ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2023
Σελ. /28
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Με επιχειρήσεις «όλο και πιο βαθιά» στην Ουκρανία απειλεί η Ρωσία

«Ανάλογα» με το βεληνεκές των αμερικανικών πυραύλων...

Τη «μέγιστη κλιμάκωση» της σύγκρουσης αναμένει το Κίεβο τους επόμενους μήνες και ζητά τη μέγιστη στρατιωτική βοήθεια από τα κράτη του ΝΑΤΟ. Από την πλευρά της η Μόσχα ξεκαθαρίζει πως όσο μεγαλύτερο βεληνεκές έχουν οι δυτικοί πύραυλοι που στέλνονται στο Κίεβο, τόσο η στρατιωτική της επιχείρηση θα επεκτείνεται προς τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας.

Το ευρωατλαντικό στρατόπεδο συζητά τη χορήγηση περαιτέρω υποστήριξης στο Κίεβο - μεταξύ άλλων και την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών - καθώς ο πόλεμος, που κοντεύει να συμπληρώσει έναν χρόνο, εισέρχεται σε κρίσιμη φάση όσο πλησιάζει το τέλος του χειμώνα.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Αμυνας, Ολ. Ρεζνίκοφ, η Ρωσία σχεδιάζει μια μεγάλη επίθεση, η οποία θα συμπέσει με την επέτειο ενός έτους από την εισβολή της στην Ουκρανία (24 Φλεβάρη) και παρατηρείται στρατιωτική κινητοποίηση στα ρωσικά σύνορα. Αναφερόμενος στην επιστράτευση 300.000 στρατιωτών στη Ρωσία, ισχυρίστηκε ότι οι αριθμοί στα σύνορα υποδηλώνουν ότι το πραγματικό μέγεθος θα μπορούσε να είναι πιο κοντά στις 500.000.

Ο γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ολ. Ντανίλοφ, δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο «Sky News» ότι αναμένει πως περίπου οι μισοί από τους 320.000 Ρώσους που επιστρατεύθηκαν θα πάρουν μέρος σε νέες ρωσικές επιχειρήσεις.

«Οι κυριότερες μάχες μένουν ακόμα να έρθουν και θα γίνουν φέτος, σε δύο έως τρεις μήνες. Αυτοί θα είναι καθοριστικοί μήνες του πολέμου», εκτίμησε ο Ντανίλοφ, προσθέτοντας: «Η Ρωσία προετοιμάζεται για τη μέγιστη κλιμάκωση. Συγκεντρώνει ό,τι είναι δυνατόν, κάνει ασκήσεις και εκπαίδευση. Οι χώρες που μας βοηθούν στον αγώνα μας έχουν αρχίσει να μας στέλνουν τη μέγιστη βοήθεια».

Σήμερα η Σύνοδος ΕΕ - Ουκρανίας

Χτες, ενόψει της σημερινής Συνόδου ΕΕ - Ουκρανίας στο Κίεβο, η ΕΕ ανακοίνωσε πως θα διπλασιάσει τον αριθμό των Ουκρανών στρατιωτών που θα εκπαιδεύσει σε διάφορα κράτη - μέλη, ανεβάζοντάς τον στις 30.000. Επίσης θα παράσχει 25 εκατ. ευρώ σε εξοπλισμό και εκπαίδευση για επιχειρήσεις εκκαθάρισης ναρκών στην Ουκρανία.

Στο Κίεβο έφθασε χτες πολυμελής αντιπροσωπεία της ΕΕ, με επικεφαλής την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, για τη σύνοδο. «Είμαστε εδώ μαζί, για να δείξουμε ότι η ΕΕ βρίσκεται σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας. Και για να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη στήριξη και τη συνεργασία μας», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών έχουν στείλει στο Κίεβο όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 12 δισ. ευρώ. Μαζί με τη μακροοικονομική και την ανθρωπιστική βοήθεια, η συνολική υποστήριξη της ΕΕ πλησιάζει τα 50 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η ΕΕ είναι πια ο κύριος πάροχος στρατιωτικής εκπαίδευσης για το ουκρανικό προσωπικό, μέσω της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ σε Πολωνία και Γερμανία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε επίσης νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, με την ευκαιρία της επετείου της εισβολής στην Ουκρανία, όπως και ότι θα δημιουργηθεί στη Χάγη ένα διεθνές κέντρο για τη δίωξη ρωσικών εγκλημάτων.

Την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του ουκρανικού στρατού με άρματα και μαχητικά αεροπλάνα επισημαίνει και ο πρόεδρος του ουκρανικού Kοινοβουλίου, Ρ. Στεφαντσούκ, από το Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν.

Σε συνέντευξή του στην «Le Monde» υπογραμμίζει ότι «η ικανότητα του ουκρανικού στρατού είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι ήταν στην αρχή του πολέμου», ενώ εξέφρασε την ελπίδα η Γαλλία «να είναι συνεπής» και «να παρέχει κι εκείνη» βαριά άρματα μάχης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμενόταν να συζητήσει με τον Μακρόν το ενδεχόμενο παράδοσης δυτικών μαχητικών αεροσκαφών και άλλων σύγχρονων επιθετικών όπλων. Κάλεσε δε τα κράτη του ΝΑΤΟ να μη φοβούνται «μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Αυτή συμβαίνει ήδη. Και είναι η Ουκρανία που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για εσάς (...) υπερασπιζόμενη ολόκληρο τον κόσμο».

Δεν θα ήταν «έκπληξη» η παράδοση δυτικών μαχητικών αεροσκαφών

Στο μεταξύ, παρά τις αντιρρήσεις και τον σκεπτικισμό που εκφράζονται, τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, δεν θα τον «εξέπληττε» το ενδεχόμενο ΗΠΑ και Γερμανία να καταλήξουν να αντιστρέψουν τη θέση τους όσον αφορά την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης στο Κίεβο προκαλούσε επίσης αρχικά διαμάχες, υπενθύμισε ο Μπορέλ, όμως κλείστηκε συμφωνία και αυτή η «κόκκινη γραμμή» ξεπεράστηκε. Εξάλλου, όλες οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία συνοδεύονται από προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της σύρραξης.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι, επανέλαβε χτες ότι η Βαρσοβία θα έστελνε μαχητικά στο Κίεβο, αν υπάρξει συναίνεση στο NATO.

Δεν είναι «αμετάκλητη» η απόφαση της Βρετανίας να μη στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, αλλά «προς το παρόν δεν είναι η σωστή προσέγγιση», σημείωσε ο υπουργός Αμυνας, Μπεν Ουάλας. «Αυτό που θα πάει παρακάτω φέτος αυτόν τον πόλεμο θα είναι η δυνατότητα των Ουκρανών να αναπτύξουν δυτικά τεθωρακισμένα εναντίον της Ρωσίας», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, επικαλέστηκε πρακτικούς λόγους για να μην σταλούν τα βρετανικά μαχητικά. Εξηγώντας χτες αυτούς τους πρακτικούς λόγους, ο εκπρόσωπός του είπε πως το ταχύτερο διάστημα που χρειάζεται να μάθει ένας νέος πιλότος να πετά ένα βρετανικό μαχητικό αεροσκάφος είναι 35 μήνες.

Ολο και πιο «βαθιά» στην Ουκρανία...

Οι ρωσικές δυνάμεις θα απαντήσουν στην παράδοση δυτικών όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Κίεβο, απωθώντας τις ουκρανικές δυνάμεις πιο μακριά από τα σύνορα για να δημιουργήσουν μια «ζώνη ασφαλείας», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.

Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ, ύψους 2 δισ. δολαρίων, προβλέπει την αγορά από την πολεμική βιομηχανία ρουκέτας νέου τύπου (Ground Launched Small Diameter Bomb, GLSDB), με δραστικό βεληνεκές 150 χλμ. και μπορεί να διανύει πάνω από 100 χλμ., όταν η ρίψη της γίνεται από αεροσκάφος.

«Ο στόχος τώρα είναι να απωθήσουμε το ουκρανικό πυροβολικό αρκετά ώστε να μην αποτελεί απειλή για τα εδάφη μας και όσο μεγαλύτερη είναι η εμβέλεια των όπλων που παρέχονται στο καθεστώς του Κιέβου, τόσο περισσότερο θα πρέπει να τα διώξουμε μακριά από τα εδάφη της χώρας μας», είπε.

Επίσης ισχυρίστηκε πως η Ρωσία θέλει να τερματιστεί η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, αλλά σημασία δεν έχει το «πότε», αλλά η «ουσία και η ποιότητα του αποτελέσματος που θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε για το έθνος μας». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η στρατιωτική υποστήριξη της Δύσης στο Κίεβο οδηγεί σε κλιμάκωση με τη μορφή «χιονοστιβάδας».

Στο μεταξύ, το ρωσικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε το Ισραήλ να μην προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία, μετά τη δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου ότι «εξετάζει το θέμα».

«Ολες οι χώρες που παραδίδουν όπλα πρέπει να καταλάβουν ότι θα τα θεωρήσουμε ως νόμιμους στόχους για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις» και οποιαδήποτε ανακοίνωση για αποστολή όπλων οδηγεί σε κλιμάκωση, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εξάλλου ο Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι τώρα προετοιμάζει τη Μολδαβία να γίνει η «νέα Ουκρανία» και πως εκεί προετοιμάζεται το νέο «αντιρωσικό» σχέδιο, λέγοντας πως η χώρα «τρώγεται να μπει στο ΝΑΤΟ» και πως η Πρόεδρός της, Μ. Σαντού, σχεδιάζει να την εντάξει στη Ρουμανία.

Εκτός από τη Μολδαβία, η Δύση προσπαθεί να στρέψει εναντίον της Μόσχας τη Γεωργία και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στην Κεντρική Ασία, συμπλήρωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Εφοδοι «κατά της διαφθοράς»

Εφοδοι σε σπίτια ενός μεγαλοεπιχειρηματία, ενός πρώην υπουργού και κρατικών αξιωματούχων έγιναν προχθές στην Ουκρανία από αστυνομία, Υπηρεσίες Ασφαλείας και Οικονομικής Ασφαλείας και το Γραφείο του Εισαγγελέα, καθώς συνεχίζεται η λεγόμενη εκστρατεία κατά της διαφθοράς, εν μέσω και ανησυχιών από ΗΠΑ και ΕΕ για τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που αποστέλλεται, αλλά και για τις μελλοντικές επενδύσεις στην «ανοικοδόμηση».

Ο Ντ. Αραχάμια, επικεφαλής του κόμματος του Προέδρου Ζελένσκι, ανακοίνωσε πως οι επιχειρήσεις είχαν στόχο κυρίως τον δισεκατομμυριούχο Ιχορ Κολομόισκι, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ και τις ουκρανικές φορολογικές αρχές. Η διεύθυνση των τελωνείων αποπέμφθηκε, ενώ και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας δέχθηκαν «επίσκεψη» των διωκτικών αρχών.

Οι ερευνητές δημοσιοποίησαν εικόνες από την έρευνα στο σπίτι του Κολομόισκι, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης κατάχρησης 1 δισ. ευρώ στην οποία εμπλέκονται πετρελαϊκές εταιρείες. Ο «ολιγάρχης», σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, υποστήριξε τον Β. Ζελένσκι στην προεκλογική εκστρατεία το 2019.

Οι αστυνομικές έφοδοι πραγματοποιήθηκαν μία βδομάδα μετά την αποπομπή σειράς υψηλόβαθμων Ουκρανών αξιωματούχων, στον απόηχο ενός σκανδάλου διαφθοράς που αφορούσε τον εφοδιασμό του στρατού.

Σύμφωνα με τον Αραχάμια, οι ερευνητές επέδωσαν σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους του υπουργείου Αμυνας κοινοποιήσεις, καθιστώντας τους επισήμως υπόπτους.

Λαθροχειρία Πούτιν για τη μάχη του Στάλινγκραντ

Στο μεταξύ, σε μια ακόμη λαθροχειρία προχώρησε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, με αφορμή τον εορτασμό των 80 χρόνων από τη μάχη του Στάλινγκραντ και την παράδοση των ναζιστικών γερμανικών στρατευμάτων στις 2/2/1943.

Επιδίωξε να καρπωθεί τη μεγαλειώδη νίκη του σοβιετικού λαού που ενέπνευσε και έδωσε ελπίδα στους λαούς όλου του κόσμου και συνέκρινε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία με τη νίκη της ΕΣΣΔ κατά της ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Πούτιν δήλωσε σίγουρος ότι η Ρωσία θα νικήσει στην Ουκρανία, όπως έγινε και πριν από 80 χρόνια στο Στάλινγκραντ. Είπε επίσης ότι για μία ακόμη φορά η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με γερμανικά τανκς στην Ουκρανία, επικρίνοντας την απόφαση του Βερολίνου να στείλει στο Κίεβο άρματα μάχης Leopard 2.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πάλη για απεμπλοκή, ενάντια στα σχέδια πολεμικής κλιμάκωσης

Παρέμβαση στη συζήτηση σχετικά με την «Προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Ουκρανίας» πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος τόνισε τα εξής:

«Η συζήτηση που διεξάγεται αλλά και το ίδιο το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τη Σύνοδο ΕΕ - Ουκρανίας είναι αποκαλυπτικά.

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και οι κυβερνήσεις τους προωθούν την κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων στέλνοντας τεθωρακισμένα, μεθοδεύοντας και μαχητικά αεροσκάφη. Η ρωσική πλευρά ενισχύει τις επιχειρήσεις της στο Ντονμπάς.

Στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που πληρώνουν ο ουκρανικός και ο ρωσικός λαός με το αίμα τους, η ΕΕ εντείνει την παρέμβασή της στην Ουκρανία για επενδύσεις, ενεργειακές συμφωνίες, ανοικοδόμηση αξίας δισ. ευρώ, σε ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ. Συμφωνίες που υποθηκεύουν το μέλλον του ουκρανικού λαού για την καπιταλιστική κερδοφορία.

Αποδεικνύεται ότι ο πόλεμος γεννιέται από τους σκληρούς ανταγωνισμούς των μονοπωλίων, διεξάγεται από τις αστικές τάξεις και "σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ".

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ευθυγραμμισμένα προωθούν τα ευρωατλαντικά σχέδια. Τροφοδοτούν την κούρσα εμπλοκής, εξοπλισμών, κυρώσεων που πληρώνουν πολλαπλά οι λαοί κι όχι μόνο δεν θωρακίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα αλλά μετατρέπουν τον ελληνικό λαό σε στόχο. Απάντηση αποτελεί να δυναμώσει ο αυτοτελής αγώνας του λαού για απεμπλοκή από τον πόλεμο κι αποδέσμευση από τις δολοφονικές συμμαχίες με την εξουσία στα δικά του χέρια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ