ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Απειλές και καλέσματα για ΝΑΤΟική «διαχείριση»

Νέες απειλές προς την Ελλάδα απηύθυνε η τουρκική κυβέρνηση, που διά στόματος Ερντογάν διαμήνυσε χτες ότι οι τουρκικοί πύραυλοι Tayfun «θα χτυπήσουν την Αθήνα».

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της χώρας μιλώντας σε εκδήλωση στη Σαμψούντα σημείωσε ότι «τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας. Φυσικά, αυτή η παραγωγή τρομάζει τον Ελληνα. Οταν λες "Tayfun" (Τυφώνας), ο Ελληνας φοβάται. Στην Ελλάδα λένε ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Φυσικά και θα χτυπήσει, αν δεν κάτσετε ήρεμα», προσθέτοντας: «Αν προσπαθήσετε να αγοράσετε εξοπλισμό από την Αμερική και να τον τοποθετήσετε στα νησιά, μια χώρα όπως η Τουρκία δεν θα παραμείνει θεατής. Κάτι πρέπει να κάνει».

Αλλά και ο υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ επανέλαβε ότι «εμείς δεν είναι ποτέ δυνατόν να επιτρέψουμε οποιοδήποτε τετελεσμένο γεγονός» καλώντας την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας «να εγκαταλείψουν αμέσως την αδιάλλακτη και προκλητική στάση τους». Την ίδια στιγμή έσπευσε να επιστήσει την προσοχή για τη διαφύλαξη της ΝΑΤΟικής συνοχής, ζητώντας «κάποια προβλήματα με την Ελλάδα να μπουν στη συντήρηση», «να διατηρηθούν υπό έλεγχο και η διαχείρισή τους να μη βλάπτει την περιοχή και τη συμμαχία στο ΝΑΤΟ».

Στο μεταξύ, χτες συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν η κατάσταση στο Αιγαίο, οι εξελίξεις γενικά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν περί πυραυλικής επίθεσης εναντίον της Ελλάδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου αντέτεινε ότι η Ελλάδα «ούτε τρομοκρατείται, ούτε πανικοβάλλεται, ούτε και απειλείται», αλλά «έχοντας τους συμμάχους της δίπλα της» έχει «τη δυνατότητα να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κάθε πρόκληση στο πεδίο», καλλιεργώντας ξανά αυταπάτες για τις κολιγιές του κεφαλαίου.

Τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου σχολίασε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέροντας ότι «σε μια περίοδο που η ενότητα είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη μεταξύ των συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη λύπη τους για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική, που μόνο την ένταση θα αυξήσουν και δεν θα βοηθήσουν κανέναν».

Ολα αυτά ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν εξακολουθεί να παζαρεύει τον ρόλο της ως κόμβου φυσικού αερίου μεταξύ Ανατολής και Δύσης, για τον οποίο το Σαββατοκύριακο έγινε νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν. Σημειωτέον, τις επόμενες μέρες ο Ερντογάν αναμένεται να συναντήσει τους ομολόγους του από Τουρκμενιστάν και Αζερμπαϊτζάν, συζητώντας - σύμφωνα με ΜΜΕ - και τον ρόλο της χώρας του στη μεταφορά τουρκμενικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με το «Μπλούμπεργκ», αυτό που θα πέσει στο τραπέζι είναι η μεταφορά με πλοία από το Τουρκμενιστάν στο Αζερμπαϊτζάν και στη συνέχεια διοχέτευσή τους μέσω αγωγού στην Ευρώπη, διά μέσου Γεωργίας και Τουρκίας.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Συνένοχη η κυβέρνηση σε επικίνδυνα σχέδια και εξελίξεις

Με βασικά αντικείμενα την Ανατολική Εταιρική Σχέση (ΑΕΣ) και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, των εργασιών του ΣΕΥ προηγήθηκε Υπουργική Σύνοδος για την ΑΕΣ όπου συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και οι ομόλογοί τους από Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία, με τους Ευρωενωσιακούς να εξετάζουν την πορεία διείσδυσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στην εν λόγω ζώνη μέσω και του «Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου (της ΕΕ) ως βασικού εργαλείου για την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης».

Στο καθαυτό Συμβούλιο, ακολούθησε συζήτηση για την Ουκρανία (συμμετείχε και ο ΥΠΕΞ της χώρας, Ντ. Κουλέμπα), όπως και για την κατάσταση στο Ιράν, με το ΣΕΥ να εκδίδει Συμπεράσματα όπου εξαπολύει ξανά μύδρους κατά της Τεχεράνης, πιάνοντας μια σειρά από θέματα, από τα λεγόμενα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι τη στρατιωτική βοήθεια που φέρεται να δίνει στη Ρωσία. Συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στη Μολδαβία και τις χώρες της λεγόμενης Νότιας Γειτονίας.

Παράλληλα, στο Συμβούλιο η κυβέρνηση έβαλε την υπογραφή της και στην επιμήκυνση των ιμπεριαλιστικών αποστολών της ΕΕ EUCAP Somalia, EUTM Somalia και Naval Force Operation ATALANTA, μέχρι τις 31/12/2024. Αντίστοιχα, υπερψήφισε τη σύσταση άλλης μιας ευρωενωσιακης αποστολής, της EUMPM Niger, όπως και την εκταμίευση 2 δισ. ευρώ το 2023 για τη λεγόμενη European Peace Facility («Ευρωπαϊκή Ειρηνευτική Διευκόλυνση» - EPF), με πρόβλεψη το ποσό να φτάσει τα 5,5 δισ. το 2027. Το εν λόγω ταμείο χρηματοδοτεί κράτη - εταίρους, όπως η Ουκρανία, για την παρέμβαση της ΕΕ σε μια σειρά από ζώνες.

Στο μεταξύ, ο Δένδιας μεταβαίνει σήμερα Τρίτη στο Παρίσι, όπου θα συμμετάσχει στη «Διάσκεψη Αλληλεγγύης για την Ουκρανία», όπου θα συμπροεδρεύσουν Μακρόν και Ζελένσκι (μέσω τηλεδιάσκεψης), με την κυβέρνηση να σπεύδει, για λογαριασμό της αστικής τάξης και με «πάσο» την εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια, να πιάσει θέση στο φαγοπότι της «μεταπολεμικής ανασυγκρότησης», σημειώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τη συμμετοχή της στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας σε ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδίως στην περιοχή της Οδησσού».

Σημειωτέον, σε μια παράλληλη εξέλιξη και στο πλαίσιο της υπηρέτησης πάντα ευρωατλαντικών προταγμάτων, στην Αθήνα, ο Κυρ. Μητσοτάκης συνάντησε την προεδρεύουσα στο Τριμελές Συλλογικό Προεδρείο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, στην οποία «υπογράμμισε το διαρκές ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, με έμφαση στη σταθερότητα, στην ασφάλεια και την ενταξιακή πορεία της στην ΕΕ».

Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον Ασπρόπυργο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει αύριο Τετάρτη, σε συγκέντρωση στον Ασπρόπυργο.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στον κινηματογράφο «Γαλαξίας» (Μιαούλη 5).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ