ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΚΡΟΑΤΙΑ
Για μια θέση στον τελικό

Το πρώτο «εισιτήριο» για τον τελικό του Μουντιάλ στο Κατάρ βρίσκει απόψε (21.00 - ANT1) κάτοχο, με τον ημιτελικό ανάμεσα στην Αργεντινή, που στοχεύει στην επιστροφή στην κορυφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου μετά το 1986, και στη δευτεραθλήτρια κόσμου Κροατία. Οι δύο ομάδες πέρασαν τα προημιτελικά με δραματικό τρόπο, νικώντας στη διαδικασία των πέναλτι η μεν «Αλμπισελέστε» την Ολλανδία, οι δε Κροάτες το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, τη Βραζιλία, και ετοιμάζονται πλέον για την πιο κρίσιμη μάχη τους μέχρι τώρα στο φετινό Μουντιάλ.

Η Αργεντινή με νίκη απόψε σφραγίζει την παρουσία της σε δεύτερο τελικό τα τελευταία 8 χρόνια, μετά το 2014 στη Βραζιλία, όταν έχασε το τρόπαιο από τη Γερμανία. Το κλίμα στους «Γκαούτσος» είναι ιδανικό μετά την πρόκριση επί της Ολλανδίας, αν και υπάρχει ανησυχία για το αν θα τα καταφέρει να αγωνιστεί ο Ντι Μαρία, ο οποίος στον προημιτελικό παρέμενε όχι 100% έτοιμος και έπαιξε μόλις 10 λεπτά. Καλά είναι όμως τα νέα με την περίπτωση του Ντε Πολ, ο οποίος ένιωθε ενοχλήσεις στον προημιτελικό αλλά τις έχει ξεπεράσει.

Σε δεύτερο τελικό τα τελευταία χρόνια στοχεύει και η Κροατία, μετά το 2018 στη Ρωσία, όπου ηττήθηκε από τη Γαλλία. Με την πρόκριση επί της Βραζιλίας οι Κροάτες απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι είναι τα πιο «σκληρά καρύδια» στο Μουντιάλ και απόψε θέλουν να χαλάσουν το «πάρτι» ενός ακόμα φαβορί, με όπλο τον χαρακτήρα τους, χάρη στον οποίο έχουν επιβιώσει ήδη από δύο διαδικασίες πέναλτι μέχρι τώρα στο Κατάρ, την πρώτη φορά επί της Ιαπωνίας στη φάση των «16» και ξανά την περασμένη Παρασκευή επί των Βραζιλιάνων. Ο Κροάτης ομοσπονδιακός τεχνικός Ζλάτκο Ντάλιτς δεν αντιμετωπίζει προβλήματα απουσιών.

Η Κροατία είναι το τελευταίο εμπόδιο της Αργεντινής στον δρόμο για τον τελικό

Copyright 2022. The Associated

Η Κροατία είναι το τελευταίο εμπόδιο της Αργεντινής στον δρόμο για τον τελικό
ΜΑΡΟΚΟ
Στα ημιτελικά και στην Ιστορία

Associated Press

Μία από τις πιο ηχηρές εκπλήξεις στην Ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχει πετύχει ήδη το Μαρόκο, καθώς με την ιστορική νίκη του επί της Πορτογαλίας στα προημιτελικά με 1-0 (Νεσίρι 42') έγινε η πρώτη αφρικανική, αλλά και η πρώτη αραβική χώρα στα χρονικά η οποία θα πάρει μέρος σε ημιτελικό Μουντιάλ, όπου θα αντιμετωπίσει την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία.

Η πορεία της ομάδας του Βαλίντ Ρεγκραγκί στα γήπεδα του Κατάρ είναι το λιγότερο εντυπωσιακή, καθώς πριν την Πορτογαλία είχε ήδη «πετάξει έξω» άλλες δύο μεγάλες δυνάμεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, το Βέλγιο στη φάση των ομίλων και την Ισπανία στους «16». Και το έκανε αυτό χωρίς να δεχτεί ούτε ένα γκολ από αντίπαλο - ούτε καν στα πέναλτι με την Ισπανία! - παρά μόνο ένα αυτογκόλ στο ματς με τον Καναδά.

Η πρόκριση στην τετράδα πανηγυρίστηκε δεόντως από τα μέλη της μαροκινής αποστολής στο Κατάρ, αλλά ακόμα περισσότερο από δεκάδες χιλιάδες Μαροκινούς φιλάθλους που βρίσκονται στην Ντόχα, παρακολουθώντας από κοντά την πορεία της Εθνικής ομάδας της χώρας τους.

Δύο θάνατοι δημοσιογράφων σε λίγες ώρες

Αίσθηση και ερωτήματα προκαλούν οι δύο ξαφνικοί θάνατοι εκπροσώπων του Τύπου κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του Κατάρ. Συγκεκριμένα, η είδηση του θανάτου του Αμερικανού δημοσιογράφου Γκραντ Γουόλ, σε ηλικία 48 ετών, ο οποίος κατέρρευσε ενώ βρισκόταν στο Κατάρ, με τις ιατρικές γνωματεύσεις να κάνουν λόγο για καρδιακά αίτια. Την απώλεια του πολύπειρου αθλητικού δημοσιογράφου δημοσιοποίησε σε λογαριασμό στα social media ο αδερφός του, ο οποίος ωστόσο άφησε ερωτήματα για τα αίτια του θανάτου κάνοντας λόγο ακόμα και για δολοφονία, ενώ αποκάλυψε ότι ο 48χρονος δημοσιογράφος είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του το προηγούμενο διάστημα.

Ο Γουόλ φέρεται να είχε βρεθεί στο επίκεντρο των διοργανωτών εξαιτίας των ρεπορτάζ στα οποία κατέκρινε τους διοργανωτές σχετικά με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικά των ομοφυλόφιλων. Πρόσφατα του είχε απαγορευθεί η είσοδος σε γήπεδο επειδή φορούσε μπλουζάκι με χρώματα του ουράνιου τόξου ενώ είχε συλληφθεί για περίπου μία ώρα. Πάντως, νεότερες δημοσιεύσεις φέρουν τον Αμερικανό δημοσιογράφο τις τελευταίες μέρες να ήταν άρρωστος με έντονο βήχα, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτησή του...

Περίπου 72 ώρες μετά τον θάνατο του Γουόλ, έφτασε η είδηση για τον θάνατο ενός ακόμα δημοσιογράφου, του Καλίντ Αλ Μισλάμ, που εργαζόταν για το καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο «Al Kass TV». Ο συγκεκριμένος φέρεται να άφησε την τελευταία του πνοή εν ώρα καθήκοντος χωρίς να γίνουν γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες γύρω από τον θάνατό του.

Κίνηση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης από τον Νίκο Παππά

Στις καθαρίστριες του ΟΑΚΑ θα δώσει τη φετινή αμοιβή του από τον Παναθηναϊκό ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς. Γι' αυτή του την απόφαση μίλησε στην ΕΡΤ αμέσως μετά τον αγώνα της ομάδας του απέναντι στην ΑΕΚ. Οπως είπε, «δεν είναι πλέον οι ανησυχίες μου αν θα μπει η... ρουφιάνα η μπάλα στο καλάθι ή αν θα με αδικήσει ο προπονητής. Είναι άλλα πράγματα. Βλέπω ανθρώπους που παλεύουν στη ζωή τους», ότι «άφηνα τον καφέ μου παρατημένο, νερά, παπούτσια. Εχω δει πόσες φορές τα αποδυτήρια με πεταμένα πράγματα» και πρόσθεσε ότι «είναι ουσιαστικά ένα έμμεσο ευχαριστώ και μια συγγνώμη αυτή η ενέργεια, που με υπέμεναν όλα αυτά τα χρόνια». Θυμίζουμε ότι και στο παρελθόν ο Νίκος Παππάς έχει αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, όπως με τη χρηματοδότηση της κατασκευής γηπέδου στις φυλακές Κορυδαλλού.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Διπλός αποκλεισμός

Διπλό αποκλεισμό, για Ολυμπιακό και ΑΕΚ, στο EHF Cup του χάντμπολ ανδρών περιλάμβαναν τελικά οι ρεβάνς των αγώνων για την φάση των «32».

Στο κλειστό του Ρέντη ο Ολυμπιακός, κόντρα στη Βάκερ Τουν, δεν μπόρεσε να ανατρέψει την ήττα του με 24-22 στον πρώτο αγώνα στην Ελβετία χάνοντας ξανά, με 24-19.

Στη Σουηδία η ΑΕΚ απέναντι στην Αλινγκσός παρά τον ...αέρα της νίκης της στον πρώτο αγώνα στο ΟΑΚΑ με 32-27 δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τη διαφορά γνωρίζοντας την ήττα με 31-24 μετά από κακή εμφάνιση.

ΓΑΛΛΙΑ - ΑΓΓΛΙΑ 2-1
Συνεχίζει για την υπεράσπιση του τίτλου

Συνεχίζει η Γαλλία την πορεία της για την υπεράσπιση του τίτλου της παγκόσμιας πρωταθλήτριας που κατέκτησε το 2018 στη Ρωσία, καθώς προκρίθηκε στα ημιτελικά του Μουντιάλ μετά τη δύσκολη νίκη επί της Αγγλίας με 2-1 στον τελευταίο αγώνα για τα προημιτελικά. Οι «τρικολόρ» προηγήθηκαν με μακρινό σουτ του Ορελιέν Τσουαμενί στο 17', ωστόσο η Αγγλία ανέκαμψε παίρνοντας τον έλεγχο του αγώνα και καταφέρνοντας να ισοφαρίσει με εύστοχο πέναλτι του αρχηγού της, Χαρι Κέιν, στο 54'. Παρά το γεγονός ότι οι Αγγλοι ήταν αυτοί που με καλύτερη ψυχολογία συνέχισαν να έχουν την πρωτοβουλία στην κατοχή και στην κυκλοφορία, το 2-1 το έκανε η Γαλλία στο 78' με γκολ του Ζιρού. Στο 81' η «Γηραιά Αλβιόνα» έχασε μοναδική ευκαιρία για να ισοφαρίσει εκ νέου, όταν ο Κέιν αστόχησε σε δεύτερο κερδισμένο πέναλτι, με τους Γάλλους να διατηρούν το προβάδισμα μέχρι τη λήξη και να παίρνουν τη νίκη και την πρόκριση στα ημιτελικά.

SUPER LEAGUE 2
«Τρένο» η Κηφισιά

Η νέα νίκη της Κηφισιάς, που παραμένει μόνη 1η και αήττητη στον 2ο όμιλο, καθώς και τα σημαντικά «διπλά» της ΑΕΛ και της Αναγέννησης Καρδίτσας στον 1ο όμιλο, ήταν τα αποτελέσματα που ξεχώρισαν στην 6η αγωνιστική της Super League 2. Αναλυτικά:

1ος όμιλος: Ηρακλής - Βέροια 1-1, Απόλλων Λάρισας - Αναγέννηση Καρδίτσας 0-3, Νίκη Βόλου - Διαγόρας Ρόδου 3-0, ΠΑΟΚ Β' - Ηρακλής Λάρισας 3-0, Πανσερραϊκός - Μακεδονικός 2-0, Αλμωπός Αριδαίας - ΑΕΛ 0-2, Θεσπρωτός - Απόλλων Πόντου 2-3.

Στη βαθμολογία προηγείται ο ΠΑΟΚ Β' με 16 βαθμούς και ακολουθούν η ΑΕΛ με 15 και η Αναγέννηση Καρδίτσας με 12.

2ος όμιλος: Κηφισιά - ΟΦ Ιεράπετρας 1-0, Ηρόδοτος - Καλλιθέα 1-2, Χανιά - Ηλιούπολη 1-0, Παναχαϊκή - Αιγάλεω 1-0, ΑΕΚ Β' - Προοδευτική 3-0, Επισκοπή - Απόλλων Σμύρνης 0-1, Ολυμπιακός Β' - ΠΑΟ Ρουφ 2-0.

Στη βαθμολογία προηγείται η Κηφισιά με 18 βαθμούς και ακολουθούν ο Απόλλων Σμύρνης με 16 και η Καλλιθέα με 12.

BASKET LEAGUE
Σημαντικές νίκες για Αρη και Λαύριο

Η εκτός έδρας νίκη του Αρη στη Νίκαια, που τον ανέβασε στη 2η θέση της βαθμολογίας, καθώς και η πρώτη νίκη του ουραγού Λαυρίου, στην έδρα του απέναντι στην Καρδίτσα, ξεχώρισαν στην 9η αγωνιστική της Basket League. Ο Ολυμπιακός συνέχισε το αήττητο σερί του περνώντας νικηφόρα από την Πυλαία, ενώ στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε όντας καλύτερος της ΑΕΚ, η οποία άντεξε για 25 λεπτά.

Τα αποτελέσματα: Λαύριο - Καρδίτσα 81-80, Προμηθέας Πάτρας - Απόλλων Πάτρας 80-71, ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 68-88, Ιωνικός - Αρης 90-97 (στην παράταση, κανονικός αγώνας 79-79), Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 71-57. Αναβλήθηκε ο αγώνας Κολοσσού Ρόδου - Περιστερίου.

Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 18, Αρης 15, ΑΕΚ 15, Περιστέρι 14, Παναθηναϊκός 14, ΠΑΟΚ 13, Απόλλων Πάτρας 12, Κολοσσός Ρόδου 11, Ιωνικός 11, Προμηθέας Πάτρας 11, Λαύριο 10, Καρδίτσα 9.

EUROLEAGUE
Νέες δοκιμασίες για τους «αιώνιους»

Θέλοντας να αντεπεξέλθουν σε δύο ακόμα δύσκολα τεστ έκαστος, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ανοίγουν σήμερα τις υποχρεώσεις τους σε μία ακόμα βδομάδα διπλών υποχρεώσεων στη Euroleague. Για τη 13η αγωνιστική οι «ερυθρόλευκοι» θα υποδεχτούν την πρωτοπόρο Φενερμπαχτσέ (20.00 - Novasports 4) στο ΣΕΦ, ενώ ο Παναθηναϊκός θα δοκιμαστεί στην Ισπανία κόντρα στη Βαλένθια (21.45 - Novasports Prime).

Στον Ολυμπιακό, θέλουν να ξεπεράσουν νικηφόρα ένα από τα πλέον δύσκολα τεστ τους μέχρι τώρα. Απέναντι στην Φενέρ του Δημήτρη Ιτούδη, η οποία οδηγεί τη βαθμολογία, επιδιώκει να κάνει μια επίδειξη των δικών του δυνάμεων. Γι' αυτό έχει να ξεπεράσει και τα προβλήματα τραυματισμών βασικών στελεχών, καθώς είναι αμφίβολη η συμμετοχή των Γουόκαπ, ΜακΚίσικ και Μπλακ.

Από την πλευρά του ο Παναθηναϊκός, ανεβασμένος από τις επιτυχίες του τελευταίου διαστήματος, που τον ανέβασαν στο 6-6, θέλει κόντρα στη Βαλένθια να πιστοποιήσει την αγωνιστική του άνοδο με νέα νίκη - βήμα οκτάδας. Απώλεια για τους «πράσινους» ενόψει του κρίσιμου αγώνα αποτελεί η απουσία του Γκριγκόνις λόγω τραυματισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ