ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο όνομα της «απαγόρευσης ναζιστικών παραφυάδων» ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους

MotionTeam

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή η τροπολογία της κυβέρνησης για την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές σε «εγκληματικές οργανώσεις», με την οποία εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές. Ετσι, αφήνει ανοιχτό το πεδίο για να βρει στέγη η απαράδεκτη θεωρία των «δύο άκρων».

Στην τροπολογία προβλέπεται ότι «στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος είτε συνδυασμοί υποψηφίων ενός μόνο κόμματος είτε συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων είτε συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι. Για την κατάρτιση συνδυασμού πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.

- Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα (...) Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα.

- Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό.

Η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου».

Το θέμα συζητήθηκε χτες και στο υπουργικό συμβούλιο, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να λέει ότι αφορά «την προστασία της δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα. Εγκληματικές οργανώσεις που εμφανίζονται με τον μανδύα πολιτικών κομμάτων». Σημείωσε ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση «στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σχήματα τα οποία έχουν ως ουσιαστικό αρχηγό κάποιον ο οποίος έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας. Αυτό προφανώς θα κρίνεται από τον Αρειο Πάγο, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος κατά το Σύνταγμα να ανακηρύσσει τα υποψήφια κόμματα. Στα κριτήριά του, ωστόσο, θα συμπεριλαμβάνονται τώρα και οι σαφείς προϋποθέσεις που θέτει το νέο νομοθέτημα».

Οπως ανέφερε, εξάλλου, προηγουμένως, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, η σχετική νομοθετική διάταξη θα σταλεί για διατύπωση γνώμης στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και θα ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας. Αργότερα έγινε γνωστό ότι θα εισαχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που προγραμματίσθηκε να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την Τρίτη.

Την ίδια ώρα το αντίστοιχο σχέδιο νόμου που αναμένεται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ανοίγει εξίσου επικίνδυνους δρόμους παραπέμποντας στον περιβόητο «τρομονόμο» (187Α) προκειμένου να εμποδίζεται η κάθοδος κομμάτων στις εκλογές. Πρόκειται για τον νόμο που ποινικοποιεί τον ριζοσπαστισμό, αξιοποιείται για την ένταση της καταστολής σε μια σειρά χώρες της ΕΕ, για την απαγόρευση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης. Ενώ με τις αναφορές του περί απαγόρευσης που συντρέχει «ακόμα και για απλό μέλος», ανοίγει επικίνδυνους δρόμους ελέγχου από το κράτος και στο εσωτερικό των κομμάτων.

ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ανησυχία μη χαθούν η «επωφελής σχέση» και το «συμμαχικό πνεύμα»

Με οδηγό την προσπάθεια διαφύλαξης της «ΝΑΤΟικής συνοχής» συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις για τις καθυστερήσεις που προκαλεί η τουρκική στάση στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αλλά και το παζάρι γύρω από την προμήθεια νέων F-16 που έχει ζητήσει η Αγκυρα.

Χτες, έγινε γνωστή νέα επιστολή, στην οποία συγκεντρώνουν τις υπογραφές τους Αμερικανοί γερουσιαστές (μετά από πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Τζιν Σαχίν και του Ρεπουμπλικάνου Τομ Τίλις), όπου επισημαίνεται καθαρά ότι «μια παραγωγική και αμοιβαία επωφελής διμερής σχέση ασφάλειας με την Τουρκία είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών» και πάνω σε αυτή την βάση συστήνεται η πώληση F-16 σε αυτήν μόνο εφόσον εγκρίνει άμεσα την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Εξηγείται πως η ανησυχία συνδέεται με την απειλή για «την ενότητα της συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ) σε μια καίρια συγκυρία, όπου η Ρωσία συνεχίζει την απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία», ενώ, επιβεβαιώνοντας την κινητικότητα που υπάρχει και από την πλευρά των δύο υποψήφιων προς ένταξη σκανδιναβικών χωρών, οι συντάκτες της επιστολής παραθέτουν σειρά μέτρων που «τρέχουν», ακριβώς επειδή γίνονται σεβαστές οι ανησυχίες για την ασφάλεια της Αγκυρας. Τονίζεται έτσι πως «συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ενίσχυση της ικανότητας επιβολής του νόμου για υποστήριξη των εκδόσεων και απελάσεων στην Τουρκία», οι δύο χώρες «έχουν επίσης ξεκινήσει διαδικασίες για την αναθεώρηση του ρυθμιστικού τους πλαισίου για τις εξαγωγές όπλων» και μάλιστα «η Σουηδία χορήγησε πρόσφατα μια από τις πρώτες άδειες εξαγωγής της από τη σουηδική αμυντική βιομηχανία για παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία από το 2019», ενώ και «η Φινλανδία εξετάζει επίσης τη χορήγηση αδειών εξαγωγής».

Τέλος, διατυπώνεται με σαφήνεια η δυσαρέσκεια επειδή η σχέση με την Τουρκία «επισκιάστηκε από τις συνεχείς καθυστερήσεις στην επικύρωση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ» αλλά δεν προσπερνιέται ότι «η Τουρκία έχει αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, καθώς η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται». Σε αυτήν τη βάση επισημαίνεται ότι «οι ΗΠΑ και η Τουρκία συνεργάζονται σε μια σειρά από προτεραιότητες ασφάλειας» και σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο είναι που εξετάζεται και η πώληση F-16 στην Τουρκία, πάνω «σε μια κοινή κατανόηση της υποστήριξης προς τους δημοκρατικούς συμμάχους μας», με την επιστολή να προτρέπει την κυβέρνηση Μπάιντεν «να συνεχίσετε να συνεργάζεστε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία, την αποστολή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και με τους συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένων της Σουηδίας και της Φινλανδίας, για να ενθαρρύνετε την Τουρκία να ενεργήσει γρήγορα για την υποστήριξη της διατλαντικής ενότητας και να επικυρώσει τα πρωτόκολλα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».

Παζάρια με ΝΑΤΟ και «αντι-ισλαμική προπαγάνδα»

Στο μεταξύ, χτες, οι πρωθυπουργοί των δύο σκανδιναβικών χωρών είχε προγραμματιστεί να έχουν συνομιλίες στη Στοκχόλμη.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα, η κυβέρνηση Ερντογάν ανέστειλε τις συνομιλίες με Σουηδία - Φινλανδία, ύστερα και από συγκεντρώσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις (μεταξύ άλλων και στη Στοκχόλμη) όπου συμμετέχοντες έκαψαν αντίγραφα του Κορανιού. Η Αγκυρα ύψωσε τους τόνους κάνοντας λόγο για «αντι-ισλαμική προπαγάνδα», ζητώντας και την αντίδραση του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία, κάνοντας λόγο για «στοχοποίηση μουσουλμάνων» κ.τ.λ.

Ακολούθησαν ανακοινώσεις διαφόρων δυτικών διπλωματικών αποστολών στην Τουρκία (π.χ. Γερμανία, ΗΠΑ, Ολλανδία, Σουηδία), με κάποιες από αυτές να κλείνουν την πρεσβεία ή το προξενείο τους, προειδοποιώντας τους πολίτες τους για «αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων» και την κυβέρνηση Ερντογάν να κάνει λόγο για «ψυχολογικό πόλεμο κατά της Τουρκίας».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, έσπευσε πάλι να συνδέσει τις ανησυχίες για την «ασφάλεια της Τουρκίας» και με την κατάσταση στο Αιγαίο, κατηγορώντας την Ελλάδα για «παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης», αλλά και για «ψεύτικη προπαγάνδα (που) είναι εναντίον του συμμαχικού πνεύματος», υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα ενοχλείται από το ανερχόμενο προφίλ της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο».

Στο μεταξύ, σε 28 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο προχώρησε χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ενώ σημειώθηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά.

Και στις βρωμοδουλειές για τη Συρία η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα τηλεφωνική συνομιλία με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, G. Pedersen, είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας. Συζήτησαν την κατάσταση στη χώρα και την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διοργάνωση εδώ «σειράς συζητήσεων» κατά τη διάρκεια τριημέρου μεταξύ διαπιστευμένων στη Συρία πρέσβεων και ειδικών απεσταλμένων, με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβερνητική τροπολογία εισάγει επικίνδυνες γενικεύσεις, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τον απαράδεκτο «τρομονόμο»

Σε ανακοίνωσή του για την τροπολογία της κυβέρνησης σχετικά με τους όρους συμμετοχής κομμάτων στις εκλογές, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η τροπολογία της κυβέρνησης επιβεβαιώνει αυτό που ήδη έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές - μεταξύ άλλων με τη γενικόλογη αναφορά σε καταδίκες και αδικήματα - κάτω από τις οποίες μπορεί εύκολα να "στεγαστεί" η απαράδεκτη θεωρία των "δύο άκρων", που στο όνομα του ολοκληρωτισμού εξισώνει τον φασισμό με τη ριζοσπαστική και κομμουνιστική ιδεολογία και δράση. Αλλωστε η ποινικοποίηση του λεγόμενου "ριζοσπαστισμού" αποτελεί επίσημη πολιτική της ΕΕ.

Αντίστοιχα, με τη νεοεισερχόμενη έννοια της "πραγματικής ηγεσίας" και με άλλες διατάξεις, δίνεται η δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου του αστικού κράτους στο εσωτερικό των κομμάτων.

Ιδιους επικίνδυνους δρόμους ανοίγει και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλείται τον απαράδεκτο "τρομονόμο" και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, με βάση το οποίο σε μια σειρά χώρες της ΕΕ απαγορεύονται ήδη Κομμουνιστικά Κόμματα, νεολαίες, σύμβολα.

Αποδεικνύεται ότι ο φασισμός και οι διάφορες παραφυάδες του δεν αντιμετωπίζονται με τέτοιες επικίνδυνες διατάξεις, όταν μάλιστα οι ίδιοι που τις εισηγούνται δείχνουν σε πολλές περιπτώσεις ανοχή απέναντι στη δράση τέτοιων ομάδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για την καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, εξαιτίας της οποίας δεν υπάρχει ακόμα αμετάκλητη καταδίκη της ηγεσίας και των μελών της.

Μόνο ο λαός και η νεολαία, με τη δράση τους και με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, μπορούν πραγματικά να τσακίσουν τον ρατσισμό και τον φασισμό, παλεύοντας για την ανατροπή της καπιταλιστικής σαπίλας που τους γεννά και τους θρέφει».

Κηδεύτηκε ο συγκυβερνήτης

Θλίψη και συγκίνηση επικράτησε στην κηδεία του υποσμηναγού Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα που σκοτώθηκε κατά την πτώση του «Phantom F4» σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Ανδραβίδα. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε σε εκκλησία στην Τρίπολη και η ταφή στο χωριό Πικέρνι Αρκαδίας. Σήμερα Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στο Νευροκόπι της Δράμας η κηδεία του κυβερνήτη του «Phantom», σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ