ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ
Καμία ανοχή, καμία συγκάλυψη στην κρατική βία και δολοφονία! Αγώνας για αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα!

  • Κατέληξε χτες ο 16χρονος Ρομά Κώστας Φραγκούλης
  • Ακόμα πιο επιτακτικό το αίτημα για καμία συγκάλυψη που διαδήλωσαν χτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Καμία συγκάλυψη! Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να αποδοθούν τώρα οι ευθύνες! Αυτό το αίτημα γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό τώρα, μετά τον θάνατο, χτες, του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη, ο οποίος έπεσε θύμα της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Αυτής που «εκκολάπτεται» μέσα στον κόρφο του αστικού κράτους και των κατασταλτικών του μηχανισμών οι οποίοι στοχεύουν με όλους τους τρόπους τον «εχθρό λαό» για να θωρακίσουν την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται. Το αίτημα αυτό διαδήλωσαν χτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς του λαϊκού κινήματος και βέβαια σύλλογοι Ρομά σε όλη την Ελλάδα.

Ο 16χρονος Κώστας πυροβολήθηκε εν ψυχρώ στο κεφάλι από άνδρα της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., τα ξημερώματα της Δευτέρας 5 Δεκέμβρη, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια καταδίωξης, επειδή δεν πλήρωσε 20 ευρώ για καύσιμα.

Κατέληξε χτες, Τρίτη, στις 10.10 το πρωί, μετά από 8 μέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Οπως ανέφερε το ιατρικό ανακοινωθέν, ο 16χρονος «προσκομίσθηκε στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Ιπποκράτειο στις 5/12, στις 2.02 π.μ. με τη μονάδα του ΕΚΑΒ με τραύμα από πυροβόλο όπλο στην αριστερή ινιακή χώρα, σε κωματώδη κατάσταση. Υποβλήθηκε σε άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Οδηγήθηκε μετεγχειρητικά στη ΜΕΘ με μέγιστη μηχανική και φαρμακευτική υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών, με την υγεία του να βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Στις 13/12, παρά την προαναφερόμενη υποστήριξη και τις άοκνες προσπάθειες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της ΜΕΘ, ο ασθενής απεβίωσε στις 10.10 π.μ.».

Η κηδεία του 16χρονου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, στις 10 το πρωί.

Ο πρόεδρος των Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Σαμπάνης, απηύθυνε έκκληση στους Ρομά όλης της χώρας για ψυχραιμία. Οπως είπε, «οι στιγμές αυτές είναι πολύ δύσκολες για την οικογένεια του 16χρονου αλλά και για όλον τον οικισμό Αγίας Σοφίας». Και επανέλαβε την απαίτηση για καμία συγκάλυψη, για δικαιοσύνη.

Ο 34χρονος αστυνομικός Ι. Κ., που τον πυροβόλησε, βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό μετά τη διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα ως προς την προφυλάκισή του ή μη. Μέσα στα επόμενα 24ωρα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης αναμένεται να αποφασίσει για την ποινική του μεταχείριση. Κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, εκτέλεση παράνομων πυροβολισμών ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης. Ενώ μετά τον θάνατο του 16χρονου, αναμένεται να ασκηθεί νέα ποινική δίωξη για τον ορθότερο χαρακτηρισμό του κατηγορητηρίου.

Μετατρέπουμε την οργή σε πάλη και διεκδίκηση

«Η αγανάκτηση να γίνει διεκδίκηση και πάλη!», τονίζει το ΠΑΜΕ για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά. «Οι δυνάμεις καταστολής, με τη στήριξη και ενίσχυση των κυβερνήσεων, έχουν αποθρασυνθεί και με κάθε ευκαιρία επιτίθενται στον "εχθρό λαό". Η εκάστοτε κυβέρνηση ξέρει ότι όταν σπέρνει ανέμους θα θερίσει θύελλες. Με την ενεργειακή φτώχεια, την ανέχεια, τον πληθωρισμό που ροκανίζει ό,τι έχει απομείνει από το λαϊκό εισόδημα, με την περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών, είναι δεδομένο ότι θα θεριέψουν οι αντιδράσεις, οι αγώνες και οι διεκδικήσεις. Γι' αυτό ενισχύονται με κάθε τρόπο οι δυνάμεις καταστολής. Γι' αυτό ενθαρρύνονται να δέρνουν, να πυροβολούν και ...όποιον πάρει ο χάρος», σχολιάζει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του.

«Δεν το ανεχόμαστε! Απαιτούμε να αποδοθούν ευθύνες, να τιμωρηθούν όλοι όσοι εμπλέκονται. Επιμένουμε ότι ο μαζικός οργανωμένος αγώνας, ενάντια στις αιτίες που γεννούν αυτά τα φαινόμενα, ενάντια στη φτώχεια και την αδικία, είναι η πιο δυναμική και ουσιαστική απάντηση. Η αγανάκτηση να γίνει διεκδίκηση και πάλη! Ολοι και όλες στα συλλαλητήρια της 17ης Δεκέμβρη ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που αρμέγει τον λαό με τη φορολογία για να ενισχύσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες και το κράτος τους, για να ενισχύει τις δυνάμεις καταστολής και την κρατική βία», καταλήγει το ΠΑΜΕ και χαιρετίζει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και συγκεντρώσεις που οργάνωσαν χτες φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία και φορείς.

Στο μεταξύ, και το ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) με ανακοίνωσή του εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του θύματος. Ταυτόχρονα απαιτεί να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να αποδοθούν ευθύνες. «Δεν θα ανεχτούμε καμία συγκάλυψη! Δεν θα συνηθίσουμε σε τέτοιες εικόνες φρίκης!», σημειώνει.

«ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ»: Ενωμένοι στις 17/12 να παλέψουμε ενάντια στη διαρκή υποβάθμιση της ζωής μας

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, στη σύσκεψη των σωματείων και των φορέων της Θεσσαλονίκης για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου το Σάββατο 17/12 στις 12.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, χαιρετισμό εκ μέρους της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» μετέφερε η Αναστασία Μητροπάνου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε πως «η στοχοποίηση, η περιθωριοποίηση και η διαρκής υποβάθμιση που βιώνει η κοινότητα Ρομά - με τεράστιες κρατικές ευθύνες - πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα. Και γι' αυτό η "ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ" βρίσκεται σήμερα εδώ. Γιατί τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η σύνδεση του αγώνα και των διεκδικήσεων της κοινότητας, των συλλόγων, σωματείων και ομοσπονδιών των Ρομά με αυτές των εργατικών σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων.

Είναι τώρα η ώρα που πρέπει να παλέψουμε από κοινού ενάντια στη διαρκή υποβάθμιση της ζωής μας, υποβάθμιση που πρόκειται να εκτινάξει στα ύψη ο νέος κρατικός προϋπολογισμός».

«Φτώχεια, βαρβαρότητα και καταστολή, το σύστημα της σήψης δολοφονεί!»

«Φτώχεια, βαρβαρότητα και καταστολή, το σύστημα της σήψης δολοφονεί!», «Το σύστημά τους φτιάχνει κτήνη με στολή, στα κρατικά εγκλήματα καμία ανοχή!». Με αυτές τις δύο αναρτήσεις στο Twitter, ο «Οδηγητής» καλούσε στις χτεσινές κινητοποιήσεις με αφορμή τον θάνατο του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη από πυρά αστυνομικού στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας το στίγμα πως η νεολαία δεν θα αφήσει το έγκλημα να ξεχαστεί.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παραδειγματική τιμωρία, καμία προσπάθεια συγκάλυψης δεν θα περάσει

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά:

«Ο θάνατος του 16χρονου Ρομά, που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από αστυνομικό επειδή δεν πλήρωσε 20 ευρώ σε βενζινάδικο, προκαλεί δίκαιη οργή και αγανάκτηση.

Εδώ και μία εβδομάδα, αντί η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και το αρμόδιο υπουργείο να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι και οι εντολείς τους, να πουν έστω την αλήθεια για το περιστατικό, το μόνο που έχουμε είναι ανακοινώσεις, οι οποίες διαψεύδονται από τα γεγονότα, και μια άθλια προπαγάνδα που αναπαράγει τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Μάλιστα, όπως έχει συμβεί και σε προηγούμενα δολοφονικά περιστατικά, η κυβέρνηση δεν διστάζει να δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο απέναντι στους πιο αδύναμους κοινωνικά, εντείνοντας στο έπακρο την κρατική βία.

Το περιστατικό αυτό φέρνει ακόμη πιο έντονα στο προσκήνιο τα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, που πολλαπλασιάζονται στο έδαφος μιας πολιτικής που από τη μία ενισχύει την καταστολή απέναντι στον λαό, ενώ από την άλλη επανειλημμένα συγκαλύπτει υποθέσεις και ενόχους.

Φέρνει πάνω απ' όλα στο προσκήνιο την ανάγκη να βρεθεί στο επίκεντρο της λαϊκής πάλης η κατάργηση όλων των αντιδραστικών νόμων, αλλά και των διαφόρων ομάδων καταστολής, ΔΙΑΣ, ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ, ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, ΟΔΟΣ, πανεπιστημιακή αστυνομία και άλλων ειδικών κατασταλτικών μονάδων.

Το ΚΚΕ έχει απαιτήσει κατ' επανάληψη την άμεση κατάργηση όλων των κατασταλτικών τεχνικών μέσων και υλικών που στοχεύουν τους αδύναμους και τον λαό. Να αποσυρθούν και να καταστραφούν οι "ΑΙΑΝΤΕΣ" και κάθε άλλο κατασταλτικό μέσο. Να σταματήσει η αστυνόμευση των διαδηλώσεων, των πορειών και όλων των διαμαρτυριών του λαού και της νεολαίας. Σε κάθε περίπτωση να απαγορευθεί η χρήση πυροβόλων όπλων όλων των τύπων εναντίον τους. Να απαγορευθεί, επίσης, στις διαδηλώσεις - πορείες και διαμαρτυρίες του λαού η ρίψη δακρυγόνων, καπνογόνων, χημικών, οι χειροβομβίδες κρότου - λάμψης.

Δεν θα περάσει καμιά προσπάθεια συγκάλυψης ούτε αυτής, ούτε άλλων υποθέσεων αστυνομικής βίας. Η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων είναι το μόνο που μπορεί να γίνει ανεκτό όχι μόνο από τα θύματα και τις οικογένειές τους, αλλά συνολικά από τον λαό και τη νεολαία».

«Βολική» αντιπαράθεση

Είναι πολύ βολικό για την κυβέρνηση - και όχι μόνο - σε αυτή τη φάση να μετατίθεται η αντιπαράθεση στο «ναι ή όχι στο επίδομα» των ένστολων που ψηφίστηκε τη Δευτέρα στη Βουλή και να ξεφύγει από τα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν μετά και από την εν ψυχρώ εκτέλεση του 16χρονου Ρομά. Τέτοιο είναι το ερώτημα αν πρέπει να καταργηθούν ή όχι κατασταλτικές μονάδες και μέσα στην αστυνομία. Την ίδια ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανιστεί και ως «προστάτης» ενός μεγάλου τμήματος των ένστολων, παρόλο που και οι ίδιοι μπορεί να διαφωνούν με τον κατασταλτικό προσανατολισμό και γι' αυτό θα πρέπει να συνταχθούν με τον λαό και τη νεολαία. Ο αυταρχικός κατασταλτικός προσανατολισμός της αστυνομίας δεν καθορίζεται από το αν θα πάρουν ή όχι ένα επίδομα όσοι εργάζονται σ' αυτήν και στα άλλα σώματα ασφαλείας. Αυτό που τον καθορίζει είναι η πολιτική τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που καθεμία βάζει και ένα λιθαράκι στο κάδρο της καταστολής. Αλλος με ενίσχυση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (νόμοι για διαδηλώσεις), άλλος με ίδρυση νέων μονάδων καταστολής, άλλος με αξιοποίηση «νέων» μέσων (βλέπε Αύρες κ.λπ.). Το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή για την ανάδειξη αυτού του κρίσιμου ζητήματος και γι' αυτό προτείνει, παλεύει και πρωτοστατεί σε κάθε χώρο για την κατάργηση όλων των κατασταλτικών ομάδων της αστυνομίας (ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ, πανεπιστημιακή αστυνομία κ.λπ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ