ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΗ
Κοροϊδία, λεηλασία των εισφορών των εργαζομένων και ΣΔΙΤ

INTIME NEWS

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας με τον βαρύγδουπο τίτλο «Σπίτι μου - στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία, στεγαστική αποκατάσταση πυρόπληκτων στην περιοχή Μάτι και άλλες διατάξεις», πίσω από τον οποίο προσπαθεί να κρύψει ότι πατώντας στην ανάγκη του λαού για στέγη, δίνει νέες ευκαιρίες για μπίζνες σε τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες.

Οι άξονες του προγράμματος, όπως τους παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, στην Επιτροπή, κάνοντας μάλιστα λόγο για «επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής» και μέτρα με «φιλολαϊκό, κοινωνικό πρόσημο είναι: Το πρόγραμμα "Σπίτι μου" για τη χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Η "Κοινωνική Αντιπαροχή" που συνίσταται στην αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου με ΣΔΙΤ, πρόγραμμα στο οποίο εντάσσεται και η δημιουργία με σύμπραξη φοιτητικών εστιών. Το πρόγραμμα "Κάλυψη" για τη μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών και τη διάθεσή τους σε ευάλωτες ομάδες και δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Η "δράση" "Ανακαινίζω - Νοικιάζω", μέσω της οποίας επιδοτείται η ανακαίνιση (π.χ. ενεργειακή) ιδιωτικών κατοικιών προκειμένου να διατεθούν στη συνέχεια για μίσθωση».

Αυτό όμως που δεν είπε ο υπουργός, όπως ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, είναι ότι αφορούν περιορισμένο αριθμό των δικαιούχων, η μηνιαία επιδότηση ενοικίου είναι τουλάχιστον φιλοδώρημα, ο σχετικά χαμηλότοκος δανεισμός και το ύψος του δανείου θα εξαρτώνται απ' το εισόδημα των δανειοληπτών. Τα κατασκευαστικά προγράμματα πρόκειται να υλοποιηθούν μέσω παραχώρησης των οικοπέδων του πρώην ΟΕΚ (απίστευτα «φιλέτα»), με ΣΔΙΤ, στους κατασκευαστικούς ομίλους. Ο δανειολήπτης δεσμεύεται να ξαναπληρώσει την αγορά κατοικίας εκτός από φορολογούμενος και ως χρήστης, αφού στους όρους δανειοδότησης περιλαμβάνεται η συμμετοχή σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης παλιών κατοικιών. Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι ενοικιαστές στο ίδιο τους το σπίτι ή όμηροι των πλειστηριασμών, καθώς το στράγγισμα του εισοδήματος οδηγεί σε αδυναμία κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων.

Επιπλέον, ο υπουργός απέκρυψε ότι «κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα» αφού επιπλέον πρόκειται για την καταλήστευση των άνω των 2,5 δισ. ευρώ των αποθεματικών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και της Εργατικής Εστίας, δηλαδή του ιδρώτα, του κόπου, ακόμα και του αίματος των εργαζομένων.

Οπως ανέδειξε ο Γ. Δελής, από το 2012 που καταργήθηκε ο ΟΕΚ, όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, έως και το 2021 συνέχισαν να εισπράττουν από τους εργαζόμενους υπέρ του καταργημένου ΟΕΚ κάθε χρόνο 380 εκατ. ευρώ, χώρια την είσπραξη των δόσεων και των τόκων από τα δάνεια που είχαν δοθεί. Το 2022, με νομοθετική διάταξη, τα αποθεματικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν «σε άλλους, αλλότριους σκοπούς». Αν αθροιστούν τα ποσά αυτά φτάνουν τα 2,5 δισ. αποθεματικά. «Τι έχουν γίνει οι κρατήσεις των εργαζομένων μέχρι σήμερα;», ρώτησε ο Γ. Δελής τον υπουργό Εργασίας, χωρίς να πάρει βέβαια απάντηση.

Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η εισηγήτριά του, Θ. Φωτίου, προέβαλε ως λύση τη δημιουργία «Τράπεζας Στέγης» με κενά κτίρια του Δημοσίου, των δήμων, της Εκκλησίας, αλλά και κενά κτίρια ιδιωτών για κρατική αγορά ή ενοικίαση. Προτείνει να αναλάβει το κράτος ρόλο κτηματομεσίτη, για να διαμορφώσει τους όρους «αξιοποίησης» του κτιριακού αποθέματος με εγγυημένη κερδοφορία για τους κατασκευαστές και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Με ψίχουλα και ψευτοεπιδοτήσεις δεν βάφονται αυγά

Τι ακριβώς προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αναδείχτηκε ξεκάθαρα κατά την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων που έγινε χτες.

Ο γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Παύλος Αλεξανδράκης, επισήμανε ότι «με ψίχουλα, ψευτοεπιδοτήσεις και τύπου pass δεν βάφονται αυγά» και ότι την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζεται ως υπερασπιστής της λαϊκής στέγης, δίνουν και παίρνουν οι πλειστηριασμοί σε καθημερινή βάση και είναι συνεχείς οι κινητοποιήσεις σωματείων και μαζικών φορέων για να προστατεύσουν τα σπίτια των εργατικών οικογενειών, όπως το σπίτι της χαμηλοσυνταξιούχου στου Ζωγράφου.

Πρόσθεσε ότι εξοργίζει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται υπερασπιστές του δικαιώματος της απόκτησης στέγης όταν από το 2011 που καταργήθηκε ο ΟΕΚ καμία κυβέρνηση δεν βοήθησε τους εργαζόμενους στην απόκτηση σύγχρονης και φτηνής στέγης, το αντίθετο μάλιστα.

Επισήμανε ότι συνειδητά πέρασαν τη διαχείριση του ΟΕΚ στον ΟΑΕΔ - ΔΥΠΑ για να αναλάβουν τώρα τραπεζίτες, real estate. «Δηλαδή, στρώνεται πάλι ένας δρόμος να γεμίσουμε "κοράκια" τύπου Πάτση».

Ανέδειξε τις σύγχρονες και ρεαλιστικές προτάσεις που έχουν τα ταξικά συνδικάτα για την κάλυψη της ανάγκης της στέγασης, όπως η επανασύσταση του ΟΕΚ με επίκεντρο τις ανάγκες, η χορήγηση άτοκων δανείων σε νέους και νέα ζευγάρια, επιδότηση ενοικίου σε φοιτητές, θέσπιση πλαφόν στα φοιτητικά ενοίκια, αξιοποίηση διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για να μη μείνει κανένας φοιτητής χωρίς στέγη κ.ά.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, Γ. Μακράκης, ανέφερε ότι τώρα η κυβέρνηση «σπάει τον κουμπαρά» των αποθεματικών του ΟΕΚ που είναι των εργαζομένων «και δίνετε τα χρήματα είτε στους εργολάβους είτε η νέα αυτή μικρή ηλικιακή ομάδα που θα εναπομείνει να είναι δικαιούχος, να εμπλακεί και αυτή στα δάνεια, όπου, σε μια γενικότερη εργασιακή επισφάλεια, θα έχουμε αφερεγγυότητες και κατασχέσεις σπιτιών».

Η Κ. Χατζηδάκη, γενική γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, χαρακτήρισε απαράδεκτο το κεφάλαιο της «κοινωνικής παροχής» καθώς προβλέπει «ιδιωτικοποίηση τελικά της δημόσιας περιουσίας και όχι κοινωνική αντιπαροχή».

Αντίστοιχα, η Σ. Αυγερινού, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), είπε πως «αντί μιας στρατηγικής υλοποίησης στεγαστικής πολιτικής, οδηγούμαστε σε ένα εργαλείο εκμετάλλευσης ακινήτων του Δημοσίου με όρους που δεν διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον ούτε και την αποτελεσματικότητά του ως προς την παροχή κοινωνικής κατοικίας».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ - ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Oι συνθήκες για ένα νέο «Μάτι» είναι εδώ

«Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τη δίκη που διεξάγεται για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ζωντανεύουν ξανά οι μνήμες και σφίγγουμε ξανά τα δόντια από την οργή μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Μεσoγείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρει, «οι καταθέσεις των μαρτύρων, των συγγενών είναι χαρακτηριστικές και δίνουν ξεκάθαρα το τι έγινε (...) δείχνουν ξεκάθαρα το ποιος ήταν και είναι αυτός που πληρώνει, με τον πιο άσχημο τρόπο τις επιλογές αυτού του εχθρικού κράτους, των κυβερνήσεών του, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών του».

«Οι μαρτυρίες των συγγενών επαναφέρουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι στη ζυγαριά κόστους - οφέλους μόνιμος χαμένος είναι ο λαός και οι ανάγκες του», τονίζει η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής και προσθέτει ότι αυτήν την πολιτική «την έχουν υπηρετήσει πιστά σήμερα όλοι ανεξαιρέτως, ο ένας μετά τον άλλον, τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως επιβεβαιώθηκε σε μια σειρά περιοχές αυτά τα χρόνια, όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ», αφού «επιβεβαιώνουν το "μπάχαλο" που επικρατούσε τις κρίσιμες στιγμές και τις εγκληματικές ευθύνες όλων των αρμόδιων της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, της τότε Περιφερειακής Διοίκησης, των δημοτικών αρχών, και η οργή μεγαλώνει όσο θυμόμαστε τα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ξεκληρίζονταν ολόκληρες οικογένειες στο κόκκινο λιμανάκι».

Και επισημαίνει πως «το χειρότερο απ' όλα είναι ότι τα προβλήματα αυτά παραμένουν στο ακέραιο, παρά τα μεγάλα λόγια και τις εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ».

«Ο θυμός δεν σβήνει, καθώς οι συνθήκες για να ζήσουμε ένα νέο "Μάτι" είναι πάντα εδώ, στην Ανατολική Αττική και σε όλη τη χώρα, λόγω της διαχρονικής έλλειψης ολοκληρωμένου επιστημονικού σχεδίου προστασίας του λαού και των κόπων του από φυσικές καταστροφές», σημειώνει η οργάνωση του Κόμματος και ξεκαθαρίζει ότι «το ΚΚΕ θα συνεχίζει να είναι σταθερά εκεί που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στις 23 Ιουλίου 2018, στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων και του λαού της Ανατολικής Αττικής.

Στην πρώτη γραμμή για κάθε διεκδίκηση, για την προστασία του λαού, για υποδομές που θα υπηρετούν τις δικές του ανάγκες.

Στην πρώτη γραμμή για: Εργα αντιπυρικής προστασίας, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης. Στελέχωση της Πολιτικής Προστασίας, των Δασαρχείων και του Πυροσβεστικού Σώματος με υλικό, μέσα και δυναμικό. Πλήρη δικαίωση των αιτημάτων των πυρόπληκτων οικογενειών. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη τιμή στα τραγικά θύματα και στις οικογένειές τους, για να μην ξαναζήσουμε πουθενά ένα νέο Μάτι».

Τελευταίο «αντίο» στην συντρόφισσα Τασούλα Λαζαρίδου

Το τελευταίο «αντίο» στην συντρόφισσα Τασούλα Λαζαρίδου είπαν το περασμένο Σάββατο συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι. Η κηδεία της έγινε στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θεσσαλονίκη και ήταν πολιτική.

Η Τομεακή Επιτροπή Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια της συντρόφισσας και απευθύνει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η συντρόφισσα Τασούλα γεννήθηκε στην Ξυλαγανή Ροδόπης. Ολη η οικογένειά της ήταν ταγμένη στον αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία, στον αγώνα για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Η συντρόφισσα Τασούλα ήταν αξιωματικός του ΔΣΕ και πήρε μέρος στην 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του 1951. Ηταν πολιτική πρόσφυγας στην Τασκένδη και τα επόμενα χρόνια στη Βουλγαρία, από όπου και επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα.

Εργάστηκε στην Εκπαίδευση. Ηταν παντρεμένη με τον σύντροφο Μενέλαο Λαζαρίδη. Η μαχητικότητα και η συνέπεια την διέκριναν σε όλη της τη ζωή. Σταθερή και συνεπής και στην κρίση του 1989 - 1990. Αταλάντευτη, όπως σε όλη της τη ζωή.

Σε κάθε μάχη του Κόμματος ήταν παρούσα, παρά την ηλικία της και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Η συντρόφισσα Τασούλα θα μείνει στη μνήμη μας για πάντα και μέσα από τις μαρτυρίες της στο ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες του ΔΣΕ, "Καινούργιος ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας". Δίνουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι η εργατική τάξη να πάρει την εξουσία, για την κοινωνία που οραματίστηκε και πάλεψε η συντρόφισσα Τασούλα».

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: 79η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΘΗΡΙΩΔΙΑΣ
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στις εκδηλώσεις

Στις επίσημες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 79η επέτειο της ναζιστικής θηριωδίας στα Καλάβρυτα, που οργάνωσε ο δήμος, συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Παπαναστάση.

Το «παρών» έδωσε επίσης αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη.

Οι εκδηλώσεις, όπου συμμετείχε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κορυφώθηκαν στον λόφο Κάπη, τόπο εκτέλεσης του ανδρικού πληθυσμού της κωμόπολης στις 13 Δεκέμβρη 1943 απ' τα γερμανικά - ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Πλήθος κόσμου ήταν εκεί, ανάμεσα στους οποίους πολλοί απόγονοι θυμάτων της εκτέλεσης. Πολλοί ήταν αυτοί επίσης που αναφέρθηκαν στα τραγικά γεγονότα, στις μνήμες που είχαν και από προγόνους τους, σε ένα ιδιαίτερα βαρύ και συγκινητικό κλίμα.

Πολλά ήταν και τα σχολεία που βρέθηκαν στα Καλάβρυτα απ' την πόλη αλλά και την Πάτρα, με μαθητές να κρατάνε πανό και κατά του φασισμού, ενώ εκφώνησαν και το προσκλητήριο νεκρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ