ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΓΜΑΧΙΑ
Σοκ και ερωτήματα για τον θάνατο 16χρονου αθλητή

Σοκ και θλίψη έχει προκαλέσει στον ελληνικό αθλητισμό η είδηση του θανάτου του 16χρονου πρωταθλητή Ευρώπης στην πυγμαχία, Βασίλη Τόπαλου, ο οποίος τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση μετά από σοβαρό τραυματισμό σε γυμναστήριο στον Ταύρο στις 16 Δεκέμβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια αγώνων σπάρινγκ (προπόνηση με αντίπαλο σε προσομοίωση μάχης) στο γυμναστήριο, όταν αισθάνθηκε αδιαθεσία και σταμάτησε πηγαίνοντας στα αποδυτήρια προκειμένου να ρίξει νερό στο πρόσωπό του. Λίγο αργότερα βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο «Τζάνειο». Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν τη σοβαρότητα του τραυματισμού και τον υπέβαλαν σε χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αφαιρεθεί το αιμάτωμα στο κεφάλι. Παρέμενε όμως στην Εντατική, σε κρίσιμη κατάσταση, μέχρι και χθες, όταν και απεβίωσε.

Το περιστατικό επαναφέρει στο προσκήνιο μια σειρά χρόνιων ερωτημάτων που αφορούν το πλαίσιο διεξαγωγής, την εποπτεία και κυρίως τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγονται ερασιτεχνικοί αγώνες σε αρκετά αθλήματα, αλλά και αγώνες που συχνά βαφτίζονται «προπόνηση» ενώ έχουν άλλο χαρακτήρα. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που έχουν γίνει κατά καιρούς για έλλειψη γιατρού, ασθενοφόρου, ιατροφαρμακευτικού υλικού, τραυματισμούς αθλητών εξαιτίας της κατάστασης στην υλικοτεχνική υποδομή (όργανα, ταπί κ.λπ.) και της ανυπαρξίας μέτρων ασφαλείας.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του 16χρονου εξέδωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας και δηλώνει ότι θα προβεί «σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για διερεύνηση και απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών». Για διερεύνηση της υπόθεσης έχει καλέσει τις αρμόδιες αρχές ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
Σε οριακή κατάσταση απεργός πείνας και δίψας

Σε οριακή κατάσταση νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Σερρών από τις 24 Δεκέμβρη ο Αθ. Χατζηαγγέλου, που βρίσκεται σε απεργία πείνας και δίψας για 15η μέρα ζητώντας την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Διαμαρτύρεται για τη μεταγωγή του στις 19 Δεκέμβρη από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Νιγρίτας και ζητά να του γνωστοποιηθεί ο λόγος της εν λόγω απόφασης, καθώς και να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού.

Οπως καταγγέλλεται, την περασμένη Παρασκευή ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής έλαβε εισαγγελική εντολή για τη «λήψη των αναγκαίων κατάλληλων μέτρων και τη διενέργεια κάθε αναγκαίας ιατρικής πράξης και θεραπείας που κρίνονται επιβεβλημένες από τους θεράποντες ιατρούς για την υγεία και ζωή του κρατουμένου». Μία μέρα πριν η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών ν. Σερρών (ΕΝΙΝΣ) σε ανακοίνωσή της ενημέρωνε για την κατάσταση του απεργού πείνας και δίψας, με βάση το πληροφοριακό σημείωμα του διευθυντή της Παθολογικής κλινικής, που χαρακτήριζε οριακή την κατάστασή του ήδη από την Τετάρτη 28 Δεκέμβρη. Σε νέα ανακοίνωσή της χθες η ΕΝΙΝΣ, αναφέρει ότι «ως γιατροί θλιβόμαστε να βλέπουμε έναν νέο άνθρωπο να θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο χωρίς να μπορούμε να τον βοηθήσουμε, αλλά σεβόμαστε την προσωπική του επιλογή. (...) Δεν δεχόμαστε να γίνουμε οι γιατροί ο αποδιοπομπαίος τράγος για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Κανένας γιατρός δεν έχει ευθύνη για την όποια τροπή στην εξέλιξη της υγείας και της ζωής του κρατούμενου».

ΕΒΡΟΣ
Ξεπέρασε τα όρια επιφυλακής η στάθμη του ποταμού

Eurokinissi

Εκτακτη ανακοίνωση εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Εβρου, σύμφωνα με την οποία η στάθμη του ποταμού Εβρου ξεπέρασε τα όρια επιφυλακής. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η υψηλή στάθμη των υδάτων του ποταμού Εργίνη στην Τουρκία, ο οποίος εκβάλλει στον ποταμό Εβρο, έχει ανεβάσει τη στάθμη του ποταμού Εβρου στην περιοχή του Πετάλου, ξεπερνώντας τα όρια επιφυλακής. Για το λόγο αυτόν εφιστούμε την προσοχή των πολιτών για πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Τυχερού του Δήμου Σουφλίου και τη Δημοτική Ενότητα Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Οι αγρότες παρακαλούνται να μην πλησιάζουν την παρέμβρια περιοχή και να απομακρύνουν τα μηχανήματά τους. Επίσης, οι κτηνοτρόφοι να μεριμνήσουν για τις κτηνοτροφικές τους μονάδες και τις εκτροφές τους».

Κατηγορείται ότι πέταξε το μωρό της στον Αλιάκμονα...

Προθεσμία να απολογηθεί αύριο, Τετάρτη, ζήτησε και πήρε η 29χρονη που φέρεται να πέταξε στον ποταμό Αλιάκμονα το 11 μηνών κοριτσάκι της και κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Η νεκροψία - νεκροτομή που διενεργήθηκε και ολοκληρώθηκε χτες το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπίστωσε ασφυκτικό θάνατο εντός ύδατος.

Οπως έγινε γνωστό, η 29χρονη είχε φύγει από το σπίτι όπου ζούσε μαζί με τους γονείς της στον Σταυρό Ημαθίας, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και είχε πάρει μαζί και το μωρό της. Ωστόσο, επέστρεψε την επομένη, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, χωρίς το μωρό και άμεσα ξεκίνησαν έρευνες για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη.

Το βράδυ της Κυριακής, εντοπίστηκε νεκρό το 11 μηνών βρέφος στο φράγμα του Αλιάκμονα. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Νέα επέκταση του φράχτη στον Εβρο

Μια νέα επέκταση του φράχτη του Εβρου στα ελληνοτουρκικά σύνορα αποφάσισε η κυβέρνηση, και μάλιστα με fast track επιλογή αναδόχου την κατασκευή 35 ακόμα χιλιομέτρων από την Κορνοφωλιά Σουφλίου μέχρι τους Ψαθάδες Διδυμότειχου.

Στη σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό τον υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο, υπογραμμίστηκε η ανάγκη τήρησης των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων για την κατασκευή της επέκτασης και την παράδοση του νέου φράκτη έως τις αρχές της άνοιξης.

Εξάλλου, ένας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός σε όχημα που μετέφερε μετανάστες και ανετράπη, υπό άγνωστες συνθήκες, στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης - Κομοτηνής επί του οδοστρώματος.

Συγκεκριμένα, χτες το πρωί αστυνομικοί εντόπισαν στο ύψος των Σαπών εντός του ΙΧΦ αυτοκινήτου θανάσιμα τραυματισμένο ένα άτομο και έξω απ' αυτό άλλους δεκαπέντε μετανάστες, εκ των οποίων οι τρεις τραυματίες, που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Ο οδηγός αναζητείται από τις αρχές, ενώ το όχημα κατασχέθηκε. Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού Αλεξανδρούπολης.

Συλλήψεις ανηλίκων για συμπλοκή

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλανδρίου συνελήφθησαν 11 άτομα, εκ των οποίων 9 ανήλικοι, κατηγορούμενοι για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συναυτουργία και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα. Αναζητούνται επίσης τουλάχιστον 6 συγκατηγορούμενοί τους.

Ειδικότερα, τις βραδινές ώρες της 29/12 έξω από τον σταθμό του Μετρό «Δουκίσσης Πλακεντίας», στην περιοχή του Χαλανδρίου, δύο ομάδες νεαρών - ανήλικων ατόμων, προερχόμενοι από διαφορετικές περιοχές, συναντήθηκαν κατόπιν τηλεφωνικού και διαδικτυακού ραντεβού. Ακολούθησε συμπλοκή με χρήση σωματικής βίας, μαχαιριών, πετρών, λοστών και ροπάλων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 3 ανηλίκων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με σταθμό ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Εμπρηστική επίθεση σε εργοτάξιο του μετρό

Εμπρηστική επίθεση με στόχο εργοτάξιο του μετρό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς στο Γαλάτσι. Ηταν λίγα λεπτά πριν από τη 1 όταν άγνωστοι τοποθέτησαν τρεις αυτοσχέδιους μηχανισμούς στο εργοτάξιο που βρίσκεται στη λεωφόρο Βεΐκου 98, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έργα.

Από τους τρεις μηχανισμούς εξερράγη ο ένας, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές σε εξοπλισμό του εργοταξίου. Η υπόθεση ερευνάται από την Κρατική Ασφάλεια.

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στη Μεθώνη

Σεισμός μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες κοντά στη Μεθώνη. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης ήταν 50 χλμ. νότια της Μεθώνης, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 23 χιλιόμετρα. Λίγα λεπτά αργότερα, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση 2,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 116 χλμ. νότια νοτιοδυτικά της Μεθώνης. Το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

Σεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή βόρεια του Λασιθίου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 39 χλμ. βόρεια - βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου και είχε εστιακό βάθος 12,1 χιλιόμετρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ