ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΛΑΡΚΟ
Στο πόδι οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία για τη σύσκεψη της Κυριακής

Να πλημμυρίσει και πάλι ο οικισμός στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ από την εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη και να δοθεί το έναυσμα για τη νέα κλιμάκωση του τρίχρονου αγώνα τους, επιδιώκουν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με τη μεγάλη σύσκεψη συνδικάτων και φορέων που διοργανώνουν την Κυριακή 15 Γενάρη, στις 10 π.μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον».

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα σωματεία τους ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους εκπροσώπους των συνδικάτων και των μαζικών φορέων, αλλά και τους συναδέλφους τους, που όλο αυτό το διάστημα στέκονται στο πλευρό τους και δίνουν μαζί τη μάχη ενάντια τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, την ανεργία και το ξεσπίτωμα. Και σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, με τις συμβάσεις τους να λήγουν στις 31 Γενάρη και χωρίς δυνατότητα ανανέωσης, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στρέφονται ξανά στα «ταξικά αδέλφια» τους, την εργατική τάξη και τα σωματεία της, για να πάρουν δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουν τον δρόμο του αγώνα.

Την ίδια στιγμή, μέλη της διοίκησης του Σωματείου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας συνεχίζουν τις εξορμήσεις και τις περιοδείες στα διάφορα πόστα και την πύλη του εργοστασίου, καλώντας τους εργαζόμενους στη σύσκεψη της Κυριακής, να κρατήσουν ψηλά το αγωνιστικό τους φρόνημα και να δώσουν τη μάχη μέχρι την τελική νίκη. Παράλληλα, εξορμήσεις προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν και στα χωριά γύρω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, όπου ήδη οι επιπτώσεις από το έγκλημα που συντελείται εκεί έχουν γίνει ιδιαίτερα αισθητές.

Κάλεσμα από το ΠΑΜΕ

Με κάλεσμά του, το ΠΑΜΕ καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, με ανακοινώσεις, δελτία Τύπου και μηνύματα αλληλεγγύης που θα αποστέλλουν στο email: somatiolarcosel@gmail.com έως το Σάββατο 14 Γενάρη.

Ηδη συνδικάτα και φορείς από όλη τη χώρα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, δηλώνοντας τη συμμετοχή τους στη σύσκεψη της Κυριακής 15 Γενάρη και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στέκονται Εργατικά κέντρα και Σωματεία της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, που προετοιμάζουν την παρουσία τους στη σύσκεψη της Κυριακής. Τη συμμετοχή τους έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, Θήβας και Εύβοιας το οποίο δρομολογεί πούλμαν που θα αναχωρήσουν στις 8 π.μ. από το πάρκο Βούρκου της Χαλκίδας.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Κάλεσμα σε σωματεία και συνδικαλιστές να δώσουν μαζικό «παρών»

Στις 20 Γενάρη, στις 6 μ.μ. στο «Studio»

«Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς. Καμία αναμονή. Αγώνας ενάντια στην ακρίβεια και την αντεργατική πολιτική»: Εκδήλωση - συζήτηση με αυτό το θέμα οργανώνει το ΠΑΜΕ την Παρασκευή 20 Γενάρη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του κινηματογράφου «Studio» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής).

Με όπλο την πρόσφατη πείρα από σημαντικούς εργατικούς αγώνες, το ΠΑΜΕ απευθύνει πρόσκληση μαζικής συμμετοχής προς τους εργαζόμενους και τα σωματεία, επαναφέροντας το θέμα για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για τις αυξήσεις στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, στους μισθούς και στα μεροκάματα, για το ξεπάγωμα των τριετιών, για την υποχρεωτικότητα των Συμβάσεων.

Στο έδαφος της εκτίναξης των τιμών στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και των συνεχών περικοπών στις οποίες τα νοικοκυριά υποβάλλουν τις ανάγκες, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει: «Οι προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού για "αυξήσεις" 30 με 40 ευρώ στον ονομαστικό κατώτατο μισθό τον προσεχή Απρίλη, όπως και τα διάφορα "κουπόνια" που δίνουν ορισμένες επιχειρήσεις, δεν λύνουν το μεγάλο πρόβλημα. Αυτά τα έχουμε ζήσει όλη την προηγούμενη δεκαετία και δεν εμπόδισαν τη ραγδαία μείωση όλων των μισθών, τη συνεχή υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, τη μεγάλη ενίσχυση της "ευελιξίας" - μισοδουλειάς έναντι της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα», τονίζει. Ανάμεσα στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων, ξεχωρίζει τα αιτήματα για την ΕΓΣΣΕ και το «ξεπάγωμα» των τριετιών (προϋπηρεσία).

«Η συμμετοχή σωματείων και συνδικαλιστών στην εκδήλωση, η πείρα και οι προτάσεις τους θα βοηθήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων και στο σχεδιασμό δράσης, στο δρόμο ενίσχυσης της οργάνωσης του αγώνα στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Να μη λείψει κανείς από τη συζήτηση, από το συντονισμό των σωματείων, από αυτήν τη μάχη!», καταλήγει το ΠΑΜΕ.

ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να σταματήσουν τώρα οι συνδικαλιστικές διώξεις

Συγκέντρωση συμπαράστασης στους διωκόμενους συνδικαλιστές, σήμερα στις 8.30 π.μ. έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης

Να σταματήσουν τώρα οι συνδικαλιστικές διώξεις, απαιτεί η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, καθώς για άλλη μια φορά εμποροϋπάλληλοι σέρνονται στα δικαστήρια επειδή υπερασπίστηκαν τις δουλειές και τους μισθούς των συναδέλφων τους. Σήμερα Πέμπτη δικάζονται 5 άτομα με τις κατηγορίες της «παράνομης βίας» και της «συκοφαντικής δυσφήμησης», για την κινητοποίηση που έγινε στις 6/3/2017 έξω από κατάστημα της εταιρείας «Discount Market», στο πλαίσιο 4ωρης στάσης εργασίας.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων προγραμματίζει συγκέντρωση συμπαράστασης στους διωκόμενους, έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης στις 8.30 το πρωί, και καλεί σωματεία και φορείς με τη συμμετοχή τους να καταδικάσουν την ένταση της καταστολής και της τρομοκρατίας.

Θυμίζουμε ότι το βασικό αίτημα της κινητοποίησης για την οποία διώκονται οι 5 συνδικαλιστές ήταν να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Καρυπίδη» στην «Discount Market», κάτι που όφειλε να κάνει βάσει του ΠΔ 178/2002, το οποίο προβλέπει τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των παλιών εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων. Η εταιρεία δεν έκανε δεκτό το αίτημα, καθώς ήθελε μια επιχείρηση «λευκή» από υποχρεώσεις σε εργαζόμενους.

Σημειωτέον, εργαζόμενοι στο Εμπόριο έχουν ήδη δικαιωθεί δικαστικά για αυτόν τον αγώνα, που αγκαλιάστηκε από πλήθος εργαζομένων, κατοίκους γειτονιών, φορείς, συνδικάτα αλλά και πελάτες σε όλη τη χώρα.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων σημειώνει: «Σε μια περίοδο που η ένταση της καταστολής δυναμώνει, που η εργοδοτική βία αυξάνεται, εργαζόμενοι και συνδικάτα σέρνονται στα δικαστήρια για να αποφασίσει η Δικαιοσύνη αν οι εργατικοί αγώνες είναι δίκαιοι.

Στόχος όλων των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων είναι να παγώσουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, να βάλουν τους αγώνες στον γύψο, να μηδενίσουν τις αντιστάσεις, τους διεκδικητικούς αγώνες. Γι' αυτό και όλες οι κυβερνήσεις έχουν πάρει από κοινού μέτρα για το χτύπημα των αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης, ώστε η εργοδοσία να αποκτά συνεχώς νέα όπλα καταστολής.

Για εμάς δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη, ούτε διάθεση υποχώρησης!

Κάνουμε καθαρό προς κάθε κατεύθυνση: Δεν θα βάλετε τα σωματεία και τη συνδικαλιστική δράση στον γύψο! Δεν πρόκειται "να κάτσουμε στα αυγά μας", ούτε να σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των συναδέλφων μας. Η τρομοκρατία και ο φόβος δεν θα περάσουν».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Απαιτούν την καταβολή των εθελοντικών συνδρομών στα σωματεία

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Μαξίμου αύριο

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αύριο Παρασκευή στις 11 π.μ. στο Μαξίμου οι συνταξιουχικές οργανώσεις, διεκδικώντας την καταβολή από τον ΕΦΚΑ των εθελοντικών συνδρομών των συνταξιούχων μελών τους οι οποίες, αν και παρακρατούνται για τις λειτουργικές ανάγκες, μέχρι τώρα δεν αποδίδονται στις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις.

Στην παράσταση θα παρευρεθούν οι πρόεδροι όλων των συνταξιουχικών οργανώσεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Οι δικαιούχες συνταξιουχικές οργανώσεις (Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών, Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΤΑ, Σύλλογος Συνταξιούχων Δικηγόρων, Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Συμβολαιογράφων) πρόκειται να καταθέσουν επιστολή στον πρωθυπουργό όπου θα αναδεικνύουν το πρόβλημα από τη μη υλοποίηση της δέσμευσης προς τις συνταξιουχικές οργανώσεις την οποία «ο ίδιος είχε αναλάβει, στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στις 14/10/2022, για την άμεση καταβολή των ποσών στις δικαιούχες οργανώσεις και το υπουργείο Εργασίας δεν την έχει ακόμα υλοποιήσει».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη σύσκεψη για τη ΛΑΡΚΟ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτούμπας, θα παρευρεθεί την Κυριακή 15 Γενάρη, στις 10 π.μ., στην ανοιχτή σύσκεψη συνδικάτων και φορέων, στον κινηματογράφο Ιλιον του οικισμού του εργοστασίου, στη Λάρυμνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ