ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Προτεκτοράτο με «επικυρίαρχο» το Ισραήλ θέλει ο Νετανιάχου

Προτάσσει αντιμετώπιση του Ιράν με «αξιόπιστη στρατιωτική απειλή»

Από την πρόσφατη συνάντηση του Μπ. Νετανιάχου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών

UPI

Από την πρόσφατη συνάντηση του Μπ. Νετανιάχου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών
Τη διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης, μέσω ενός προτεκτοράτου στο οποίο το Ισραήλ θα έχει την «επικυρίαρχη ευθύνη ασφαλείας», προτάσσει ως «λύση» στο Παλαιστινιακό ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την επικίνδυνη θέση όλων των ισραηλινών κυβερνήσεων για αντιμετώπιση του Ιράν με «αξιόπιστη στρατιωτική απειλή».

Με τις πλάτες ΗΠΑ - ΕΕ στο έγκλημα της κατοχής, ο Νετανιάχου, μιλώντας προχθές το βράδυ στο CNN, επανέλαβε για άλλη μια φορά την άρνηση του ισραηλινού κράτους στο δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος.

Ερωτηθείς τι παραχωρήσεις θα μπορούσε να κάνει το Ισραήλ σε ό,τι αφορά τα παλαιστινιακά εδάφη, ο Νετανιάχου απάντησε πως είναι πρόθυμος να δώσει «όλες τις εξουσίες που χρειάζονται για να κυβερνηθούν», τονίζοντας ωστόσο ότι δεν προτίθεται να δώσει στους Παλαιστίνιους «καμία από τις εξουσίες αυτές που θα μπορούσαν να απειλήσουν εμάς, και αυτό σημαίνει πως το Ισραήλ θα πρέπει να έχει την επικυρίαρχη ευθύνη ασφαλείας».

Υπερασπίστηκε δε τη νέα διεύρυνση των εβραϊκών εποικισμών που προωθεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, απορρίπτοντας τις «ανησυχίες» ότι αυτό μπορεί να εμποδίσει τις προοπτικές ειρήνευσης.

Αναφερόμενος στις «συμφωνίες του Αβραάμ», που υπέγραψε το Ισραήλ το 2020 με αραβικές χώρες (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Μαρόκο, Σουδάν), υποστήριξε ότι επί των δικών του πρωθυπουργιών υπογράφηκαν διπλάσιες «ειρηνευτικές» συμφωνίες από όσες υπέγραψαν οι προκάτοχοί του «επί 70 χρόνια». Οι εν λόγω συμφωνίες βέβαια δεν ήταν «ειρηνευτικές», ούτε ακούμπησαν την κατοχή της Παλαιστίνης. Ηταν συμφωνίες «εξομάλυνσης» σχέσεων με διαμεσολάβηση της Ουάσιγκτον και ευνοούν τα αμερικανικά σχέδια στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Σε ό,τι αφορά το Ιράν, ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι «ο μόνος τρόπος για να αποτρέψεις το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα ένα κράτος - ταραξίας είναι ένας συνδυασμός οικονομικών κυρώσεων που θα το αποδυναμώσουν και, το πιο σημαντικό, είναι μία αξιόπιστη στρατιωτική απειλή». Αρνήθηκε στη συνέχεια να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει αν το Ισραήλ ήταν πίσω από τις επιθέσεις με drone σε πολεμική βιομηχανία στο Ισπαχάν του κεντρικού Ιράν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Κληθείς να σχολιάσει κάποιους από τους ακροδεξιούς υπουργούς της κυβέρνησής του, που - όπως ο υπουργός Οικονομικών Μπ. Σμότριτς - αυτοπροσδιορίζονται ως «φασίστες ομοφοβικοί», απάντησε ότι πολλά λένε διάφοροι πριν αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα και μετά προσαρμόζονται όταν αναλάβουν θέση εξουσίας.

Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, ο Νετανιάχου έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις που «θα κάνουν τη δημοκρατία ισχυρότερη», καθώς θα ενισχύσουν τις εξουσίες της Βουλής και των κομμάτων έναντι του δικαστικού συστήματος.

Με κοστούμι «διαμεσολαβητή» ξανά οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης Μπλίνκεν στο Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη, οι ΗΠΑ φορούν ξανά το κοστούμι του «διαμεσολαβητή» για την «αποκλιμάκωση της έντασης», την ίδια ώρα που δίνουν «αέρα στα πανιά» στην κατοχική επιθετικότητα, με τις τοποθετήσεις εξίσωσης του θύματος με τον θύτη.

Ο Αχμεντ Ματζνταλάνι, Παλαιστίνιος υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο «Anadolu» υποστήριξε ότι από χθες οι Αμερικανοί ξεκίνησαν ξεχωριστές διαβουλεύσεις με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους, επιδιώκοντας την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Την ίδια ώρα, χθες συνεχίστηκε για έκτη μέρα ο αποκλεισμός της Ιεριχούς από ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού.

Νωρίτερα η Σαουδική Αραβία απηύθυνε «έκκληση» προκειμένου να αναλάβει η «διεθνής κοινότητα» τις ευθύνες της για να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Οχθη. Μετά το τέλος υπουργικής συνόδου στο Ριάντ, στην οποία προέδρευσε ο βασιλιάς Σαλμάν, επισημάνθηκε η ανάγκη για αναβίωση της «ειρηνευτικής» διαδικασίας και της προστασίας των αμάχων από τις ισραηλινές παραβιάσεις.

  • Σύμφωνα με ισραηλινές ανακοινώσεις, χθες το βράδυ αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας μια ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός είχε αναφέρει προηγουμένως ότι σειρήνες προειδοποίησης για εισερχόμενες ρουκέτες ήχησαν στη νότια πόλη Σντερότ και στην περιοχή γύρω από τον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.
ΕΛΒΕΤΙΑ
Κέντρα κράτησης προσφύγων εκτός Ευρώπης ζητά το μεγαλύτερο κόμμα

Την υιοθέτηση του συστήματος που θέλει να εφαρμόσει η Βρετανία απελαύνοντας αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα, μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους, ζητά το εθνικιστικό κόμμα UDC, η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ελβετία.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι φτάνουν στην Ελβετία υπερβολικά πολλοί μετανάστες, αλλά και ότι δεν έρχονται οι καλοί», είπε ο πρόεδρος της UDC, Μάρκο Κιέζα, σε συνέντευξη Τύπου.

Στην Ελβετία οι αιτούντες άσυλο προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν και την Τουρκία. Το υφυπουργείο Μετανάστευσης αναμένει ότι το 2023 ο αριθμός των αιτούντων άσυλο θα αυξηθεί και θα κυμανθεί μεταξύ 24.000 - 40.000 ανθρώπων, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτούς οι Ουκρανοί.

Η UDC ζητά οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου να υλοποιούνται σε μεταναστευτικά κέντρα που θα βρίσκονται εκτός της Ελβετίας, «σε περιοχές που βρίσκονται σε κρίση», αναφέρεται σε έγγραφο, όπου αναγράφονται ως παράδειγμα οι προσφυγικοί καταυλισμοί του ΟΗΕ.

Η UDC θεωρεί ότι θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς η πιθανότητα συνεργασίας με κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία, η Αυστρία ή η Δανία.

Για να αποφευχθούν οι «παράτυπες αφίξεις» η UDC πιστεύει ότι θα έπρεπε να δημιουργηθούν ζώνες τράνζιτ, όπου οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να υποβάλλουν το αίτημά τους, ιδίως στα αεροδρόμια.

«Δεν θα βρίσκονταν επομένως σε ελβετικό έδαφος και θα μπορούσαν να σταλούν αμέσως πίσω στη χώρα από την οποία προήλθαν, στην περίπτωση αρνητικής απάντησης», αναφέρει η πρότασή της που προτείνει ως παράδειγμα και το σύστημα της Αυστραλίας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΑΛΑΣ.-- Τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων (κυρίως σε τροχαία δυστυχήματα) και την ακύρωση πάνω από 2.000 πτήσεων προκαλεί από χτες στις ΗΠΑ το νέο κύμα σφοδρής χιονόπτωσης και παγοθύελλας που πλήττει κεντρικές και νότιες πολιτείες, από το Τέξας έως τη Δυτική Βιρτζίνια. Μόνο στο Τέξας έμειναν δίχως ρεύμα, μέσα στον χιονιά, πάνω από 200.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ανδρες του FBI έκαναν χτες έρευνα σε εξοχική κατοικία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ντέλαγουερ, αναζητώντας απόρρητα έγγραφα που «ξεχάστηκαν» από την εποχή που ήταν γερουσιαστής και, μετέπειτα, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Ο δικηγόρος του Μπάιντεν ανακοίνωσε πως δεν βρέθηκε κάτι απόρρητο.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Στη Ραμπάτ του Μαρόκου έφτασε χτες ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ, ως επικεφαλής 12 υπουργών και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων που αντιμετώπισαν «δυσκολίες» τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων με αιχμές το Μεταναστευτικό, το θέμα της Δυτικής Σαχάρας κ.ά.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Μετά από δύο δεκαετίες σχετικών αιτημάτων και λειτουργίας του αμερικανικού κολαστηρίου στο Γκουαντάναμο, η εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Φιονουάλα Νι Αολέιν, θα επισκεφθεί από τις 6 Φεβρουαρίου την αμερικανική στρατιωτική φυλακή.

ΠΕΡΟΥ
Συνέχεια κινητοποιήσεων και συζήτηση στο Κογκρέσο

Συνεχίστηκαν χθες οι κινητοποιήσεις στο Περού, με την πανεθνική απεργία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Περού, προβάλλοντας ως βασικά αιτήματα την παραίτηση της σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε και της κυβέρνησής της, προκήρυξη εκλογών και σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης.

Από τις 7 Δεκέμβρη, όταν αποπέμφθηκε και φυλακίστηκε ο επίσης σοσιαλδημοκράτης πρώην Πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο, πάνω από 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις (σύμφωνα με τις λαϊκές οργανώσεις ήδη είναι 67).

Χθες πραγματοποιήθηκε νέα μεγάλη κινητοποίηση στην πρωτεύουσα Λίμα, όπου συμμετείχαν εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές. Μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν και σε δεκάδες άλλες πόλεις. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών αναφέρει ότι για να επιτευχθεί η απομάκρυνση της Μπολουάρτε είναι πολύ σημαντικό «να δυναμώσει το λαϊκό και συνδικαλιστικό κίνημα, ενώνοντας στη δράση όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις ενάντια στη δικτατορία», όπως χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Μπολουάρτε. Επίσης πρότεινε νέα πανεθνική απεργία στις 9 Φλεβάρη.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται διεργασίες στο Κογκρέσο, που δύο φορές είχε αναβάλει τη συζήτηση με θέμα την επίσπευση των εκλογών μέσα στο 2023. Χθες η Επιτροπή του Συντάγματος, όπου έχουν πλειοψηφία τα «φιλελεύθερα» κόμματα, πρότεινε ένα σχέδιο για βουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβρη του 2023 και προεδρικές τον Απρίλη 2024. Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα θέλουν να γίνουν εκλογές άμεσα, το πολύ σε 4 μήνες, και αυτό να συνδυαστεί με δέσμευση για δημοψήφισμα σχετικά με την πραγματοποίηση Συνταγματικής Συνέλευσης, κάτι που αρνούνται οι «φιλελεύθερες» δυνάμεις.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η Μπολουάρτε προβάλλει μια λογική απομάκρυνσης όλων των υπαρχόντων πολιτικών μέχρι το τέλος του χρόνου, ως δήθεν μέτρο «κάθαρσης», με στόχο τη χειραγώγηση του λαού στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης.

ΚΑΝΑΔΑΣ
«Πιλοτική» νομιμοποίηση και των λεγόμενων «σκληρών ναρκωτικών»

Μετά τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για «ψυχαγωγικούς σκοπούς», που επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες, με καταστροφικά αποτελέσματα για τους λαούς και τη νεολαία, ο Καναδάς προχωρά πλέον στο επόμενο βήμα αυτής της άθλιας πολιτικής, νομιμοποιώντας και τα λεγόμενα «σκληρά ναρκωτικά» στο όνομα της... καταπολέμησης των θανάτων τοξικομανών από υπερβολική δόση.

Συγκεκριμένα, με την έγκριση της καναδικής κυβέρνησης, η επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας ξεκίνησε ένα τριετές «πιλοτικό πρόγραμμα» που προβλέπει τη νομιμοποίηση της κατοχής μικρών ποσοτήτων (μέχρι 2,5 γραμμαρίων) ηρωίνης, κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, έκστασης ή κρακ!

Ως πρόσχημα γι' αυτήν την παραπέρα διευκόλυνση του εμπορίου του θανάτου αναφέρεται ότι το 2022 καταγράφηκαν 2.272 θάνατοι από χρήση ναρκωτικών, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ετήσιος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ (μόνο το 2021 καταγράφηκαν 34 περισσότεροι θάνατοι).

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Πολύνεκρες επιθέσεις τζιχαντιστών εναντίον του συριακού στρατού

Ενδεκα Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν χτες σε επιθέσεις τζιχαντιστών της οργάνωσης «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ» (HTS - παρακλάδι της «Αλ Κάιντα») στη βορειοδυτική Συρία. Από το τέλος του 2022, η HTS έχει αυξήσει τις επιθέσεις σε βάρος του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ, μετά τη διαφαινόμενη προσέγγιση Αγκυρας - Δαμασκού.

Στο μεταξύ, για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες, drone (πιθανώς ισραηλινό) χτύπησε ιρανικό φορτηγό στα σύνορα Συρίας - Ιράκ. Το φορτηγό φέρεται να μετέφερε όπλα κοντά στην πόλη Αμπού Καμάλ. Σύμφωνα με το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», από την επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας σκοτώθηκε τουλάχιστον ένα άτομο.

Στο μεταξύ, επίθεση με 8 ρουκέτες δέχθηκε τουρκική παράνομη βάση στο βόρειο Ιράκ, στην επαρχία Νινευή. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε ιρακινή σιιτική παραστρατιωτική οργάνωση. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, δήλωσε ότι «οι τρομοκράτες συχνά παρενοχλούν τα στρατεύματά μας και οι τουρκικές δυνάμεις έδωσαν άμεσα την κατάλληλη απάντηση». Διαβεβαίωσε δε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει «να καταπολεμά την τρομοκρατία μέχρι να εξαλειφθεί κάθε ρίζα της σε βόρεια Συρία και βόρειο Ιράκ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ