ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
Επιχειρούν να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα και στις 2 Γενάρη

Να κατοχυρωθεί ως μέρα αργίας για τον κλάδο του Εμπορίου απαιτεί η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ

Το αίτημα να κατοχυρωθεί η 2 Γενάρη ως επίσημη αργία για τον κλάδο του Εμπορίου, στον οποίο χιλιάδες εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με ωράρια - λάστιχο, δουλειά τις Κυριακές και εντατικοποίηση ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του εορταστικού ωραρίου, θέτει επί τάπητος η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. «Στις 2 Γενάρη να μην ανοίξει καμία εμπορική επιχείρηση!», τονίζει και καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία «να φρενάρουν με παρεμβάσεις τους τις όποιες διαθέσεις έχουν οι εργοδοσίες για άνοιγμα των καταστημάτων» τη συγκεκριμένη μέρα.

Στην ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία αναδεικνύει τις εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς που αντιμετωπίζουν οι εμποροϋπάλληλοι, καθώς από τις 25 Νοέμβρη μέχρι τις 2 Γενάρη τα καταστήματα λειτουργούν συνεχώς, με εξαίρεση τρεις μόλις μέρες (25 και 26 Δεκέμβρη, 1 Γενάρη). Σαν να μην έφτανε αυτό, μια σειρά από εμπορικά κέντρα, αλυσίδες και σούπερ μάρκετ σπεύδουν να ενημερώσουν το προσωπικό πως πρόκειται να ανεβάσουν τα ρολά τους και τη Δευτέρα 2 Γενάρη.

«Πάνω στην εξάντληση των χιλιάδων εμποροϋπάλληλων σε όλα τα εμπορικά καταστήματα απλώνεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, που ειδικά αυτές τις μέρες κορυφώνεται. Ομως, τις ίδιες μέρες, αυτές των εορτών, στα πρόσωπα των χιλιάδων εμποροϋπάλληλων στα μαγαζιά, στα ταμεία, στην εξυπηρέτηση, στα πρόσωπα των εργαζομένων που μεταπηδούν από πόστο σε πόστο, δεν υπάρχει ούτε το τυπικό, παγωμένο χαμόγελο. Η κόπωση έχει φτάσει στο κόκκινο!», τονίζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

«Για τους επιχειρηματικούς ομίλους δεν αρκούν η γαλέρα του ωραρίου - λάστιχο, το κόψιμο των ρεπό, τα διαλείμματα με το σταγονόμετρο και οι αμέτρητες απλήρωτες υπερωρίες, επιχειρούν να ανοίξουν τα καταστήματα και στις 2 Γενάρη, μέρα που για χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους ήταν μέρα ξεκούρασης από το συνεχές και αδιάκοπο ωράριο των γιορτών», καταγγέλλει. Ετσι, μια σειρά επιχειρήσεων, «όπως π.χ. η "ΑΒ Βασιλόπουλος", τα "Jumbo", ήδη έχουν δώσει το σήμα για να ανοίξουν τα καταστήματά τους», ενώ «εμπορικά κέντρα, όπως στο "River", αναφέρονται σε "διακριτική ευχέρεια" των εμπορικών αλυσίδων για να ανοίξουν».

Στο μεταξύ, η Πανελλαδική Γραμματεία επισημαίνει ότι σε χρονικό διάστημα ενός και πλέον μήνα, από τις 25 Νοέμβρη μέχρι τις 2 Γενάρη, τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά μόνο για τρεις μέρες, ανήμερα των Χριστουγέννων, στις 26 Δεκέμβρη και την Πρωτοχρονιά. «Δηλαδή, σε μία περίοδο που εντάχθηκαν ως εργάσιμες μέρες όλες οι Κυριακές, υπήρχαν η Black Friday και η cyber Monday (...) και την ίδια στιγμή σε αρκετούς δήμους οργανώνονταν "λευκές" και "κόκκινες" νύχτες με ωράριο συνεχές ως τα μεσάνυχτα, οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο θα μπορούν να ξεκουράσουν το σώμα και το μυαλό τους, θα μπορούν να διαθέσουν χρόνο στις οικογένειές τους και στην ψυχαγωγία τους ακριβώς 3 μέρες!», καταγγέλλει.

«Στις 2 Γενάρη να μην ανοίξει καμία εμπορική επιχείρηση!», απαιτεί η Πανελλαδική Γραμματεία και διεκδικεί να κατοχυρωθεί η 2 Γενάρη ως επίσημη αργία για όλο τον κλάδο του Εμπορίου.

«Να οριστεί η 2 Γενάρη επίσημη αργία για το Εμπόριο και να μην ανοίξει καμία εμπορική επιχείρηση», απαιτεί και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. «Να μη δεχτούμε να μας κόβουν τα ρεπό μας, το διάλειμμά μας, να μας κάνουν "λάστιχο"», σημειώνει και καλεί τους εργαζόμενους να απευθύνονται στο σωματείο τους, να καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας για παραβίαση του ωραρίου και των δικαιωμάτων τους. Μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος διεκδικεί: Να πληρωθούν όλες οι υπερωρίες. Να καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων χωρίς καμία καθυστέρηση. Να δοθούν κανονικά τα ρεπό και οι άδειες που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Να μην ανοίξει κανένα κατάστημα στις 2 Γενάρη και να οριστεί η συγκεκριμένη μέρα επίσημη αργία.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΝΤΕΛΙΒΕΡΑΔΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Με μοτοπορεία θα φτάσει το «πακέτο» αλληλεγγύης στις γειτονιές

Σε μια ξεχωριστή πρωτοβουλία συγκεντρώνει τρόφιμα, παιχνίδια και άλλα είδη που θα τα μοιράσει σε οικογένειες με ανάγκη

Ενα μεγάλο ραντεβού αλληλεγγύης δίνει για αύριο Παρασκευή το Συνδικάτο Διανομέων - Ντελιβεράδων Αχαΐας, που οργανώνει συγκέντρωση και μοτοπορεία στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, προκειμένου να μοιραστούν τρόφιμα, παιχνίδια και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε οικογένειες της πόλης που τα χρειάζονται, ιδιαίτερα αυτές τις γιορτινές μέρες.

Το σωματείο όλες τις προηγούμενες μέρες απευθύνθηκε στα μέλη του, σε εργατικά συνδικάτα, μαθητικά συμβούλια και φοιτητικούς συλλόγους και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και συνεχίζεται, όπως επεσήμανε και ο πρόεδρός του, Νίκος Κουφαλάκος.

Ο χώρος του ημιώροφου του Εργατικού Κέντρου, όπου συγκεντρώνονται διάφορα είδη, γεμίζει καθημερινά, προσπάθεια που συνεχίζεται και σήμερα Πέμπτη (5 μ.μ. - 7 μ.μ.), για όποιον θέλει να συμβάλει, προσφέροντας οτιδήποτε θελήσει.

«Είναι συγκινητική η προσφορά και προσπάθεια όλων, κάθε εργαζόμενου και λαϊκού ανθρώπου που βοηθάει. Ιδιαίτερα όμως των μαθητών, που στήριξαν την πρωτοβουλία μας απ' την πρώτη στιγμή, με αποφάσεις συμβουλίων τους», ανέφερε ο Νίκος Κουφαλάκος, προσθέτοντας:

«Την Παρασκευή θα πάμε τις πιο όμορφες παραγγελίες μας, σε οικογένειες και κόσμο που το έχει πραγματικά μεγάλη ανάγκη. Κάθε μηχανάκι θα έχει το δικό του ξεχωριστό "κουτί αλληλεγγύης", μοιράζοντας τρόφιμα, παιχνίδια για παιδιά και άλλα είδη. Μαζί θα μοιράσουμε και ευχητήριες κάρτες. Κάνουμε πράξη το σύνθημά μας, ότι "η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας", κάτι που έχει βρει σοβαρή ανταπόκριση».

Ξεχωριστή πολιτιστική βραδιά

Επιπλέον, το σωματείο στηρίζει και τις δράσεις του Εργατικού Κέντρου και του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου, καλώντας όλους να συμμετέχουν σε αυτές, ενώ οργανώνει και τη συμμετοχή των μελών του στη θεατρική παράσταση «Προδοσία» του Harold Pinter, αύριο Παρασκευή, στις 9.30 μ.μ. στο Θέατρο «Απόλλων», καλώντας σε συμμετοχή.

Οπως σημειώνει τέλος και η Διοίκησή του, «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, όπου δύσκολα τα βγάζουμε πέρα, που όλοι σκεφτόμαστε τι θα "κόψουμε" από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, που ο πολιτισμός έχει γίνει ένα ακριβό έξοδο, το συνδικάτο παίρνει πρωτοβουλίες για να ομορφύνει αυτές τις γιορτινές μέρες».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ «COSMOTE» - «E-VALUE»
Απέσπασε δέσμευση της εργοδοσίας για αλλαγές στις νέες Συμβάσεις

Να αποσπάσουν τη δέσμευση της εργοδοσίας «Cosmote - eValue» ότι θα τροποποιήσει τους όρους στις νέες Συμβάσεις των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων που απασχολεί, κατάφεραν εργαζόμενοι και το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote - e-Value» ν. Αττικής, που σε προχτεσινή παρέμβαση στην εργοδοσία κατήγγειλαν τους απαράδεκτους όρους των ατομικών συμβάσεων και απαίτησαν να αποσυρθούν άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι ο λόγος υπογραφής νέων Συμβάσεων είναι γιατί οι εργοδότες, παίζοντας στις πλάτες των εργαζομένων, θέλουν να τους μετακινήσουν από τη μια εταιρεία «ενοικίασης» («Project Solution - Manpower») στην άλλη («Mellon»), σαν να είναι αντικείμενα.

«Η διοίκηση από την πλευρά της», ενημερώνει το Σωματείο, «δεσμεύτηκε ότι θα σταλούν νέες Συμβάσεις σε όλους τους υπό μεταφορά συναδέλφους, που θα έχουν αλλαγές στους όρους σε σχέση με το αρχικό κείμενο». Χαιρετίζει στη συνέχεια «τους συναδέλφους που αντέδρασαν και διαμαρτυρήθηκαν για τους όρους των Συμβάσεων και δεν δέχτηκαν να πάνε σαν πρόβατα στη σφαγή. Η δυναμική αυτή αλλά και η οργανωμένη έκφραση μέσα από τα σωματεία μας είναι μοχλός πίεσης προς κάθε εργοδότη, δύναμη στα χέρια μας ώστε να αποσπάσουμε στο μέλλον και άλλες κατακτήσεις».

Το Σωματείο προειδοποιεί ότι «ο αγώνας για τις Συμβάσεις δεν σταματά εδώ» και καλεί όλους τους εργαζόμενους «να κάνουν ένα βήμα παραπέρα, να γίνουν μέλη στο Σωματείο μας για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο ο αγώνας για την κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας, των "ελαστικών" σχέσεων ώστε όλοι οι συνάδελφοι ενιαία να ενταχθούμε σε μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα κατοχυρώνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, ανθρώπινους όρους και συνθήκες δουλειάς, μακριά και πέρα από διαχωρισμούς σε παλιούς - νέους, "e-Value" - "Mellon"/ "Manpower" κ.τ.λ. Καλούμε τους συναδέλφους να διαβάσουν προσεκτικά τις νέες Συμβάσεις που θα αποσταλούν, να μην πιεστούν από deadlines και σε οποιαδήποτε αμφιβολία ή απορία να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο».

Εργαζόμενοι στη ΝΕΧΙ: Ο αγώνας τους σταμάτησε τη διαδικασία απόσχισης

Μετά από τέσσερις 24ωρες απεργίες, στάσεις εργασίας, με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές, η εργοδοσία της επιχείρησης ΝΕΧΙ έκανε δεκτό το αίτημα των εργαζομένων να σταματήσει οριστικά τη διαδικασία «απόσχισης» του τμήματος εκτύπωσης σε θυγατρική της «Mellon», το οποίο σήμαινε και τη μετακίνηση των 62 εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτό το τμήμα με αβέβαιη τη μοίρα των δικαιωμάτων τους και των θέσεων εργασίας. Ακόμα η εργοδοσία της ΝΕΧΙ δεσμεύτηκε ότι θα διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα των εργαζομένων καθώς και όλες οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς τους εργαζόμενους.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων ΝΕΧΙ και το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση των κινητοποιήσεων, τονίζουν ότι «αυτή η νίκη των εργαζομένων είναι παρακαταθήκη για τις επόμενες μάχες που έχουμε μπροστά μας» και συνολικά δείχνει τον δρόμο «που χρειάζεται να ακολουθήσουμε όλοι οι εργαζόμενοι, της διεκδίκησης με βάση τις δικές μας ανάγκες και όχι με κριτήριο το τι συμφέρει τους επιχειρηματίες και τη βιωσιμότητα ή όχι που έχουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια».

Ακόμα, θυμίζουν ότι ο αγώνας των εργαζομένων στη ΝΕΧΙ ήταν αυτός που πριν από μερικούς μήνες είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις 15%, τονίζουν ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα «για τα επόμενα "επεισόδια" της ταξικής αντιπαράθεσης απέναντι στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς και στις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων».

ΛΑΜΙΑ
Ουσιαστικά μέτρα απέναντι στην ακρίβεια απαίτησαν χθες σωματεία και φορείς

Συνέχεια στην αγωνιστική δράση ενάντια στην ακρίβεια και στο τσάκισμα των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών έδωσε το Εργατικό Κέντρο Λαμίας με κινητοποίηση διαμαρτυρίας χθες το απόγευμα.

Εργαζόμενοι της περιοχής, βιοπαλαιστές αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι συνταξιούχοι, νέοι και νέες απαίτησαν αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, «μπλόκο» στο ξεσπίτωμα από τους πλειστηριασμούς πρώτης - κύριας κατοικίας, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα της οργάνωσης του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, των συνταξιουχικών οργανώσεων και των φοιτητικών συλλόγων της Λαμίας.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Φοίβος Ιακωβίδης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση με τον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό που ψήφισε στη Βουλή σφίγγει ακόμα περισσότερο τη θηλιά γύρω από τον λαιμό των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών, ενώ έκανε ιδιαίτερες αναφορές στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Λαμίας και στα Κέντρα Υγείας της Φθιώτιδας.

«Μόνο η αγωνιστική μας δράση, η ανάπτυξη της αλληλεγγύης και η οργάνωσή μας μπορούν να δώσουν λύση απέναντι στη βαρβαρότητα που βιώνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Φ. Ιακωβίδης και κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε σε αποφασιστική συνέχιση των διεκδικήσεων, με νέες κινητοποιήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ