ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αρχισαν τα «όργανα» της ιδιωτικοποίησης

Η διοίκηση του Οργανισμού δε χάνει καιρό στο να υλοποιεί τα σχέδια καρατόμησης και ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, με πολύπλευρες δυσάρεστες συνέπειες

Αποψη του λιμανιού του Πειραιά
Αποψη του λιμανιού του Πειραιά
Ο τεμαχισμός και το ξεπούλημα του πρώτου λιμανιού της χώρας είναι προ των πυλών! Το μέγα «έγκλημα» αναμένεται να ξεκινήσει από την περιοχή Παλατάκι του λιμανιού, το Α΄ Διαμέρισμα δηλαδή του ΟΛΠ. Η διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ, σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε στους εργαζόμενους από τη Διεύθυνση Εργων του Οργανισμού, ετοιμάζει την παράδοση αυτού του τμήματος στο εφοπλιστικό και ξενοδοχειακό κεφάλαιο, διώχνοντας κάθε παραγωγική δραστηριότητα που διενεργείται σε αυτό το τμήμα. Οι πληροφορίες φέρουν ως χρήστη τον εφοπλιστή Ποταμιάνο!

Η αλλαγή χρήσης του Α΄ Διαμερίσματος του λιμανιού εντάσσεται στους προγραμματισμούς του ΟΛΠ για τη μετατροπή του Κεντρικού Λιμένα Πειραιά αποκλειστικά σε επιβατηγό λιμάνι, όπως προβλέπει το Επιχειρησιακό Σχέδιο-τερατούργημα, που έχει εγκρίνει ομόφωνα η διοίκηση του Οργανισμού από τις 9 του Γενάρη 2001. Τα όσα αναφέρθηκαν από τη Διεύθυνση Εργων του ΟΛΠ έπεσαν σαν βόμβα, προκαλώντας την αναστάτωση στους εργαζόμενους, καθώς σχεδιάζεται η κατεδάφιση των αποθηκών, το ξήλωμα του «τέρμιναλ» αυτοκινήτων και η απομάκρυνση των γερανών, των συνεργείων και όλων των πλωτών μέσων του ΟΛΠ, όπως ρυμουλκά, φορτηγίδες και άλλα. Επίσης, θα σταματήσει η μέχρι τώρα προσέγγιση και εκφόρτωση σε αυτό το τμήμα του λιμανιού των πλοίων που μετέφεραν μπανάνες, ενώ «διώκονται» και τα πλοία, επιβατηγά και φορτηγά, που εκτελούσαν την τακτική γραμμή Ελλάδα-Κύπρος!

Αυτό το κομμάτι του λιμανιού, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα χρησιμοποιείται μόνο για επιβίβαση και αποβίβαση τουριστών, ενώ στους χώρους του θα ανεγερθούν από τους νέους πλέον χρήστες ξενοδοχειακές μονάδες!

Ομως, το κακό δε σταματάει εδώ. Ακόμα δεν έχει αναφερθεί πού θα βρουν νέα στέγη οι δραστηριότητες που απομακρύνονται, οι οποίες όπου και να μεταφερθούν είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν «στρίμωγμα» σε ζωτικούς χώρους του λιμανιού. Πάντως, οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης δεν έχουν σταματήσει να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση προκειμένου να «κόψουν την όρεξη» του ΟΛΠ για συρρίκνωση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και μετατροπή χώρων της Ζώνης σε σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων ή τέρμιναλ αυτοκινήτων. Πρόσφατες, άλλωστε, είναι οι κινητοποιήσεις τους για να προστατεύσουν την επισκευαστική βάση του Νέου Μόλου Δραπετσώνας από τα διαλυτικά για τη Ζώνη σχέδια του ΟΛΠ.

Επιπλέον, άσχημες θα είναι οι συνέπειες για τα εργασιακά δικαιώματα ακόμα και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά. Είναι ενδεικτικό ότι οι εταιρίες μεταφοράς αυτοκινήτων απαίτησαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο νέο χώρο που θα μεταφερθούν να χρησιμοποιούν δικό τους προσωπικό και όχι πια λιμενεργάτες και υπαλλήλους του ΟΛΠ!

Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΟΛΠ, που αρχίζει να τίθεται σε εφαρμογή, προβλέπεται «μαχαίρι» σε θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, ο τεμαχισμός του λιμανιού και η παράδοση κάθε κομματιού σε ιδιώτες, δραστική αύξηση των τιμολογίων του, με ό,τι αυτό σημαίνει για επιβάτες και τις κοινωνίες των νησιών! Επίσης, η «προικοδότηση» των ιδιωτών με 76,9 δισ. δραχμές, ποσό που επίσημα αποτελεί το ύψος των επενδύσεων που έχουν προϋπολογιστεί για το λιμάνι την 5ετία 2000-2004! Το ποσό αυτό θα δοθεί είτε με μορφή επιχορηγήσεων είτε με την παραπέρα αύξηση των τιμολογίων και το «χτύπημα» των εργαζομένων!

ΤΡΙΚΑΛΑ
Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης προωθεί ο νομάρχης

Ανακοινώσεις καταδίκης από τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών

Να προωθήσει τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ), που ανατρέπουν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, επιχειρεί ο νομάρχης Τρικάλων Στέφανος Πατραμάνης. Οσον αφορά στο πρόσχημα που χρησιμοποιεί ο Στ. Πατραμάνης για την προώθηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, που γίνεται χωρίς, καν, την έγκριση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, είναι η «αύξηση της απασχόλησης»!!!

Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία καλεί το νομάρχη να σταματήσει άμεσα την προώθηση των ΤΣΑ, καθώς, διαφορετικά, όπως επισημαίνει, «θ' αποδειχτεί για μια ακόμα φορά η μετατροπή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε ιμάντα περάσματος της κυβερνητικής πολιτικής, που προωθείται κατ' επιταγήν της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου». Επισημαίνει ότι «τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης αποτελούν ένα όχημα για την αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων» και προσθέτει: «Δεν αντιμετωπίζουν την καλπάζουσα ανεργία που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες. Στην καλύτερη περίπτωση μοιράζουν την ανεργία. Εξάλλου οι εμπειρίες από άλλους νομούς, όπου εφαρμόστηκαν, είναι αρνητικές. Οπως στο Νομό Μαγνησίας, όπου ο νομάρχης Π. Σκοτινιώτης, στέλεχος του ΣΥΝ, είναι από τους πρώτους που προώθησαν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και όπου ούτε η απασχόληση αυξήθηκε, ούτε η ανεργία μειώθηκε και η αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης του νομού συνεχίζεται, προχωρώντας ακόμα και στο ξεπούλημα του λιμανιού». Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η ΝΑΣ δηλώνει ότι θ' αγωνιστεί μαζί με την εργατική τάξη, τους επαγγελματίες και βιοτέχνες, τους αγρότες, τη νεολαία, τις γυναίκες και τους επιστήμονες για μια άλλη πολιτική ανάπτυξη που έχει ανάγκη ο νομός μας και η χώρα και που θα έχει στο κέντρο της τον εργαζόμενο άνθρωπο κόντρα στις επιλογές του κεφαλαίου.

Την προώθηση των ΤΣΑ στο Νομό Τρικάλων καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών, επισημαίνοντας ότι ο νομάρχης εναρμονίζεται με τη γενικότερη κατεύθυνση της κυβέρνησης. Και υπογραμμίζει: «Η ουσία της προώθησης αυτού του μέτρου είναι η αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων και το σπάσιμο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Το μέτρο αυτό εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης για το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, δίνοντας νέα προνόμια σε επιχειρήσεις και εργοδότες». Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα υπογραμμίζει: «Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να σταματήσει να κάνει το μεσάζοντα για την προώθηση των αντεργατικών ρυθμίσεων. Στην προσπάθειά τους αυτή δεν πρέπει να έχουν τη συγκατάθεση των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Καλούμε το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων να μην πάρει μέρος στη σύσκεψη που καλεί ο νομάρχης γι' αυτό το θέμα και να καταδικάσει τα ΤΣΑ και κάθε προσπάθεια εφαρμογής τους στο νομό».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Απύθμενο θράσος από τους εργοδότες

Απαιτούν 7ήμερη λειτουργία των καταστημάτων οι εργοδότες και τα κλείνουν σήμερα Τετάρτη, για να προωθήσουν το αίτημά τους

Αποθρασύνθηκαν πλήρως οι ιδιοκτήτες των επισιτιστικών καταστημάτων της Κεφαλονιάς, καθώς σήμερα θα κλείσουν τα καταστήματά τους, με αίτημα την καθιέρωση 7ήμερης απασχόλησης των εργαζομένων, σε συνδυασμό με την κατάργηση του 5ήμερου! Μάλιστα, οι καταστηματάρχες στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη στη Νομαρχία, προκειμένου να πιέσουν για να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Τη νέα πρωτοφανή αντεργατική ενέργεια καταδικάζουν με κοινή ανακοίνωσή τους το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η Ενωση Ξενοδόχων του νομού, εδώ και καιρό επιδιώκει την κατάργηση βασικών κατακτήσεων των εργαζομένων στον κλάδο (π.χ. 8ωρο, μείωση αποδοχών κλπ.). Η αποφασιστική απάντηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων στον τουρισμό - επισιτισμό και η ομόφωνη απάντησή τους «ούτε βήμα πίσω από τα κεκτημένα», αλλά αντίθετα διεύρυνση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων, έβαλε κατ' αρχήν φραγμό στα αντεργατικά σχέδιά τους.

Οι διοικήσεις των δυο σωματείων αποδοκιμάζουν αυτή την ενέργεια και εκτιμούν ότι «πρόκειται για ενέργεια τουλάχιστον άστοχη και υποβολιμαία. Στηρίζεται σε ψεύτικα διλήμματα, στην κινδυνολογία περί απώλειας του τουρισμού στο νομό και αποσκοπεί στη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, στην απόλυτη εξαθλίωση του βιοτικού τους επιπέδου».

Η ανακοίνωση καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι στα πλαίσια της γενικότερης επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη από κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση προβάλλονται δυο δρόμοι «τον ένα τον ζούμε και τον απορρίπτουμε. Είναι όλα αυτά που γίνονται για κέρδη της πλουτοκρατίας μέσω της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης. Ο άλλος δρόμος, η σύγχρονη απάντηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, είναι η κοινή δράση, το κοινό παλλαϊκό μέτωπο για να παλέψουμε για ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς, για δημόσια ασφάλιση, για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για τα δημοκρατικά μας δικαιώματα, για μια κλαδική πολιτική στον Τουρισμό, με λαϊκό έλεγχο και λαϊκή εξουσία, που στο κέντρο του θα είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του και όχι το κέρδος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ