ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
Νέα στοιχεία στον βούρκο του αστικού πολιτικού συστήματος

Νέα στοιχεία για την υπόθεση διαφθοράς, στην οποία εμπλέκεται η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, έρχονται στο φως της δημοσιότητας για να αναδείξουν τη σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος. Χτες, έγινε νέα έφοδος στα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου, σύμφωνα με δημοσιεύματα σφραγίστηκε το γραφείο αξιωματούχου που εργάζεται στην υποεπιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ κατασχέθηκε ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Η πρόεδρος της υποεπιτροπής είχε προηγουμένως αποσυρθεί από τη θέση της, ενώ προχτές η ευρωβουλευτής Μαρί Αλένα ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την προεδρία της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όσο συνεχίζονται οι έρευνες για το «Qatargate», αφού φέρεται να εμπλέκεται ο συνεργάτης της Μαρκ Ταραμπέλα.

Εξάλλου, κατασχέθηκαν περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά κατά τη διάρκεια των ερευνών, ενώ τη Δευτέρα, η Εισαγγελία είχε δηλώσει ότι «πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ» κατασχέθηκαν σε τρεις τοποθεσίες: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, 150.000 ευρώ στο διαμέρισμα της Εύας Καϊλή και «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ» σε μια βαλίτσα σε ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες στο δωμάτιο του πατέρα της.

Επιπλέον, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της παύσης των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή, υιοθετώντας την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων. Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μετσόλα, μετά το τέλος της ψηφοφορίας, έσπευσε να ισχυριστεί ότι «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρμόδιες εθνικές αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές» ενώ ανακοίνωσε τη δρομολόγηση μιας «μεταρρυθμιστικής διαδικασίας» σε μια προσπάθεια να εμφανίσει με τη ρομφαία της κάθαρσης την ΕΕ των μονοπωλίων, η οποία έχει από τη φύση της δεσμούς αίματος με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στο μεταξύ κι ενώ σήμερα κρίνεται η προφυλάκισή της, χτες μέσω του δικηγόρου της Μ. Δημητρακόπουλου, η Καϊλή δήλωνε «αθώα» και πως «δεν έχει καμία σχέση - ρητά και κατηγορηματικά - με χρηματισμούς από το Κατάρ».

Διάψευση για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο ανάρτησε και ο Μ. Σχοινάς, μετά τα δημοσιεύματα που τον φέρνουν να βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των αρχών. Νωρίτερα χτες ερωτώμενος και για τις θέσεις που εξέφρασε κατά την παρουσία του στην έναρξη του παγκοσμίου κυπέλλου στο Κατάρ, απαντούσε πως «αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν αυτοσχεδιάζουμε, δεν εφευρίσκουμε θέσεις. Με ευλάβεια, σχολαστικά αναπαρήγαγα την πολιτική της Κομισιόν» ενώ όσον αφορά το ζήτημα της εργασιακής νομοθεσίας είπε ότι εξέφρασε όχι μόνο την πολιτική της Κομισιόν, αλλά την πολιτική του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. Των «οργανώσεων» δηλαδή που έχουν στήσει η ΕΕ και οι υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές ενώσεις για τα αλισεβερίσια αυτά.

«Μπουγάδα» στην ΕΕ, μοχλός και για τις διεργασίες

Στο μεταξύ, η υπόθεση αξιοποιείται και για τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, αλλά και ως «ευκαιρία» για ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ να ρίξουν μια καλή... μπουγάδα στην ιμπεριαλιστική ένωση της ΕΕ, με τους δεσμούς αίματος με τους επιχειρηματικούς ομίλους που γεννάνε τα σκάνδαλα.

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, σε συνέντευξή του, συντηρώντας την κοκορομαχία πάνω στον κοινό τους βούρκο, στον απόηχο και των πρόσφατων δηλώσεων Ανδρουλάκη περί Καϊλή ως «δούρειου ίππου της ΝΔ», είπε ότι το ΠΑΣΟΚ «γίνεται ακόμη περισσότερο παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ και στη ρητορική και στη φιλοσοφία του». Σε αυτό που τους καίει, βέβαια, την ενσωμάτωση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων στον ευρωμονόδρομο, τόνισε το γεγονός ότι «σε μια περίοδο που μεγάλα στρώματα, όχι της ελληνικής αλλά της ευρωπαϊκής κοινωνίας, αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (...) είναι μια εξέλιξη που δεν είναι προς θετική κατεύθυνση».

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνοντας ότι η υπόθεση Καϊλή έρχεται ως εργαλείο στα χέρια τους για ποικίλες στοχεύσεις, επιχείρησε να νομιμοποιήσει τις παρακολουθήσεις λέγοντας πως αν αποδειχτεί ότι χρησιμοποιήθηκαν και οι υποκλοπές στην υπόθεση «πρέπει να ξανασταθμίσουν όσοι στην Ελλάδα έλεγαν ότι τα πολιτικά πρόσωπα είναι αδιανόητο να μπαίνουν σε παρακολούθηση, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ή κριτήρια ή οτιδήποτε, τη στάση τους».

Το «ξέπλυμα» της ΕΕ συνέχισε από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, από τη Λαμία, λέγοντας πως - γενικώς και αορίστως - «η χώρα», «έχουμε αρχίσει να εξάγουμε διαφθορά. Η διαφορά όμως ποια είναι; Η διαφορά είναι ότι στην Ευρώπη υπάρχουν θεσμοί που λειτουργούν...». Παρουσίασε δηλαδή τον μύθο του σάπιου ως το μεδούλι συστήματος, όπου γεννιέται και η σαπίλα και η διαφθορά, ως ικανού να «αυτοκαθαρθεί».

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες απειλές πως θα κάνει «ό,τι χρειαστεί»

«Αν η Ελλάδα δεν σταματήσει αυτήν την παραβίαση, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται», ανέλαβε χτες να τονίσει ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας κατηγορίες κατά της Αθήνας για παραβίαση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και ενώ η Αγκυρα κλιμακώνει τις απειλές, με φόντο την όξυνση πολύπλευρων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παζαριών για όλα τα «καυτά» θέματα του πλανήτη.

Ενα 24ωρο αφού ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν απειλούσε μέχρι και για χρήση των πυραύλων «Tayfun» κατά της ελληνικής επικράτειας, ο Τσαβούσογλου μιλώντας χτες στη Βουλή είπε πως «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται στα νησιά», ενώ απευθυνόμενος στις Βρυξέλλες πρόσθεσε: «Αν η ΕΕ επιθυμεί να γίνει στρατηγικός εταίρος μας, τότε να σταματήσει να είναι το παιχνιδάκι του διδύμου της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων και να κάνει τα απαραίτητα βήματα στις σχέσεις της με την Τουρκία».

Την ίδια στιγμή και ενώ εντείνονται οι προετοιμασίες ακόμα και για χερσαία επιχείρηση στη Συρία, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η χώρα του δεν ακολουθεί «μια στατική και αμετάβλητη πολιτική», επισημαίνοντας πως «όταν οι πόρτες της διαπραγμάτευσης κλείνουν, κατευθυνόμαστε στο πεδίο (της μάχης)» αλλά «όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για διαπραγμάτευση, διαπραγματευόμαστε και οι διαδικασίες εξομάλυνσης σχέσεων (με άλλες χώρες της περιοχής) είναι αποτέλεσμα αυτής της πραγματικότητας». Σημείωσε άλλωστε ότι «αν το καθεστώς» στη Συρία «συμπεριφερθεί ρεαλιστικά, εμείς είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί (του) στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, την πολιτική διαδικασία (μετάβασης) και την επιστροφή των Σύρων (προσφύγων)». Μάλιστα, αντίστοιχο κάλεσμα συνεργασίας «κατά της τρομοκρατίας» απηύθυνε και στο Ιράκ και χωριστά στους Κούρδους του Ιράκ (την αυτόνομη οντότητα που υπάρχει στα βόρεια).

Στο μεταξύ, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα, ο υπουργός Αμυνας της Φινλανδίας, Αντι Καϊκόνεν, είπε ότι η χώρα του μπορεί να έχει νέα μέτρα στην «εργαλειοθήκη» της για να επιταχύνει την ενταξιακή της πορεία στο ΝΑΤΟ, ενώ, αναφερόμενος στο εμπάργκο εξαγωγών όπλων που το Ελσίνκι επέβαλε στην Αγκυρα το 2019, είπε ότι «καταρχήν και θεωρητικά» μια τέτοια απαγόρευση δεν υφίσταται πλέον.

Για καθορισμό ΑΟΖ Αιγύπτου - Λιβύης κάνουν λόγο ΜΜΕ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες το βράδυ το Πρακτορείο Ειδήσεων Μέσης Ανατολής (MENA) μετέδωσε ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι υπέγραψε διάταγμα για τον καθορισμό ΑΟΖ με τη Λιβύη. Τα σχετικά δημοσιεύματα σημείωναν ότι το Κάιρο επιδιώκει να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο και σε αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιήσει και το Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο (EMGF), το οποίο αποτελεί βασικό όχημα για την προώθηση των σχεδίων συνεκμετάλλευσης στην περιοχή με ευρωατλαντική σφραγίδα.

Οταν το ΚΚΕ αποκάλυπτε...

Τώρα που οι διάφοροι «πεφτοσυννεφάκηδες» ανατριχιάζουν με τις αποκαλύψεις για τη διαφθορά στην ΕΕ και για τις απίθανες τοποθετήσεις του Ευρωκοινοβουλίου, όπου παρουσίαζαν ως ...πρότυπο τα εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ, θα μπορούσαν να ελέγξουν την «πτώση» αν ανέτρεχαν στις τοποθετήσεις του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ άλλωστε ήταν το μόνο κόμμα που η Ευρωκοινοβουλευτική του Ομάδα έγκαιρα είχε αναδείξει, αποκαλύψει και καταγγείλει το αλισβερίσι της ΕΕ με τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κολιγιές και τις κόντρες με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, εντός των οποίων έχει στηθεί και μια ολόκληρη βιομηχανία παραγωγής ψηφισμάτων σκοπιμότητας με τον μανδύα των δήθεν «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τη λειτουργία και τις σκοπιμότητες μηχανισμών όπως ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας και η ITUC, οι οποίοι «θεωρούν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί στο Κατάρ υποδειγματικές για την περιοχή του Κόλπου», όπως αναφερόταν σε πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Η «κοπριά» δηλαδή πάνω στην οποία ανθίζουν και όλα τα «λουλούδια» της σήψης και της διαφθοράς.

Εντελώς ενδεικτικά και ειδικά για την υπόθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου στο Κατάρ, ένα χρόνο πριν, στις 23/11/2021, στην αιτιολόγηση καταψήφισης σχετικής έκθεσης με τίτλο «Η πολιτική της ΕΕ στον τομέα του αθλητισμού: Αξιολόγηση και πιθανή μελλοντική πορεία», με εισηγητή τον ευρωβουλευτή Tomasz Frankowski, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημείωνε ανάμεσα σε άλλα:

«Η έκθεση επικαλείται τα ανθρώπινα δικαιώματα ως εργαλείο για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στον διεθνή καπιταλιστικό ανταγωνισμό που συνδέεται με την ανάληψη διοργανώσεων, τις χορηγίες και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Την ίδια στιγμή που γίνονται αυτές οι διαπιστώσεις, δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε μία αναφορά στις συνεχόμενες καταγγελίες και διαμαρτυρίες για τους πάνω από 6.500 χιλιάδες νεκρούς, αλλά και χιλιάδες ανάπηρους και τραυματίες στα έργα υποδομής στο Κατάρ για τις ανάγκες του Μουντιάλ που θα γίνει σε λίγους μήνες. Αποδεικνύεται ξανά το μέγεθος της υποκρισίας των αναφορών στον "αθλητισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα", που εντάσσονται στην προσπάθεια της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων να προωθήσουν την ανάμειξή τους, εξυπηρετώντας τις γεωπολιτικές επιδιώξεις τους στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπως σταθερά κάνει με τη βιομηχανία εκθέσεων περί "παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων"».

Μικρή λεπτομέρεια: Η Επιτροπή όπου τοποθετήθηκε έτσι η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είναι αυτή που από χτες «σφράγισαν» οι βελγικές αρχές, διερευνώντας την εμπλοκή της στο σκάνδαλο.

Αυτά, και θα επανέλθουμε...

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η μήτρα που γεννά τη διαφθορά είναι η ίδια η ΕΕ του κεφαλαίου

Στη συζήτηση σχετικά με τις «υποψίες διαφθοράς από το Κατάρ» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης σημείωσε τα εξής:

«Μήτρα που γεννά τη διαφθορά με επίκεντρο το Ευρωκοινοβούλιο, είναι η ίδια η ΕΕ του κεφαλαίου. Σ' αυτό το έδαφος εκδηλώθηκε το σκάνδαλο χρηματισμού με την Καϊλή κι άλλους πρώην και νυν ευρωβουλευτές.

Το ψήφισμά σας για το ξέπλυμα του Κατάρ εγκρίθηκε χωρίς καν ονομαστική ψηφοφορία. ΕΕ, Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλδημοκράτες, πάνω στους τάφους χιλιάδων νεκρών εργατών στα κάτεργα του Κατάρ, ανακαλύπτατε "υποδειγματικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις", με συνήγορο τον επικεφαλής των εργατοπατέρων της "Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας" (ITUC) που είναι επίσης διωκόμενος.

Οι καπιταλιστές του Κατάρ, μέχρι χτες "στρατηγικοί εταίροι" για την "εναλλακτική ενεργειακή επάρκεια" της ΕΕ και με απελευθερωμένη VISA, έγιναν τώρα "αυταρχικό καθεστώς που επιτίθεται στην ευρωπαϊκή δημοκρατία".

Οσοι κάνουν πως ανακάλυψαν τώρα τα λόμπι, που πρωταγωνιστούν σε αυτόν τον βούρκο πλάι σε ύποπτες ΜΚΟ και στα κατά παραγγελία ψηφίσματα της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πλασάρουν νέα παραμύθια περί διαφάνειας, "καλών" λόμπι και "κωδίκων δεοντολογίας".

Οι λαοί να βγάλουν συμπεράσματα. Καμιά εμπιστοσύνη στην ΕΕ και το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετεί, δεν διορθώνονται, μόνο ανατρέπονται με την πάλη των λαών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ