυσικής Αγωγής στην ανάπτυξη του παιδιού, από τον Νάσο Χαλκίδη, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, για τη σημασία της αισθητικής αγωγής και των τεχνών στη διαμόρφωση ισόρροπης προσωπικότητας του παιδιού, από τον Παναγιώτη Κατηφέ, κοινωνιολόγο, σύμβουλο εξαρτήσεων και πρόεδρο της ΑΣΓΜΕ, που μίλησε για τον ενδοσχολικό εκφοβισμό και τη νεανική παραβατικότητα και από την Γεωργία Γκούφα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, που μίλησε για τον ρόλο της ΚΝΕ ως «σχολείου διαπαιδαγώγησης νέων ανθρώπων».

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης τις εντυπώσεις έκλεψε η χορωδία του «κόκκινου Αερόστατου», στην πρώτη της εμφάνιση, που απόσπασε θερμό χειροκρότημα.

  • Ο «Ριζοσπάστης» θα παρουσιάσει αναλυτικό ρεπορτάζ από την εκδήλωση στο φύλλο του Σαββατοκύριακου.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΣΔ

Εκδήλωση με θέμα «100 χρόνια ΕΣΣΔ: Μια χώρα που δεν υπάρχει πια, μια ζωή που δεν υπάρχει πια, αλλά συνεχίζει να διδάσκει... Σοσιαλισμός η απάντηση τον 21ο αιώνα» πραγματοποιεί η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρέμβαση θα κάνει ο Φρίξος Μπρούζγος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση γίνεται αύριο Τετάρτη στις 18.30, στην αίθουσα Σάκη Καράγιωργα 2 του Πάντειου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων της ΚΝΕ μπροστά στο 13ο Συνέδριο της Οργάνωσης.

Η Οργάνωση καλεί τους φοιτητές να συζητήσουν και να πουν γνώμες, θέτοντας μια σειρά ερωτήματα που μπορούν να πάρουν απαντήσεις μέσα από τη συζήτηση, όπως: «Γιατί οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που για πάνω από 70 χρόνια ζούσαν αδελφωμένοι, σήμερα χύνουν το αίμα τους; Ποιος και πώς τσάκισε το τέρας του φασισμού τον 20ό αιώνα; Μπορεί να υπάρξει μια κοινωνία χωρίς κρίσεις, ανεργία, ανασφάλεια, ενεργειακή φτώχεια; Σήμερα όλοι έχουμε από μια ψήφο, είμαστε όμως όλοι "ίσοι"; Υπάρχει ελευθερία στον σοσιαλισμό; Η επιστήμη και η τεχνολογία εξελίσσονται, όμως γιατί η δική μας ζωή νιώθουμε να πηγαίνει προς τα πίσω; Τελικά το δίλημμα "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" είναι ξεπερασμένο ή επίκαιρο;».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χριστουγεννιάτικη γιορτή

Το «κόκκινο Αερόστατο» ετοιμάζει την απόλυτη χριστουγεννιάτικη γιορτή, την Κυριακή 18 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα νερού). Μια γιορτή με χορό, μουσική, μαγικά θεματικά εργαστήρια, λάμψη και πολλές πολλές εκπλήξεις.

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
Το «μπαλάκι» στα σχολεία για τους ελέγχους εγκαταστάσεων

Στους εκπαιδευτικούς αναθέτει ούτε λίγο ούτε πολύ τον απαραίτητο έλεγχο των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των σχολείων η 1η Σχολική Επιτροπή του δήμου Ν. Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, με επιστολή που έφτασε στους διευθυντές σχολικών μονάδων. Με αυτήν καλούνται να φροντίσουν για τον έλεγχο εγκαταστάσεων όπως κυκλοφορητές, κλιματιστικά, λέβητες, καυστήρες καθώς και την επάρκεια πετρελαίου στις δεξαμενές. Το γεγονός καταγγέλλει η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου, που δημοσιοποιεί την επιστολή, σχολιάζοντας πως «έτσι που πάμε, σε λίγο θα ζητήσουν τον λόγο από τους γονείς για τις τεχνικές εργασίες που δεν γίνονται και από τους μαθητές για τα χρήματα που δεν φτάνουν. Κύριοι αρμόδιοι σε όλα τα επίπεδα - είτε του δήμου, είτε της Περιφέρειας, είτε του υπουργείου Παιδείας, είτε της κυβέρνησης συνολικότερα - σοβαρευτείτε και αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας, για ουσιαστικούς ελέγχους και συντηρήσεις των σχολείων και για γενναία αύξηση της χρηματοδότησής τους».

Η Ενωση θυμίζει παράλληλα μια σειρά πολύ σοβαρά θέματα που έχουν επανειλημμένα τεθεί προς τον δήμο και αφορούν την περιοδική συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης σε όλα τα σχολεία, τον δευτεροβάθμιο αντισεισμικό έλεγχο σε όλα τα σχολεία του δήμου, ιδιαίτερα όσα έχουν χτιστεί πριν το 1985, την αντικεραυνική προστασία και την πυροπροστασία και ειδικά για το Γυμνάσιο Νέας Χαλκηδόνας εάν υπάρχει έγκριση της Πυροσβεστικής για την αίθουσα εκδηλώσεων μετά το βραχυκύκλωμα της περασμένης σχολικής χρονιάς. «Πότε επιτέλους θα αντιμετωπιστούν επικινδυνότητες που παραμένουν;», ρωτούν οι γονείς δηλώνοντας πως περιμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις και ενέργειες.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΧΑΪΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πλατύ άνοιγμα ενόψει της συγκέντρωσης με τον Ν. Αμπατιέλο την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη

Πλατύ άνοιγμα στη νεολαία της Πάτρας πραγματοποιούν οι Οργανώσεις Αχαΐας της ΚΝΕ με αφορμή και τη μεγάλη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη, όπου θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για να γίνουν τα σκοτάδια φως!» στις 6.30 μ.μ. στο θέατρο «Πάνθεον» (Γούναρη 34).

Με το κάλεσμα της εκδήλωσης αλλά και τα δικά τους υλικά, οι Οργανώσεις Αχαΐας περιοδεύουν καθημερινά σε πανεπιστήμια, σχολεία, κέντρα κατάρτισης, χώρους δουλειάς όπου συγκεντρώνεται νεολαία, γενικότερα όπου δρα, ζει και ψυχαγωγείται η νέα γενιά.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιούνται εξορμήσεις σήμερα Τρίτη σε: Πολυτεχνικές σχολές, Παιδαγωγικές σχολές, σχολές Οικονομικών και Διοίκησης, Μαθηματικό, Φυσικό, Ιατρική, Φαρμακευτική του Πανεπιστημίου Πάτρας, δημόσια ΙΕΚ στην Αγία Σοφία, εργαζόμενους στον Επισιτισμό και το Εμπόριο στο κέντρο της πόλης, 1ο και 7ο ΕΠΑΛ, σχολικό συγκρότημα Μαρούδα, εργαζόμενους υγειονομικούς του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου του Ρίου. Αντίστοιχα αύριο, Τετάρτη, εξορμήσεις θα γίνουν σε: Πολυτεχνικές Σχολές, Χημικό, Γεωλογικό, Φυσικοθεραπεία, Φιλολογία και Φιλοσοφία του Πανεπιστημίου Πάτρας, Σχολή Διοικητικής Επιστήμης και Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ στο Ρίο, σπουδαστές ιδιωτικών ΙΕΚ στο κέντρο της Πάτρας, 4ο ΕΠΑΛ, 7ο και 9ο ΓΕΛ, σχολικό συγκρότημα του Πολυκλαδικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ