ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΔΙΚΗ ΜΕΛΩΝ ΜΚΟ
Κατηγορίες για «διακίνηση ανθρώπων» και «κατασκοπεία»

Οι κατατρεγμένοι που τρέχουν να σωθούν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους

Eurokinissi

Οι κατατρεγμένοι που τρέχουν να σωθούν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους
Στη Μυτιλήνη ξεκίνησε χθες η δίκη των Σον Μπίντερ από τη Γερμανία, ιρλανδικής καταγωγής, και Σάρα Μαρντίνι από τη Συρία, μαζί με ακόμα 22 ακόμα μέλη της ΜΚΟ «Ερευνας και Διάσωσης». Η δίωξή τους ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα δικάζονται ως κατηγορούμενοι για «κατασκοπεία» και «διακίνηση ανθρώπων». Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα εμφανίζεται υποκριτικά αλληλέγγυος στους διωκόμενους, ενώ και αυτός έχει συμβάλει στο αντιμεταναστευτικό θεσμικό πλαίσιο και έχει βάλει την υπογραφή του στην κατάπτυστη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, που εργαλειοποιεί τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων και τους εγκλωβίζει σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, πρώτα στις αθλιότητες τύπου Μόριας και έπειτα στα στρατόπεδα - φυλακές ΝΑΤΟικού τύπου στα νησιά του Αιγαίου και στην ενδοχώρα. Συνέδραμε δε ως κυβέρνηση όλες τις επεμβάσεις και τους πολέμους των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που ξεσπίτωσαν εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Σάρα είναι πρόσφυγας από τη Συρία και, με βάσει την ιστορία της ίδιας και της αδελφής της, Γιούσρα, δημιουργήθηκε και η ταινία «Οι κολυμβήτριες» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Netflix. Η Σάρα και η Γιούσρα έσωσαν 18 συνταξιδιώτες τους το 2015, τραβώντας το σκάφος, που βυθιζόταν, σε ασφαλές σημείο σε περιοχή της Λέσβου. Η Γιούσρα συνέχισε την κολύμβηση μέσα από τη συμμετοχή της στην ομάδα προσφύγων στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο το 2016 και στο Τόκιο το 2021.

Η Σάρα επέστρεψε στην Ελλάδα το 2016 και συνέχισε να εργάζεται σε μια ελληνική οργάνωση έρευνας και διάσωσης, όπου γνώρισε τον Σον. Συνελήφθησαν τον Αύγουστο του 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ, και πέρασαν περισσότερες από 100 μέρες στη φυλακή προτού αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση και η Σάρα φύγει για το Βερολίνο. Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για πλημμελήματα, μεταξύ τους για κατασκοπεία και πλαστογραφία, οι οποίες είναι δυνατόν να επισύρουν έως και 8 χρόνια φυλάκισης. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα σχετικά με κατηγορίες σε βάρος τους για λαθρεμπόριο ανθρώπων, απάτη, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οι οποίες επισύρουν μέγιστη ποινή 20 ετών. Η δίκη συνεχίζεται την Παρασκευή.

Να σημειωθεί επίσης ότι τη Δευτέρα έγινε στο Εφετείο της Μυτιλήνης η δίκη του πρόσφυγα από τη Σομαλία Μοχάμαντ Χανάντ Αμπντί, ο οποίος καταδικάστηκε σε 142 χρόνια φυλάκιση, ως διακινητής, επειδή οδήγησε σε ακτή του νησιού σκάφος που βυθιζόταν και στο οποίο επέβαιναν 32 άνθρωποι. Αποφασίστηκε να εκτίσει 8 χρόνια ποινής 37 χρόνων και, επειδή είναι στη φυλακή 2 χρόνια και έχει και 550 μέρες εργασίας, θα αφεθεί σύντομα ελεύθερος.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει να παραδίδει τις υπηρεσίες διερμηνείας σε ΜΚΟ

Αλλη μια συμφωνία - πλαίσιο «απουσίας του κράτους» για την παροχή υπηρεσιών διερμηνείας στους αιτούντες άσυλο έφερε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή. Με τη σύμβαση εξακολουθεί η παροχή διερμηνείας από ΜΚΟ, που σημαίνει εργαζόμενους σε εργασιακή ανασφάλεια, αλλά και πολλά προβλήματα στη διαδικασία συνεντεύξεων αιτούντων άσυλο όταν λήγουν οι αντίστοιχες συμβάσεις διερμηνείας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, όπου πραγματοποιήθηκε σχετική ενημέρωση των μελών της επιτροπής από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Για τις συγκεκριμένες συμβάσεις αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι συνεχίζεται μια τακτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, ανεξάρτητα αν διαγκωνίζεστε ότι διαχειρίζεστε τα διάφορα κονδύλια με διαφανή ή μη τρόπο. Το βασικό πρόβλημα που υπάρχει και με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες που αφορούν τη διερμηνεία και τη μετάφραση, υπηρεσίες που είναι απαραίτητο να υπάρχουν σε μόνιμη βάση είτε αφορούν την υποδοχή, είτε την απόδοση του ασύλου, είτε τη φιλοξενία, είναι ότι το κράτος αποσύρεται από αυτές τις υποχρεώσεις του, που παραδίδονται σε διάφορες ΜΚΟ. Αυτή η τακτική προκαλεί αφενός μεν προβλήματα, όπως για παράδειγμα όταν είχε διακοπεί η σύμβαση διερμηνείας και για αρκετό διάστημα είχαν "παγώσει" οι διαδικασίες των συνεντεύξεων, αφού δεν ήταν δυνατόν να γίνουν χωρίς τους κατάλληλους διερμηνείς.

Ενα άλλο πρόβλημα που προκαλείται είναι ότι πολύτιμη τεχνογνωσία που αποκτάται από τους εργαζόμενους όλα αυτά τα χρόνια χάνεται, δεν παραμένει στο κράτος, δεν παραμένει σε υπαλλήλους που θα μπορούσαν με μόνιμη εργασιακή σχέση να είχαν αποκτήσει μια αξιοποιήσιμη εμπειρία. Ετσι, για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση επιλέγει τη διαδικασία της ανάθεσης με την υπογραφή μιας συμφωνίας, ενώ η θέση μας είναι πως θα έπρεπε να δημιουργηθεί στο υπουργείο Μετανάστευσης - Ασύλου μια υπηρεσία με μόνιμους εργαζόμενους για τη διερμηνεία και όχι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως γίνεται δυστυχώς και σε άλλες υπηρεσίες, όπως στην Υπηρεσία Ασύλου, όπου οι συμβασιούχοι είναι περισσότεροι από τους μόνιμους υπαλλήλους και βρίσκονται σε μόνιμη εργασιακή ανασφάλεια. Πρόκειται δε για υπαλλήλους με πολυετή εμπειρία. Τα θέματα αυτά θα εξέλιπαν αν το υπουργείο είχε συγκροτήσει από την αρχή υπηρεσίες που να είναι στην ευθύνη του κράτους, με μόνιμους υπαλλήλους σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Ρεσιτάλ υποκρισίας και ψεύτικης αντιπαράθεσης»

Ανακοίνωση με αφορμή την έναρξη της δίκης της Σ. Μαρντίνι και άλλων 23 κατηγορουμένων

Με αφορμή την έναρξη της δίκης της Σάρα Μαρντίνι και άλλων 23 κατηγορουμένων στη Λέσβο, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει σε ανακοίνωσή του:

«Αλλο ένα ρεσιτάλ υποκρισίας και ψεύτικης αντιπαράθεσης γύρω από τα δικαιώματα των προσφύγων και την έκφραση αλληλεγγύης στους ξεριζωμένους εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την έναρξη της δίκης της Σάρα Μαρντίνι και άλλων 23 κατηγορουμένων στη Λέσβο, οι οποίοι διώκονται για κατασκοπεία και παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Η ΝΔ φοράει το προσωπείο του προστάτη "του νόμου και της τάξης", που δήθεν καταπολεμά τα κυκλώματα των διακινητών και των ύποπτων για τη δράση τους ΜΚΟ. Ο ΣΥΡΙΖΑ φορά το προσωπείο του "ανθρωπισμού" και του "υπερασπιστή της αλληλεγγύης". Ομως και οι δυο τους κρύβουν ότι τα επικίνδυνα ταξίδια και οι χιλιάδες νεκροί και αγνοούμενοι πρόσφυγες στη Μεσόγειο, η δράση των κυκλωμάτων διακινητών, ο εγκλωβισμός στα hot spots και στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι επαναπροωθήσεις και οι απελάσεις, η ενίσχυση της Frontex, η ένταση της καταστολής, έχουν τη σφραγίδα της δικής τους πολιτικής και της ΕΕ. Είναι η σφραγίδα του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, του προωθούμενου νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο.

Πάει πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ να χύνει σήμερα κροκοδείλια δάκρυα, όταν μάλιστα η Σάρα Μαρντίνι συνελήφθη επί των ημερών της κυβέρνησής του, τον Αύγουστο του 2018!

Η εικόνα χιλιάδων νέων ανθρώπων με όνειρα και ελπίδες, ανάμεσά τους της Σάρα Μαρντίνι και της αδελφής της, Γιούσρα, που έφτασαν κολυμπώντας στη Μυτιλήνη το 2015, ήταν και είναι γροθιά στο στομάχι! Αποτέλεσμα του καπιταλιστικού κόσμου, που φέρνει τους νέους ανθρώπους αντιμέτωπους με τη φρίκη του πολέμου και του ξεριζωμού. Είναι όμως ταυτόχρονα και εικόνα ελπίδας για τη δύναμη του ανθρώπου, που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και ανυπέρβλητα φαινομενικά εμπόδια. Αυτή η δύναμη μπορεί να γίνει οργανωμένος αγώνας για αυτό που στοιχειώνει τα όνειρα των εκμεταλλευτών: Την ανατροπή της εξουσίας τους και την ανατολή ενός κόσμου χωρίς πολέμους, εξαθλίωση, πείνα και ξεριζωμό».

Αλλος ένας σεισμός στη Λέσβο

Σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε χτες το πρωί στη Λέσβο, λίγο μετά τις 9.30. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός σημειώθηκε 5 χλμ. ανατολικά της Μήθυμνας και είχε εστιακό βάθος 12,4 χλμ.

Οι απόψεις των σεισμολόγων διίστανται και δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα αν πρόκειται για μετασεισμό της δόνησης των 4,9 Ρίχτερ, την Κυριακή, με επίκεντρο τον Λεπέτυμνο. Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι απαιτείται προσοχή.

Στο μεταξύ, 9 σπίτια στην περιοχή του Μολύβου, σε σύνολο 46 που εμφάνισαν προβλήματα από τον σεισμό της 7/1, χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα», δηλαδή τέτοια που χρειάζονται επισκευή, κατά την πρώτη μέρα των αυτοψιών που πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκια μηχανικών της ΚΤΥΠ και της ΔΑΕΦΚ. Οι αυτοψίες συνεχίζονταν και χτες σε κτίσματα, σχολικά και άλλα δημόσια κτίρια σε όλη την επικράτεια του δήμου.

Τη λήψη μέτρων αντισεισμικής προστασίας στη Λέσβο απαιτεί το ΚΚΕ με αφορμή τη σεισμική δραστηριότητα στο νησί. Η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Λέσβου του Κόμματος, έκανε την εξής δήλωση:

«Καθώς η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται για τέταρτη μέρα στη Λέσβο, είναι επιτακτική ανάγκη:

- Να επεκταθεί ο αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολικά κτίρια του νησιού και όχι μόνο σε αυτά της Δυτικής Λέσβου, όπως και στο Νοσοκομείο, σε δημόσια κτίρια και άλλους μεγάλους εργασιακούς χώρους.

- Να οριστούν και να γίνουν γνωστοί τώρα, και όχι την τελευταία στιγμή, μεγάλοι σταθμοί συγκέντρωσης σε περίπτωση εκδήλωσης νέου μεγάλου σεισμού, καθώς και ολοκληρωμένο σχέδιο για τη φιλοξενία κατοίκων των οποίων τα σπίτια κρίνονται έστω και προσωρινά μη κατοικήσιμα. Σε όλη την απαραίτητη μέριμνα συμπεριλαμβάνεται η έγκαιρη και σαφής ενημέρωση του λαού του νησιού, με πρώτη την ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης».

Επισκέψεις κλιμακίων του ΚΚΕ σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς

Τον 10ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών επισκέφτηκε χτες ο Xρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, και τον 3ο ΠΣ Πειραιά η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Πραγματοποιήθηκαν ακόμα επισκέψεις στον 3ο ΠΣ Βιομηχανικής Περιοχής Λάρισας και στην ΕΜΑΚ Λάρισας από τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος, και στον ΠΣ Καρδίτσας από τον Εκτορα Γάζο, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.

Στις συναντήσεις με το προσωπικό της Πυροσβεστικής, τα κλιμάκια του ΚΚΕ ανέλυσαν τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα το έντονο ενδιαφέρον του ΚΚΕ για τα προβλήματα του προσωπικού και τις διεκδικήσεις του. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει στη Βουλή πλήθος σχετικών Ερωτήσεων προς την κυβέρνηση της ΝΔ και προηγουμένως προς αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις συζητήσεις που έγιναν επιβεβαιώθηκε η ανάγκη διεκδίκησης όλων των ζητημάτων που απασχολούν το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως η μονιμοποίηση των 5ετών και των εποχικών πυροσβεστών, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η κατάργηση του νόμου 4662/2020, η ένταξη στα ΒΑΕ, η εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία, η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί να επισκεφτούν κλιμάκια του ΚΚΕ τον 7ο ΠΣ Αθηνών (Δάφνη), τον 8ο ΠΣ Αθηνών (Ελληνικό), την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαυρίου και την Πυροσβεστική Ακαδημία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ