ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ
Ανυπεράσπιστος ξανά ο λαός απέναντι στις χιονοθύελλες και τον παγετό

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ από τις έντονες χιονοθύελλες και τον παγετό που έπληξαν τα Χριστούγεννα μεγάλο τμήμα της χώρας, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων, με τον λαό να μένει για μια ακόμα φορά ανυπεράσπιστος εξαιτίας της πολιτικής που θυσιάζει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του στον βωμό της υπηρέτησης των κερδών των μονοπωλίων.

Με τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι χτες βράδυ, κι ενώ συνεχιζόταν ακόμα η καταγραφή, υπολογιζόταν ότι η κακοκαιρία άφησε πίσω της περίπου 60 νεκρούς, από τους οποίους οι 28 πέθαναν στην κομητεία Ιρι, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Αρκετοί έχασαν τη ζωή τους εγκλωβισμένοι σε σπίτια και αυτοκίνητα που είχαν αποκλειστεί από το χιόνι, άλλοι περιμένοντας μάταια ιατρική βοήθεια που δεν μπορούσε να τους προσεγγίσει, άλλοι στην προσπάθειά τους να φτυαρίσουν χωρίς καμία κρατική βοήθεια το χιόνι και να απεγκλωβιστούν από τα αποκλεισμένα σπίτια τους...

Απροστάτευτοι στον χιονιά παρέμειναν και πολλοί μετανάστες «χωρίς χαρτιά», αφού ακόμα και στις περιπτώσεις που προβλέφθηκε η φιλοξενία τους σε θερμαινόμενους χώρους, διάχυτος ήταν ο φόβος ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με συλλήψεις και απελάσεις.

Το Μπάφαλο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας της Νέας Υόρκης, παραμένει εδώ και τρεις μέρες σχεδόν αποκλεισμένο, με το χιόνι να ξεπερνά τα 1,25 μέτρα.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι σε συνθήκες μεγάλου ψύχους, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος σε πάνω από 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις οι διακοπές αυτές παρέμειναν για πολλές ώρες ή και μέρες.

Παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των συνεργείων τεχνικών και άλλων εργαζομένων, που συχνά παλεύουν με απαρχαιωμένες υποδομές, μέχρι χτες χωρίς ρεύμα παρέμεναν περίπου 100.000 σπίτια και μαγαζιά, με τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται στο Ορεγκον και την Καλιφόρνια.

Σοβαρά προβλήματα παρουσίασαν δεκάδες δίκτυα ύδρευσης, με το θερμόμετρο να δείχνει θερμοκρασίες ακόμη και 50 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν σε πολιτείες όπως η Μοντάνα και το Τενεσί. Περίπου 65.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς νερό χτες στο Τενεσί.

Μέχρι και χτες τα οδικά δίκτυα σε πολλές πολιτείες είχαν παραμείνει γεμάτα αυτοκίνητα, λεωφορεία, ασθενοφόρα, ακόμη και εκχιονιστικά μηχανήματα που θάφτηκαν κάτω από το χιόνι, επιδεινώνοντας τη δυσκολία καθαρισμού των δρόμων.

Αλυσιδωτές συνέπειες προκλήθηκαν και στην εφοδιαστική αλυσίδα και την τροφοδοσία καταστημάτων, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στις περισσότερο πληγείσες περιοχές να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης.

Χάος προκλήθηκε στις αεροπορικές συγκοινωνίες, με πολλές χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων, όπως και στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Ακόμα και χτες ακυρώθηκαν 3.000 πτήσεις, με εντονότερα προβλήματα να καταγράφονται στα διεθνή αεροδρόμια του Ντένβερ, του Σικάγου, Βαλτιμόρης - Ουάσιγκτον κ.ά.

Κατόπιν εορτής, για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε τη χορήγηση ομοσπονδιακής βοήθειας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Κι όλα αυτά ενώ η σφοδρή χιονοθύελλα που πλήττει εδώ και μέρες τις ΗΠΑ «απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της», όπως επισημαίνεται, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι θα πέσουν άλλα 30 εκατοστά χιόνι μέσα στο επόμενο διήμερο.

ΓΑΛΛΙΑ
Δολοφονική επίθεση εναντίον Κούρδων στο Παρίσι

Παρεμβάσεις από την Αγκυρα

Τρεις Κούρδοι (δύο άνδρες και μία γυναίκα) σκοτώθηκαν από την επίθεση που εξαπέλυσε οπλισμένος 69χρονος Γάλλος την περασμένη Παρασκευή σε κουρδικό πολιτιστικό κέντρο και μια καφετέρια στο Παρίσι.

Ο 69χρονος συνελήφθη και στην ανάκρισή του μίλησε για το «μίσος που έχει κατά των ξένων». Η Εισαγγελία ανέφερε πως θα εξετάσει ενδεχόμενα ρατσιστικά κίνητρα πίσω από την επίθεση. Ο ύποπτος είναι γνωστός στις αρχές και για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας το 2016 και τον Δεκέμβρη 2021, η τελευταία μάλιστα σε καταυλισμό μεταναστών. Πριν από την ανάκρισή του μεταφέρθηκε για έλεγχο σε ψυχιατρική κλινική.

Οι δολοφονίες προκάλεσαν μεγάλη οργή, ειδικά στην κουρδική κοινότητα της Γαλλίας, ενώ διαδηλωτές διαφόρων εθνικοτήτων κατήγγειλαν με πορείες διαμαρτυρίας τον άδικο χαμό των τριών Κούρδων. Στο περιθώριο των διαδηλώσεων καταγράφηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ στις κινητοποιήσεις ακούστηκαν και συνθήματα κατά της τουρκικής κυβέρνησης Ερντογάν, δίνοντας νέα αφορμή για αντεγκλήσεις ανάμεσα σε Παρίσι και Αγκυρα, ως προς τη στήριξη των Κούρδων και τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Ι. Καλίν, κατηγόρησε το ΡΚΚ για τα βίαια επεισόδια, ειρωνευόμενος τη γαλλική κυβέρνηση ότι «είναι η ίδια τρομοκρατική οργάνωση την οποία υποστηρίζετε στη Συρία». Στο τουρκικό ΥΠΕΞ, στην Αγκυρα, κλήθηκε ο Γάλλος πρέσβης, Ερβέ Μαγκρό, προκειμένου να του επιδοθεί επίσημη διαμαρτυρία για «αντιτουρκική προπαγάνδα». Ο δε υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, σχολίασε ότι «το φίδι που μεγάλωναν οι Γάλλοι άρχισε να δαγκώνει τον εαυτό του. Ολοι πρέπει τώρα να δουν το αληθινό πρόσωπο του PKK».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ.-- Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν στην Ιαπωνία εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα από τα μέσα του μήνα, ενώ διακοπές ηλεκτροδότησης έπληξαν χιλιάδες νοικοκυριά. Εντονη χιονόπτωση έπληξε τις νήσους Χονσού και Χοκάιντο, ενώ ΜΜΕ έκαναν λόγο για θανάσιμα δυστυχήματα με ηλικιωμένους που είχαν βγει για να καθαρίσουν το χιόνι γύρω από τη κατοικία τους ή στη στέγη του σπιτιού τους.

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.-- Η μητρική εταιρεία του Facebook, «Meta Platforms», συμφώνησε να πληρώσει 725 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει εξωδικαστικά ομαδική αγωγή με την οποία κατηγορήθηκε ότι επέτρεψε σε τρίτα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της «Cambridge Analytica», να έχουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες των χρηστών.

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-- Μεγάλες πυρκαγιές πλήττουν από την Κυριακή τη Χιλή, στην περιοχή Αραουκανία. Μέχρι τώρα έχουν καεί πάνω από 300 εκτάρια δασικής έκτασης και υπάρχουν τουλάχιστον 67 τραυματίες. Από τις φλόγες απειλούνται και περιοχές με διάσπαρτες αγροικίες, γι' αυτό και έχει κηρυχθεί «κόκκινος συναγερμός» σε όλη την περιοχή.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Σε τουλάχιστον 15 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη βυτιοφόρου την Κυριακή στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, με αποτέλεσμα να καταστραφούν η στέγη του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου «Tambo Memorial», δύο σπίτια και πλήθος αυτοκινήτων, καθώς και να τραυματιστούν περαστικοί.

ΛΑΝΣΙΝΓΚ.-- Ο 39χρονος ακροδεξιός ηγέτης της αμερικανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης «Three Percent», Ανταμ Φοξ, καταδικάστηκε χτες σε 16ετή φυλάκιση, καθώς τον Αύγουστο είχε κριθεί από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μίσιγκαν ένοχος για συνωμοσία με στόχο την απαγωγή της Δημοκρατικής κυβερνήτριας Γκρέτσεν Γουίτμερ και τη χρήση όπλου μαζικής καταστροφής το 2020. Ο συγκατηγορούμενός του, Μπάρι Κροφτ Τζούνιορ, μέλος της ίδιας οργάνωσης, έχει καταδικαστεί για τις ίδιες κατηγορίες και η έκδοση της ποινής του αναμένεται σήμερα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Τουλάχιστον 65 άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη που προκλήθηκε τη Δευτέρα από διαρροή αερίου σε εργοστάσιο στο βορειοδυτικό Ιράν.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Κυβερνητικό σχέδιο για προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης

Σχέδιο παραπέρα κλιμάκωσης του χρόνιου εγκλήματος της κατοχής της Παλαιστίνης επεξεργάζεται η υπό συγκρότηση ισραηλινή κυβέρνηση συνασπισμού του Μπ. Μετανιάχου, που αναμένεται να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής αύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν ισραηλινά ΜΜΕ και το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Σινχουά», ο Νετανιάχου συμφώνησε στην υλοποίηση σχεδίου προσάρτησης της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, στο πλαίσιο συμφωνίας με τους κυβερνητικούς εταίρους από τον ακροδεξιό «Θρησκευτικό Σιωνισμό» και μικρότερα κόμματα υπερορθόδοξων Εβραίων.

Σύμφωνα με το «Σινχουά», το οποίο εξασφάλισε αντίγραφο της συμφωνίας, αναφέρεται ότι «ο πρωθυπουργός θα ηγηθεί της διατύπωσης και προώθησης μιας πολιτικής με την οποία η κυριαρχία (του Ισραήλ) θα επεκταθεί στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», όρος που χρησιμοποιείται σε ισραηλινά έγγραφα για να περιγράψει την κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Δεν διευκρινίζεται ο χρόνος για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου.

Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί η δήλωση της Οριτ Στρουκ, που έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο από το ακροδεξιό κόμμα του «Θρησκευτικού Σιωνισμού», ότι γιατροί και νοσηλευτές μπορούν να αρνηθούν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς εάν έχουν τρόπο ζωής ή πεποιθήσεις που είναι αντίθετες με τα θρησκευτικά τους πιστεύω, υπονοώντας μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.

Η δήλωσή της ανάγκασε τον Νετανιάχου να προβεί σε «διορθωτική» ανακοίνωση, με την οποία την χαρακτήρισε ακατανόητη, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να γίνουν διακρίσεις κατά πολιτών του Ισραήλ λόγω θρησκείας, εθνοτικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού. «Στη χώρα που εγώ θα κυβερνήσω δεν θα υπάρξει κατάσταση κατά την οποία ένα πρόσωπο, είτε είναι ΛΟΑΤΚΙ είτε υπερορθόδοξος είτε Αραβας, θα μπει σε ξενοδοχείο ή σε ιατρείο και δεν θα λάβει τις ίδιες υπηρεσίες με άλλους», ανέφερε.

Στο μεταξύ, αποτυπώνοντας και ενδοαστικές αντιθέσεις που εντείνονται, 1.000 Ισραηλινοί ανώτατοι και ανώτεροι στρατιωτικοί εν ενεργεία και εν αποστρατεία υπέγραψαν κοινή επιστολή, προειδοποιώντας ότι συνιστά κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια η συμμετοχή εθνικιστικών και φανατικών υπερορθόδοξων Εβραίων στη νέα κυβέρνηση. «Προερχόμαστε από κάθε στρώμα της κοινωνίας και από όλο το πολιτικό φάσμα. Αυτό που μας ενώνει είναι ο φόβος πως τίθεται σε κίνδυνο ο δημοκρατικός χαρακτήρας του κράτους του Ισραήλ», αναφέρουν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η παλαιστινιακή οργάνωση «Χαμάς» εξήρε την Κυριακή την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να επιλέξει την Ιερουσαλήμ ως μόνιμη έδρα των απεσταλμένων των αραβικών ΜΜΕ στην περιοχή.

  • Τα διαπιστευτήρια της νέας πρέσβειρας του Ισραήλ στην Τουρκία, Ιρίτ Λίλιαν, έλαβε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο κινήσεων για πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων μετά από χρόνια έντασης.
ΣΥΡΙΑ
Ενταση επιθέσεων και συγκρούσεων

Εντείνονται τις τελευταίες μέρες επιθέσεις και μάχες στη Συρία, μεταξύ δυνάμεων του συριακού στρατού, Κούρδων μαχητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» και φιλοτουρκικών ένοπλων οργανώσεων αντικαθεστωτικών.

Τουλάχιστον 8 ένοπλοι φιλοτουρκικής οργάνωσης σκοτώθηκαν προχτές σε συγκρούσεις με δυνάμεις του συριακού στρατού στα βορειοδυτικά. Ο συριακός στρατός, υποστηριζόμενος από κουρδικές δυνάμεις, επιτέθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στην περιοχή της πόλης Αφρίν, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο» ανέφερε ότι ο συριακός στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του δύο θέσεις φιλότουρκων ενόπλων.

Οι δε κουρδικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν προχτές επίθεση του «Ισλαμικού Κράτους» στο Γενικό Επιτελείο τους και σε μια φυλακή όπου κρατούνται τζιχαντιστές στη Ράκα, στη βόρεια Συρία. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 6 μέλη των κουρδικών δυνάμεων. Οπως ανακοινώθηκε, δράστης της επίθεσης ήταν ένας τζιχαντιστής ζωσμένος με εκρηκτικά, ενώ ένας δεύτερος συνελήφθη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ