ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Με «αγωνιστικά κάλαντα» διεκδίκησαν μέτρα για το απροστάτευτο παιδί

Προτάσσοντας την απαίτησή τους για δημόσιες και δωρεάν δομές για την προστασία των παιδιών και της οικογένειας, απέναντι στην πολιτική που εκχωρεί αυτόν τον ευαίσθητο τομέα σε «φιλάνθρωπους» και ΜΚΟ, σωματεία και φορείς που συντονίζουν τη δράση τους διεκδικώντας μέτρα στήριξης για το απροστάτευτο παιδί, είπαν τα δικά τους κάλαντα στο υπουργείο Εργασίας την περασμένη Παρασκευή.

Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν το Σωματείο Εργαζομένων ΠΠΠ «Η Μητέρα & Παιδοπόλεις», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων σε ΜΚΟ (Ιδιωτικοί Υπάλληλοι), η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.

«Χρονιάρες μέρες, κάλαντα ήρθαμε να σας πούμε, ευχές μην περιμένετε, δεν θα σας χαριστούμε! Την κρατική τη στήριξη για τα παιδιά απαιτούμε, "φιλάνθρωπους" και ΜΚΟ δεν θα εμπιστευθούμε», τραγούδησαν σωματεία και φορείς.

«Βρισκόμαστε παραμονές Πρωτοχρονιάς στο υπουργείο Εργασίας μαζί με φορείς που συναντηθήκαμε το προηγούμενο διάστημα, για να διεκδικήσουμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τα παιδιά», τόνισε η Τασούλα Παπαδογιαννάκη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ιδρυμα «Η Μητέρα» και τις Παιδοπόλεις. Από το βήμα της κινητοποίησης κατήγγειλε την εκρηκτική και επικίνδυνη κατάσταση στις λιγοστές, υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες δημόσιες δομές. «Δεν ανεχόμαστε η υπόθεση της προστασίας των παιδιών να βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών», υπογράμμισε. Υπενθύμισε τις φρικτές καταγγελίες που έχουν βρεθεί στην επικαιρότητα για τη ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», αλλά και την πρόσφατη ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού» ότι κλείνει τη δομή του στην Κέρκυρα.

«Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχες και θεατές», ξεκαθάρισε η Μαρία Φιλανταράκη, γραμματέας της ΟΓΕ, χαιρετίζοντας την κινητοποίηση. «Στις κοινωνίες που όλα πουλιούνται και αγοράζονται έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι το παιδί όχι μόνο δεν προστατεύεται, αλλά αποτελεί κερδοφόρο εμπόρευμα στα χέρια ιδιωτών και ΜΚΟ», ανέφερε. Στο φόντο αυτό κάλεσε σε αγώνα για να ανθίσει ξανά το χαμόγελο στα χείλη των παιδιών που έχουν βιώσει την κακοποίηση αλλά και τις συνέπειες της εγκληματικής πολιτικής.

Την επίμονη προσπάθεια της αρμόδιας υφυπουργού, Δ. Μιχαηλίδου, να αποφύγει κάθε συνάντηση με τους φορείς κατήγγειλε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα. «Τους απαντάμε με τον στίχο από τα δικά μας κάλαντα: Δεν θα παρακαλέσουμε, δεν θα προσευχηθούμε, μ' αγώνες θα πετύχουμε αυτά που επιθυμούμε», τόνισε.

ΕΟΠΥΥ
Κόβει τα νοσήλια σε βαριά πάσχοντα με αναπηρία πάνω από 90%

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο από τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ Πειραιά (Λεωφ. Ηρώων Πολυτεχνείου 19 και Καραολή Δημητρίου) πραγματοποιεί αύριο Τετάρτη στις 10 π.μ. ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και νήσων, ενάντια σε απόφαση του ΕΟΠΠΥ να κόψει τα νοσήλια σε βαριά χρόνιο πάσχοντα και με νοητική στέρηση, με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 90%!

Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΠΥ κάλυπτε τα νοσήλια από το 2010 έως τον Αύγουστο του 2022 και τώρα η ιδιωτική δομή στην οποία περιθάλπεται απαιτεί 5.000 ευρώ από την οικογένεια, αλλιώς θα τον πετάξει στον δρόμο.

Ο Σύλλογος αναφέρει ότι ο ΕΟΠΥΥ αρνείται να δώσει εξηγήσεις για την απόφασή του ή να προτείνει τη μεταφορά του πάσχοντα σε ανάλογη δομή. «Η παραπάνω εξέλιξη, μαζί με ανάλογα περιστατικά, σηματοδοτεί ένα σχέδιο να ξεφορτωθούν το κόστος περίθαλψης των πολύ βαριά ανάπηρων ο ΕΟΠΥΥ και το κράτος. Δηλαδή να φορτωθεί όλο το κόστος της περίθαλψης και της φροντίδας η ίδια η οικογένεια», τονίζει ο Σύλλογος και απαιτεί να συνεχίσει ο ΕΟΠΥΥ να καταβάλλει τα νοσήλια αδιαλείπτως, «εκτός αν η αρμόδια υπηρεσία αναλαμβάνει την ευθύνη να μεταφέρει τον χρόνιο πάσχοντα Ι. Ρ. Κ. σε ανάλογη δομή, ικανή να μπορεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της πάθησής του (ειδικός τρόπος διατροφής κ.λπ.)». Ακόμα: Την ίδρυση δημόσιων δομών με υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες για την περίθαλψη και φιλοξενία βαριά ανάπηρων, προσωρινής ή μόνιμης παραμονής, ανοιχτής ή κλειστής φροντίδας, με κάλυψη του κόστους της λειτουργίας τους στο 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καμία επιβάρυνση της οικογένειας των βαριά ανάπηρων και χρονίως πασχόντων για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, τεχνολογικά βοηθήματα και νοσήλια. Είναι ευθύνη του κράτους και πρέπει να την αναλάβει 100%.

ΟΓΕ
Ευχές για τη νέα χρονιά στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Αντιπροσωπεία του προεδρείου της ΟΓΕ επισκέφθηκε την Πέμπτη 29 Δεκέμβρη το «Σπίτι του Αγωνιστή», για να μεταφέρει τις ευχές για τις γιορτές και τη νέα χρονιά στους συναγωνιστές που διαμένουν εκεί.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χριστίνα Σκαλούμπακα, μετέφερε την ιδιαίτερη χαρά του ΔΣ της ΟΓΕ για την επίσκεψη, που οργανώθηκε με την ιδιαίτερη φροντίδα και των υπεύθυνων του «Σπιτιού». «Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένες που βρισκόμαστε μαζί σας, καθώς το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, η ΟΓΕ, ως κομμάτι του λαϊκού κινήματος της χώρας μας, υπάρχει και συνεχίζει να δρα χάρη στους δικούς σας αγώνες, στις δικές σας θυσίες, στη δική σας ελπιδοφόρα και ανυποχώρητη δράση, που φωτίζει τον δρόμο μας σήμερα και μας εμπνέει στους αγώνες προβάλλοντας την προοπτική μιας ζωής χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, πολέμους και προσφυγιά», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια η σκυτάλη πέρασε στο συγκρότημα «Ν. Μπελογιάννης» (κιθάρα Χρήστος Αναστασάτος, μπουζούκι Δημήτρης Βουλαρίνος, τραγούδι Ελένη Μαρκοσιάν και Ολγα Σταροπούλου), που με έντεχνα, ρεμπέτικα και αντάρτικα τραγούδια γέμισαν χαρά τους αγωνιστές του «Σπιτιού».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
«Μποναμάς» με απολύσεις στη ΜΕΒΓΑΛ

Στην απόλυση των περισσότερων εργαζόμενων στο υποκατάστημα της, στον νομό Ηρακλείου, και στη μεταβίβαση της εξυπηρέτησης των παραγγελιών της σε αντιπρόσωπο, προχώρησε δύο μέρες πριν το τέλος της χρονιάς, η εταιρεία ΜΕΒΓΑΛ, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου, το οποίο απαιτεί την ανάκληση όλων των απολύσεων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των συναδέλφων και των δικαιωμάτων τους, τόσο στη ΜΕΒΓΑΛ όσο και στον αντιπρόσωπο που αναλαμβάνει τη διακίνηση.

Το Συνδικάτο προσθέτει πως «με τον αέρα που έχουν δώσει στην εργοδοσία όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, το θράσος της ΜΕΒΓΑΛ φτάνει στο σημείο να απολύει συνδικαλιστή, εκλεγμένο στο ΔΣ του Συνδικάτου μας, παράνομα. Η εταιρεία απέφευγε συστηματικά να ανταποκριθεί σε αίτημα που της απευθύναμε πριν μια βδομάδα να διευκρινίσει τις προθέσεις της σχετικά με φήμες που κυκλοφορούσαν το τελευταίο διάστημα για κλείσιμο του υποκαταστήματος Ηρακλείου».

Και καταγγέλλει την εργοδοσία ότι μέσα από την επιχείρηση απομόνωσης μέλους του ΔΣ του Συνδικάτου και εργαζόμενου στην εταιρεία, στόχο είχε να βρεθούν απροετοίμαστοι οι εργαζόμενοι, διασπασμένοι και να μη μπορούν να βάλουν εμπόδια σε μια τέτοια απαράδεκτη απόφαση.

Αποκαλύπτοντας την αυταπάτη περί «οικογένειας της ΜΕΒΓΑΛ», το Συνδικάτο τονίζει πως «τις μέρες που οι οικογένειες ανταλλάσσουν δώρα μεταξύ τους, η ΜΕΒΓΑΛ πετάει τους εργαζόμενους στον δρόμο, σαν την τρίχα απ' το γιαούρτι, όταν δεν έχει όσα κέρδη επιθυμεί!» και καλεί τους εργαζόμενους «να συνειδητοποιήσουν πως η εργοδοσία λογαριάζει για "οικογένειά της" μόνο τα κέρδη της! Γι' αυτό κι εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε χρέος να στεκόμαστε δίπλα στην πραγματική μας οικογένεια, τους ανθρώπους μας, τους συναδέλφους μας, τα παιδιά μας. Να ενδιαφερθούμε εμείς για τις ζωές μας, γιατί κανένας άλλος δεν θα το κάνει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ