ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Εξάρτηση σημαίνει φραγμός στη διαδικασία κοινωνικής συνειδητοποίησης και κοινωνικής δράσης. Αποσπάσματα από ομιλία του Π. Κατηφέ σε εκδήλωση της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ
  • Πρωτοβουλίες φοιτητικών συλλόγων για όλες τις ανάγκες των φοιτητών
  • Προχωρά η υλοποίηση του «πολλαπλού βιβλίου» της διαφοροποίησης και της κατηγοριοποίησης

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ολα έτοιμα για να υποδεχτεί παιδικά χαμόγελα
  • Σήμερα η πρωτοχρονιάτικη γιορτή για παιδιά που διοργανώνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ
  • Από τις 17.30 ξεκινά το πλούσιο πρόγραμμα. Στις 19.00 μεγάλη συναυλία με παιδικά τραγούδια αγαπημένων συνθετών

Ολα είναι έτοιμα για την πρωτοχρονιάτικη γιορτή για παιδιά που διοργανώνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σήμερα Τετάρτη από τις 17.30 στην αίθουσα συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό (Λ. Ηρακλείου 145). Στη γιορτή θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η αίθουσα συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ ετοιμάζεται να γεμίσει ξανά με παιδικά χαμόγελα στην πρωτοχρονιάτικη γιορτή, η οποία διοργανώνεται ξανά ύστερα από τρία χρόνια αναγκαστικής διακοπής λόγω πανδημίας! Η χτεσινή μέρα ήταν μέρα ετοιμασιών, προκειμένου να διαμορφωθεί ο χώρος για να υποδεχτεί τους μικρούς φίλους! Η αίθουσα έχει στολιστεί και οι παιδαγωγοί έχουν στήσει τα καλλιτεχνικά εργαστήρια. Πιο δίπλα έχει διαμορφωθεί η γωνιά όπου θα γίνει η αφήγηση του παραδοσιακού παραμυθιού της Πετρόσουπας και τα παιδιά θα παίξουν τα πιο ξέφρενα μουσικοκινητικά παιχνίδια. Ξεχωριστή γωνιά αποτελεί το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», με πολλούς τίτλους για μικρούς και μεγάλους. Τα βιβλία, το καλύτερο δώρο για τις γιορτές, θα διατίθενται σε ειδικές εκπτώσεις μέχρι και 60% - 70%.

Μέσα στην αίθουσα οι πρόβες για τη μεγάλη συναυλία με παιδικά τραγούδια αγαπημένων συνθετών χάρισαν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Οι νότες του φλάουτου συνάντησαν το κοντραμπάσο και τα κρουστά έδωσαν τον ρυθμό, προσφέροντας μια «γεύση» από τη σημερινή συναυλία. Οι μικροί φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να δουν και να ακούσουν από κοντά 12 διαφορετικά μουσικά όργανα που θα συνοδεύουν τις φωνές των Γιάννη Διονυσίου, Βιολέτας Ικαρη, Μιρέλας Πάχου και Απόστολου Ρίζου, μαζί με την παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη.

Η φετινή πρωτοχρονιάτικη γιορτή θα ξεκινήσει στις 17.30 με γιορτινά εργαστήρια και κατασκευές, face painting, μουσικοκινητικά παιχνίδια και αφήγηση παραμυθιού, και στις 19.00 τη σκυτάλη θα λάβει η μεγάλη συναυλία σε ενορχήστρωση του Γιάννη Παπαζαχαριάκη.


Το βιβλίο, το καλύτερο δώρο για τις γιορτές, έχει τη δική του θέση
Το βιβλίο, το καλύτερο δώρο για τις γιορτές, έχει τη δική του θέση

Από τις πρόβες για τη συναυλία με παιδικά τραγούδια
Από τις πρόβες για τη συναυλία με παιδικά τραγούδια

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Μνημεία - Σύμβολα της πάλης των λαών στην Ευρώπη»

Ενα αξιόλογο ταξίδι σε «Μνημεία - Σύμβολα της πάλης των λαών στην Ευρώπη» πρόσθεσε η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ στους Ιστορικούς Οδηγούς που επιμελείται τα τελευταία χρόνια. Ο 3ος Ιστορικός Οδηγός ξεχωρίζει τόσο για το μοναδικό του περιεχόμενο όσο και την προσεγμένη παρουσίασή του.

Σε αυτόν παρουσιάζονται ιστορικά κτίρια και μνημεία σε όλη την Ευρώπη αφιερωμένα στην πάλη της εργατικής τάξης και την εργατική - λαϊκή αντίσταση, καθοδηγούμενη από τους κομμουνιστές, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στις σελίδες του παρουσιάζονται μνημεία προς τιμήν του Κόκκινου Στρατού και της συμβολής του στη συντριβή των ναζιστικών στρατευμάτων με την απελευθέρωση των λαών της Ευρώπης. «Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία, χρωστάει στον Κόκκινο Στρατό περισσότερα από ό,τι μπορεί ποτέ να πληρώσει», είναι τα λόγια του Ερνεστ Χέμινγουεϊ που παρατίθενται στον Οδηγό, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης μία σειρά μνημεία προς τιμή μεγάλων μορφών του κομμουνιστικού κινήματος που έχουν μείνει χαραγμένες στη συνείδηση της εργατικής τάξης.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια, η Οργάνωση είχε εκδώσει τον 1ο και 2ο Ιστορικό Οδηγό, που περιλάμβαναν ιστορικά κτίρια και μνημεία από την περιοχή της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας αφιερωμένα στον ηρωικό αγώνα του ελληνικού λαού τις περιόδους 1940 - 1944 και 1946 - 1949. Δίνοντας το στίγμα του 3ου Ιστορικού Οδηγού που αποτελεί τη συνέχεια, στον πρόλογο η ΠΟ Σπουδάζουσας αναφέρει εισαγωγικά: «Βασική ιδέα για αυτή την έκδοση αποτελεί η αναμέτρηση με "όσους σημαδεύουν το παρελθόν για να πετύχουν το παρόν και το μέλλον", όσους θέλουν να ξαναγράψουν και να παραχαράξουν την Ιστορία. Η έκδοση αυτή αποτελεί πηγή μνήμης και διαφύλαξης της ιστορικής παρακαταθήκης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος του 20ού αιώνα, κόντρα στη θεωρία των "δύο άκρων" που προωθείται από την ΕΕ και τα επιτελεία των αστικών κρατών. Ο ιστορικός οδηγός φωτίζει ηρωικά στιγμιότυπα από τη δράση της εργατικής τάξης απέναντι στο τέρας του ναζισμού, που γεννά και θρέφει το καπιταλιστικό σύστημα.

Φέρνει τον αναγνώστη σε επαφή με τη σοσιαλιστική τέχνη, την καλλιτεχνική δημιουργία, που ευελπιστεί να σταθεί αντάξια στο ύψος των κατορθωμάτων του ανθρώπου, να αποκρυσταλλώσει τη σύγκρουση και νίκη του νέου απέναντι στο παλιό».

Τα παραπάνω ξεδιπλώνονται στις επόμενες σελίδες μέσα από φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει τα μνημεία με μία περιεκτική περιγραφή για το σημείο στο οποίο βρίσκεται, την ιστορία πίσω από αυτό που απεικονίζει και τον σκοπό της ανέγερσής του.

Ο Ιστορικός Οδηγός είναι διαρθρωμένος σε ενότητες που περιλαμβάνουν την Κεντρική, Δυτική και Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, στις οποίες παρουσιάζονται τα μνημεία ανά χώρα, ενώ σε χάρτη απεικονίζεται το σημείο στο οποίο βρίσκονται.

«Αντί Επιλόγου», ο Ιστορικός Οδηγός περιλαμβάνει μία καταγραφή μνημείων που είναι αναπόσπαστα δεμένα με την Ιστορία των λαών και την Αντιφασιστική Πάλη που διεξήγαγαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και που σήμερα έρχονται αντιμέτωπα με το μένος κυβερνήσεων, αρχών Τοπικής Διοίκησης, ακροδεξιών ομάδων, νοσταλγών των ναζί και άλλων. «Πρόκειται για μια απαράδεκτη επιχείρηση ξαναγραψίματος της Ιστορίας, η οποία συναντάει την αντίδραση των ίδιων των λαών, καθώς έχουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη τους τόσο τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη όσο και τον καθοριστικό ρόλο της Σοβιετικής Ενωσης στην ήττα του ναζισμού», τονίζεται. Επισημαίνεται παράλληλα πως το ΚΚΕ πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες για την ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία των αντιφασιστικών και σοβιετικών μνημείων, έτσι ώστε ο λαός, ειδικά η νεολαία από αυτές τις χώρες, να συνδεθεί και να γνωρίζει τους αγώνες των λαών τον 20ό αιώνα ενάντια στον φασισμό και την καπιταλιστική βαρβαρότητα που τον γεννά και τον θρέφει».

Ο οδηγός κλείνει με την υπόσχεση ότι «η πάλη των λαών θα αναγείρει ξανά αυτά τα μνημεία, ότι το σκοτάδι θα γίνει ξανά φως».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ