ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ
Εκλογές μετά τον Απρίλη, ούτε λεπτό χαμένο στο αντιλαϊκό έργο

Εκλογές μετά τον Απρίλη είναι η απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Η πληροφορία διέρρευσε μετά την κυβερνητική σύσκεψη που έγινε χτες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, για τον προγραμματισμό της ΝΔ και τους «στόχους της επόμενης τετραετίας».

Λίγο αργότερα, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, συνεχίζοντας τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα μπροστά στην κάλπη είπε ότι «το 2023 τα θετικά αποτελέσματα των πολιτικών μας θα γίνουν πιο ορατά» και «η Ελλάδα, στην επόμενη τετραετία, με ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ, θα μπορέσει να αυξήσει τους μισθούς έτσι ώστε να συγκλίνουμε στα επίπεδα των ισχυρότερων χωρών της ΕΕ...». Αυξήσεις από αυτές που εξαϋλώνονται από την ακρίβεια πριν ακόμα δοθούν, καθοριζόμενες άλλωστε με μπούσουλα τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων και με... κυβερνητική απόφαση. Διόλου τυχαία, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η σύγκλιση αυτή «θα γίνει μέσω υπεύθυνων πολιτικών, πάντοτε μετρώντας και ζυγίζοντας σωστά, μέσω πολιτικών ανάπτυξης, που δεν θα διακυβεύουν τη σταθερότητα της χώρας και την αντοχή της οικονομίας μας», όπως την ορίζουν, βέβαια, τα μονοπώλια.

Αλλωστε, δεν σταματούν στιγμή το αντιλαϊκό έργο: Σε συνέχεια όσων αποφασίστηκαν και στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, ο Οικονόμου τόνισε χτες ότι η κυβέρνηση «έχει προετοιμάσει συγκεκριμένο σχέδιο πολιτικής για το 2023, που περιλαμβάνει 19 αναλυτικά σχέδια δράσης για κάθε υπουργείο. Συνολικά, έχουν προγραμματιστεί για τη νέα χρονιά 111 νομοθετικές παρεμβάσεις. Εχουν τεθεί 121 στόχοι πολιτικής. Εχουν δρομολογηθεί 486 δράσεις και 1.913 έργα», με το 43% των προγραμματισμένων αυτών δράσεων να «υλοποιούν πολιτικές που θα μας οδηγήσουν σε περαιτέρω σύγκλιση με την ΕΕ», με ό,τι ο ευρωμονόδρομος συνεπάγεται όλα αυτά τα χρόνια για τα λαϊκά στρώματα.

Ταυτόχρονα, διεκδικώντας για την κυβέρνηση τον ρόλο του καλύτερου διαχειριστή για το κεφάλαιο, ο Οικονόμου θύμισε ότι εξασφάλισε «περίπου 80 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων για δημόσιες επενδύσεις έως το 2027 από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης», ενώ ταυτόχρονα «ενσωμάτωσε το 85% των συστάσεων της Επιτροπής Πισσαρίδη στον κυβερνητικό σχεδιασμό», υλοποιώντας έως τώρα «περίπου το 70% των συστάσεων αυτών».

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για σχέδιο - εφιάλτη για τον λαό, με στόχο του κεφαλαίου να φορτώσει την καπιταλιστική κρίση στις πλάτες του, καθώς προβλέπει μπαράζ καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε ολόκληρο το εύρος της οικονομικής πολιτικής, με προμετωπίδα την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης και των νέων αντεργατικών ανατροπών, ενώ παράλληλα ενσωματώνει όλες τις πάγιες αξιώσεις των βιομηχάνων και άλλων τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου για τη διασφάλιση νέων φοροαπαλλαγών και προνομίων, το «πογκρόμ» πλειστηριασμών και εκβιασμών για τη λαϊκή κατοικία, αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, αστικό κράτος, με στόχο να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως αυτά της «πράσινης» και «ψηφιακής» οικονομίας.

Τέλος, ερωτηθείς χτες αν εξετάζει η κυβέρνηση κάποια νομοθετική ρύθμιση για να μην μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές πρόσωπα τα οποία έχουν καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση, και ειδικότερα οι ναζί της Χρυσής Αυγής, ο Οικονόμου απάντησε ότι «δεν υπάρχει κάτι νεότερο προς την κατεύθυνση αυτή».

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε και δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι «κάποιοι εκ των ενοίκων του Μαξίμου» επικοινώνησαν με τη διοίκηση δύο τηλεπικοινωνιακών παρόχων, καλώντας τους να μη διευκολύνουν τον έλεγχο για τυχόν τηλεφωνικές υποκλοπές σε τηλεφωνικούς αριθμούς που ζητά η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), σπεύδοντας να προσθέσει ότι οι νόμοι τους και το Σύνταγμα, το πλαίσιο δηλαδή που τα αστικά κόμματα έχουν συνδιαμορφώσει με οδηγό το δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων», οριοθετούν τον ρόλο και των τάχα «ανεξάρτητων αρχών», όπως της ΑΔΑΕ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην εμπορευματοποίηση της παραλιακής ζώνης

Καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα, ανάπλαση της περιοχής με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό απαιτούν σωματεία και φορείς της Καλαμαριάς, που συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην εμπορευματοποίηση της παραλιακής ζώνης.

Χτες το απόγευμα πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση ενημέρωσης του λαού της περιοχής και προετοιμάζουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, την Κυριακή 8/1 στις 11 π.μ., μπροστά στο πρώην Νοσοκομείο «Παναγία» και την επόμενη Κυριακή 15/1 στις 11 π.μ., στα προς τσιμεντοποίηση οικόπεδα επί της οδού Θ. Σοφούλη.

Το 5ώροφο κτίριο του πρώην Νοσοκομείου «Παναγία», με την αλλαγή των όρων χρήσης του, από χώρος περίθαλψης σε χρήση Κεντρικών Λειτουργιών Πόλης, σχεδιάζεται να μετατραπεί σε ξενοδοχείο ή εμπορικό κέντρο. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοσιευθεί το ΦΕΚ για τους όρους δόμησης και χρήσης του ακινήτου, το οποίο έχει ενταχθεί στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης. Το κτίριο είναι ιδιοκτησία του ομίλου «Euromedica» και η διαχείρισή του έχει περάσει σε fund.

Ακόμα δύο οικόπεδα επί της οδού Θ. Σοφούλη, που ήταν χαρακτηρισμένα για χρήση πρασίνου και αθλητισμού, οδεύουν προς τσιμεντοποίηση και εκμετάλλευση, επειδή δεν διεκδικήθηκε η αναγκαία χρηματοδότηση για την απαλλοτρίωσή τους από τον δήμο. Πρόκειται για ένα οικόπεδο που οι ιδιοκτήτες του προχωρούν στην ανέγερση πολυκατοικίας στο συγκεκριμένο σημείο και ένα οικόπεδο - πάρκο, 10 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας στην Ακτή Ντοβίλ, που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και αναψυχής και τώρα σχεδιάζεται να «αξιοποιηθεί» για την ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών.

Σωματεία και φορείς της Καλαμαριάς καταγγέλλουν ότι το «έγκλημα» εμπορευματοποίησης του συνόλου του παραλιακού μετώπου προχωρά με τις πλάτες του δήμου.

Θυμίζουν ότι τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια συστηματική προσπάθεια ιδιωτικοποίησης ολόκληρου του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για την καθημερινότητα του λαού της: Διεθνής διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας Αρετσούς. Αποχαρακτηρισμός του πρώην Νοσοκομείου «Παναγία» σε χώρο για Κεντρικές Λειτουργίες Πόλης. Σχέδια ιδιωτικοποίησης του «κυβερνείου». «Παραχώρηση» έναντι αμοιβής της Πλαζ Αρετσούς στον δήμο Καλαμαριάς. Εγκατάλειψη του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, με σχέδια ιδιωτικοποίησής του. Αποχαρακτηρισμός, έπειτα από απόφαση του ΣτΕ, του πάρκου επί της οδού Σοφούλη από χώρος πρασίνου και αθλοπαιδιών και απόδοσή του στην ΕΤΕ, με κίνδυνο να ανοικοδομηθεί.

Επιπλέον, ο δήμαρχος Καλαμαριάς πανηγυρίζει για το επενδυτικό ενδιαφέρον «αξιοποίησης» του πρώην Νοσοκομείου «Παναγία», με τα σχέδια αυτά να το μετατρέπουν σε πολυτελές ξενοδοχείο ή εμπορικό κέντρο.

«Η ζωή μας, η Υγείας μας, τα σχολεία των παιδιών μας και οι χώροι που παίζουν δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετριούνται σύμφωνα με το "επενδυτικό ενδιαφέρον", αλλά σύμφωνα με το τι έχουμε εμείς ανάγκη!», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους και διεκδικούν:

Καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ανάπλαση και αναβάθμισή του με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με πρόβλεψη προσβασιμότητας και τις απαραίτητες υποδομές για άτομα με αναπηρία.

Να γίνει το πρώην στρατόπεδο Κόδρα χώρος πρασίνου, χαρακτηρισμένο ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Κόδρα.

Να μην τσιμεντοποιηθούν, οικοπεδοποιηθούν εκτάσεις που μπορούν να αποτελούν ελευθέρους χώρους για όλους μας.

Αμεση επαναλειτουργία του Νοσοκομείου «Παναγία». Ανάπτυξη και στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό των δημόσιων μονάδων της ΠΦΥ.

  • Να παραμείνει ως χώρος αθλητισμού το δημοτικό πάρκο Σοφούλη (Ακτή Ντοβίλ) στον δήμο Καλαμαριάς ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης και Γιάννης Δελής, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών.
PODCAST TΟΥ «902.GR»
Οταν δεν είναι και τόσο «τοξική» η αντιπαράθεση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Σήμερα στη 1 μ.μ. το νέο επεισόδιο

Τι συνδέει το Κίεβο, την Ουάσιγκτον και το Αμπού Ντάμπι με το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου;

Πώς αποτυπώθηκε το 2022 στη Βουλή, στην Ευρωβουλή και όχι μόνο η κοινή αποδοχή, από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, της πολιτικής της εμπλοκής της χώρας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ;

Μια μίνι ανασκόπηση, στο νέο, 5ο επεισόδιο του podcast του «902.gr», που αποκαλύπτει την τοξική... συναίνεση - πλην ΚΚΕ - στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Μια συναίνεση που ούτε ξεκίνησε το 2022, ούτε και θα τελειώσει το 2023 απ' ό,τι φαίνεται...

Μείνετε συντονισμένοι. Σήμερα στη 1 το μεσημέρι συντονιζόμαστε στον «902.gr».

Το podcast του «902» μπορούμε να το ακούσουμε και από το Spotify, το Apple Podcasts, το Google Podcasts και το YouTube.

Παρουσίαση - επιμέλεια: Κώστας Πασακυριάκος. Ηχοληψία: Σωτήρης Γκέκας. Μουσική: Γιάννης Μπαλλούς.

Βολική παραίτηση Χειμάρα

ΚΚΕ: Πλευρά της σήψης του αστικού πολιτικού συστήματος το φαινόμενο των επιχειρηματιών - βουλευτών

Παραιτήθηκε τελικά από βουλευτής ο εκλεγμένος με τη ΝΔ Θ. Χειμάρας, στην προσπάθεια συνολικά της κυβέρνησης και άλλων να μείνει στο απυρόβλητο το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο των επιχειρηματιών - βουλευτών και των δοσοληψιών τους με το κράτος.

Θυμίζουμε ότι το όνομά του είχε εμπλακεί σε εταιρεία που είχε επιχειρηματική δραστηριότητα με το Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας ίσχυε το ασυμβίβαστο. Συγκεκριμένα, η εταιρεία του φέρεται από το 2019 που εξελέγη βουλευτής να έχει κάνει πάνω από 270 συμβάσεις με δήμους της εκλογικής του περιφέρειας και άλλους δημόσιους φορείς, ύψους άνω των 400.000 ευρώ.

Αρχικά ο Χειμάρας στην απάντησή του επιχείρησε να μεταθέσει την ευθύνη στους συνεργάτες του, έκανε ...τον ανήξερο σε σχέση με το ασυμβίβαστο και ότι δεν γνώριζε πως θα πρέπει να αλλάξει κάτι στην επιχείρησή του.

Τελικά, στην επιστολή παραίτησής του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι παραιτείται «αναγνωρίζοντας πως μια ακούσια παράλειψή μου έγινε η αιτία για να φέρω σε δύσκολη θέση το κόμμα που υπηρετώ». Την έδρα του καταλαμβάνει ως πρώτη επιλαχούσα η Ελένη Μακρή - Θεοδώρου.

Σε σχόλιό του για την παραίτηση του βουλευτή της ΝΔ Θ. Χειμάρα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Ο λαός μας λέει ότι από τότε που βγήκε το συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο. Στην προκειμένη περίπτωση δεν χάθηκε μόνο το φιλότιμο του ίδιου του βουλευτή και του κόμματος όπου ανήκει, αλλά γίνεται προσπάθεια να "χαθεί" και να μείνει στο απυρόβλητο το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο των επιχειρηματιών - βουλευτών και των δοσοληψιών - παράνομων και νόμιμων - με το κράτος, που συνιστούν μία ακόμα πλευρά της σήψης του αστικού πολιτικού συστήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ