ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Αμερικανοί επιθεωρούν την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα

Eurokinissi

Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου έφτασε την Τρίτη στη Λάρισα και στην 110 Πτέρυγα Μάχης, για να επιθεωρήσει την ανάπτυξη εκεί 8 UAV τύπου «MQ-9 Reaper» της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAFE) με το προσωπικό υποστήριξής τους.

Συγκεκριμένα, την ώρα που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία φουντώνει, με ανυπολόγιστους κινδύνους για τους λαούς, η χώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, «αναβαθμίζεται» ως ΝΑΤΟικό ορμητήριο, με τις ΗΠΑ να αναπτύσσουν σε ένα ευρύ πλέγμα βάσεων τις δυνάμεις τους, «επενδύοντας» ταυτόχρονα μεγάλα ποσά για να επεκτείνουν και παραπέρα τις υποδομές τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη στοχοποίηση της χώρας από άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα μεταστάθμευσαν στην 110 τα 8 UAV με το προσωπικό υποστήριξής τους. Η μεταστάθμευση έχει διάρκεια ενός έτους, «θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ» και έλαβε χώρα «σύμφωνα με τις προβλέψεις υλοποίησης» της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις (MDCA), όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ. Σημειωτέον, τα εν λόγω UAV έχουν εμβέλεια έως 1.800 χιλιόμετρα και αυτονομία 40 ώρες πτήσης. Μπορούν έτσι να επιχειρούν σε Μαύρη Θάλασσα, Ανατ. Ευρώπη και πάνω από την Ουκρανία, μια ανάσα από Ρωσία και Λευκορωσία, μεταδίδοντας π.χ. άμεσα εικόνα σε αμερικανοΝΑΤΟικά και ουκρανικά στρατηγεία και διοικήσεις για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημειωτέον, αμερικανικά μέσα επιστρέφουν στην 110 ΠΜ μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο, έπειτα από εργασίες αναβάθμισης στο πλαίσιο της MDCA, με τους Αμερικανούς να ρίχνουν περισσότερα από 33 εκατ. δολάρια προκειμένου το αεροδρόμιο να μπορεί να φιλοξενήσει «υψηλής αξίας μέσα», όπως είναι και τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 που συχνά σταθμεύουν εκεί. Μάλιστα, στις αρχές του 2023 αναμένεται να παραδοθεί το πρώτο από τα υπό κατασκευή υπόστεγα.

Η αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, πλαισιωμένη από τον Ακόλουθο Αμυνας της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, επισκέφθηκε αυτές τις εγκαταστάσεις, συνομίλησε με προσωπικό που έχουν αναπτύξει οι Αμερικανοί, ενώ είχαν και συναντήσεις και με Ελληνες αξιωματούχους.

ΤΟ PODCAST TΟΥ «902.GR»
«Ποιος κερδίζει από τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία;»

Είθισται στο τέλος του χρόνου όλα τα ειδησεογραφικά μέσα να φιλοξενούν μια ανασκόπηση της χρονιάς που έφυγε ή έστω κάποιων γεγονότων.

Στο κλείσιμο του 2022, στο 4ο επεισόδιο του podcast του «902.gr», παρακολουθούμε την εξέλιξη της συμμετοχής της Ελλάδας στον ρωσο-ΝΑΤΟικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Τι σχέση έχουν τα ναύλα των εφοπλιστών με τα πεδία των μαχών;

Ποια κόμματα συμφωνούν στην αποστολή οπλισμού στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι και στην παραχώρηση υποδομών της χώρας για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ;

Τελικά, άμα στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία μέσω του ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ δεν θα μας προστατέψει αν χρειαστεί;

Τέλος, θυμόμαστε τον Κυρ. Μητσοτάκη να δίνει ...αποστομωτική απάντηση σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη», από αυτές τις αποστομωτικές απαντήσεις που τελικά διαψεύδονται λίγες βδομάδες μετά.

Και... επαναφέρουμε στη μνήμη μας τις τοποθετήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το πόσο ευεργετική θα είναι η μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟικό κόμβο μεταφοράς όπλων προς τον βορρά...

Στη 1 το μεσημέρι συντονιζόμαστε στον «902.gr».

Το podcast του «902» μπορούμε να το ακούσουμε και από το Spotify, το Apple podcasts και το Google podcasts.

Ψίχουλα κοροϊδίας στους πυροσβέστες

Τις τελευταίες μέρες διαδίδεται από την κυβέρνηση με σχετικές δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Ευ. Τουρνά, ότι θα δοθεί στους πυροσβέστες έκτακτο οικονομικό βοήθημα. Είναι κι αυτό το μέτρο στη λογική της κοροϊδίας των διαφόρων κυβερνητικών «pass» που τα έχει ήδη πληρώσει πολλαπλάσια ο λαός με τους κάθε είδους φόρους, με τους καταργημένους 13ο και 14ο μισθό και σύνταξη, με τους πετσοκομμένους μισθούς που εξανεμίζονται από την ακρίβεια.

Μαζί με όλα τα παραπάνω οι πυροσβέστες υφίστανται την κατάφωρη αδικία του ισχύοντος νόμου (ν.4662/2020) που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και με βάση τον οποίο καταστρατηγείται κάθε έννοια εργάσιμου χρόνου αφού αρκεί μια απλή διαταγή για «έκτακτες συνθήκες» προκειμένου οι πυροσβέστες να συνεχίσουν να εργάζονται πέραν του ωραρίου χωρίς να αμείβονται. Ταυτόχρονα είναι γνωστό το τεράστιο πρόβλημα με τα εκατοντάδες οφειλόμενα ρεπό που σχεδόν όλοι οι πυροσβέστες «κουβαλάνε» για χρόνια και αποτελούν πραγματική απλήρωτη εργασία.

Ολες οι κυβερνήσεις έχουν αρνηθεί να τους τα καταβάλουν, όπως αρνήθηκε δύο φορές μέσα στον Δεκέμβρη η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ για επαναφορά και καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, για κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τρόφιμα και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στην ύδρευση, στις τηλεπικοινωνίες, στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.

Γι' αυτό, μπροστά στις εκλογές λύση είναι δυνατό ΚΚΕ για καλύτερη ζωή για εμάς και τα παιδιά μας.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες σε μια σειρά από χώρους

Σήμερα, Πέμπτη 29 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ., κλιμάκιο του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων, στον Δομοκό, με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Παρασκευή 30 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ., εξόρμηση στη Λαϊκή Αγορά και τα καταστήματα στα Γαλανέικα Λαμίας με επικεφαλής την Γιώτα Αναγνωστοπούλου, μέλος του ΤΓ Φθιώτιδας του ΚΚΕ. Επίσης στις 12.30 μ.μ. κλιμάκιο του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη δομή προσφύγων στις Θερμοπύλες με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη.

Την Τρίτη 3 Γενάρη στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο Φθιώτιδας.

ΣΥΡΙΖΑ
Χρέη εκπροσώπου Τύπου αναλαμβάνει η Π. Τσαπανίδου

Στην ανακοίνωση ότι απ' τη νέα χρονιά η Πόπη Τσαπανίδου αναλαμβάνει χρέη εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε χτες ο Αλ. Τσίπρας, ταυτόχρονα με τη γνωστοποίηση της παραίτησης της δημοσιογράφου απ' τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Αναπληρωτές εκπρόσωποι παραμένουν οι Στέργιος Καλπάκης και Τάνια Καραγιάννη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ