ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Σχεδιασμοί για εμπορικά μεγαθήρια ενάντια στις ανάγκες των κατοίκων

Την προσπάθεια στα μουλωχτά να δοθούν «φιλέτα» σε επιχειρηματικούς ομίλους κατήγγειλε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΥΠΑ

Εντονη ανησυχία των κατοίκων έχουν προκαλέσει τα σχέδια του ΔΣ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ) να προχωρήσει σε εμπορική εκμετάλλευση δύο ελεύθερων οικοπέδων στο Ολυμπιακό Χωριό. Οπως έγινε γνωστό, το ΔΣ ενέθεσε στην ιδιωτική εταιρεία «Deloitte Business Solutions» μελέτη για την εκμετάλλευση των οικοπέδων Ο.Τ 3α και Ο.Τ 4, 11.097 και 92.080 τετραγωνικών μέτρων αντίστοιχα, προβάλλοντας ως πρόσχημα τη δήθεν «βελτίωση και αποκατάσταση της λειτουργικότητας του οικιστικού συγκροτήματος», την «ανάδειξη της περιοχής με βάση τις διαμορφωμένες συνθήκες», τη «βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την ενσωμάτωση του οικισμού στην ευρύτερη περιοχή».

Παρά τα μεγάλα αυτά λόγια, το όλο εγχείρημα, που περιλαμβάνει 3 σενάρια για μπίζνες υπερτοπικού χαρακτήρα, δηλαδή γίνεται λόγος είτε για εμπορικό κέντρο είτε για ψυχαγωγικό κέντρο είτε για επιχειρηματικό κέντρο, επιχειρείται να περάσει στα μουλωχτά και χωρίς να παρθεί υπόψη η γνώμη των κατοίκων και του Συλλόγου τους στο Ολυμπιακό Χωριό. Τόσο είναι το νοιάξιμό τους για τη ...βελτίωση της ζωής τους.

Αυτή την προσπάθεια κατήγγειλε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΥΠΑ, Θανάσης Γκώγκος, αγωνιστής συνδικαλιστής με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, κατά τη χτεσινή μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του ΔΣ, απαιτώντας η συζήτηση του θέματος να γίνει με συνεδρίαση διά ζώσης και αφού ενημερωθούν οι κάτοικοι και άλλοι φορείς να προσκληθούν και να διατυπώσουν την άποψή τους.

Η διά σώζης συζήτηση έχει προγραμματιστεί σε 15 μέρες, ενώ ήδη οι κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τις μπίζνες που ετοιμάζονται στην πλάτη τους και είναι φανερό ότι δεν αφορούν τις ζωτικές τους ανάγκες, αλλά το πώς άλλη μια περιοχή θα αξιοποιηθεί από επιχειρηματικούς ομίλους.

Την ώρα δηλαδή που τα προβλήματα για τους εργαζόμενους του Ολυμπιακού Χωριού περισσεύουν, με την πανάκριβη θέρμανση, τις ελλιπείς υποδομές στην Υγεία, στην Εκπαίδευση με τα υποσυντήρητα σχολεία με τα ταβάνια που πέφτουν, στον αθλητισμό και πολιτισμό, την προβληματική συγκοινωνία, το σχέδιο της κυβέρνησης και άλλων δυνάμεων στο ΔΣ της ΔΥΠΑ είναι το πώς θα φτιάξουν νέα mall. Εμπορικά κέντρα που επιπλέον θα ρημάξουν και τα μικρομάγαζα της περιοχής. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τα όποια μικρά καταστήματα επιχειρήθηκε να λειτουργήσουν στον οικισμό για τις ανάγκες των κατοίκων, τα περισσότερα έκλεισαν γιατί οι μικρέμποροι δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα νοίκια. Ετσι εμφανίζονται τώρα ως δήθεν λύση τα μεγαθήρια που σχεδιάζονται.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΠΕΡΔΕΜΠΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΜΠΕΡΔΕΜΠΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της μητέρας μου ΠΗΓΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, που «έφυγε» από τη ζωή στις 8/10/2022, προσφέρω το ποσό των 100 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Η κόρη της, Μαρία Παπαθανασίου

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των συντρόφων ΓΙΩΡΓΗ ΤΣΙΓΑΡΑ (Σκούρος) και ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΠΕΡΔΕΜΠΕ, που «έφυγαν» νωρίς από τη ζωή, σύντροφοι και συναγωνιστές που συμπορεύτηκαν στους αγώνες, στον αντιδικτατορικό αγώνα, στον αντιπολεμικό αγώνα ενάντια στον βρώμικο πόλεμο στο Βιετνάμ, στο ταξικό εργατικό κίνημα στη Νέα Υόρκη τα χρόνια 1967 - 1977, προσφέρουν στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Βριλησσίων Αττικής το ποσό των 500 ευρώ.

***

Στη μνήμη του πατέρα μου ΜΗΤΣΟΥ, της μάνας μου ΘΕΑΣ και της αδερφής μου ΤΑΣΙΑΣ, προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

Γιάννης Παλαβός

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης συντρόφισσας ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΡΕΠΟΥΣΗ από τα Βλιχάτα Κεφαλονιάς, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, το κόμμα που στήριζε μαχητικά, 120 ευρώ μέσω των ΚΟΒ Ν. Ζωής Περιστερίου, «Αττικόν» και «Θριάσιο».

Σοφία Σπυράτου, Δημήτρης Κυπραίος, Ντίνα Σπυράτου, Παναγής Σπυράτος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΓΑΡΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΓΑΡΑΣ
ΑΙΜΙΛΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ
ΑΙΜΙΛΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ
ΠΗΓΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΠΗΓΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΣΤΡΟΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Στα «μαλακά» οι προαγωγοί

Ποινή κάθειρξης 5,5 χρόνων κατά συγχώνευση επιβλήθηκε στον αστυνομικό Δημήτρη Μπουγιούκο, στην σοβαρή υπόθεση βιασμού, κακοποίησης και trafficking στην Ηλιούπολη. Η ποινή με ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση της έφεσης οδήγησε τον αστυνομικό εκτός φυλακής, με τον περιοριστικό όρο της παρουσίας του κάθε 15 μέρες σε αστυνομικό τμήμα. Του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και κρίθηκε ένοχος μόνο για εμπορία ανθρώπων, ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη και οπλακατοχή για την υπόθεση της 20χρονης σήμερα κοπέλας, ενώ για την κατηγορία βιασμού της κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή κρίθηκε αθώος. Αθώος κρίθηκε επίσης για εμπορία ανθρώπων για την υπόθεση της δεύτερης καταγγέλλουσας της 25χρονης. Ο πατέρας της 20χρονης επίσης κρίθηκε αθώος για όλες τις κατηγορίες πλην της παράνομης οπλοκατοχής.

Ο πρώην σύντροφος της κοπέλας κρίθηκε ένοχος για εμπορία ανθρώπων κατ' επάγγελμα προς τέλεση γενετήσιων πράξεων, στρεφόμενη και κατά ανηλίκου, ενώ κρίθηκε ένοχος και για διακίνηση ναρκωτικών. Η ποινή του είναι κάθειρξη 12 χρόνια και δέκα μέρες εξαγοράσιμες με 5 ευρώ ανά ημέρα. Αλλοι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι για όλες τις κατηγορίες.

Eφεση κατά της απόφασης θα καταθέσουν οι συνήγοροι των θυμάτων. Με σχετική χτεσινή ανακοίνωση, αναφέρονται στις δυσμενείς συνθήκες που υπήρχαν (ελλιπέστατη δικογραφία, παράλειψη από τις προανακριτικές και ανακριτικές αρχές ερευνητικών πράξεων για συγκεκριμένους κατηγορούμενους, σιωπηρή ή ρητή απόρριψη εγγράφων αιτημάτων των παθουσών από το δικαστήριο, παράλειψη κλήσης στο ακροατήριο συγκεκριμένων μαρτύρων κ.ά.), οι συνήγοροι επίσης αφήνουν ξεκάθαρες αιχμές για την απόφαση του δικαστηρίου, όπως ότι αθωώθηκαν ο πατέρας που βίαζε το 11χρονο παιδί του, ο κατηγορούμενος για τον οποίο οι αρχές αρνήθηκαν να ερευνήσουν και να συλλέξουν στοιχεία, καθώς και ο αστυνομικός για τη δεύτερη κοπέλα, η οποία δεν παρέστη στη δίκη «και εξ αυτού του λόγου κρίθηκε αναξιόπιστη...».

Καταγγελία από την ΟΓΕ

Την απαράδεκτη πρόταση του εισαγγελέα, που πρότεινε την απαλλαγή των δραστών στην υπόθεση της Ηλιούπολης από τα κακουργήματα του βιασμού και της μαστροπείας, κατήγγειλε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. «Μας γεμίζει οργή και αγανάκτηση η εισαγγελική πρόταση που ξεπλένει την εγκληματική δράση κυκλωμάτων στο όνομα της "αυτοδιάθεσης του σώματος" και της δήθεν "ελεύθερης επιλογής", υποθάλποντας τους δράστες - τέρατα», ανέφερε η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της. Στο φόντο αυτό, κατήγγειλε τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα «που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατήρησε η ΝΔ», αλλαγές που ρίχνουν «στα μαλακά» τους μαστροπούς «στρώνοντας τον δρόμο στην απαράδεκτη εισαγγελική πρόταση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ