ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Σε αναμονή εξελίξεων

Συνεχίζεται σήμερα η χτεσινή συνάντηση των δυο πλευρών, συνεδριάζει το απόγευμα το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ

Σε κρίσιμη φάση μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων, με τους τραπεζίτες να επιμένουν να προκαλούν με τις αξιώσεις τους και την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ να συνεχίζει να τις συζητάει, προσβλέποντας σε διορθωτικές κινήσεις που θα της επιτρέψουν να τις αποδεχτεί επί της ουσίας. Η χτεσινή συνάντηση μεταξύ ΟΤΟΕ- εργοδοτών διακόπηκε και θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί, ενώ το απόγευμα θα συνεδριάσει και το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για να λάβει αποφάσεις ανάλογα με τις εξελίξεις.

Οι τραπεζίτες επανέλαβαν και χτες τις αξιώσεις τους για «αυξήσεις» στα όρια του πληθωρισμού (4% για ένα χρόνο, λίγο παραπάνω από όσα έδιναν), επιμήκυνση του ωραρίου συναλλαγών και «ειδικό» ωράριο λειτουργίας για κατηγορίες τραπεζικών καταστημάτων, που απορυθμίζουν όμως πλήρως το ωράριο εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων.

Από την άλλη η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, συνεχίζοντας τη γνωστή τακτική του διαλόγου, συζητάει τις απαιτήσεις των εργοδοτών ευελπιστώντας ότι θα πετύχει ένα ψευδεπίγραφο 35ωρο ωράριο εργασίας. Οπως διαφαίνεται, όμως, ως αντιστάθμισμα θα αποδεχτεί αύξηση του ωραρίου συναλλαγών κατά μία ώρα τη μέρα. Οσον αφορά στο θέμα των οικονομικών η πρότασή της κινείται στη λογική αυξήσεων πείνας.

Σε πλήρη αντίθεση με την τακτική της ΟΤΟΕ η ΕΣΑΚ Τραπεζών έχει καλέσει τους εργαζόμενους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να απαιτήσουν λειτουργία των τραπεζών από Δευτέρα έως Παρασκευή μεταξύ 8 π.μ.-3 μ.μ., με ωράριο συναλλαγών 8 π.μ.-2 μ.μ. και αυξήσεις που θα καθορίζονται από τη διαμόρφωση του μισθού του πρώτου κλιμακίου στις 250.000 δραχμές.

«ΣΟΦΤΕΞ»
Σταθερά στον αγώνα οι εργαζόμενοι

Στάση εργασίας και πορεία στο υπουργείο Ανάπτυξης την Τετάρτη, ενώ κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής

Από την τελευταία κινητοποίηση των εργαζομένων
Από την τελευταία κινητοποίηση των εργαζομένων
Δε λυγίζει η αγωνιστικότητα των εργαζομένων στη «ΣΟΦΤΕΞ», παρ' όλο που το δικαστήριο έκρινε χτες - ύστερα από προσφυγή της εργοδοσίας - παράνομες και καταχρηστικές τις δύο 24ωρες απεργίες, που πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν απαγορεύει, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες αποφάσεις, την πραγματοποίηση νέων κινητοποιήσεων με τα ίδια αιτήματα, που έχουν να κάνουν στη συγκεκριμένη περίπτωση με την ανάκληση 12 απολύσεων, αλλά και γενικότερα την ακύρωση της σύμβασης πώλησης - ξεπουλήματος, ουσιαστικά - της εταιρίας στην πολυεθνική που την κατέχει τώρα. Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν αύριο Τετάρτη - αντί για σήμερα - τετράωρη στάση εργασίας και πορεία στο υπουργείο Ανάπτυξης, έτσι ώστε να υπάρξει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό.

Παράλληλα, επιβεβαιώνεται, μετά τη συνάντηση των εργαζομένων με τη διοίκηση της πολυεθνικής κοινοπραξίας, χτες, η απόφασή της να διαλύει τη χαρτοβιομηχανία, διά της μεθόδου της πώλησης ή παραχώρησης τμημάτων σε τρίτους και την απόλυση κι άλλων εργαζομένων λόγω - υποτίθεται - ανυπαρξίας αντικειμένου δουλιάς!

Το δικαστήριο δέχτηκε χτες τη δεύτερη προσφυγή της εταιρίας κατά των κινητοποιήσεων, με το σκεπτικό ότι η εργοδοσία δεν εκδίωξε τους δώδεκα, άλλα κατήγγειλε τις συμβάσεις εργασίας για οικονομοτεχνικούς λόγους. Η πτώση των πωλήσεων, μάλιστα, θεωρείται πως δικαιολογεί τον «επανασχεδιασμό» των μεθόδων πώλησης. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν από τους δικηγόρους και τη μαρτυρία των εκπροσώπων του σωματείου εργαζομένων της «ΣΟΦΤΕΞ», η εταιρία στα πλαίσια... της ανάπτυξής της, έβαζε πλαφόν για τις πωλήσεις και στην ουσία έδιωχνε πελάτες! Επίσης, η πρώτη προσφυγή της εταιρίας, για τον ίδιο λόγο, δεν είχε γίνει αποδεκτή, ενώ έμμεσα το δικαστήριο παραδεχόταν ότι η πολυεθνική είχε μια προγραμματισμένη πολιτική μείωσης των πωλήσεων.

Στη χτεσινή συνάντηση εργοδοσίας - σωματείου, ο εκπρόσωπός της Π. Νάιτ εμφανίστηκε με σκληρή στάση, λέγοντας στους εργαζόμενους ότι «δεν είναι απλά οι 12 απολύσεις. Αυτή τη στιγμή είναι 12, την επόμενη μπορεί να είναι 100 ή 200»!! Μετά από αυτό, για να «χρυσώσει το χάπι».... προσφέρθηκε να βρει και δουλιά στους απολυμένους! Οι εργαζόμενοι, όμως, της «ΣΟΦΤΕΞ», δεν το βάζουν κάτω και σήμερα θα συνεδριάσει η διοίκηση του σωματείου, για να εξετάσει τη συνέχιση των αγώνων, μέχρι η εργοδοσία ν' ανακαλέσει τις απολύσεις.

«DIANA»
Στο εδώλιο για εργατικό δυστύχημα

Σήμερα η δίκη για ένα από τα τρία θύματα, που έχασαν τη ζωή τους στην εταιρία μέσα σε δυο μήνες

Εκδικάζεται σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Ξάνθης η υπόθεση του θανάτου του άτυχου ηλεκτρολόγου της Χαρτοβιομηχανίας DIANA της Ξάνθης, Κασαπίδη, που το Μάρτη του 1998 έπεσε από σκαλωσιά σε ακάλυπτο ιμάντα και πολτοποιήθηκε.

Να σημειωθεί ότι δύο περίπου μήνες πριν το τραγικό αυτό ατύχημα, στις 5 Γενάρη 1998, δύο άλλοι εργαζόμενοι της επιχείρησης έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη σε λέβητα. Τόσο οι τρεις θάνατοι σε διάστημα 2 μηνών, όσο και όλες οι ενδείξεις, μαρτυρίες, έρευνες, φανερώνουν την εγκληματική έλλειψη μέτρων ασφάλειας στις εγκαταστάσεις της χαρτοβιομηχανίας.

Η ΓΣΕΕ, κάτω και από την πίεση των εργαζομένων της επιχείρησης, υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της διεύθυνσης για τους 3 θανάτους. Από τότε όμως αρχίζει μια προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της επιχείρησης. Συνδικαλιστικοί κύκλοι της πόλης υποστηρίζουν ότι σαν μέρος της προσπάθειας αυτής πρέπει να θεωρηθεί και η πρόταση από την αντιεισαγγελέα για απαλλαγή της επιχείρησης από κάθε ευθύνη και μη παραπομπή των υπευθύνων σε δίκη. Το συμβούλιο, όμως, των δικαστών που χειρίστηκε την υπόθεση, δεν έλαβε υπόψη την πρόταση της εισαγγελίας και παρέπεμψε σε δίκη τους υπεύθυνους της επιχείρησης.

Είναι όμως άξιο απορίας οι ελλείψεις που παρατηρούνται στη δικογραφία, από την οποία λείπουν σημαντικά στοιχεία, όπως μας δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Δημήτρης Βαρελτζίδης. Επίσης, κανένας από τους μάρτυρες κατηγορίας που αναφέρονται στη μηνυτήρια αναφορά δεν προσέρχονται να καταθέσουν στη σημερινή δίκη, που ας σημειωθεί είναι μόνο για το θάνατο του ηλεκτρολόγου Κασαπίδη και όχι και για τους θανάτους των άλλων δύο θυμάτων, παρά το γεγονός ότι είναι χρονικά προγενέστεροι.

Ολα αυτά τα περιστατικά έχουν οδηγήσει τους δικηγόρους της χήρας του θύματος και της ΓΣΕΕ να ζητήσουν στη σημερινή δίκη να γίνει αναβολή και να γίνει συνεκδίκαση των δύο ατυχημάτων, για να καταστεί δυνατή η προσκόμιση όλων των σχετικών με την υπόθεση στοιχείων.

Στάσεις εργασίας στο ΧΙΛΤΟΝ

Αγωνιστικά συνεχίζουν να διεκδικούν οι εργαζόμενοι στο «Χίλτον» την ανάκληση των έξι πρόσφατων απολύσεων που έκανε η ιδιοκτήτρια εταιρία, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο και για νέες απολύσεις στο πλαίσιο της εφαρμογής νέων εργασιακών σχέσεων. Ταυτόχρονα, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για το μέλλον συνολικά των εργαζομένων στο «Χίλτον», καθώς η επιχείρηση στο πλαίσιο ανακαίνισης του ξενοδοχείου δε δίνει καμία πληροφορία για τη διεξαγωγή της καθώς και για το χρόνο που θα διαρκέσει αυτή. Ετσι, οι εργαζόμενοι μετά από γενική συνέλευση έχουν προγραμματίσει 3ωρες στάσεις εργασίας μεθαύριο Πέμπτη και Παρασκευή 8-11 το πρωί και το βράδυ αντίστοιχα. Αν δεν υπάρχει εξέλιξη μέχρι τότε θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Αναγκαία επανόρθωση

Εκ παραδρομής, στο φύλλο της εφημερίδας μας στις 12 Ιούνη γράφτηκε ότι την Πέμπτη 7 Ιούνη συνέβη σοβαρό εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο της «ΕΛΒΙΕΜΕΚ» (καλυκοποιείο - πυριτιδοποιείο), στα Οινόφυτα.

Το ατύχημα δε συνέβη στη συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά στο χώρο παραγωγής της εταιρίας ΕΒΥΕΠ του Ομίλου Στασινόπουλου στη Θήβα, όταν ο εργαζόμενος Μπάμπης Ηλίας, 21 ετών, έπεσε λιπόθυμος από αναθυμιάσεις βαφής που πραγματοποιούσε σε κλειστό χώρο, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και ασφάλειας. Το θύμα έγινε αντιληπτό από συναδέλφους του και μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ σε κρίσιμη κατάσταση.

Πολιτιστική εκδήλωση της ΠΕΜΕΝ

Τον καλύτερο εαυτό τους έδωσαν τα παιδιά των μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού στην προχτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Τμήμα της ΠΕΜΕΝ για την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς. Η αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Κεφαλλονιτών και Ιθακήσιων στον Πειραιά, η οποία φιλοξένησε την εκδήλωση, πλημμύρισε από τους μελωδικούς ήχους της παιδικής χορωδίας και των μουσικών οργάνων που έπαιζαν τα παιδιά. Η εκδήλωσε αυτή αποτέλεσε ταυτόχρονα την επιβράβευση των προσπαθειών που κατέβαλαν τα παιδιά επί ένα χρόνο, των επιμορφωτών τους και συνολικά των ανθρώπων του Πολιτιστικού Τμήματος της ΠΕΜΕΝ, που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία αρκετά χρόνια, παραδίδοντας μαθήματα πιάνου, κιθάρας, χορού και άλλα.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας επισήμανε ότι οι επιτυχημένες προσπάθειες του Πολιτιστικού Τμήματος, που ξεκινάνε από παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, «αποτελούν μία απάντηση στις αναχρονιστικές - αντιδραστικές θεωρίες, με τις οποίες βομβαρδίζονται τα παιδιά από το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκπροσώπους του. Αποτελεί απάντηση στις ναρκω-θεωρίες στα περί μαλακών - σκληρών ναρκωτικών, θεωρίες που στέλνουν τα παιδιά στο περιθώριο, στον ατομικισμό. Εδώ τα παιδιά με την ατομική και τη συλλογική τους προσπάθεια αναπτύσσουν ισχυρά αντισώματα». Παιδιά και γονείς έκλεισαν ξανά ραντεβού με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ