ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί στις νέες κινητοποιήσεις στη Βρετανία

Μια μέρα μετά τις προχτεσινές μαζικότερες απεργιακές συγκεντρώσεις της τελευταίας 20ετίας στη Γαλλία

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Χιλιάδες απεργοί χτες στους δρόμους του Λονδίνου και όλης της χώρας

Copyright 2023 The Associated

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Χιλιάδες απεργοί χτες στους δρόμους του Λονδίνου και όλης της χώρας
Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στις χτεσινές νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στη Βρετανία, σε μια σειρά από κλάδους, σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, σε κρατικές υπηρεσίες, στους σιδηρόδρομους κ.α., εντείνοντας τον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και εργασιακά δικαιώματα, απέναντι στην τεράστια αύξηση του πληθωρισμού και την αδιαλλαξία κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Στο πλαίσιο των χτεσινών κινητοποιήσεων, πραγματοποιήθηκαν και μια σειρά από κοινές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή απεργών διαφόρων κλάδων, στο Λονδίνο και αλλού. Στο επίκεντρο έθεσαν και την υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος, στο οποίο επιχειρούνται νέα χτυπήματα από την κυβέρνηση του Ρ. Σούνακ.

Χιλιάδες σιδηροδρομικοί υπάλληλοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του κλαδικού Συνδικάτου RMT, κλιμάκωσαν χτες τον πολύμηνο απεργιακό αγώνα τους, αναγκάζοντας την εργοδοσία να φέρει νέα πρόταση σχετικά με τα αιτήματά τους. Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, η νέα πρόταση της εργοδοσίας περιλαμβάνει σταδιακές αυξήσεις 9% ως 14% σε δύο χρόνια και βελτιώσεις επιδομάτων σε εργαζόμενους που δουλεύουν στα σιδηροδρομικά δίκτυα του Λονδίνου.

Πάνω από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία - θεωρείται η μεγαλύτερη στο βρετανικό Δημόσιο εδώ και πολλά χρόνια - διεκδικώντας αυξήσεις μισθών κατά τουλάχιστον 10%, βελτιωμένα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα. Οι αυξήσεις που αντιπροτείνει η κυβέρνηση παραμένουν μόλις στο 2% ως 3%.

ΓΑΛΛΙΑ: Από τη προχτεσινή συγκέντρωση των απεργών στην περιοχή Σεν Ναζέρ, γνωστή για τα ναυπηγεία της
ΓΑΛΛΙΑ: Από τη προχτεσινή συγκέντρωση των απεργών στην περιοχή Σεν Ναζέρ, γνωστή για τα ναυπηγεία της
Συνολικά, υπολογίζεται πως χτες σε Αγγλία, Ουαλία και Σκοτία έκαναν απεργία πάνω από 500.000 εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων πολλές δεκάδες χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές που διαδήλωσαν απαιτώντας αύξηση μισθών, βελτίωση συνθηκών εργασίας και αύξηση δαπανών για τη δημόσια Εκπαίδευση.

Μαζί με τους περίπου 70.000 απεργούς υπαλλήλους σε πάνω από 150 πανεπιστήμια και κολέγια (εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό), διαδήλωσαν και χιλιάδες φοιτητές σε μεγάλες πόλεις της Βρετανίας.

Την ώρα που η αντεργατική επίθεση πλήττει όλους τους εργαζόμενους, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση κατέφυγε στις γνωστές προσπάθειες διάσπασης των εργαζομένων και καλλιέργειας «κοινωνικού αυτοματισμού». Χαρακτηριστικά, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε: «Θέλουμε περαιτέρω συζητήσεις με τα συνδικάτα αλλά πρέπει να είμαστε δίκαιοι με τους φορολογούμενους, καθώς πολλοί από αυτούς δεν δουλεύουν στον δημόσιο τομέα (...) Οπως είδαμε από την έκθεση του ΔΝΤ αυτή τη βδομάδα, ο πληθωρισμός είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τα εισοδήματα του λαού και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να τηρεί υπεύθυνη στάση για να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται δίκαια αλλά και ότι οι αμοιβές τους είναι προσιτές για τους φορολογούμενους».

Αντίστοιχα, η υπουργός Παιδείας, Γκίλιαν Κίγκαν, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι το να υποχωρήσει στα αιτήματα για μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών απλά θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.

Με φόντο τις εργατικές κινητοποιήσεις, εξάλλου, η κυβέρνηση έθεσε τον στρατό σε κατάσταση επιφυλακής προκειμένου να βοηθήσει με τους ελέγχους στα σύνορα.

Γαλλία: Με ενισχυμένη ορμή σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις

Με νέες πανεθνικές μέρες δράσης και απεργίες στις 7 και 11 Φλεβάρη, καθώς και άλλες απεργίες και κινητοποιήσεις σε κλάδους, κλιμακώνουν την πάλη τους οι εργαζόμενοι στη Γαλλία, ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Οι προχτεσινές απεργιακές διαδηλώσεις χαρακτηρίστηκαν οι μεγαλύτερες των τελευταίων 20 χρόνων. Κρίσιμες παραγωγικές μονάδες παρέλυσαν και βιομηχανικά κέντρα σε βορρά και νότο γέμισαν με απεργούς διαδηλωτές. Αποβάθρες λιμανιών (όπως στη Μασσαλία στα νότια, αλλά και στη Χάβρη στα δυτικά), διυλιστήρια αλλά και μεγάλα εργοστάσια (όπως της «Airbus») νέκρωσαν. Οι κεντρικοί δρόμοι σε Παρίσι, Μασσαλία, Ρουέν, Νάντη, Τουλούζη αλλά και Γκρενόμπλ, Αρλ, συνολικά σε πάνω από 240 πόλεις όλης της επικράτειας, γέμισαν διαδηλωτές κάθε ηλικίας.

Σε αυτό το φόντο, οι κλαδικές Ομοσπονδίες των εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία, στην Ενέργεια, στα Λιμάνια και τους Σιδηροδρόμους καλούν ήδη σε 24ωρες απεργίες στις 7 και 11 Φλεβάρη, τις «μέρες κινητοποιήσεων» τις οποίες ανακοίνωσαν τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οι κινητοποιήσεις στις 19 και 31 Γενάρη έδειξαν «το βάθος της απόρριψης της μεταρρύθμισης. Οι δημόσιες συζητήσεις αναδεικνύουν όλο και περισσότερο, καθημερινά, ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης δεν δικαιολογείται ούτε από δημογραφικής πλευράς ούτε από οικονομικής ούτε φυσικά από ανθρωπιστικής πλευράς», σημειώνουν οι 4 Ομοσπονδίες σε κοινή τους ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «οι οργανώσεις μας εντάσσονται στην υπόθεση της αναζήτησης βελτιωμένου συσχετισμού δυνάμεων».

Σημειωτέον, οι Ομοσπονδίες των λιμενεργατών και της Ενέργειας καλούν σε απεργίες από τις 6 Φλεβάρη, ενώ σε Χημική Βιομηχανία και Σιδηροδρόμους προγραμματίζεται 48ωρη απεργία στις 7 και 8 Φλεβάρη.

Την ίδια στιγμή, την ανάγκη συνέχισης και ακόμα πιο αποφασιστικής οργάνωσης του ενιαίου ταξικού αγώνα αναδεικνύουν τα νέα αντεργατικά μέτρα που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από χτες, 1η Φλεβάρη, όπως εξηγούσαν εκπρόσωποι εργαζομένων:

-- Με βάση διατάξεις του νέου νόμου για την επιδότηση των ανέργων, από χτες μειώθηκε κατά 25% η διάρκεια επιδότησης στους δικαιούχους. Πρόκειται για αλλαγές που προχώρησαν στο όνομα της «εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών» (να διασφαλιστούν περισσότερα χρήματα για επιδοτήσεις και άλλα «κίνητρα» στη μεγαλοεργοδοσία), αλλά και της προσφοράς «κινήτρων για επιστροφή στην εργασία», δηλαδή για τον μεγαλύτερο εκβιασμό ανέργων να δέχονται οποιαδήποτε «θέση απασχόλησης» τους προσφέρεται, ανεξάρτητα από το αν διασφαλίζονται βασικά δικαιώματα.

-- Με βάση τη νέα κοστολόγηση, από χτες ξεκίνησαν ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που φτάνουν μέχρι και το 15%.

-- Χτες ξεκίνησαν ανατιμήσεις και στα διόδια, που μεσοσταθμικά σε όλη την επικράτεια εκτιμάται ότι φτάνουν το 5%.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η Κομισιόν «ξεπλένει» τις διώξεις των Ιταλών συνδικαλιστών

Επειδή οργάνωσαν απεργιακό αγώνα για τη διεκδίκηση ΣΣΕ

Αποκαλυπτική είναι η απάντηση της Κομισιόν στην Ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σχετικά με την απαράδεκτη δίωξη συνδικαλιστών των USB και SI COBAS στην Ιταλία από την εισαγγελία της Πιατσέντσα, επειδή θεωρείται έγκλημα ότι οργάνωσαν απεργιακό αγώνα για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων.

Η άλλοτε «λαλίστατη» ως δήθεν «υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» Κομισιόν τώρα σκαρφίζεται ότι ενώ «ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ αναγνωρίζει το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης και δράσης, αυτό ισχύει για τα κράτη - μέλη όταν εφαρμόζουν το δίκαιο της ΕΕ», «κάτι που δεν φαίνεται να αφορά την προκειμένη περίπτωση»!

Συνεχίζει μάλιστα ο επίτροπος Σμιτ γράφοντας: «Το δικαίωμα απεργίας δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ΕΕ». Εν ολίγοις θεωρητικά διακηρύσσεται - καθόλου τυχαία χωρίς ρητή αναφορά στην απεργία - το «δικαίωμα στη συλλογική διαπραγμάτευση και δράση», όμως ούτε η ΕΕ ούτε οι κυβερνήσεις υποχρεούνται να το επιβάλλουν στην εργοδοσία και γι' αυτό όποιος απεργήσει αντιμετωπίζει εκτός από εργοδοτική τρομοκρατία και διώξεις, όπως δείχνει η περίπτωση των συνδικαλιστών των USB και SI COBAS στην Ιταλία, που διώκονται από τις ιταλικές αρχές.

Οπως σχολιάζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αυτές ακριβώς τις διώξεις η Κομισιόν όχι μόνο δεν μπήκε στον κόπο να τις καταδικάσει, αλλά στην πράξη έσπευσε κιόλας να τις δικαιολογήσει, με βάση μάλιστα το λεγόμενο «δίκαιο της ΕΕ» και τον ψευδεπίγραφο «Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ».

Ενδεικτικά είναι άλλωστε και τα πρόσφατα «διαδηλωτοδικεία» που στήνονται εις βάρος του Βάλσαμου Συρίγου, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ΓΓ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, και της προέδρου της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτης Ρέτζιου, για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις με βάση τον νόμο Χρυσοχοΐδη της ΝΔ για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Ολοι οι νόμοι και των ελληνικών κυβερνήσεων, π.χ. Βρούτση - Αχτσιόγλου και σήμερα ο νόμος - έκτρωμα Χατζηδάκη, που νομοθέτησαν τέτοιες αντεργατικές ρυθμίσεις, έχουν τη «βούλα» της ΕΕ.

Εκεί που η Κομισιόν... ξεπερνά τον εαυτό της είναι όταν με βάση «τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την απασχόληση καλεί τα κράτη - μέλη να προωθήσουν ...τις συλλογικές διαπραγματεύσεις». Κι αυτό γιατί τον Σεπτέμβριο φέτος, στον κανονισμό σχετικά με τον «Κατώτατο μισθό» που παρουσίασε η Κομισιόν, όχι μόνο δεν «καλεί τα κράτη - μέλη να προωθήσουν συλλογικές διαπραγματεύσεις», αντίθετα, αναγνωρίζει σαν «εθνική παράδοση» τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με νόμο, πράγμα που συμβαίνει σε πάνω από τις μισές χώρες της ΕΕ, και στην Ελλάδα με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στα στελέχη των USB και SI COBAS που διώκονται με απαράδεκτες, αβάσιμες κατηγορίες, γιατί έκαναν το αυτονόητο, οργάνωσαν την πάλη για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, για ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς ενάντια στην εκτόξευση της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Απαιτεί την άμεση απαλλαγή από όλες τις κατηγορίες και να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα του δίκαιου αγώνα τους.

ΕΕΔΔΑ
Συζήτηση για το Ελ Σαλβαδόρ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) οργανώνει αύριο Παρασκευή, στις 6 μ.μ. στα γραφεία της (Μενάνδρου 54, 7ος όροφος), συζήτηση για το Ελ Σαλβαδόρ.

Ο Μπάμπης Ζαφειράτος θα μιλήσει για τον ποιητή και αντάρτη Ρόκε Ντάλτον, «τον άνθρωπο που έκανε και τις πέτρες να γελάνε», ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστούν η ιστορία του αντάρτικου κινήματος και οι πολιτικές εξελίξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ