ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «FOOD PASS»
Κουπόνια φαγητού στα νοικοκυριά, για να στήνουν ... φαγοπότι οι όμιλοι

Την ίδια ώρα που θα παραμένουν άθικτες όλες οι αιτίες που τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα

Eurokinissi

Ενα ακόμα μέτρο - κοροϊδία σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, που στενάζουν από την ακρίβεια, παρουσίασε ο πρωθυπουργός το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια της ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Το μέτρο, που ισοδυναμεί στην καλύτερη περίπτωση με ένα μπουκάλι γάλα ή έναν καφέ τη μέρα, ονομάζεται «food pass» και είναι στη λογική των διαφόρων pass και επιδομάτων, που σε τελική ανάλυση καταλήγουν να αποτελούν επιδοτήσεις σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους από τα χρήματα των λαϊκών νοικοκυριών.

Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κάποια νοικοκυριά, με βάση ορισμένα κριτήρια, θα λάβουν ένα μηνιαίο ποσό ενίσχυσης 10%, που σε ευρώ μεταφράζεται από 22 έως 72 ευρώ (σε περίπτωση οικογένειας με 4 εξαρτώμενα παιδιά), δηλαδή από 70 λεπτά του ευρώ έως 2,4 ευρώ τη μέρα!

Το δεύτερο σκέλος της κοροϊδίας αφορά τη χρηματοδότηση του μέτρου, που όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό με στόμφο και χωρίς ίχνος ντροπής, θα προκύψει από τη φορολόγηση στα «υπερκέρδη» των διυλιστηρίων και ανέρχεται στα 650 εκατ. ευρώ για 6 μήνες. Θα προέλθει δηλαδή από ένα μέρος από τα τεράστια κέρδη (πάνω από 1,5 δισ. ευρώ) που έβγαλαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι από την εκτίναξη του κόστους των καυσίμων, που πλήρωσε ο λαός. Ετσι ο λαός δίνει δέκα και η κυβέρνηση καμώνεται τον «κουβαρντά» δίνοντας τα μισά, την ώρα που θα παραμένουν άθικτες όλες οι αιτίες που εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα.

Σε μια διπλή πρόκληση, άλλωστε, οι ανακοινώσεις έγιναν από τον πρωθυπουργό κατά τη συζήτηση ενός ακόμα σκληρού, ταξικού προϋπολογισμού, με βάση τον οποίο ο λαός θα κληθεί να πληρώσει τη νέα χρονιά πάνω από 3 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους, συνολικά πάνω από 56 δισ. για να απολαμβάνουν φοροασυλία οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτό σε συνέχεια και όλων των φετινών φόρων, καθώς το διάστημα Ιανουάριος - Νοέμβριος 2022 τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν πληρώσει ήδη πάνω από 50 δισ. ευρώ. Μόνο τον Νοέμβριο τα φορολογικά έσοδα ήταν 4,7 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο «έτρεχε» στο 12% και σε ορισμένα είδη διατροφής έφτασε ακόμα και το 26% (!), με όλες τις εκτιμήσεις να λένε ότι οι αυξημένες τιμές ήρθαν για να μείνουν. Την ίδια ώρα το 90% δηλώνει ότι έχει περιορίσει τις αγορές βασικών καταναλωτικών προϊόντων, και το 60% εξ αυτών ότι παρά τον περιορισμό έχει περισσότερα έξοδα. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, και τα «κουπόνια φαγητού» που μοιράζει η κυβέρνηση είναι φανερό ότι έχουν ως στόχο να στηρίξουν και τους τζίρους των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Το γαϊτανάκι της κοροϊδίας μαζί με τη ΝΔ σέρνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που αντιδρά, αλλά μόνο για το ύψος του επιδόματος, που αν το αναλύσει κάποιος θα δει ότι η διαφορά είναι αν θα δοθεί ως ενίσχυση ένα ή δύο μπουκάλια γάλα, και μέχρι εκεί... Γιατί το να ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «αφήνεται ανέγγιχτος ο μηχανισμός αισχροκέρδειας» ξεπερνάει τα όρια της αστειότητας, όταν αυτόν τον μηχανισμό ο ίδιος ως κυβέρνηση τον έχει ενισχύσει και υλοποιήσει, ενώ και τώρα στην πρότασή του για «προοδευτική διακυβέρνηση» προωθεί την παραπέρα θωράκισή του, αφήνοντάς τον άθικτο. Και, βέβαια, και οι δύο, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκαν ακόμα και να συζητήσουν την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, μέτρο που πραγματικά θα μπορούσε να ανακουφίσει σε έναν βαθμό τα νοικοκυριά.

Ενα μπουκάλι γάλα ή ένας καφές τη μέρα...

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της κοροϊδίας, αρκεί να δει το μηνιαίο όριο αγορών και το ύψος της ενίσχυσης. Αυτά έχουν ως εξής:

- Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση, που αντιστοιχεί σε 70 λεπτά του ευρώ τη μέρα!

- Ζευγάρι χωρίς τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση, δηλαδή 1,06 ευρώ τη μέρα.

- Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση, δηλαδή 1,4 ευρώ τη μέρα.

- Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση, δηλαδή 1,7 ευρώ τη μέρα.

- Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση, δηλαδή 2,06 ευρώ τη μέρα.

- Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση, δηλαδή 2,4 ευρώ τη μέρα.

Η ενίσχυση αφορά χρονικό διάστημα 6 μηνών, από Φεβρουάριο έως Ιούλιο.

Δικαιούχοι του «food pass» θα είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται: Εως 16.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα μέλος και έως 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού (π.χ. παππούς, γιαγιά). Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και σε 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Η διαδικασία θα είναι αντίστοιχη με αυτή που ακολουθήθηκε για την επιδότηση καυσίμων. Οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν σταδιακά την αίτησή τους ανάλογα με το ΑΦΜ τους στην ψηφιακή πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί. Εναλλακτικά, θα επιλέγουν κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά το ύψος της ενίσχυσης θα ανέρθει στο 80% του ποσού.

ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΠΑΜΕ
Η ζωή μας δεν χωράει σε vouchers και pass!

Σε ανακοίνωσή του για το νέο voucher της κοροϊδίας το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο τονίζει:

«Η πίεση που δέχεται το εισόδημα μιας εργατικής - λαικής οικογένειας δεν αντιμετωπίζεται με vouchers και pass ούτε με αγιοβασιλιάτικα "καλάθια νοικοκυριού". Την ίδια στιγμή που η θέρμανση αποτελεί άγχος και άλυτο πρόβλημα για τις κρύες μέρες του χειμώνα και οι δυσκολίες φουντώνουν, τα σούπερ μάρκετ και οι επιχειρήσεις στην Ενέργεια πολλαπλασιάζουν την κερδοφορία τους.

Στις οικονομικές στήλες διαβάζουμε για την άνθιση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο εμπόριο τροφίμων που ο τζίρος το 2022 αυξήθηκε 4,5%, γεγονός που οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών και όχι στην αύξηση της ζήτησης. Την ίδια ώρα οι αιματηρές θυσίες του εργαζόμενου λαού είναι αυτές που στηρίζουν τα κέρδη των διυλιστηρίων που θα προέρχεται το νέο food-pass που έταξε χτες η κυβέρνηση.

Με τον κατώτατο μεικτό μισθό να ανεβαίνει με το σταγονόμετρο κάτω από κυβερνητικές - υπουργικές εντολές και όχι με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, με χιλιάδες εργαζόμενους να βρίσκονται με μισθούς κάτω των 400 ευρώ λόγω των "ελαστικών" σχέσεων εργασίας, τα pass και τα "καλάθια" της κοροϊδίας μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλούν.

Οι αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές είναι αίτημα άμεσης διεκδίκησης που πίσω από αυτό είναι ανάγκη να συσπειρωθεί όλος ο εργαζόμενος λαός.

Να απαιτηθεί γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές των βασικών αγαθών και η κατάργηση του ΦΠΑ που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα.

Μπροστά στην κοροϊδία, χρειάζεται να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας και η αλληλεγγύη.

Η ζωή μας δεν χωράει σε vouchers και pass!».

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επανακατέθεσε τροπολογίες που δίνουν ανάσα από την ακρίβεια
  • Για την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης
  • Για την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης

Για δεύτερη φορά μέσα σε 15 μέρες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επαναφέρει στη Βουλή τις τροπολογίες που προβλέπουν την επαναφορά και καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους (Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα), όπως και την κατάργηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης, καύσιμα, Ενέργεια κ.λπ., συνεχίζοντας να απαιτεί να δοθεί, εδώ και τώρα, μία μικρή ανάσα στον λαό, που βογκά από την αβάσταχτη ακρίβεια και την ενεργειακή και όχι μόνο φτώχεια.

Το ΚΚΕ είχε καταθέσει τις ίδιες τροπολογίες στη Βουλή την 1η Δεκέμβρη στο νομοσχέδιο που προέβλεπε την επέκταση της εθελοντικής φορολογίας εφοπλιστών και μερικά ακόμα δωράκια εκατοντάδων εκατομμυρίων σε άλλους στρατηγικούς επενδυτές, για να απορριφθούν πανηγυρικά από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, την ίδια ακριβώς στιγμή που διαγκωνίζονταν ποιος είναι περισσότερο χρήσιμος για όλους αυτούς τους ...«αναξιοπαθούντες» ομίλους.

Τώρα οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας - Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις».

Στο νομοσχέδιο δηλαδή που η κυβέρνηση της ΝΔ θα συμπεριλάβει τα pass κοροϊδίας, αυτήν τη φορά ως «κουπόνια» φαγητού, ύψους 22 - 40 ευρώ, που έρχονται να προστεθούν στα «καλάθια» της απάτης.

Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει ότι θα καταθέσει τροπολογία που θα προβλέπει την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 600 ευρώ, πέρα από τους ενστόλους και σε άλλους εργαζόμενους, που βεβαίως, χωρίς κανείς να διαφωνεί με την καταβολή του, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να αποτελέσει απάντηση στη φτώχεια που φουσκώνει αφού ούτε καν «ακουμπά» τα όσα τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα.

Αλλωστε κοινή συνισταμένη των προτάσεων των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για ψίχουλα, που αναδιανέμουν τη φτώχεια, αφού θα πληρωθούν από τους φτωχούς στους φτωχότερους, είναι ότι δεν αγγίζουν την κερδοφορία των ομίλων που έχει «χτυπήσει» κόκκινο.

Στον αντίποδα, οι τροπολογίες του ΚΚΕ έχουν ως προϋπόθεση να βάλει το κεφάλαιο το χέρι στην τσέπη, γι' αυτό και απορρίπτονται κάθε φορά μετά βδελυγμίας από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιπούς. Εξάλλου, αν δεν έχουν έτσι τα πράγματα, «ιδού η Ρόδος», αύριο, Τετάρτη.

Η τροπολογία για την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης

Οσον αφορά την πρώτη τροπολογία, που προβλέπει την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται ότι «με τα μνημόνια καταργήθηκε από τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και από τους συνταξιούχους το επίδομα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας. Για την ανακούφιση των εργαζομένων και συνταξιούχων η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επανακαταθέτει την παρακάτω τροπολογία για την επαναφορά του επιδόματος Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, δηλαδή του 13ου και 14ου μισθού για τους εργαζόμενους και της 13ης και 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους».

Το άρθρο - προσθήκη:

«Επαναχορηγείται σε όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου και σε όλους τους συνταξιούχους όλων των φορέων κύριας και επικουρικής Ασφάλισης το επίδομα εορτών Χριστουγέννων, ανερχόμενο στο ποσό των καταβαλλόμενων αποδοχών για τους εργαζόμενους και της μηνιαίας σύνταξης για τους συνταξιούχους. Επίσης στους πιο πάνω εργαζόμενους και συνταξιούχους επαναχορηγείται το επίδομα εορτών Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας, ανερχόμενα το καθένα στο μισό των καταβαλλόμενων αποδοχών και του μισού της μηνιαίας σύνταξης. Από την ψήφιση του παρόντος καταργείται κάθε αντίθετη διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης».

Η τροπολογία για την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης

Στη δεύτερη τροπολογία για την κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, καύσιμα, Ενέργεια κ.λπ. επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση ότι «σε μια περίοδο που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός σαρώνουν τα λαϊκά εισοδήματα από τις πολιτικές στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επανακαταθέτει την παρακάτω τροπολογία για τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών.

Η απώλεια των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού μπορεί να καλυφθεί από την αύξηση της φορολογίας των επιχειρηματικών ομίλων, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και την κατάργηση των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών και δαπανών.

Το άρθρο - προσθήκη:

«1. Καταργείται ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης

2. Καταργούνται ο ΦΠΑ και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα καύσιμα καθώς και στο ηλεκτρικό ρεύμα, στην ύδρευση και τις τηλεπικοινωνίες

3. Καταργούνται ο ΦΠΑ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση».

Μέτρο - κοροϊδία που θα το πληρώσει κι αυτό ο λαός

Σε σχόλιό του για τη νέα εξαγγελία Μητσοτάκη για το «food pass» το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Κάτω από την ασφυκτική πίεση της ακρίβειας και της αποτυχίας όλων των δήθεν μέτρων ανακούφισης, όπως το "καλάθι του νοικοκυριού", η κυβέρνηση εξαγγέλλει ένα ακόμη pass κοροϊδίας - αυτήν τη φορά ως "κουπόνια" φαγητού - ύψους 22 με 40 ευρώ!

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα προεκλογικό μέτρο, "σταγόνα στον ωκεανό" των ανατιμήσεων, που προέρχεται και πάλι από τη λαϊκή τσέπη, αφού η αφαίμαξη του λαού είναι αυτή που χρηματοδοτεί και τα υπέρογκα κέρδη των διυλιστηρίων. Ενα μέτρο που πάνω από όλα δεν θίγει στο ελάχιστο τους μηχανισμούς και τις αιτίες της ακρίβειας.

ΥΓ: Κατά τ' άλλα, ευτυχώς που ζούμε στην καπιταλιστική Ελλάδα του 2022 κι όχι σε κάποια σοσιαλιστική χώρα όπου μοίραζαν τρόφιμα με κουπόνια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ