ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Εντείνονται οι εκβιασμοί στον λαό για να «καταπιεί» αυξήσεις στις τιμές

Eurokinissi

Σε καθησυχαστικές προβλέψεις - που δεν έχουν βέβαια καμία βάση - για «ομαλοποίηση» της κατάστασης μέχρι το τέλος του μήνα συνεχίζει να επιδίδεται η κυβέρνηση μπροστά στο πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα, μαζί με εκβιασμούς για να ανέβουν οι τιμές τους.

Οι ελλείψεις, που αφορούν από τα πιο συνηθισμένα και περιζήτητα σκευάσματα σε μια περίοδο έξαρσης των αναπνευστικών ιώσεων μέχρι τα πιο δυσεύρετα και εξειδικευμένα φάρμακα, οφείλονται στην ίδια την «ομαλή» λειτουργία της αγοράς και στο κυνήγι του κέρδους στο οποίο επιδίδονται βιομήχανοι και φαρμακέμποροι. Ετσι, κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας δρομολογούν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, με το προκλητικό επιχείρημα ότι αυτές «ευνοούν τον καταναλωτή».

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, σχολίασε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ελλείψεων σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με άλλες χώρες στην ΕΕ και όχι μόνο, καθώς «έχει την τύχη να έχει μια ισχυρή εγχώρια παραγωγή», που τροφοδοτεί την αγορά με γενόσημα φάρμακα. Στο φόντο αυτό, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία και στους φορείς των φαρμακοβιομηχάνων (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ) για την «πλήρη συνεργασία» τους. Από το βήμα της συνέντευξης επανέλαβε τα κυβερνητικά μέτρα - «ασπιρίνες» για την προσωρινή απαγόρευση των «παράλληλων εξαγωγών» στα φάρμακα που παρουσιάζουν σήμερα έλλειψη, καλλιεργώντας έτσι το έδαφος για νέες ελλείψεις, σε άλλα σκευάσματα, σε λίγες βδομάδες. Προέβαλε επίσης ως «λύση» την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ελλειπτικών φαρμάκων, για τη μείωση της ζήτησης, και τους ελέγχους σε φαρμακαποθήκες και πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Ο υπουργός Υγείας προέβλεψε ότι «άμεσα θα αρχίσει να φαίνεται η αποκλιμάκωση» των ελλείψεων που καταγράφονται στα πλέον κοινά φάρμακα (αντιβιοτικά, αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντιβηχικά, εισπνεόμενα) και ακόμα πιο έντονα στα παιδιατρικά φάρμακα, λόγω της καλύτερης τροφοδοσίας από τις φαρμακαποθήκες μετά το πέρας των γιορτών, αλλά και της αναμενόμενης ύφεσης των λοιμώξεων στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ποντάρει σε μια «ομαλοποίηση της αγοράς» μέσα από την υποχώρηση των ιώσεων, που ακόμα κι αυτό είναι αμφίβολο, αφού τη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία, που συμβάλλουν στην εξάπλωση της διασποράς, με τη γνωστή κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές αίθουσες με ευθύνη της κυβέρνησης.

Οσο για τις αυξήσεις των τιμών στα φάρμακα, οι οποίες έχουν ήδη εξαγγελθεί από την κυβέρνηση ως ένα από τα μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, ο υπουργός προσπάθησε να εμφανιστεί εξίσου καθησυχαστικός. «Τυχόν αυξήσεις μερικών λεπτών ή ευρώ» δεν πρόκειται να τις επωμιστούν «ο πολίτης και ο ασφαλισμένος», είπε, δείχνοντας ότι θα επιβαρυνθεί ο ΕΟΠΥΥ - που βέβαια χρηματοδοτείται από τον λαό μέσω των ασφαλιστικών εισφορών και του κρατικού προϋπολογισμού. Στην κατεύθυνση αυτή, έκανε λόγο για «διόρθωση τιμών» στα «πολύ φτηνά φάρμακα, του ενός ή των δύο - τριών ευρώ», παρουσιάζοντας μάλιστα τις αυξήσεις ως μέτρο που ...συμφέρει τον λαό προκειμένου τα συγκεκριμένα φάρμακα, η παραγωγή των οποίων «κοστολογικά είναι ασύμφορη», να μην αποσυρθούν και υποκατασταθούν από ακριβότερες θεραπείες.

Εκτός από την κυβέρνηση εξακολουθούν επίσης οι φαρμακοβιομήχανοι και οι φαρμακέμποροι να δείχνουν τις «χαμηλές τιμές» ως πηγή του προβλήματος των μεγάλων ελλείψεων σε φάρμακα, εντείνοντας τον εκβιασμό του λαού, να πληρώσει ακριβότερα ή να μείνει χωρίς φάρμακα. Στην πράξη, όμως, καμία αύξηση δεν πρόκειται να βάλει τέρμα στην πρακτική των «παράλληλων εξαγωγών», καθώς πάντα θα υπάρχουν χώρες με μεγαλύτερες τιμές και αγορές που θα υπόσχονται μεγαλύτερα κέρδη.

Παράλληλα η κυβέρνηση επικαλείται τη «διεθνή διάσταση» του προβλήματος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου να ισχυρίζεται χθες ότι «οι ελλείψεις στα φάρμακα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που οφείλεται αφενός στην έξαρση των ιώσεων παγκοσμίως και αφετέρου στη μείωση της παραγωγής φαρμακευτικών πρώτων υλών από την Ινδία και την Κίνα, οι οποίες παράγουν το 60% έως 70% των υλών αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο».

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται την ολοκληρωτική απαγόρευση των «παράλληλων εξαγωγών», που αδειάζουν τα φαρμακεία στο κυνήγι του μέγιστου δυνατού κέρδους. Καθώς μάλιστα οι ελλείψεις αυτές στα παιδιατρικά φάρμακα συνδυάζονται με τη μεγάλη - αν και αναμενόμενη - έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων, η κυβέρνηση, παραδεχόμενη ουσιαστικά το πρόβλημα, με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που εστάλη στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, ορίζει να καταχωρίζονται χωρίς να προσμετρώνται οι απουσίες έως 5 εργάσιμων ημερών που οφείλονται στο εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνέχεια στις αντιθέσεις για τους περιορισμούς των ταξιδιών από Κίνα

Σε «ισχυρές συστάσεις» στα κράτη - μέλη να απαιτούν μάσκες και Covid test στους επιβάτες από Κίνα αποφάσισε να προχωρήσει η ΕΕ, με τη χτεσινή συνεδρίαση του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων. Επίσης τα κράτη - μέλη ενθαρρύνονται από την ΕΕ να πραγματοποιούν τυχαίους ελέγχους των επιβατών στα σημεία εισόδου, ελέγχους στα υγρά απόβλητα στα αεροδρόμια κ.ά.

Στο μεταξύ, σε μία ακόμα εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας γίνονται «λάστιχο» και πεδίο αντιθέσεων και ανταγωνισμών, ο επικεφαλής της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), Γουίλι Γουόλς, χαρακτήρισε «παρορμητική» και «αναποτελεσματική» ενέργεια την επιβολή διενέργειας τεστ Covid σε ταξιδιώτες από την Κίνα. Το δε Πεκίνο, απαντώντας σε τέτοια μέτρα που επιβάλλουν μια σειρά χώρες, επιμένει να χαρακτηρίζει τις σχετικές αποφάσεις «πολιτικά υποκινούμενες».

«Πολλές χώρες υιοθετούν τεστ για Covid-19 και άλλα μέτρα για ταξιδιώτες από την Κίνα, όταν ο ιός κυκλοφορεί ήδη ευρέως εντός των συνόρων τους. Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό να βλέπουμε αυτή την παρορμητική επαναφορά των μέτρων, τα οποία έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά τα τελευταία τρία χρόνια», δήλωσε ο Γουόλς, γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ.

Ο συγκεκριμένος οργανισμός εκπροσωπεί 300 εταιρείες που αντιστοιχούν συνολικά στο 83% της παγκόσμιας εναέριας κυκλοφορίας. Οι εκπρόσωποί του επικαλούνται μελέτες, με βάση τις οποίες «η δημιουργία εμποδίων στα ταξίδια δεν αλλάζει τίποτα στην κορύφωση της εξάπλωσης των μολύνσεων. Το μόνο που πιθανόν να συμβεί είναι οι περιορισμοί να καθυστερήσουν αυτή την κορύφωση κατά μερικές μέρες».

Στο μεταξύ, χτες η Ιαπωνία προστέθηκε στον κατάλογο των χωρών που αυξάνουν τα περιοριστικά μέτρα για επιβάτες από την Κίνα. Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Κυριακή οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα υποχρεώνονται σε διενέργεια τεστ πριν από την επιβίβασή τους σε απευθείας πτήσεις. Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας, οι 53 από τους 56 διεθνείς ταξιδιώτες που βρέθηκαν θετικοί στην Covid κατά την άφιξή τους στα αεροδρόμια, την Τρίτη, ήταν από την Κίνα. Τη Δευτέρα και οι 26 επισκέπτες με θετικά αποτελέσματα τεστ ήταν από την Κίνα.

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «DEMO»
Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες για την ανάκληση της απόλυσης

Συνέχεια στις αγωνιστικές του πρωτοβουλίες με αίτημα να παρθεί πίσω η απόλυση εργαζόμενου από την εταιρεία «DEMO» δίνει το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής. Τη Δευτέρα 9 Γενάρη καλεί σε κινητοποίηση, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας στην Ανοιξη, όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση. Στο μεταξύ, χτες το βράδυ είχε προκηρυχθεί στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στην εταιρεία. Ανάλογη κινητοποίηση είχε πραγματοποιηθεί και στις 21 Δεκέμβρη.

Ο εργαζόμενος που απολύθηκε στα μέσα Δεκέμβρη είναι δραστήριο μέλος του Συνδικάτου και δούλευε ως ομαδάρχης στο Τεχνικό Τμήμα της επιχείρησης. Συμμετείχε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενημέρωνε τους συναδέλφους του για τα δικαιώματά τους και ήταν πάντα παρών στην υπεράσπισή τους. Στο φόντο αυτό, το Συνδικάτο κάνει λόγο για στοχευμένη απόλυση, ενώ καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας, η οποία αποδίδει την απόλυση σε «χαμηλή απόδοση».

Οπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του, «η "DEMO" είναι μία εταιρεία με πάνω από 1.000 εργαζόμενους και επενδυτικό πλάνο 356 εκατομμυρίων ευρώ για τις χρονιές 2021 έως 2027», ενώ μαζί με τις υπόλοιπες φαρμακευτικές αρνείται το αίτημα των εργαζομένων, της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου για την υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίθεση της εργοδοσίας με την απόλυση του μέλους του Συνδικάτου.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Οδηγός φορτηγού έπαθε έμφραγμα εν ώρα εργασίας στα έργα της Αμβρακίας Οδού

Την τελευταία του πνοή, εν ώρα εργασίας, άφησε χτες το πρωί ένας 62χρονος οδηγός φορτηγού στα έργα της Αμβρακίας Οδού, σε εργοτάξιο στον Δρυμό Βόνιτσας, στην Αιτωλοακαρνανία.

Συγκεκριμένα, ο άτυχος άνδρας, σύμφωνα με όσα στοιχεία έγιναν γνωστά, υπέστη ανακοπή, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

«Ο ξαφνικός και απροσδόκητος χαμός του συναδέλφου μας έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των εργαζομένων στις Μεταφορές που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εργασίας. Το άγχος της καθημερινότητας σε συνδυασμό με τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας και την πίεση στους χώρους δουλειάς, ταυτόχρονα με τις χαμηλές αμοιβές και συνολικότερα την έλλειψη μέτρων ασφάλειας στον χώρο εργασίας μαζί με άλλους παράγοντες, οδηγούν τον μακρύ αυτό κατάλογο να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα», τονίζουν με κοινή ανακοίνωσή τους το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και το Σωματείο Οδηγών, εκφράζοντας ταυτόχρονα τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του άτυχου εργαζόμενου.

«Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή για όλους τους εργαζόμενους και για να σταματήσουν οι συνθήκες εργασίας στους χώρους δουλειάς να αποτελούν παράγοντα θανάτου για τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους», καταλήγουν το Εργατικό Κέντρο και το Συνδικάτο, απαιτώντας παράλληλα τη διερεύνηση των αιτιών θανάτου του άτυχου εργαζόμενου από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και μέτρα προστασίας όλων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ