ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Εντονη ανησυχία από τα 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά

Σπίτι με υλικές ζημιές στα Ψαχνά (φωτογραφία από το eviaportal.gr)
Σπίτι με υλικές ζημιές στα Ψαχνά (φωτογραφία από το eviaportal.gr)
Εντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην κεντρική Εύβοια η σεισμική δόνηση 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε χτες Τετάρτη, στις 2.25 μ.μ., με επίκεντρο τα Ψαχνά, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τη λογική της ατομικής ευθύνης και αρκείται στο να συνιστά μέτρα αυτοπροστασίας.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση 4,9 Ρίχτερ, που έγινε αισθητή στην Αττική και τη Στερεά Ελλάδα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε επίκεντρο 5 χλμ. ανατολικά των Ψαχνών και 15 χλμ. βορειοανατολικά της Χαλκίδας, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 13,2 χλμ. Ακριβώς το επίκεντρο είναι μεταξύ Πισσώνα και Τριάδας του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων, ενώ έχουν καταγραφεί αρκετοί μικρότεροι μετασεισμοί.

Από τη δόνηση δεν υπήρξαν ευτυχώς τραυματισμοί, ενώ μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχαν υπάρξει αναφορές για σοβαρές υλικές ζημιές, παρά μόνο κάποιες για σπασμένες τζαμαρίες και πτώση σοβάδων σε εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο η ένταση του σεισμού έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής των Ψαχνών και της Χαλκίδας, χωρίς να λείπουν οι περιπτώσεις ανθρώπων που κάτω από το ενδεχόμενο μετασεισμού, προτίμησαν να μείνουν για ώρες εκτός σπιτιού ή να αναζητήσουν στέγη για το βράδυ σε κάποιο συγγενικό σπίτι.

Ατομική ευθύνη

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενημερώνοντας για τα πορίσματα της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, που συνεδρίασε μετά τον σεισμό, κυριαρχεί η λογική της ατομικής ευθύνης και των μέτρων αυτοπροστασίας.

Συγκεκριμένα στο δελτίο Τύπου του υπουργείου επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη».

Αναφέρει ότι οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα και συστήνει στους πολίτες «να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας και να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων».

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο πρόεδρος της Επιτροπής και του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, εξέφρασε την εκτίμηση της Επιτροπής ότι «όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» και πρόσθεσε ότι η επιτροπή δεν κατέληξε αν ήταν ο κύριος σεισμός, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η φύση θα αποφασίσει γι' αυτό». Ανέφερε ακόμη ότι η Επιτροπή αποφάσισε να ξεσκονίσει λίγο τα σχέδια ετοιμότητας για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, τονίζοντας ότι «είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών. Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και έξι Ρίχτερ, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Αντίθετα, μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά, όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου έναν χρόνο».

O καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε για γνωστή εστία, που δεν έχει σχέση με αυτή που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή της νότιας Εύβοιας τον προηγούμενο μήνα στα Νέα Στύρα, και επισήμανε ότι η ίδια περιοχή είχε ενεργοποιηθεί το 2003 δίνοντας 5,3 Ρίχτερ.

Στο πλευρό των κατοίκων το ΚΚΕ

Δίπλα στους κατοίκους των Ψαχνών και των χωριών της περιοχής βρέθηκε από την πρώτη στιγμή του σεισμού κλιμάκιο του ΚΚΕ.

Σήμερα Πέμπτη 29 Δεκέμβρη θα γίνει νέα περιοδεία κλιμακίου του Κόμματος, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, ενώ ο ίδιος αμέσως μετά τον σεισμό είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Διρφύων - Μεσσαπίων, Γιώργο Ψαθά.

Χτες το μεσημέρι και λίγα λεπτά μετά την εκδήλωση της σεισμικής δραστηριότητας, κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Χριστίνα Αβραμίδου, μέλος της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλο Διρφύων - Μεσσαπίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», πραγματοποίησε περιοδεία στα Ψαχνά και την Καστέλλα, συνομιλώντας με κατοίκους της περιοχής και εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος.

ΙΛΙΟΝ
Προφυλακίσεις για κακοποίηση 15χρονου από συμμαθητές του

Προφυλακιστέος, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, κρίθηκε χτες άλλος ένας ανήλικος για τον ομαδικό βιασμό του 15χρονου στο Ιλιον. Μέχρι στιγμής 6 ανήλικοι βρίσκονται στη φυλακή.

Η ανακρίτρια Ανηλίκων και ο εισαγγελέας διέταξαν την κράτηση των 6 μετά την απολογία τους. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο είχαν απολογηθεί 4 ανήλικοι, εκ των οποίων οι 3 κρίθηκαν προφυλακιστέοι και ο τέταρτος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους λόγω ηλικίας, καθώς δεν είχε συμπληρώσει τα 15 έτη. Οι Αρχές εξετάζουν την εμπλοκή άλλων δύο μαθητών, τους οποίους υπέδειξε το κακοποιημένο αγόρι. Ο ένας εμφανίστηκε μετά τη λήξη της αυτόφωρης διαδικασίας και ο άλλος, με καταγωγή από γειτονική χώρα, εμφανίστηκε οικειοθελώς. Τις επόμενες μέρες αναμένονται νέα εντάλματα σύλληψης, μεταξύ αυτών και για 4 ανήλικα κορίτσια, τρεις 15χρονες και μία 14χρονη, τις οποίες το θύμα τοποθετεί μπροστά στη σεξουαλική κακοποίηση που δεχόταν από τους συνομήλικούς του.

Τους τελευταίους μήνες, σχεδόν κάθε απόγευμα η γειτονιά έβλεπε την ομάδα των μαθητών να μπαίνει στο ερειπωμένο σπίτι στο Ιλιον και να διασκεδάζει. Η δυνατή μουσική που έβαζαν όμως επισκίαζε τα όσα φέρεται να συνέβαιναν μέσα στο σπίτι των βασανιστηρίων. Ο 15χρονος περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια στις Αρχές τις αποτρόπαιες πράξεις που έχει υποστεί, ενώ κάποιοι συμμαθητές του διακινούσαν και βίντεο από την κακοποίηση που υπέστη.

Το σχολείο όπου πήγαιναν οι περισσότεροι από τους μαθητές βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το σπίτι. Οταν η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι των παιδιών της συμμορίας, βρέθηκαν μεταξύ άλλων ναρκωτικά, ζυγαριές ακριβείας και 8 κινητά.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ «ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
Κλήσεις από εισαγγελείς στον ιδρυτή και σε 7 εργαζόμενους

Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα που διενεργούσαν οι δύο εισαγγελείς Ανηλίκων, Αι. Κοπελάκη και Κυρ. Τσίχλη, για τις καταγγελίες εναντίον της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» περί ασέλγειας και κακοποιητικών συμπεριφορών σε βάρος ανηλίκων. Ο ιερέας Αντώνης Παπανικολάου, ιδρυτής της «Κιβωτού», έλαβε κλήση από τις δύο εισαγγελείς να παρουσιαστεί ενώπιόν τους για εξηγήσεις, με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Καλείται ως ύποπτος τέλεσης του κακουργήματος της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, αλλά και ως ύποπτος τέλεσης του πλημμελήματος της ηθικής αυτουργίας σε σωματική βλάβη αδύναμων κατά συρροή. Επιπλέον, έλαβαν κλήσεις προς παροχή εξηγήσεων με την ιδιότητα του υπόπτου 7 εργαζόμενοι - πρώην πια οι περισσότεροι - σε τρεις δομές της «Κιβωτού» (3 στην Αθήνα, 2 στη Χίο και 2 στον Βόλο). Ολοι καλούνται με την ιδιότητα των υπόπτων τέλεσης του αδικήματος της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων.

Οι κλήσεις που έλαβαν είναι για να εμφανιστούν στην Εισαγγελία αυτήν τη βδομάδα, όμως αναμένεται να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία ώστε να παράσχουν τις εξηγήσεις τους. Αμέσως μετά την παροχή των εξηγήσεων, οι οποίες μπορούν να δοθούν και με γραπτά υπομνήματα, οι δύο εισαγγελείς θα αποφασίσουν για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες για τον ιερέα άνοιξαν μετά την κατάθεση 19χρονου στις αρχές ότι είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από τον ίδιο, μαρτυρία την οποία επιβεβαίωσε κι άλλος αυτόπτης μάρτυρας. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στη δικογραφία περιλαμβάνονται καταθέσεις μαρτύρων για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών. Με αυτές τις καταθέσεις οι εισαγγελείς κάλεσαν ως υπόπτους τους 7 εργαζόμενους στη ΜΚΟ για τα αδικήματα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων. Οι πράξεις δε αυτές κατά τις εισαγγελείς ήταν σε γνώση του ιδρυτή του «Κιβωτού», γι' αυτό και κλήθηκε ως ύποπτος μεταξύ άλλων και για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε σωματική βλάβη.

Τέλος, συνεχίζεται η έρευνα για τα οικονομικά της «Κιβωτού», καθώς υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το πού κατέληγαν πολλές δωρεές από πολίτες προς την εν λόγω ΜΚΟ.

ΑΡΓΟΣ
Σύλληψη 58χρονου για παιδική πορνογραφία

Στη σύλληψη ενός 58χρονου αλλοδαπού, κατά του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία. Ο συγκεκριμένος κατηγορείται για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και παιδική πορνογραφία και το ένταλμα είχε εκδοθεί από τις ουγγρικές αρχές. Ο 58χρονος αναμενόταν να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Εφετών Ναυπλίου.

ΤΑΥΡΟΣ
Ανδρας έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Ενας άνδρας έπεσε χτες στις γραμμές του ΗΣΑΠ στον Ταύρο, με συνέπεια να διακοπεί η κυκλοφορία των συρμών μεταξύ των σταθμών Ομόνοιας και Πετραλώνων για κάποια ώρα. Δεν έχει διευκρινιστεί τι ακριβώς συνέβη και ο άνδρας βρέθηκε στις ράγες, ενώ δεν έγινε γνωστή και η κατάσταση της υγείας του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ