ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Φλεβάρη 2023 - Κυριακή 5 Φλεβάρη 2023
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης και διεκδίκησης μέτρων αντισεισμικής θωράκισης

Το Σάββατο 4 Φλεβάρη στη Χαλκίδα

Ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια. Αμεσα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης» οργανώνει η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, το Σάββατο 4 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του ΔΟΑΠΠΕΧ (Αβάντων 50, Χαλκίδα).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Ελευθερία Παπαδημητρίου, καθηγήτρια Σεισμολογίας ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ, Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, και Δημήτρης Κουτζής, πολιτικός μηχανικός, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης Εύβοιας του ΚΚΕ, που έρχεται μετά από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές της κεντρικής και νότιας Εύβοιας.

Σκοπός να αναδειχθεί η ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων πρόληψης και αντισεισμικής θωράκισης, όπως ολοκληρωμένος έλεγχος όλων των δημόσιων κτιρίων από εξειδικευμένα κλιμάκια μηχανικών, με προτεραιότητα σε όσα έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1985 ή εμφανίζουν προφανή προβλήματα, με χαρακτηριστική περίπτωση το σχολικό συγκρότημα των ΕΠΑΛ στο πάρκο Βούρκου Χαλκίδας, που ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα από παλιότερους σεισμούς, αλλά και άλλα ακατάλληλα και παλιά κτίρια που στεγάζουν σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες. Την ανάγκη για άμεσο έλεγχο όλων των σχολικών κτιρίων τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Χαλκίδας, επισημαίνοντας την παλαιότητα των κτιρίων αλλά και το γεγονός ότι δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για την ασφάλεια των παιδιών τους.

Η ίδια ανάγκη ολοκληρωμένου ελέγχου υπάρχει για τις εργατικές κατοικίες στην πόλη της Χαλκίδας, όπως στους οικισμούς Αγίας Ελεούσας και Αγίας Μαρίνας, αλλά και στις παλιές εργατικές κατοικίες στην περιοχή Αλάτσατα Χαλκίδας, ενώ με ευθύνη του κράτους θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους για δωρεάν έλεγχο των κατοικιών τους, καθώς τόσο στην πόλη της Χαλκίδας όσο και στη γύρω περιοχή υπάρχουν αρκετά παλιά κτίσματα και πολυκατοικίες. Παράλληλα, άμεση ανάγκη για διενέργεια ελέγχων, με ευθύνη του κράτους, υπάρχει και στα βιομηχανικά κτίρια της περιοχής για την αποφυγή ενός ευρύτερου ατυχήματος σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.

Σκοπός επίσης της εκδήλωσης είναι να αναδειχθούν οι σημερινές δυνατότητες αντισεισμικής θωράκισης που παρέχει η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας και ταυτόχρονα οι πραγματικές αιτίες για τις οποίες οι εργαζόμενοι και ο λαός βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι σε φαινόμενα όπως ο σεισμός, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές.

Παράλληλα, να αναδειχθούν οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, αλλά και της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης για την έλλειψη μέτρων πρόληψης σε μια σεισμογόνο χώρα, αλλά και οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που χαρακτηρίζει μη επιλέξιμες τις δαπάνες για έργα για την προστασία του λαού από σεισμούς και άλλα φυσικά φαινόμενα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι παρά τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών, εκτός από τις προσπάθειες εφησυχασμού και την ανάδειξη της «ατομικής ευθύνης» ως του μόνου μέτρου προστασίας από τους σεισμούς, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί.

Η πρωτοβουλία της ΚΟ Εύβοιας απευθύνεται πλατιά στους εργαζόμενους, στους γονείς, στους μαθητές, στον λαό και τους φορείς της περιοχής, δίνοντας τη δυνατότητα για αναλυτική και δημόσια ενημέρωση από επιστήμονες, καθηγητές Σεισμολογίας.

Για την προετοιμασία της οι ΚΟ της Χαλκίδας και της γύρω περιοχής απευθύνθηκαν σε συλλόγους γονέων, εκπαιδευτικούς, μαθητές, συλλόγους και φορείς της περιοχής καλώντας να παραβρεθούν στην εκδήλωση και να συμβάλουν στην ανάδειξη του ζητήματος και στη διεκδίκηση λήψης άμεσων μέτρων από την κυβέρνηση και την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση.

Εκδικητικές απολύσεις σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία

Από την πρόσφατη συγκέντρωση του Σωματείου στα γραφεία της εταιρείας, ενάντια στις απολύσεις
Από την πρόσφατη συγκέντρωση του Σωματείου στα γραφεία της εταιρείας, ενάντια στις απολύσεις
Σε μια ακόμα «δυναμική εταιρεία», από τον κλάδο των Κατασκευών, και μάλιστα με έμφαση στις «πράσινες επενδύσεις», πριν από μερικές μέρες απολύθηκαν 11 εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι και μέλη του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Το Σωματείο κάνει λόγο για εκδικητικές απολύσεις, αφού πρόκειται για εργαζόμενους που διεκδίκησαν συλλογικά τα δικαιώματά τους.

Δίνοντας άμεση απάντηση, το Σωματείο πραγματοποίησε κινητοποίηση έξω από την έδρα της εταιρείας «Green Properties» στην Καλλιθέα Αττικής με απαίτηση να επαναπροσληφθούν άμεσα οι απολυμένοι, με την εργοδοσία να αρνείται να πραγματοποιηθεί συνάντηση, αλλά να επιστρατεύει και αστυνομικές δυνάμεις για να «υποδεχτεί» τα συγκεντρωμένα μέλη του Σωματείου. Είναι χαρακτηριστικό πως, όπως αναδεικνύει το Σωματείο, «για να εξασφαλίσει η εργοδοσία ότι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν θα έρθουν σε επαφή με τους συγκεντρωμένους και τον κίνδυνο να "μολυνθούν" από το μικρόβιο της διεκδίκησης ανθρώπινων όρων εργασίας και αμοιβής», προέβη σε εκτεταμένη εφαρμογή τηλεργασίας τη μέρα της κινητοποίησης, ενώ στους υπόλοιπους εργαζόμενους έδωσε οδηγία για προσέλευση στην εργασία αργότερα μέσα στη μέρα.

Το Σωματείο σημειώνει ότι οι απολυμένοι «τιμωρήθηκαν προς παραδειγματισμό» επειδή βγήκαν μπροστά στον αγώνα αμφισβητώντας την πραγματικότητα των μηνιαία ανανεωνόμενων συμβάσεων για μισθούς - «φιλοδωρήματα», της καθυστέρησης καταβολής του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών για το «μπλοκάκι», της παραβίασης των αδειών και του ωραρίου, της εντατικοποίησης.

Ξεκαθαρίζει ότι ο αγώνας για την ακύρωση των απολύσεων, για την κατοχύρωση αυξήσεων σε μισθούς και δικαιωμάτων, «είναι ταυτόχρονα αγώνας για το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου, ώστε να αποτραπεί η επέκταση της αντεργατικής πολιτικής, και θα συνεχιστεί για τη δικαίωσή μας. Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους!».

Παρέμβαση για τις απολύσεις στη «Rivulis - Eurodrip»

Παρέμβαση στην πύλη του εργοστασίου της «Rivulis - Eurodrip» στα Οινόφυτα, απαιτώντας να ανακληθούν δύο απολύσεις εργαζομένων και να σταματήσουν η αυθαιρεσία, οι μεθοδεύσεις και το όργιο τρομοκρατίας της εργοδοσίας, πραγματοποίησαν, το μεσημέρι της Παρασκευής, το επιχειρησιακό Σωματείο και συνδικάτα της περιοχής.

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις σχετικά με την παράνομη και εκδικητική απόλυση του προέδρου του, Γιώργου Νικολάου, καθώς και για τα όσα ακολούθησαν, με το όργιο τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η εργοδοσία, τις μηνύσεις και τις αγωγές σε βάρος συνδικάτων και συνδικαλιστών, τη συζήτηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά και τη νέα απόλυση συναδέλφου.

Εκδηλώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ

Την Κυριακή 5 Φλεβάρη

-- Η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών Αττικής πραγματοποιεί στις 10.30 π.μ. εκδήλωση στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», στο Ιλιον, με θέμα «100 χρόνια ΕΣΣΔ: Μια χώρα που δεν υπάρχει πια, μια ζωή που δεν υπάρχει πια ...αλλά συνεχίζει να διδάσκει. Σοσιαλισμός, η απάντηση στον 21ο αιώνα!». Θα μιλήσει ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το μουσικό συγκρότημα της ΤΟ Δυτ. Συνοικιών.

-- Η ΤΟ Εκπαιδευτικών Αττικής καλεί σε σύσκεψη στις 7 μ.μ. με θέμα «Ποια καλλιτεχνική Παιδεία έχουμε ανάγκη σήμερα;». Θα μιλήσει η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ και υποψήφια βουλευτής με το Κόμμα στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.

-- Η ΤΕ Καρδίτσας οργανώνει εκδήλωση - σύσκεψη με καλεσμένους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού, στις 6.30 μ.μ., στη μουσική σκηνή «Οδός Ονείρων» (Βάλβης 57). Ομιλητές θα είναι ο Νίκος Τέγος, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής, και ο Διονύσης Τσακνής, τραγουδοποιός, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 6 Φλεβάρη

-- Η ΤΕ Αχαΐας οργανώνει σύσκεψη - συζήτηση για τις εξελίξεις στον χώρο του Πολιτισμού και τις θέσεις του ΚΚΕ, με ομιλήτρια την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ, στις 7.30 μ.μ. στον Πολυχώρο Πολιτισμού «ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ».

-- Η ΤΕ Αχαΐας οργανώνει σύσκεψη στις 7 μ.μ.. στην αίθουσα του Σταυροπούλειου Ιδρύματος Βραχνεΐκων με ομιλητή τον Σωτήρη Παρίση, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα παρευρεθούν ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, και η Τασία Τογιοπούλου, αντιδήμαρχος του δήμου Πατρέων.

-- Η ΚΟ Ραχών Ικαρίας παρουσιάζει την Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις και τη μάχη των εκλογών στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Αγ. Δημητρίου Ραχών. Θα μιλήσει ο Λεωνίδας Βαρδαρός, υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στον νομό Σάμου.

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα για τα προγράμματα σπουδών στο σχολείο

Ημερίδα με θέμα «Σκέψεις και προβληματισμοί για τις κατευθύνσεις και τα προγράμματα σπουδών στο σχολείο» οργανώνει η ΤΟ Εκπαιδευτικών Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 5 Φλεβάρη, στις 9.30 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη. Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

Εναρκτήρια ομιλία: Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.

Παρεμβάσεις: Γιάννα Δουγαλή, νηπιαγωγός στο 4ο Νηπιαγωγείο Πεύκων: «Ο ρόλος της Προσχολικής Αγωγής στη σύγχρονη κοινωνία» |Δημήτρης Κορομπόκης, δάσκαλος στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, με διδακτορικό στην Εκπαιδευτική Πολιτική της Ελλάδας στον 20ό αιώνα: «Για το "νέο" Πρόγραμμα Σπουδών της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Δημοτικό Σχολείο» |Ντίνα Κηρύκου, φιλόλογος στο 15ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, με δεύτερο πτυχίο στη Γαλλική Φιλολογία και μεταπτυχιακό στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: «Η διδασκαλία των Ελληνικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» | Χρύσα Κοφίνα, φιλόλογος στο Γυμνάσιο Χορτιάτη, με Μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία, μέλος του ΔΣ της Δ' ΕΛΜΕ: «Ο ρόλος της Λογοτεχνίας στο Σχολείο» |Δημήτρης Σαλονικιός, δάσκαλος στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, με μεταπτυχιακό στη Διδακτική των Μαθηματικών. «Μαθηματικά: Ανάπτυξη και μεθοδολογία στη διδασκαλία τους» |Κωνσταντίνα Μώραλη, δασκάλα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μηχανιώνας: «Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες στο Δημοτικό Σχολείο» |Χρήστος Γρεβενάρης, φυσικός στο 2ο ΓΕΛ Σταυρούπολης, με μεταπτυχιακό στη Θεωρητική Φυσικοχημεία: «Οι Φυσικές Επιστήμες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» |Σίσσυ Πολυκάρπου, φιλόλογος στο 3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, μέλος του ΔΣ της Ε' ΕΛΜΕ και γγ της ΕΔΟΘ: «Συζητώντας με τους μαθητές μας για την ιστορική εξέλιξη» |Σοφία Καρατάκη, καθηγήτρια Γερμανικών στο Γυμνάσιο Ασβεστοχωρίου: «Η διδασκαλία των ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Σχολείο» |Αλεξάνδρα Τσαγρή, καθηγήτρια Πληροφορικής στο Δημοτικό Σχολείο Ν. Μεσημβρίας & Προχώματος: «Σκέψεις και προβληματισμοί πάνω στη διδασκαλία της Πληροφορικής» |Ραφαήλ Ιωαννίδης, εικαστικός, καθηγητής στο 4ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης: «Για την Αισθητική Αγωγή στην Εκπαίδευση».

«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Ολοκληρώθηκε η πρόσκληση υποβολής πρωτότυπου λογοτεχνικού έργου

Σε ανακοίνωσή τους οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» για την ολοκλήρωση της πρόσκλησης υποβολής πρωτότυπου λογοτεχνικού έργου για τα 50 χρόνια των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή» τονίζουν:

«Οι εκδόσεις "Σύγχρονη Εποχή" ανακοινώνουν την ολοκλήρωση της πρόσκλησης υποβολής πρωτότυπου λογοτεχνικού έργου με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων λειτουργίας τους.

Ευχαριστούμε όλες και όλους τους συγγραφείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, καταθέτοντας πλήθος λογοτεχνικών έργων κάθε είδους.

Ολοι οι συγγραφείς που κατέθεσαν έργα τους θα ενημερωθούν το επόμενο διάστημα για τις ευκαιρίες αξιοποίησης του έργου τους από τη "Σύγχρονη Εποχή"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ