ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Υψώνονται οι τόνοι και γύρω από την Ουκρανία

Οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία διαπλέκονται ολοένα και περισσότερο με την εντεινόμενη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας: Η Ουάσιγκτον εκφράζει όλο και πιο έντονα «ανησυχίες» και «προειδοποιήσεις» για την ενίσχυση της συνεργασίας Κίνας - Ρωσίας, το δε Πεκίνο αντιδρά σε αυτές τις πιέσεις, όπως και στην ενίσχυση του «παγκόσμιου ΝΑΤΟ», που προχωρά μέσα και από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά και από ευρύτερα σχήματα, όπως η «Ομάδα Επαφής» των ΗΠΑ και συμμάχων τους για τη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου.

Με φόντο την επίσκεψη του επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γουανγκ Γι στη Μόσχα και τις εκεί δηλώσεις των δύο πλευρών για «ενίσχυση της στρατηγικής σύμπραξης» και για «νέους ορίζοντες» στη συνεργασία Ρωσίας - Κίνας, η αμερικανική «Wall Street Journal» επικαλέστηκε πηγές σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αποδείξεις ότι η Κίνα σχεδιάζει να παράσχει στη Ρωσία «θανατηφόρα βοήθεια» για τον πόλεμο στην Ουκρανία και «εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκαλύψει» τέτοια στοιχεία.

Ο δε Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν τόνιζε πρόσφατα ότι «ανησυχούμε από την πρώτη μέρα γι' αυτό το ενδεχόμενο», «ανησυχίες» τις οποίες επανέλαβε και στη συνάντηση που είχε πριν λίγες μέρες με τον Γουάνγκ Γι, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Το δημοσίευμα της «Wall Street Journal» υποστήριζε ότι «το Πεκίνο ήταν προηγουμένως προσεκτικό και περιόριζε τη στήριξή του προς τη Ρωσία στην οικονομική βοήθεια και στην αγορά πετρελαίου, αλλά αυτή η στάση φαίνεται τώρα να αλλάζει, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις».

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε κι αυτός στο πρακτορείο «Reuters» ότι «δεν έχουμε δει οποιεσδήποτε προμήθειες φονικής βοήθειας από την Κίνα στη Ρωσία, όμως έχουμε δει ενδείξεις ότι εξετάζουν και μπορεί να σχεδιάζουν για αυτό (...) Αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι ήταν πολύ σαφείς, προειδοποιώντας εναντίον αυτού του ενδεχομένου».

Αντίστοιχα, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, επανέλαβε προειδοποιήσεις ενάντια σε οποιαδήποτε παράδοση κινεζικών όπλων στη Ρωσία. «Εκανα σαφές στην τελευταία συνάντησή μου με Κινέζους αξιωματούχους ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», δήλωσε.

Από την πλευρά της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουενμπίν δήλωσε πως «όσον αφορά τις λεγόμενες πληροφορίες, αυτές είναι απλώς εικασίες και συκοφαντίες εναντίον της Κίνας».

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν έχει δει κανένα κινεζικό «ειρηνευτικό» σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά «θα θέλαμε να συναντηθούμε με την Κίνα (...) Αυτό είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας σήμερα».

ΗΠΑ: Σχέδια σημαντικής αύξησης των στρατιωτικών «εκπαιδευτών» στην Ταϊβάν

Την ίδια ώρα η κατάσταση στην Ταϊβάν παραμένει σταθερά πεδίο όξυνσης της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας.

Μετά και τον νέο γύρο επαφών μεταξύ Αμερικανών και Ταϊβανέζων αξιωματούχων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Ταϊβάν, αλλά και στις ΗΠΑ, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αποφάσεις περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι σχεδιάζεται η άμεση αύξηση των στρατιωτικών που οι ΗΠΑ στέλνουν στο νησί ως «εκπαιδευτές» των Ενόπλων Δυνάμεων της Ταϊβάν. Μεταξύ άλλων, φέρονται να υπάρχουν σχέδια να αυξηθούν οι Αμερικανοί «εκπαιδευτές» από 30, που είναι σήμερα, σε 100 με 200 μέσα στους επόμενους μήνες.

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ
«Εντυπωσιακή αύξηση» των ρωσικών πλοίων και «κίνδυνος επεισοδίου»

Ανοδος της στρατιωτικής κινητικότητας, σε άμεση διασύνδεση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία

Την αυξημένη στρατιωτική κινητικότητα στη Μεσόγειο, την άμεση διασύνδεσή της με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία στην Ουκρανία, όπως και τους μεγάλους κινδύνους που αυτά συνεπάγονται για τους λαούς της περιοχής μας αποτυπώνουν με χαρακτηριστικό τρόπο δηλώσεις ανώτατου στρατιωτικού αξιωματούχου της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας, ναύαρχος Ενρίκο Κρεντεντίνο, δήλωσε πως «οι άμεσες συνέπειες στην ασφάλειά μας οι οποίες συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν εντοπιστεί στη θάλασσα και είναι ορατές με την εντυπωσιακή αύξηση της παρουσίας του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα».

Υποστήριξε δε - απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής Αμυνας της ιταλικής Βουλής - ότι «τέτοιο επίπεδο» παρουσίας ρωσικών πλοίων «δεν έχει παρατηρηθεί ούτε στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου» και ότι «ο αυξημένος αριθμός ρωσικών πλοίων δεν συνιστά άμεση απειλή κατά του εθνικού εδάφους, αλλά αυξάνει την ένταση και οι Ρώσοι έχουν επιθετική στάση. Υπάρχει κίνδυνος πιθανού επεισοδίου και αν γίνει αυτό δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξει».

Ανέφερε ακόμα ότι ο ρωσικός στόλος «έχει περάσει, από την παρουσία ενός μικρού πλοίου υποστήριξης το 2015 στο λιμάνι της Ταρτούς (Συρία), σε 15 πλοία και 3 υποβρύχια που είχαν αναπτυχθεί στην Μεσόγειο μέχρι και πριν λίγες βδομάδες».

Κλείνοντας επεσήμανε πως «η Μεσόγειος είναι μία ζώνη αναταράξεων, με συνεχή ανταγωνισμό ανάμεσα στα παράκτια κράτη για την πρόσβαση στους οικονομικούς πόρους, και παράνομων δραστηριοτήτων, από το λαθρεμπόριο μέχρι τη διακίνηση ανθρώπων. Κατά συνέπεια, πρέπει να βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση».

Σημειωτέον, τα ΜΜΕ που αναπαρήγαγαν τις σχετικές δηλώσεις υπενθύμιζαν ότι από τη Μεσόγειο διέρχονται το 65% των ενεργειακών πόρων της ΕΕ και το 30% του παγκόσμιου εμπορίου.

Η αυξημένη παρουσία του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο, βέβαια, δεν καταγράφεται σε «κενό αέρος», αλλά με την παράλληλη ενισχυμένη κινητικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, με πλεύσεις αεροπλανοφόρων και συνεχή ΝΑΤΟικά ναυτικά γυμνάσια.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που σημειώθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στην Αδριατική Θάλασσα: Ρωσικά και αμερικανικά πολεμικά πλοία είχαν βρεθεί να πλέουν πολύ κοντά μεταξύ τους, στα ανοιχτά του Στενού του Οτράντο (νότια του Μπρίντιζι, απέναντι από τα αλβανικά παράλια και τον Αυλώνα).

Το ρωσικό πλοίο «Academic Pashin» (το οποίο χαρακτηρίζεται πλοίο μεταφοράς καυσίμων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού) έφτασε στην περιοχή του Οτράντο από τη ρωσική βάση της Ταρτούς, συνοδευόμενο από την κορβέτα «Steregushchiy» του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, η οποία είχε εντοπιστεί να κινείται σε απόσταση μόλις 4 χλμ. από το αμερικανικό καταδρομικό «Leyte Gulf», ένα από τα συνοδά πλοία του αεροπλανοφόρου «George H. W. Bush», που θεωρείται ναυαρχίδα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ
Εκδήλωση αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης

Από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Διεθνιστική εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό διοργάνωσαν την περασμένη Τετάρτη η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος στην Εύβοια.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Γιουσέφ Ντόρχομ, επιτετραμμένο της πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα, ο οποίος ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Αφού υπενθύμισε μια σειρά ιστορικά στοιχεία για την ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης, αναφέρθηκε στη συνεχή κλιμάκωση της κατοχικής βίας, μεταξύ άλλων με την ένταση των επιθέσεων από Ισραηλινούς εποίκους με την υποστήριξη και την προστασία του ισραηλινού στρατού, επιθέσεις στους ιερούς τόπους των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, σκληρές μορφές συλλογικής τιμωρίας των Παλαιστινίων επειδή αντιστέκονται στον κατακτητή κ.λπ.

«Οι Παλαιστίνιοι που αντιστέκονται κρατούνται και στερούνται τα βασικά δικαιώματα να έχουν δικηγόρο, στερούνται οικογενειακές επισκέψεις, στερούνται υγειονομική περίθαλψη και θεραπεία, εκπαίδευση, στερούνται τα θρησκευτικά τους καθήκοντα», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς ο Παντελής Περδίκης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, και η Ευγενία Παπαμακαρίου, γενική γραμματέας της ΕΕΔΔΑ, καταγγέλλοντας τις ευθύνες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την κλιμάκωση της κατοχικής επιθετικότητας, αλλά και τον ρόλο των ελληνικών κυβερνήσεων, που αναβαθμίζουν συνεχώς τις σχέσεις τους με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ σε οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Και οι δύο ομιλητές υπογράμμισαν την ανάγκη να εκφραστεί ακόμα πιο μαζικά η διεθνιστική αλληλεγγύη στον αγώνα των Παλαιστινίων ενάντια στην ισραηλινή κατοχή.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Ακελ Τακάζ, προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης, συντονιστή Μέσης Ανατολής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ).

ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Οργή μετά το μακελειό στη Ναμπλούς

Καζάνι που βράζει είναι τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μετά και το νέο μακελειό του ισραηλινού στρατού προχθές στη Ναμπλούς, από το οποίο σκοτώθηκαν 11 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν πάνω από 100.

Οι κηδείες των νεκρών Παλαιστινίων μετατράπηκαν σε πάνδημες αντικατοχικές διαδηλώσεις, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη. Χτες τα ξημερώματα εκτοξεύτηκαν 6 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι περισσότερες αποκρούστηκαν από την ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα και μία έπεσε σε αγροτική έκταση στο νότιο Ισραήλ, χωρίς τραυματίες ή νεκρούς. Οι ρουκέτες απαντήθηκαν με τουλάχιστον δύο αεροπορικές επιδρομές σε κτίρια που κατά τον ισραηλινό στρατό χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή και φύλαξη όπλων.

Παράλληλα, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ η μεγάλη πλειοψηφία των Αράβων πολιτών του Ισραήλ, παλαιστινιακής καταγωγής, συμμετείχαν σε 24ωρη γενική απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τη νέα δολοφονική επιδρομή στη Ναμπλούς.

Σε αυτό το φόντο ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προέβη χτες σε μία ακόμα υποκριτική δήλωση «ανησυχίας» για την «κλιμάκωση της βίας» στην περιοχή, «εξαφανίζοντας» τη συνέχιση της εγκληματικής κατοχής. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν τις υπαρκτές ανησυχίες ασφαλείας που αντιμετωπίζει το Ισραήλ», αλλά είναι παράλληλα «βαθιά ανήσυχες από τον μεγάλο αριθμό τραυματιών και πολιτών που έχασαν τη ζωή τους»...

Ανοιχτό και στα ισραηλινά αεροπλάνα το Ομάν

Στο μεταξύ, η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Ομάν ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος του σουλτανάτου θα είναι ανοιχτός για όλα τα πολιτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων και των ισραηλινών.

Η εξέλιξη ευνοεί τις ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες, που θα χρησιμοποιούν τον αεροδιάδρομο Σαουδικής Αραβίας - Ομάν για να μειώσουν τη διάρκεια των πτήσεων προς την Ασία.

Η Σαουδική Αραβία, που - όπως και το Ομάν - δεν έχει επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ, είχε ανακοινώσει το περασμένο καλοκαίρι ότι θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της σε όλους τους αερομεταφορείς, αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν πει ότι ο διάδρομος δεν μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι να συναινέσει σ' αυτό και η κυβέρνηση του Ομάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ