ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΓΜΑΧΙΑ
Εισαγγελική έρευνα για τα αίτια θανάτου του 16χρονου

Τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια θανάτου του 16χρονου αθλητή της πυγμαχίας και πρωταθλητή Ευρώπης, Βασίλη Τόπαλου, και την αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, ζήτησε η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βιργινία Σακελλαροπούλου.

Ο νεαρός απεβίωσε προχθές 2 Γενάρη, μετά από σοβαρό τραυματισμό που υπέστη στο κεφάλι κατά τη διάρκεια αγώνων σπάρινγκ σε γυμναστήριο στον Ταύρο στις 16 Δεκέμβρη. Είχε μεταφερθεί στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο, όπου υπεβλήθη σε επέμβαση στο κεφάλι, μετά την οποία παρέμενε στην Εντατική σε κρίσιμη κατάσταση, χωρίς τελικά να τα καταφέρει.

Χθες η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε από τον αθλητικό εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο την «κατ' απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της έρευνας για τα αίτια θανάτου και την αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση». Η προκαταρκτική εξέταση είχε ξεκινήσει μετά τον τραυματισμό του νεαρού πρωταθλητή και διενεργείται μέσω ΓΑΔΑ, ενώ φέρεται να συμμετέχει και η Διεύθυνση Αθλητικής Βίας και σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ η έρευνα οδεύει προς ολοκλήρωση. Παράλληλα αναμένεται η ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο του 16χρονου αθλητή, προκειμένου να επιστραφεί η δικογραφία από την αστυνομία στον εισαγγελέα.

Διευκρινίσεις για την κατάσταση και την εξέλιξη του τραυματισμού και της υγείας του 16χρονου έδωσε με επίσημη ανακοίνωση η διοίκηση του «Τζάνειου». Σε αυτήν αναφέρεται ότι ο νεαρός αθλητής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και υποβλήθηκε άμεσα σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση σοβαρού αιματώματος, όμως η κατάστασή του εξακολουθούσε να είναι κρίσιμη, με αποτέλεσμα να παραμένει στη ΜΕΘ. Στη διάρκεια της νοσηλείας του δεν παρουσίασε κλινική και απεικονιστική βελτίωση, ενώ η εικόνα επιδεινώθηκε τις τελευταίες μέρες.

Για το περιστατικό η Ομοσπονδία Πυγμαχίας ενημέρωσε ότι θα προβεί σε «μηνύσεις παντός υπευθύνου», ενώ για «ενδελεχή έρευνα» κάλεσε τις αρμόδιες αρχές και ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Mε συγκίνηση το τελευταίο «αντίο» στον σ. Τάκη Καρλαύτη

Με συγκίνηση και σεβασμό η ΚΟΒ Νέου Κόσμου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Νέου Κόσμου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ αποχαιρέτησαν χτες το πρωί τον σύντροφο Δημήτρη (Τάκη) Καρλαύτη, που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών.

Στην αποχαιρετιστήρια τελετή παραβρέθηκαν οικογένεια, φίλοι και σύντροφοι του συντρόφου Τάκη καθώς και αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Χρήστο Μπάθα, μέλος του Γραφείου Περιοχής, και Μαρίνο Μακρή, επίσης μέλος του Γραφείου Περιοχής και Γραμματέα της ΤΟ Α' Αθήνας.

Εκ μέρους της ΚΟΒ Νέου Κόσμου τον αποχαιρετισμό έκανε η Γραμματέας της, Μαίρη Μπαρούτη, η οποία σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Ο σύντροφος Τάκης γεννήθηκε στη Μοσχοκαρυά Φθιώτιδας τον Φεβρουάριο του 1931. Από τα πρώτα του χρόνια γαλουχήθηκε στους αγώνες ενάντια στην εκμετάλλευση, μπήκε από έφηβος ακόμα στην πάλη ενάντια στη ναζιστική κατοχή, ακολουθώντας τον δρόμο των γονιών του, που ήταν ακλόνητοι λαϊκοί αγωνιστές. Από μικρή ηλικία στη βιοπάλη και στους αγώνες ως μέλος της ΕΠΟΝ, αντιμετώπισε με σθένος τις διώξεις και το κυνηγητό από τους Γερμανούς, καθώς και την τρομοκρατία της αστικής τάξης κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

Ενα γεγονός που τον σημάδεψε για πάντα ήταν η εκτέλεση της μητέρας του Ελένης το 1949 στο ύψωμα Γαλάζεια Δομοκού από τους ταγματασφαλίτες, στην οποία μάλιστα ήταν παρών και ο ίδιος, νεαρός ΕΠΟΝίτης τότε.

Αλλη κομβική στιγμή για τη ζωή του ήταν ο θάνατος του πατέρα του Παναγιώτη το 1965, ο οποίος, επίσης αλύγιστος αγωνιστής για το δίκιο και την απελευθέρωση του λαού μας, πέθανε με κλονισμένη υγεία μετά από φυλακίσεις και εξορίες.

Μετά από τη δολοφονία της μητέρας του το 1949, ο σύντροφος Τάκης στάλθηκε εξορία στη Γυάρο από τον στρατό για δύο χρόνια. Στάθηκε βράχος, άντεξε όλες τις κακουχίες.

Αφού ελευθερώθηκε και αφού τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει στον εαυτό του να τιμηθεί η μητέρα του με μια κηδεία όπως της άρμοζε, μπήκε ξανά στη βιοπάλη και δούλεψε στον κλάδο των Κατασκευών, διαμένοντας στη Θεσσαλονίκη. Το 1974 έγινε μέλος του ΚΚΕ(...) Σύντροφε Τάκη, σε αποχαιρετούμε με περηφάνια».

Μεγάλη καραμπόλα στην Αθηνών - Λαμίας

INTIME NEWS

Τροχαίο ατύχημα, στο οποίο ενεπλάκησαν 9 αυτοκίνητα και 4 φορτηγά, σημειώθηκε χτες το πρωί στο 53ο χλμ. της Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του Αυλώνα, λόγω της πυκνής ομίχλης που υπήρχε. Η κίνηση στο ρεύμα προς Αθήνα αποκαταστάθηκε πλήρως το μεσημέρι. Η Τροχαία είχε προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας προκειμένου να απομακρυνθούν τα τρακαρισμένα αυτοκίνητα και να καθαριστεί το οδόστρωμα.

Εξάλλου, 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 603 τραυματίστηκαν (13 σοβαρά, 590 ελαφρά) σε 511 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, που σημειώθηκαν τον Δεκέμβρη, στην περιοχή της Αττικής. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, τα κυριότερα αίτια των τροχαίων αυτών ήταν η απρόσεκτη οδήγηση, η παραβίαση ρυθμιστικών πινακίδων και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς, ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν 16.650 παραβάσεις από τις οποίες 563 σε βαθμό πλημμελήματος. Ενδεικτικά βεβαιώθηκαν: 466 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, από τις οποίες οι 47 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος, 1.445 παραβάσεις ορίου ταχύτητας, 118 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 393 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου, 602 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 345 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους και 37 παραβάσεις για επικίνδυνους ελιγμούς.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ
Απαιτούν αντιπλημμυρικά μέτρα στις Συκιές

Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στον δήμο Νεάπολης - Συκεών καταγγέλλουν την τακτική μετάθεσης ευθυνών ανάμεσα σε δήμο και ΕΥΑΘ και απαιτούν εδώ και τώρα να υλοποιηθούν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά μέτρα στην οδό Καραβαγγέλη στις Συκιές.

Θυμίζουμε ότι μετά και τις πρόσφατες πλημμύρες που προκάλεσαν για μια ακόμη φορά σοβαρότατες ζημιές σε σπίτια και μαγαζιά στην οδό Καραβαγγέλη στις Συκιές, επιτροπή των κατοίκων της περιοχής επισκέφτηκε τον δήμαρχο, Σ. Δανιηλίδη, για να του εκφράσουν την αγανάκτησή τους και να απαιτήσουν λύση του προβλήματος. Μετά τις ανέξοδες υποσχέσεις του δημάρχου, που μεταφράστηκαν στη μη ένταξη κανενός σχετικού έργου για την οδό Καραβαγγέλη ούτε στο Τεχνικό Πρόγραμμα ούτε στον προϋπολογισμό του 2023, οι κάτοικοι, μαζεύοντας ξανά υπογραφές, έστειλαν νέο υπόμνημα σε ΕΥΑΘ, δήμο και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας να γίνουν τα απαραίτητα έργα. Η απάντηση των υπηρεσιών του «επιτελικού κράτους» αλλά και της Τοπικής Διοίκησης θυμίζει το ...«φεύγα κακό απ' τα μάτια μου».

Ετσι, ο δήμος μεταβιβάζει το αίτημα των κατοίκων στην ΕΥΑΘ με τον ισχυρισμό ότι «αφορά τη διοχέτευση των όμβριων υδάτων στο παντορροϊκό δίκτυο, το οποίο αποτελεί δίκτυο ευθύνης της ΕΥΑΘ», και η ΕΥΑΘ ανταπαντά πως το συγκεκριμένο πλημμυρικό πρόβλημα δεν οφείλεται στη μη επάρκεια του παντορροϊκού δικτύου αλλά στο «χαμηλό υψομετρικό σημείο του δρόμου και στην έλλειψη αγωγού όμβριων», που αυτό όμως είναι ευθύνη του δήμου.

Οι ΚΟ του ΚΚΕ στον δήμο Νεάπολης - Συκεών καλούν τον λαό των Συκεών σε συμπόρευση με το Κόμμα να αγωνιστεί για: Να σταματήσουν τώρα οι αρμόδιοι φορείς να παίζουν το γνωστό παιχνίδι κατά το οποίο ο ένας πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλον. Να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, όπου για πάνω από δύο δεκαετίες καταστρέφονται περιουσίες, κινδυνεύουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους κατοίκους στο 100%, χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Αθλιότητα σε βάρος Ρομά με νοητική υστέρηση

Μια απίστευτη αθλιότητα έγινε στην Πάτρα παραμονή Πρωτοχρονιάς από παρέα ανδρών σε βάρος ενός Ρομά με νοητική στέρηση, ο οποίος έλεγε τα κάλαντα. Το περιστατικό σημειώθηκε σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου, με τους δράστες - σύμφωνα με πληροφορίες - να επιβάλλουν στον 35χρονο που μπήκε στο κατάστημα για να τραγουδήσει το «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά» να γονατίσει πρώτα, προκειμένου να δεχθούν να τους «τα πει».

Στη συνέχεια, και όπως φαίνεται και από φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα social media, κάποιος έριξε εύφλεκτο υλικό στον αβοήθητο Ρομά και του έβαλε φωτιά, με τον ίδιο να παλεύει μόνος του για να σβήσει τις φλόγες. Ευτυχώς τα κατάφερε, χωρίς να υποστεί εγκαύματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο ανάρτησε μέλος της παρέας των δραστών, ενώ αρκετοί εμφανίστηκαν με σχόλιά τους να επικροτούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 35χρονος κλήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάτρας, όπου είπε στους αστυνομικούς ότι τα πράγματα δεν έγιναν όπως περιγράφονται, ο ίδιος είχε καταναλώσει αλκοόλ και πηγαίνει συχνά στη συγκεκριμένη επιχείρηση για να αναζητήσει παλιά υλικά. Στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης δίωξης οι αστυνομικές αρχές θα αναζητήσουν υλικό για την υπόθεση και θα το παραδώσουν στον αρμόδιο εισαγγελέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ