ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγωνιστική αισιοδοξία και ελπίδα για το αύριο, να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων με ισχυρό ΚΚΕ

Επίσκεψη στη «Στέγη Γερόντων - Ιδρυμα Πετρή» στη Στυλίδα πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

RIZOSPASTIS

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας τη «Στέγη Γερόντων - Ιδρυμα Πετρή» στη Στυλίδα. Στην αντιπροσωπεία μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Τάσος Χρονάς, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Γιώργος Δελιχάς, δημοτικός σύμβουλος Λαμίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Τον Δ. Κουτσούμπα υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας, κ. Συμεών, αλλά και εργαζόμενοι του Ιδρύματος που του πρόσφεραν λουλούδια και ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα. Ο ίδιος ο Μητροπολίτης του δώρισε κάδρο που απεικονίζει κινητοποίηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ευχαριστώντας τον ΓΓ της ΚΕ για τον αγώνα που δίνει το ΚΚΕ για τη διάσωση της επιχείρησης και των θέσεων εργασίας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αποδεχόμενος το δώρο, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσα να έχω γιατί τα παιδιά της ΛΑΡΚΟ, οι οικογένειές τους δίνουν έναν μεγάλο αγώνα, έναν πραγματικά ηρωικό αγώνα εδώ και πολλά χρόνια και ελπίζουμε με τη βοήθεια τη δική μας, τη δική σας, όλων μας να τον κερδίσουν».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πριν από την ξενάγησή του στον χώρο ευχαρίστησε για την υποδοχή, λέγοντας ότι «η ψυχή μας, η καρδιά μας, ο νους μας αυτές τις μέρες βρίσκεται κοντά στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους εδώ στη Στέγη των ηλικιωμένων της Μητρόπολης Φθιώτιδας, ο οποίος είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός χώρος γιατί φιλοξενεί ανθρώπινες ψυχές, τους πατεράδες μας, τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας και έχουν την ανάγκη μας, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που ο κόσμος γιορτάζει, είναι τα Χριστούγεννα και έρχεται ο νέος χρόνος σε λίγες μέρες».

Ενα κάδρο που απεικονίζει την κινητοποίηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ δώρισε στον Δ. Κουτσούμπα ο Μητροπολίτης ευχαριστώντας τον για τον αγώνα που δίνει το ΚΚΕ στο πλευρό των εργαζομένων

RIZOSPASTIS

Ενα κάδρο που απεικονίζει την κινητοποίηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ δώρισε στον Δ. Κουτσούμπα ο Μητροπολίτης ευχαριστώντας τον για τον αγώνα που δίνει το ΚΚΕ στο πλευρό των εργαζομένων
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε επίσης ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αυτός ο λαός έχει υποφέρει πάρα πολλά, συνεχίζει να υποφέρει. Ολος ο κόσμος περνάει πάρα πολύ δύσκολα στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο και τη χώρα μας με πάρα πολλά προβλήματα αλλά ατενίζουμε και το παρόν και το μέλλον με αγωνιστική αισιοδοξία. Τα πάντα κρίνονται, πιστεύουμε, από τους αγώνες όλων μας, από την προσπάθεια που όλοι κάνουμε, από την αλληλεγγύη, από τη συλλογική δράση, από τα οράματα και τα ιδανικά. Αυτά που πρέπει να έχει ο νέος άνθρωπος, που πρέπει να έχει όλη η ανθρωπότητα για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για εμάς, για όλους μας, για τους λαούς, για τα παιδιά μας, για τις γενιές που έρχονται».

Ακολούθησε περιήγηση του Δ. Κουτσούμπα στους χώρους του Ιδρύματος, όπου συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με τρόφιμους, στους οποίους πρόσφερε δώρα. Ξεχωριστή, γεμάτη συγκίνηση, η στιγμή που επισκέφτηκε στο δωμάτιό της την Βάσω Σταματίου, επιζήσασα του Αουσβιτς, η οποία του πρόσφερε το βιβλίο της «Βάρουμ; Γιατί; Μια Ελληνίδα στο Αουσβιτς».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πρόσφερε και εκείνος στον Μητροπολίτη Φθιώτιδας το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος και την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Ο κλήρος στην Αντίσταση».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στους χώρους της «Στέγης» έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θα ήθελα να ευχηθώ χρόνια πολλά, με το καλό να έρθει ο καινούργιος χρόνος. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, η Ευρώπη, η χώρα μας, ο λαός μας, είναι τεράστια, έχουμε όμως αγωνιστική αισιοδοξία, την ελπίδα για το αύριο. Γι' αυτό αγωνιζόμαστε. Αγωνιζόμαστε στην πραγματικότητα για να γίνει ο λαός μας πρωταγωνιστής των εξελίξεων, για να έρθει ο ίδιος ο λαός, οι εργαζόμενοι και οι πραγματικές σύγχρονες ανάγκες τους στο προσκήνιο, γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε από κάποιους πολιτικούς "μεσσίες", δεν υπάρχουν τέτοιοι στο πολιτικό σύστημα. Αντίθετα συναντάμε γύρω μας βαρβαρότητα, βία, καταστολή, εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Σε όλα αυτά πρέπει να εναντιωθούμε συλλογικά, ως συλλογικότητες, ως εργατικό - λαϊκό κίνημα, ως λαός. Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά σε αυτά, όπως λέει και το σύνθημά μας "Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό", στον δρόμο της ανατροπής, των πραγματικών αλλαγών με ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ παντού, σε όλες τις μάχες».

Για τη «Στέγη Γερόντων - Ιδρυμα Πετρή» ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε: «Βρεθήκαμε σε έναν χώρο πολύ φιλόξενο, που έχει την ευθύνη η Μητρόπολη Φθιώτιδας, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Συμεών. Είδαμε πραγματικά ζεστούς, φιλόξενους χώρους, ανθρώπους εργαζόμενους, νοσοκόμες με τις στολές τους που με αυτοθυσία, με πραγματικό ενδιαφέρον για τους ηλικιωμένους δίνουν καθημερινά τη μάχη της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας, της εξυπηρέτησης. Και βεβαίως είμαστε στο πλευρό τους.

Μέσα σε όλα τα άλλα, ετοίμασαν μια τεράστια έκπληξη για μένα. Συναντήσαμε εδώ μια φιλοξενούμενη, ηλικιωμένη, που ήταν φυλακισμένη στο Αουσβιτς. Μια γυναίκα - ηρωίδα πραγματικά της Αντίστασης, του αγώνα του ελληνικού λαού, που βέβαια μετά δυσκολεύτηκε εκείνα τα "πέτρινα χρόνια" ακόμη και να βρει δουλειά γιατί ήταν χαρακτηρισμένη ως αγωνίστρια της Αντίστασης, ως κομμουνίστρια. Είναι τα γνωστά ζητήματα που πέρασε ένας λαός που έδωσε τα πάντα, για να απαλλαγεί η πατρίδα μας από τον κατακτητή, από τον φασισμό, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον λαό και τον τόπο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την υποδοχή και τον σεβασμιότατο. Νιώθω μεγάλη συγκίνηση, μεγάλη τιμή και χαρά που βρίσκομαι εδώ. Αλλωστε η Φθιώτιδα είναι ο γενέθλιος χώρος μου, η πατρίδα μου, στη Λαμία γεννήθηκα. Και από αυτήν την άποψη η χαρά και η συγκίνηση είναι διπλή και τριπλή, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που έρχεται».

Απ' την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας δήλωσε πως «τέτοιες επισκέψεις είναι για μας πηγή χαράς και δύναμης, ιδιαίτερα όταν αυτές είναι αυθόρμητες, ανιδιοτελείς γιατί κατά καιρούς έχουμε συναντήσει πολλούς που έχουν επιχειρήσει να καπηλευτούν την πίστη των ανθρώπων και να την εργαλειοποιήσουν. Αλλωστε σε παγκόσμιο επίπεδο ένα μέρος των προβλημάτων τα οποία υφίσταται η ανθρωπότητα οφείλεται και στην εργαλειοποίηση της πίστης και της ευαισθησίας των ανθρώπων όπου Γης (...) Εμείς εκτιμούμε ανθρώπους τίμιους, ευθείς που έρχονται να μας πουν ένα μπράβο όχι γιατί αυτή την επιβράβευση τη θέλουμε για μας αλλά γιατί είναι απαραίτητη για την κοινωνική αλληλεγγύη, για να ενισχύει το αγωνιστικό φρόνημα των ανθρώπων γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ούτε αγάπη χωρίς αγωνιστικό φρόνημα. Η κατεξοχήν αγωνιστική και επαναστατική διάθεση είναι η ίδια η αγάπη. Αν δεν κάνεις επανάσταση ενάντια στον εγωισμό σου δεν μπορείς ούτε να αγαπήσεις, άλλωστε η όποια μορφής κεφαλαιοκρατία είναι ουσιαστικά μια ατομοκρατική αγάπη εκφρασμένη σε συλλογικό επίπεδο (...) Θέλω να ευχηθώ υγεία σε σας προσωπικά, στα στελέχη σας εδώ γιατί είναι άνθρωποι της καθημερινότητάς μας, με τους οποίους συνδιαλεγόμαστε (...) Χρόνια πολλά, καλή δύναμη και πάλι σας ευχαριστώ και για τους αγώνες που κάνετε για τη ΛΑΡΚΟ, είναι μεγάλη αγωνία για μας, πληγή ανοιχτή (...) Μας απασχολεί πάρα πολύ γι' αυτό σας ευχαριστώ και σας παρακαλώ να συνεχίσετε αυτό τον αγώνα».


Συγκλονιστική στιγμή η συνάντηση με την Β. Σταματίου, επιζήσασα του Αουσβιτς

RIZOSPASTIS

Με αφορμή την επίσκεψή του στη «Στέγη Γερόντων - Ιδρυμα Πετρή» στη Στυλίδα και τη συνάντησή του με την Βάσω Σταματίου, τελευταία επιζήσασα του Αουσβιτς, ο Δημήτρης Κουτσούμπας παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Λαμία FM 1» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Πετρή.

Οπως τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «ήταν συγκλονιστικό για μένα, το θεώρησα μεγάλη τιμή, μεγάλη χαρά, η δυνατότητα που μου δόθηκε να μιλήσω και να την συναντήσω. Είναι μια γυναίκα πραγματική αγωνίστρια της ζωής, του κόσμου μας. Για υψηλά ιδανικά αγωνίστηκε, βασανίστηκε, όπως και άλλοι συνάνθρωποί μας. Ομως αυτή ήταν 19χρονη φοιτήτρια της Νομικής τότε που συνελήφθη από τους Γερμανούς, μεταφέρθηκε στις φυλακές του Παύλου Μελά και μετά πέρασε από πολλά στρατόπεδα, ανάμεσά τους και το Αουσβιτς».

Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συνάντησε η Βάσω Σταματίου όταν επέστρεψε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 1945, αφού δεν έβρισκε καν δουλειά, χαρακτηρισμένη κομμουνίστρια καθώς ήταν, παρότι ανήκε στους ανθρώπους «που έδωσαν την ίδια τους τη ζωή, τα νιάτα τους για να απελευθερώσουν την πατρίδα μας από τον κατακτητή, από τους ναζί - φασίστες Γερμανούς τότε, από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως ένας λόγος παραπάνω που αυτή η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα συγκινητική για τον ίδιο έχει να κάνει με το γεγονός ότι και ο παππούς του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που ήταν ιερέας και δάσκαλος στο χωριό Βελεσώτες Δομοκού στον νομό Φθιώτιδας, εκτελέστηκε το 1944 από τους Γερμανούς.

Δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφτεί ξανά την Βάσω Σταματίου, σημειώνοντας πως δεν είχε την τύχη να την γνωρίσει όσο η ίδια ζούσε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ είχε γνωριστεί με την Αλέκα Παπαρήγα όταν ήταν Γραμματέας του Κόμματος. «Αυτή η δυνατότητα που μου δόθηκε χθες ήταν πάρα πολύ μεγάλο πράγμα για μένα, πολύ σημαντικό γεγονός», πρόσθεσε.

Τη μεγαλύτερη αναγνώριση την έχει από τον λαό

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Δ. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι η Βάσω Σταματίου δεν έχει την αναγνώριση που θα έπρεπε, αν και «η μεγαλύτερη αναγνώριση για την Βάσω Σταματίου είναι ότι θα τη θυμούνται όχι μόνο οι σημερινές αλλά και οι επόμενες γενιές. Αυτό το βιβλίο της είναι μια παρακαταθήκη. Εχει αφήσει μια μεγάλη διαθήκη για τον ελληνικό λαό, για την ελληνική νεολαία, για την πατρίδα μας, για τους αγώνες που έδωσε. Και αυτό είναι η μεγαλύτερη τιμή, η μεγαλύτερη αναγνώριση που έχει. Εδώ θέλω να πω, ως ΚΚΕ, άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι φορείς του κινήματος, οι δήμοι, οι Περιφέρειες, η ίδια η πολιτεία αν ευαρεστηθεί κάποια στιγμή να το κάνει, να τιμήσουμε την Βάσω Σταματίου, να τιμήσουμε όλους αυτούς τους αγωνιστές έτσι όπως πραγματικά τους αξίζει».

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι κανένας πρωθυπουργός δεν την έχει επισκεφτεί ποτέ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Ο ελληνικός λαός πιστεύω ότι πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του. Να σκεφτεί για παράδειγμα, στον νομό Φθιώτιδας, στον οποίο φιλοξενείται η Βάσω Σταματίου και άλλοι υπερήλικες, ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας, ποια κόμματα έχουν τέσσερις βουλευτές σε έναν νομό που βγάζει πέντε βουλευτές; Και γιατί όχι το ΚΚΕ, που παλεύει σταθερά ενάντια στον φασισμό, στον ναζισμό, που αναγνωρίζει τους ανθρώπους, που κάνει τα πάντα για να δικαιωθούν και να μείνουν στη μνήμη των ανθρώπων και της νεολαίας όλες αυτές οι τραγικές στιγμές, αλλά και οι μεγαλειώδεις ταυτόχρονα στιγμές που έζησαν εκείνη την περίοδο για την απελευθέρωση της χώρας, για τα ιδανικά της. Εμείς φτιάχνουμε μνημεία σε όλους τους τόπους εξορίας, σε όλους τους τόπους βασανισμών, και δεν έχουμε κάνει και πολλά ακόμη, θέλουμε να κάνουμε πολλαπλάσια γύρω από αυτά τα πράγματα».

Η ΛΑΡΚΟ είναι χρυσωρυχείο για την Ελλάδα

Τέλος, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Μητροπολίτη Φθιώτιδας, κ. Συμεών, και το δώρο που αυτός του πρόσφερε, ένα κάδρο με φωτογραφία από τις κινητοποιήσεις της ΛΑΡΚΟ, υπογραμμίζοντας πως το κάδρο αυτό ήδη κοσμεί το γραφείο του και προσθέτοντας: «Είναι ένας μεγάλος αγώνας ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Πάρα πολλά χρόνια τώρα, με τους κινδύνους που έχει να βρεθούν στον δρόμο, όμως το παλεύουν με συλλογικότητα, με αλληλεγγύη. Είμαστε στο πλευρό τους, εγώ είμαι πάντα στο πλευρό τους. Εχω πάρα πολύ σημαντικούς δεσμούς με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, ήδη από πολύ παλιά, από το 1977, από την πρώτη μεγάλη απεργία που κράτησε πάνω από 100 μέρες και που στέφθηκε τότε με επιτυχία. Πήγαινα ως νέος τότε, ήμουν εκεί συνεχώς. Και τα επόμενα χρόνια ως στέλεχος του ΚΚΕ με διάφορες ιδιότητες, ως μέλος του ΠΓ, μέλος της ΚΕ πήγαινα στη ΛΑΡΚΟ, πρόβαλλα τα ζητήματα αυτά, και ως βουλευτής φυσικά τα τελευταία χρόνια πολύ περισσότερο, γιατί η κατάσταση έχει οξυνθεί. Η ΛΑΡΚΟ είναι χρυσωρυχείο για την περιοχή μας, για τον νομό μας, αλλά και για όλη την Ελλάδα (...) Γιατί πραγματικά σε μια εποχή που το νικέλιο έχει φτάσει στα ύψη, θα μπορούσε να είναι κερδοφόρα η ΛΑΡΚΟ (...) Θα μπορούσε να ζήσει την ελληνική οικονομία στην ουσία και να τη στηρίξει.

Και φυσικά οι εργαζόμενοι πληρώνουν όλα αυτά τα σπασμένα διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Και βρισκόμαστε τέτοιες γιορτινές μέρες με την κατάσταση με την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, τα μεγάλα χρέη που έχει ο εργαζόμενος λαός, η οποία θα χειροτερεύει, με το ίδιο χαμηλό εισόδημα, τους χαμηλούς μισθούς, τις συντάξεις, την ύπαρξη της ανεργίας, το ότι αναζητά πολύς κόσμος δουλειά, δεν έχει μόνιμη και σταθερή δουλειά. Και φυσικά στους δρόμους του αγώνα θα επιβάλουμε για παράδειγμα την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, για να ανακουφιστεί επιτέλους ο λαός μας, χωρίς βέβαια να λύνεται το πρόβλημα, γιατί χρειάζονται γενικότερες αλλαγές στην κοινωνία μας και σε αυτούς που κατέχουν την εξουσία. Αρα οι επιλογές πρέπει κάποια στιγμή να αποφασιστούν και να γίνουν από τον ίδιο τον ελληνικό λαό, έτσι ώστε να ενισχύσει τις δυνάμεις εκείνες - και το ΚΚΕ είναι τέτοια δύναμη - που θα μπορέσουν να ανοίξουν αυτόν τον δρόμο, για να λάβουν ένα οριστικό τέλος όλα αυτά τα προβλήματα που βιώνει ο ελληνικός λαός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ