ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Συμμαχική αλληλεγγύη» και «επίλυση διαφορών» ζητά πάλι το ΝΑΤΟ

Ενώ φουντώνουν και τα παζάρια για τη συνεκμετάλλευση

Eurokinissi

Νέα παρέμβαση για άμεση επιτάχυνση των παζαριών που θα καταλήξουν στη διευθέτηση και των «διαφορών» Ελλάδας - Τουρκίας έκαναν οι ΗΠΑ, λίγα 24ωρα μετά την «εν κρυπτώ» διμερή συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες, με τη μεσολάβηση της Γερμανίας και η Ουάσιγκτον έσπευσε να επιδοκιμάσει, τονίζοντας πως «ενθαρρύνουμε αυτές τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα» και καλώντας σε «ενότητα» τις δύο πλευρές.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που μίλησε (ανώνυμα) στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού» χαρακτήρισε την Ελλάδα και την Τουρκία «πολύτιμους συμμάχους» της λυκοσυμμαχίας στη «ζωτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ» περιοχή της Μεσογείου και πρόσθεσε ότι «προτρέπουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τυχόν διαφορές τους στο Αιγαίο με διπλωματικά μέσα και σε πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης».

Ο ίδιος υπενθύμισε τη δημιουργία του «μηχανισμού στρατιωτικής απεμπλοκής» μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι «σε μια εποχή που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πλήξει την ειρήνη στην Ευρώπη, είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι σύμμαχοι να παραμείνουν ενωμένοι».

Επιβεβαίωσε δηλαδή πως ο στόχος της «ΝΑΤΟικής συνοχής» απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα δρομολογεί επικίνδυνες εξελίξεις και σπρώχνει σε «διευθετήσεις», δίνοντας αέρα στα πανιά της επιθετικότητας της Τουρκίας, η οποία «απλώνει και πάει» την ατζέντα των διεκδικήσεών της.

Νέο κοίτασμα στο κυπριακό «6» που αμφισβητεί η Τουρκία

Οι «προτροπές», άλλωστε, έρχονται με φόντο και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην Ανατ. Μεσόγειο με τη σφραγίδα των σχεδιασμών επιχειρηματικών ομίλων και ευρωατλαντικών και έμφαση στην «ενεργειακή απεξάρτηση» από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες, την ίδια ώρα που από τα Τίρανα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συζητούσε με την Αλβανία για συνυποσχετικό προς τη Χάγη (βλέπε σελ. 8), δείχνοντας αντίστοιχο δρόμο και για τις διευθετήσεις με την Τουρκία, το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοίνωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Zeus-1», εντός του κυπριακού τεμαχίου «6», για το οποίο δικαιώματα εκμετάλλευσης έχει η κοινοπραξία της ιταλικής «Εni Cyprus Limited» και της γαλλικής «Total Energies EP Cyprus B.V.». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τη γεώτρηση διενέργησε το πλοίο - γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε απόσταση 162 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου, 5 χιλιόμετρα δυτικά της γεώτρησης «Cronos-1» και σε βάθος νερού 2.300 μέτρων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 105 μέτρων, με ποσότητες που σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις ανέρχονται συνολικά σε 2 με 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf). Η ανακάλυψη «Zeus-1» είναι η τρίτη κατά σειρά στο «6», μετά τις «Calypso-1» και «Cronos-1» και - σύμφωνα με τη Λευκωσία - έχει «τύχει επιτυχούς δοκιμής όσον αφορά στα ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά της κι επιβεβαιώνει εκ νέου τις υποσχόμενες προοπτικές της περιοχής», γι' αυτό και κυπριακή κυβέρνηση και κοινοπραξία «εξετάζουν τους τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση των ανακαλύψεων» στο «6».

Θυμίζουμε πως το (θαλάσσιο) Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ είναι ένα από τα οικόπεδα τα οποία διεκδικεί ρητά η τουρκική αστική τάξη, ως «μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας», έχοντας ήδη από το 2017 επισημοποιήσει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της με σχετική επιστολή στον ΟΗΕ, στην οποία τότε σημείωνε ότι οι άδειες που έδωσε η κυπριακή κυβέρνηση «δεν παράγουν νομικά αποτελέσματα επί των ipso facto and ab initio κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας επί της υφαλοκρηπίδας για την έρευνα και εξόρυξη των φυσικών πόρων της» και πως η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες έρευνες υδρογονανθράκων και δραστηριότητες εξόρυξης στη δική της υφαλοκρηπίδα».

Και τα πυρηνικά στο «μενού» ΗΠΑ - Τουρκίας

Στο μεταξύ, το έντονο ενδιαφέρον διαφόρων ενεργειακών κολοσσών για τη «γειτονιά» μας ανέδειξαν και οι δηλώσεις του Τζάστιν Φρίντμαν, ανώτερου συμβούλου του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την εμπορική ανταγωνιστικότητα στην πυρηνική ενέργεια. Μιλώντας στο «Μπλούμπεργκ» είπε ότι τουρκική κυβέρνηση και τουρκικές εταιρείες βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για αγορές μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων, καθώς «υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια ως τρόπο αντικατάστασης των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα». Εκτίμησε ότι «υπάρχει χώρος» για την αγορά έως και 35 μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (γνωστών ως SMRs), επικαλούμενος τα τουρκικά σχέδια για την αναβάθμιση της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά έως το 2050. «Τώρα το ερώτημα είναι πώς θα συνεργαστούμε κυβέρνηση με κυβέρνηση για να ανοίξουμε την πόρτα στη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων» πρόσθεσε, αναδεικνύοντας ένα ακόμα πεδίο στο οποίο ΗΠΑ και Τουρκία εντείνουν το αλισβερίσι τους.

Θυμίζουμε πάντως ότι η Αγκυρα έχει στενή συνεργασία με τη ρωσική «Rosatom», που ήδη ολοκληρώνει σταθμό πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού (νότια Τουρκία), ενώ οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται και δεύτερο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, στη Σινώπη του Πόντου.

Στο μεταξύ, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο Ερντογάν είπε ότι η χώρα «καθίσταται αυτάρκης» σιγά σιγά στην Ενέργεια, αφού «αυξήσαμε την ισχύ μας σε Ενέργεια πάνω από τρεις φορές (...) το επόμενο διάστημα θα εργαστούμε μέχρι να εξαλείψουμε πλήρως την εξάρτησή μας από την ξένη Ενέργεια».

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί αύριο Παρασκευή στις 10 π.μ. το Γηροκομείο Αθηνών (λεωφ. Κηφισίας 137 & Λάμψα).

Τη Δευτέρα 26 Δεκέμβρη στις 11 π.μ. θα επισκεφτεί τη «Στέγη Γερόντων - Ιδρυμα Πετρή» στη Στυλίδα. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Μητροπολίτη Φθιώτιδας, κ. Συμεών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ