ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Αμερικανική επιθεώρηση πολεμικής ετοιμότητας

Καταγγελία της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

Σαν πραγματικοί επικυρίαρχοι συμπεριφέρονται οι Αμερικανοί, υπό την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης, θυμίζοντες άλλες εποχές, όπως, όταν στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, είχαν θέσει κατευθείαν υπό τον έλεγχό τους τον κρατικό μηχανισμό. Χθες το πρωί, Αμερικανός στρατιωτικός γιατρός έκανε κανονική επιθεώρηση στο δημόσιο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, ζητώντας συγκεκριμένα στοιχεία για τις δυνατότητες που έχει το νοσοκομείο να περιθάλψει τραυματίες από πολεμικές συγκρούσεις. Το περιστατικό αυτό, πέραν όλων των άλλων, είναι ενδεικτικό των πολεμικών προετοιμασιών των ιμπεριαλιστών, που βλέπουν την Κέρκυρα ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο.

Το παραπάνω περιστατικό έφερε χθες στη δημοσιότητα, με ανακοίνωση - καταγγελία της, η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ. «Το πρωί της Δευτέρας, 18 Ιούνη, τόνιζε η ΝΕ του ΚΚΕ, επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας Αμερικανός στρατιωτικός γιατρός, συνοδευόμενος από διερμηνέα και αφού πήρε άδεια από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, απευθύνθηκε σε γιατρούς του Νοσοκομείου με τα εξής ερωτήματα: Τι ασθενοφόρα διαθέτει το Νοσοκομείο, τι δυνατότητες νοσηλείας τραυματισμένων έχει, πόσες χειρουργικές επεμβάσεις σε τραυματίες μπορούν να γίνονται συγχρόνως στα χειρουργεία του, κλπ. Ορισμένοι γιατροί προς τιμήν τους αρνήθηκαν να του απαντήσουν. Το μεγάλο ζήτημα που ανακύπτει είναι ότι αποδεδειγμένα και πρακτικά ο αμερικανικός και ΝΑΤΟικός ιμπεριαλισμός ετοιμάζει νέα πολεμική σύρραξη στην περιοχή μας με άμεση εμπλοκή και της Ελλάδας».

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ επισημαίνει τις ευθύνες των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες «είναι τεράστιες γιατί με την πολιτική τους έχουν ανακηρύξει τους Αμερικανο-Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές σε επικυρίαρχους στην περιοχή των Βαλκανίων και στη χώρα μας. Η υποτέλεια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ έχει φτάσει στο σημείο να ελέγχει το Αμερικανικό Πεντάγωνο, με απεσταλμένους, τη δυνατότητα νοσοκομειακής περίθαλψης στα ελληνικά επαρχιακά νοσοκομεία τραυματισμένων από πόλεμο, που το ίδιο θα προκαλέσει! Αποτελεί πρωτοφανή πρόκληση το γεγονός ότι, την ίδια ώρα που πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον υπουργό Μιλτ. Παπαϊωάννου, μοίραζε φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους Κερκυραίους και τους μαζικούς φορείς, το αμερικανικό στρατιωτικό κλιμάκιο με κυνικό τρόπο προετοίμαζε τη νοσοκομειακή περίθαλψη τραυματισμένων (προφανώς όχι από τροχαία...) στο νοσοκομείο της Κέρκυρας».

Καταλήγοντας, η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα να «μην εφησυχάζει κανείς!», καθώς «ο πόλεμος με την άμεση εμπλοκή και της χώρας μας, αλλά και εδαφών της, προετοιμάζεται πυρετωδώς από τους Αμερικανο-Ευρωπαίους και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τη ζωή, την υγεία και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής και όλης της Ελλάδας. Μοναδικός τρόπος για να αποτραπεί, είναι ο λαός και η νεολαία να βγουν στους δρόμους. Να απαιτήσει να φύγουν οι ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια, να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες φαντάροι, να αποδοκιμάσει και να καταδικάσει την υποτελή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ και το αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα».

Θέσαμε την καταγγελία υπόψιν του προέδρου του Νοσοκομείου της Κέρκυρας Κ. Γρηγορόπουλου, ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «δεν είναι η πρώτη φορά» που συμβαίνει κάτι τέτοιο και απέδωσε την επιθεώρηση του Αμερικανού στο Νοσοκομείο σε επικείμενη άφιξη αμερικανικού αεροπλανοφόρου στο νησί. Κάθε φορά που αναμένεται η άφιξη μεγάλου αμερικανικού πλοίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο, καταγράφονται οι δυνατότητες του Νοσοκομείου, για την αντιμετώπιση, όπως είπε, ενός ατυχήματος ή την περίθαλψη των θυμάτων κάποιας συμπλοκής μεταξύ ...μεθυσμένων πεζοναυτών.

Αυτό, πάντως, που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, είναι ότι η διεύθυνση του Νοσοκομείου αντιμετωπίζει την επιθεώρηση από τον Αμερικανό στρατιωτικό γιατρό ως κάτι τελείως φυσιολογικό, αφού, όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος του Νοσοκομείου, κάτι τέτοιο δε χρειάζεται καν ούτε την έγκριση από το υπουργείο Υγείας. Ανάλογες ήταν οι απαντήσεις και από την πλευρά του υπουργείου Υγείας. Οσο για το υπουργείο Αμυνας, από κύκλους του, δηλώθηκε άγνοια και αναρμοδιότητα. Τα ερωτήματα, βέβαια, μένουν αναπάντητα, σχετικά με το πώς είναι δυνατόν ένας στρατιωτικός μια άλλης χώρας, να «αλωνίζει» ελεύθερα, να επιθεωρεί κρατικούς οργανισμούς και να συγκεντρώνει τα στοιχεία που χρειάζεται.

ΧΙΟΣ
Θα συναντήσουν... θερμή υποδοχή

Τα «γεράκια» του ΝΑΤΟ, που αύριο θα βρεθούν στο νησί της Χίου, θα βρουν απέναντί τους, τους κατοίκους του νησιού που θα διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην εκεί παρουσία τους.

Συγκεκριμένα, πολύμορφες κινητοποιήσεις αποφάσισαν να διοργανώσουν στη Χίο μέλη μαζικών οργανώσεων το τριήμερο 20-22 του Ιούνη, περίοδο κατά την οποία στο νησί θα πραγματοποιείται ΝΑΤΟική Σύνοδος για τους εξοπλισμούς, με την παρουσία και συμμετοχή αξιωματούχων του ΝΑΤΟ σε κεντρικό ξενοδοχείο του νησιού.

Την απόφαση για την πραγματοποίηση των αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων πήραν από κοινού εκπρόσωποι φορέων και πολίτες της Χίου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης του νησιού.

Το φιλειρηνικό κίνημα του νησιού θα διοργανώσει συναυλία διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο «Χανδρής», όπου θα πραγματοποιείται η σύνοδος των «γερακιών» του πολέμου. Παράλληλα, θα υπάρξει έκθεση φωτογραφίας από τα πρόσφατα εγκλήματα του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας.

Επίσης, οι φιλειρηνιστές θα κάνουν πικετοφορία διαμαρτυρίας ενάντια στην παρουσία των «γερακιών» του θανάτου στο νησί, ενώ θα πραγματοποιήσουν και καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου, ώστε να εκδηλωθεί με έντονο τρόπο η διαμαρτυρία του χιώτικου λαού στη ΝΑΤΟική αυτή σύναξη.

Τέλος, θα γίνουν από την Επιτροπή Ειρήνης Χίου και τους φορείς παραστάσεις στο νομάρχη, στο δήμαρχο Χίου, στο μητροπολίτη Χίου, προκειμένου οι αρχές του νησιού να απέχουν από κάθε εκδήλωση υποδοχής ή συμμετοχής σε γεύματα που τυχόν θα παραθέσουν οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ στη διάρκεια της Συνόδου τους.

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις σε Λαμία - Λιβαδειά

Δυο σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες σε δυο μεγάλες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας. Συγκεκριμένα:

- Αντιπολεμική, φιλειρηνική εκδήλωση, με θέμα «Γιουγκοσλαβία - Βαλκάνια, η κρίση επεκτείνεται», διοργανώνουν η επιτροπή ειρήνης Λαμίας και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη», την Παρασκευή 22 του Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στη Λαμία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρξει έκθεση αντιπολεμικής φωτογραφίας, καθώς και προβολή βίντεο από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία με σχολιασμό από τη δημοσιογράφο Αννα Μπαλλή. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Αν. Κακαρά, αντιπλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού ε.α.

- Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση - συζήτηση διοργανώνει η Αντιπολεμική Κίνηση Λιβαδειάς, την Πέμπτη 21 του Ιούνη, στις 9.00 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο «Κρύας», με ομιλητή τον Νίκο Φωτιάδη, αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ και γραμματέα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την ειρήνη.

Με ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές επισημαίνουν: «Οι δραματικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ φέρνουν ακόμα πιο κοντά την πιθανότητα γενικότερης αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια και επεκτείνεται με ευθύνη των ΗΠΑ και της ΕΕ».

Παράλληλα, τα μέλη της αντιπολεμικής κίνησης, καλούν τα σωματεία, τους συλλόγους, τους επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς να συμβάλλουν με την παρουσία και τη δράση τους, στη διεύρυνση της κίνησης.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Τρίτη:

  • Στις 18.10, στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο», μια συζήτηση της δημοσιογράφου Αννας Μπαλλή, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, με τους καλεσμένους της, για τη διεθνή συνάντηση των κομμουνιστικών κομμάτων που θα γίνει στην Αθήνα από τις 22 μέχρι τις 24 Ιουνίου.
  • Στις 22.00 την εκπομπή «Αντιθέσεις», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Ανδρέας Θερμός, ρεπορτάζ, εικόνες και ομιλίες από την αποστολή του ΠΑΜΕ στη διαδήλωση ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, που διοργάνωσε η ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος.
  • Στις 23.00 στην εκπομπή «Αθλητικές συναντήσεις», τον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ ΟΦΗ και ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ.
ΒΟΛΟΣ
Την Πέμπτη η πικετοφορία ειρήνης

Αντιιμπεριαλιστική πικετοφορία καταδίκης των νέων πολεμοκάπηλων σχεδίων του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, διοργανώνει την Πέμπτη στις 8 μ.μ. η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει από τα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης (Δημητριάδος και Κ. Καρτάλη).

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου επισημαίνει: «Το σίγουρο είναι ότι όσο το ΝΑΤΟ και η KFOR αλωνίζουν, δεν πρόκειται να υπάρξει ηρεμία στην περιοχή. Οι αλλαγές των συνόρων επιταχύνονται. Οι αντιδράσεις θα είναι αλυσιδωτές. Πρέπει να υπάρξει αντίδραση τώρα. Οι φορείς και οι πολίτες της πόλης μας να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού και να δράσουν για να ματαιώσουν τα σχέδια των ευρωατλαντικών και να σβήσουν οι φλόγες του πολέμου που πλησίασαν τα σύνορά μας».

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
Διήμερο φιλειρηνικών εκδηλώσεων

Διήμερο αντιπολεμικών εκδηλώσεων, την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 του Ιούνη, διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Αργυρούπολης, στην πλατεία «Κώστας Βάρναλης» της πόλης. Εκδηλώσεις, όπως τονίζουν οι διοργανωτές, που σκοπό έχουν «την αφύπνιση και εξέγερση της συνείδησης κάθε ελεύθερου ανθρώπου»...

Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις θα ανοίξουν με τα εγκαίνια έκθεσης φωτορεπορτάζ, στην οποία παρουσιάζεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, την αντίσταση του ελληνικού λαού, αλλά και φωτογραφίες με τα «επιτεύγματα» της «Νέας Τάξης Πραγμάτων». Εξάλλου, την πρώτη αυτή μέρα, στις 7.30 μ.μ., θα υπάρξει συζήτηση, με ομιλητές τον Οργανωτικό Γραμματέα της ΕΕΔΥΕ Γρ. Πετρόπουλο και τον φωτορεπόρτερ Μ. Πάκια, που επιμελήθηκε και της συγκεκριμένης έκθεσης. Τέλος, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χορευτικό συγκρότημα παραδοσιακών χορών.

Τη δεύτερη μέρα, το Σάββατο οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 7.30 μ.μ. και θα υπάρξει αφιέρωμα με τον τίτλο: «10 Χρόνια Νέα Τάξη Πραγμάτων», το οποίο θα περιλαμβάνει προβολή βίντεο και ομιλίες από τον Θ. Στοφορόπουλο, τέως πρέσβη και τη δημοσιογράφο Αν. Μπαλλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ