ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ - ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2022
Ετοιμες για ένα μεγάλο βήμα στις γιορτές οι Κομματικές Οργανώσεις

Στο 77,97% η κάλυψη του συνολικού πλάνου

Στο 77,97% βρίσκεται η κάλυψη του συνολικού πλάνου για την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2022 του ΚΚΕ, μετά το 8ο κατά σειρά «κλείσιμο» που έγινε τη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη.

Στις πρώτες θέσεις της Οικονομικής Εξόρμησης είναι για άλλη μια βδομάδα η ΚΟ Εξωτερικού και η ΚΟ Αιγαίου έχοντας υπερκαλύψει ήδη το πλάνο τους, με 114,54% και 105,80% αντίστοιχα. Με «νύχια και με δόντια» η ΚΟ Κρήτης με 86,23% κατάφερε να διατηρηθεί στην 3η θέση μπροστά από την ΚΟ Δυτικής Ελλάδας που ακολουθεί κατά πόδας με 85,92%. Στην 5η θέση, με ένα άλμα περίπου 10%, ξανανέβηκε η ΚΟ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας με 80,23%, αφήνοντας παραπίσω την ΚΟ Αττικής με 79,17%. Ακολουθεί η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας με 73,91% και από κοντά η ΚΟ Ηπείρου με 73,37%, καλύπτοντας μέσα σε μια βδομάδα ακόμη 11% από το πλάνο της. Ακολουθούν κατά σειρά οι ΚΟ: Δυτικής Μακεδονίας με 70,23%, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 66,23%, Πελοποννήσου με 64,61% και Θεσσαλίας με 60,42%.

Η ΚΝΕ έχει καλύψει το 71,58% του πλάνου της, η ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» το 87,34% και η ΚΟΒ του «902» το 79,50%.


Μπαίνοντας πλέον για τα καλά στην εορταστική περίοδο οι Κομματικές Οργανώσεις «φουλάρουν» τις μηχανές ώστε αυτές τις μέρες να γίνει ένα μεγάλο βήμα φέρνοντας την κάλυψη «προ των πυλών». Ετσι, κάθε ΚΟΒ βάζει συγκεκριμένους στόχους για τα επόμενα «κλεισίματα», συγκεντρώνει «κόκκινα μεροκάματα» και προσφορές. Από κοντά στα καθιερωμένα τραπέζια των εορτών με τις γνωστές συζητήσεις και τον προβληματισμό για τις εξελίξεις, ενόψει και της νέας χρονιάς με τις αυξημένες απαιτήσεις, θα βρίσκονται τα κουπόνια μέσω των μελών του Κόμματος, της ΚΝΕ και οπαδών που αξιοποιούν κάθε δυνατότητα για την προβολή των θέσεων και την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Ξεχωριστές δημιουργίες

Παράλληλα, για άλλη μια χρονιά, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης ξεχωρίζουν καθιερωμένες ή νέες πρωτοβουλίες των Κομματικών Οργανώσεων για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος, που αφορούν έναν πλούτο μορφών, όπως οι εκδόσεις ημερολογίων, η δημιουργία καλαίσθητων αντικειμένων κ.ά. Μέσα από αυτές αναδεικνύονται πρωτότυπα διάφορες πτυχές ιστορικού, μορφωτικού και πολιτιστικού περιεχομένου ενώ παράλληλα δίνουν ακόμη μια καλή αφορμή για την επαφή και επικοινωνία με ευρύτερο κομμάτι εργαζομένων και νεολαίας. Παρακάτω παρουσιάζουμε ενδεικτικά μερικές από αυτές.

Ετοιμες να εξαντληθούν όπως και τα προηγούμενα χρόνια είναι οι σκληρόδετες ατζέντες που έκδωσε η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής για τη νέα χρονιά. Στις σελίδες τους, που αντιστοιχούν ανά μέρα του 2023 - εκτός των άλλων - μπορεί κανείς να βρει σημαντικά γεγονότα της ταξικής πάλης, της Ιστορίας του εργατικού και του κομμουνιστικού κινήματος που διαδραματίστηκαν τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Φέτος ένα από τα 4 διαφορετικά σχέδια που υπάρχουν στα εξώφυλλα είναι αφιερωμένο στα 80 χρόνια από τη μάχη του Στάλινγκραντ που ολοκληρώθηκε το 1943.


Η ΚΟΒ Ηθοποιών της ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής δημιούργησε μια κάρτα με παραμύθια σε μορφή audiobook για τους μικρούς φίλους. Ετσι μέσα από τις ζεστές και γεμάτες χρώμα φωνές των ηθοποιών οι μικροί αλλά και οι μεγαλύτεροι έχουν την ευκαιρία να ακούσουν 4 παραμύθια από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», και συγκεκριμένα: Το «Ποιος κρυώνει;» της Μαριλίζας Λούντζη. Το «Ενα ταξίδι στα χρώματα», της Αννας Πλιάτσικα, «Τα μυστικά του Φεγγαριού» της Γιούλης Μπάχρεχ και τη «Μια χάρτινη Πεταλούδα», της Ζωής Κυτοπούλου. Η διάθεση της κάρτας - audiobook γίνεται μέσω της ΚΟΒ Ηθοποιών του ΚΚΕ (τηλ. επικοινωνίας 6948.380.153, 6973.967.743).

Στη φετινή της ατζέντα η ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής επέλεξε το θέμα να είναι η ιμπεριαλιστική εκστρατεία και η Μικρασιατική Καταστροφή θέλοντας να αναδείξει την ιστορική αλήθεια γύρω από τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Μέσα στις σελίδες της ατζέντας πριν από κάθε μήνα υπάρχει χρονολόγιο που απλώνεται από το 1914 έως τα τραγικά γεγονότα του 1922, ενώ αυτές είναι διανθισμένες από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, με αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα και τραγούδια που φωτίζουν το κλίμα της εποχής.

Ημερολόγιο αφιερωμένο στη μνήμη του κομμουνιστή ζωγράφου Δημήτρη Γιολδάση

Η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ εξέδωσε ημερολόγιο για το 2023 αφιερωμένο στη μνήμη του κομμουνιστή ζωγράφου Δημήτρη Γιολδάση, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατό του, τον Φλεβάρη του 1993.

Ο Δημήτρης Γιολδάσης γεννήθηκε το 1897. Χαρακτηρίστηκε «κύριος εκπρόσωπος της αγροτικής τοπιογραφίας» αφού ασχολήθηκε αποκλειστικά με το τοπίο του θεσσαλικού κάμπου και τις δραστηριότητες του ανθρώπου. Αγάπησε τον ανθρώπινο μόχθο, την καθημερινότητα του απλού βασανισμένου ανθρώπου, το δίκαιο και την αλήθεια. Δεν έκρυψε ποτέ την ιδιότητα του κομμουνιστή.

Στα χρόνια της Αντίστασης βγήκε στο βουνό και δούλευε στη διαφώτιση και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΕΛΑΣ, ενώ παράλληλα βοήθησε για τη λειτουργία των τυπογραφείων στο βουνό. Πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον αγώνα του ΕΑΜ. Τη δεκαετία του 1940, κατά την Κατοχή, έζησε στη Ραχούλα, όπου ασχολήθηκε με την έκδοση του αντιστασιακού Τύπου ως αρθρογράφος, στοιχειοθέτης, σκιτσογράφος και εργάτης τυπογραφείου. Μαζί με άλλους ζωγράφους, έκανε τοιχογραφίες με τους ήρωες του '21, στο κτίριο του Εθνικού Συμβουλίου στις Κορυσχάδες, ενώ μετά τα Δεκεμβριανά συνελήφθη.

Το ημερολόγιο περιλαμβάνει ένα πολύ μικρό δείγμα από το τεράστιο εικαστικό του έργο. Πρόκειται για 13 αντίγραφα λιγότερο γνωστών πινάκων που τα πρωτότυπα κοσμούν τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας ή ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Ανάμεσά τους υπάρχουν χιονισμένα τοπία, αγροτόσπιτα, ανθρώπινες δραστηριότητες κ.λπ.

Για εξώφυλλο επιλέχτηκε μια εμβληματική προσωπογραφία του καλλιτέχνη και σε λεζάντα αναγράφεται το ιδεολογικό πιστεύω του που συμπυκνώνει την αντίληψή του για τους καλλιτέχνες και το έργο τους: «Πιστεύω ότι εμείς όλοι οι καλλιτέχνες και τα δημιουργήματά μας, καθώς και οι διανοούμενοι και επιστήμονες ανήκουμε στο λαό που μας παρέχει όλα τα αγαθά και τα μέσα να ζούμε και να δημιουργούμε».


ΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποδέχεται την άμιλλα της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας

Την άμιλλα με σκοπό την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος, στην πρόσκληση που της απηύθυνε η ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, αποδέχεται η ΚΟ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Θέτοντας ακόμα πιο ψηλά τον πήχη και πατώντας στα μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα, δίνει ταυτόχρονα με αισιοδοξία τη μάχη για τη συνέχεια και βάζει στόχο τη σοβαρή υπερκάλυψη του πλάνου με τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις και στους υπόλοιπους ποιοτικούς δείκτες, στοιχεία που θέτει και για τις επιδόσεις των Τομεακών Επιτροπών της.

«Η αισιοδοξία μας αυτή βασίζεται στην καλή οργάνωση του ελέγχου και των "κλεισιμάτων", στη στράτευση όλο και περισσότερων δυνάμεων, στην αξιοποίηση της πολιτικής δραστηριότητας της περιόδου, αλλά και του ημερολογίου της ΚΕ και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, στην απαίτηση από τους κομμουνιστές, ιδιαίτερα από τα συνδικαλιστικά μας στελέχη και τους αιρετούς μας, στην προσωπική συμβολή των στελεχών μας και με τα ατομικά τους πλάνα. Είναι ενθαρρυντικό και το γεγονός ότι ήδη υπάρχουν Τομεακές Οργανώσεις της Περιοχής μας που διακρίνονται στην πρώτη εικοσάδα», τονίζει η ΚΟ και προσθέτει:

«Ιδιαίτερη προσδοκία έχουμε από τις μεγαλύτερες ΤΟ, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, από τη βελτίωση των ρυθμών και επιδόσεών τους. Η παραπάνω αισιοδοξία αφορά και την άμιλλα, στην οποία επιδιώκουμε να διακριθούμε και αυτήν τη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο».

Θυμίζοντας και το κοινό ιστορικό παρελθόν με την ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, αποδέχεται την άμιλλα και προτείνει και το «έπαθλο»:

«Εκτός της σημερινής κοινής προσπάθειας για ισχυροποίηση του ΚΚΕ, μας ενώνει και το ιστορικό παρελθόν - ιδιαίτερα η 2η Μεραρχία (Ρούμελης) του ΔΣΕ. Προτείνουμε, ως έπαθλο του νικητή της μεταξύ μας άμιλλας, τη φιλοξενία και ξενάγηση ολιγομελούς αντιπροσωπείας του, δωρεάν, από τον ηττημένο, σε ιστορικούς και άλλους χώρους ευθύνης του δεύτερου».

Στη βάση αυτή, τέλος, η ΚΟ Δυτικής Ελλάδας εντείνει και την άμιλλα μεταξύ των Τομεακών Επιτροπών της, επισημαίνοντας ότι σε δική της εκδήλωση θα βραβευθούν:

«Η 1η ΤΟ με τη σημαία της ΕΠ και αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή, η 2η με αγορά εκτυπωτή και η 3η με χορήγηση ετήσιας συνδρομής στη "Σύγχρονη Εποχή".

Η 1ηΚΟΒ με πίνακα καλλιτεχνικό έργο και τιμητική πλακέτα, η 2η ΚΟΒ με καλλιτεχνικό έργο, η 3η ΚΟΒ με ετήσια συνδρομή στην ΚΟΜΕΠ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ