ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πανρωσική Μέρα Δράσης

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Χτες, 19 Ιούνη, πραγματοποιήθηκε σε ολόκληρη τη Ρωσία η Μέρα κοινής δράσης για το προοδευτικό σχέδιο Κώδικα Εργασίας των εργατικών συνδικάτων, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι όλων των κλάδων της οικονομίας. Η κινητοποίηση στρεφόταν στην ουσία κατά του σχεδίου του νέου αντεργατικού Κώδικα Εργασίας, που το ετοίμασε ομάδα εργασίας της κυβέρνησης, της Κρατικής Δούμας και των επίσημων συνδικάτων και που θα συζητηθεί στις 5 Ιούλη στην Κρατική Δούμα. Η πανρωσική κινητοποίηση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε από τα εναλλακτικά εργατικά συνδικάτα, σύμφωνα με την απόφαση που είχε πάρει το Συνέδριό τους στις 6 Ιούνη. Οι ηγέτες των πραγματικά δρώντων συνδικάτων θεωρούν ότι ο νέος Κώδικας Εργασίας θα πρέπει να υιοθετηθεί μόνο μετά τη διεξαγωγή παλλαϊκής συζήτησης. Ενας από τους οργανωτές της κινητοποίησης, ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας και συμπρόεδρος του συνδικάτου «Ζαστσίτα Τρουντα» Ολέγκ Σέιν, μιλώντας στην τηλεόραση ΝΤΒ, κατηγόρησε τον πρόεδρο της συμβιβασμένης Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Ρωσίας Μιχαήλ Σμακόφ και τον υπουργό Εργασίας Αλεξάντρ Ποτσινόκ για συναλλαγή. «Προσπαθούν να περάσουν παρασκηνιακά στην Κρατική Δούμα το σχέδιο του νέου Κώδικα Εργασίας, ο οποίος περιορίζει ουσιαστικά τα δικαιώματα των εργαζομένων», είπε ο Σέιν. «Στην ουσία, κατά την άποψή μας, υπάρχει κάποια συμφωνία, αν θέλετε, μια συναλλαγή ανάμεσα στον Σμακόφ και τον Ποτσινόκ».

Πρώτοι ξεκίνησαν την κινητοποίηση διαμαρτυρίας με πικετοφορίες και συγκεντρώσεις κατά του κυβερνητικού Κώδικα Εργασίας οι εργαζόμενοι στην Απω Ανατολή και τη Σιβηρία. Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου «Σιβινίτ» διεκδίκησαν και την καταβολή των καθυστερούμενων επί 8 μήνες μισθών. Στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε το πρωί μεγάλη πικετοφορία απέναντι από το κτίριο της Κρατικής Δούμας των εναλλακτικών συνδικάτων. Στις πικέτες και τα πλακάτ αναγράφονταν συνθήματα κατά του αντεργατικού συμβιβαστικού σχεδίου Κώδικα Εργασίας. Το απόγευμα διεξήχθησαν δυο πολυάριθμες συγκεντρώσεις στην Πλατεία Αυτοζαβόντσκαγια, κοντά στο εργοστάσιο «ΖΙΛ» και η δεύτερη στο προαύλιο του κρατικού εργοστασίου ρουλεμάν Νο 1. Με το ψήφισμά τους, οι μετέχοντες στην κινητοποίηση ζήτησαν από τους βουλευτές της Κρατικής Δούμας να προωθήσουν το γενικό συνδικαλιστικό σχέδιο Κώδικα Εργασίας, που κατέθεσε στην Κρατική Δούμα ο βουλευτής Ολέγκ Σέιν, διότι ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των εργαζομένων, ενισχύει τον προστατευτικό ρόλο των συνδικαλιστικών ενώσεων και έχει σαν γνώμονα την αντίληψη της ανάπτυξης της εθνικής βιομηχανίας.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση;

ΤΙΡΑΝΑ.-

Αποκορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία των 38 κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις εκλογές της Κυριακής στην Αλβανία, με τους γνωστούς «μονομάχους», το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Κόμμα, που έχει σχηματίσει το συνασπισμό Ενωση για τη Νίκη, να διεκδικούν την εξουσία. Ο μεν πρωθυπουργός Ιλιρ Μέτα πραγματοποιεί τα τελευταία 24ωρα φιέστες, εγκαινιάζοντας, π.χ., τη νέα οδό Τιράνων - Δυρραχίου, ενώ ο παραδοσιακός ηγέτης του ΣΚ Φάτος Νάνο επικαλείται τις «καλές σχέσεις με την Ελλάδα» ως έναν από τους λόγους για τον οποίο οι ψηφοφόροι πρέπει να προκρίνουν το κόμμα του. Από την άλλη, η Ενωση και το Δημοκρατικό Κόμμα του γνωστού και μη εξαιρετέου Σαλί Μπερίσα εξαπολύει κατηγορίες περί «ανάμειξης ξένων» στην εκλογική διαδικασία.

Το γεγονός είναι πως τα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα - σύμφωνα με καταγγελίες όλων σχεδόν των υπολοίπων - επιχειρούν με κάθε τρόπο να καταλάβουν τις περισσότερες δυνατές έδρες στη Βουλή, παίρνοντας τη μερίδα του λέοντος από τις έδρες «επικρατείας». Το όριο για την είσοδο κόμματος στη Βουλή είναι 2,5% επί του συνόλου των ψήφων, ωστόσο η ακολουθούμενη τακτική της τοποθέτησης «ανεξάρτητων» από τα μεγάλα κόμματα στις μονοεδρικές περιφέρειες (100 συνολικά) περίπου θα απαγορεύσει για πολλούς την είσοδό τους στη νέα Βουλή.

Το ποια κυβέρνηση θα προκύψει έχει κρίσιμη σημασία και για τις βαλκανικές εξελίξεις, καθώς εκτιμάται ότι σε ενδεχόμενη νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος το «εθνικιστικό» μπλοκ θα κερδίσει σημαντικό έδαφος.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Μαίνονται οι κοινωνικές ταραχές

Επανεμφάνιση και των ισλαμιστών εξτρεμιστών με πολύνεκρη ενέδρα

Από διαδήλωση Αλγερινών στο Παρίσι

Associated Press

Από διαδήλωση Αλγερινών στο Παρίσι
ΑΛΓΕΡΙ.-

Αποφασισμένη «ακόμη και με τη λήψη ακραίων μέτρων» να δώσει τέλος στην κοινωνική εξέγερση, δηλώνει η αλγερινή ηγεσία, ανακοινώνοντας την απαγόρευση των διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα. Τα νέα μέτρα δε φαίνεται να μπορούν να καταλαγιάσουν τη λαϊκή οργή που έχει κατακλύσει τους δρόμους των περισσότερων πόλεων της ανατολικής και βόρειας χώρας. Την ίδια στιγμή, οι Ισλαμιστές εξτρεμιστές έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, με μια πολύνεκρη ενέδρα, ενεργοποιώντας και το δεύτερο μέτωπο που καλείται να αντιμετωπίσει η αλγερινή ηγεσία, ενώ εντείνεται η φημολογία για άμεση παρέμβαση του στρατού στην καταστολή των ταραχών.

Συνεχίζονταν οι συγκρούσεις στη βερβερική Καμπυλία ανάμεσα σε διαδηλωτές και σε δυνάμεις καταστολής. Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι επίκεντρο των συνεχιζόμενων αιματηρών συγκρούσεων είναι η πρωτεύουσα Τίζι Ούζου και η Μπετζάια. Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί και η πόλη Σρέα της περιοχής Τεμπέσα, όπου διαδηλωτές συγκρούονταν, επίσης, με αστυνομικούς και στρατιώτες με κυρίαρχα τα αιτήματα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, της καταπολέμησης της ανεργίας και της εξαθλίωσης, της κατοχύρωσης των ατομικών ελευθεριών. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές της πόλης, η αστυνομία φέρεται να έχει, πλήρως, χάσει τον έλεγχο και οι διαδηλωτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με τους οπλισμένους ιδιοκτήτες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων ή πολυτελών καταστημάτων. Ο πρώτος απολογισμός, του 24ώρου, αναφέρει 7 νεκρούς, εκ των οποίων οι 3 είναι αστυνομικοί, και δεκάδες τραυματίες.

Παρεμβαίνοντας στην κατάσταση, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Υμπέρ Βεντρίν ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση με την αλγερινή ηγεσία που κάνει λόγο για «ομάδες αναρχικών που θέλουν να ρίξουν τη χώρα στο χάος», εκτιμώντας ότι οι κινητοποιήσεις «είναι καθ' όλα νόμιμες και πηγάζουν από την ειλικρινή επιθυμία του αλγερινού λαού για δημοκρατία, για οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές». Υπενθυμίζεται ότι η ακραίως βίαιη καταστολή των βερβερικών διαδηλώσεων, στα μέσα Απρίλη, πυροδότησε την, ήδη, εκρηκτική λαϊκή δυσαρέσκεια σε όλη, σχεδόν, τη χώρα.

Σε ξεχωριστό επεισόδιο, κοντά στην ορεινή πόλη Τσλεφ, δυτικά του Αλγερίου, 13 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν από ενέδρα που έγινε σε κομβόι στρατιωτικών οχημάτων και αποδίδεται στους εξτρεμιστές ισλαμιστές, αν και δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ένα από τα βασικά «κατηγορώ» των διαδηλωτών σε όλη τη χώρα σε βάρος της κυβέρνησης είναι η αδυναμία της να δώσει τέλος στη δράση των ισλαμιστών εξτρεμιστών.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Ο πόλεμος των Τόρις»

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ακέφαλο συνεχίζει να παραμένει το «Συντηρητικό Κόμμα», οι Τόρις, μετά την παραίτηση του Ουίλιαμ Χέιγκ την επομένη των γενικών εκλογών στη Βρετανία, όπου το κόμμα υπέστη συντριπτική ήττα, που πολλοί την απέδωσαν αμέσως στη «χλιαρή» προσωπικότητα του πρώην ηγέτη.

Ωρες μετά την ανακοίνωση του Χέιγκ, ότι τελεί υπό παραίτηση και ο πρώτος «δελφίνος» έκανε την εμφάνισή του. Δεν ήταν άλλος από τον Μάικλ Πορτίλο, «σκιώδη πρωθυπουργό» εκπρόσωπο του κόμματος σε θέματα οικονομίας και πρώην υπουργού Αμύνης. Χτες, έντεκα μέρες μετά, η λίστα των υποψηφίων διογκώθηκε καθώς ακόμη δύο υποψήφιοι ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους για τη διαδοχή του Ουίλιαμ Χέιγκ στην ηγεσία του αντιπολιτευόμενου κόμματος, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να διευρύνει την εκλογική του δύναμη. Πρόκειται κατ' αρχήν για τον 47χρονο Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, «σκιώδη υπουργό Αμύνης» και εκπρόσωπο του κόμματος σε θέματα άμυνας, και τον Ντέιβιντ Ντέιβις, 52 ετών, πρόεδρο της Επιτροπής Λογαριασμών του Κοινοβουλίου. Και οι τρεις, μέχρι στιγμής, υποψήφιοι να αντικαταστήσουν τον Χέιγκ θεωρούνται ευρωσκεπτικιστές, όπως και ο ίδιος.

Ομως ένα ακόμη όνομα κυκλοφορεί στους κύκλους των Τόρις καθώς πιθανή για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος είναι και η υποψηφιότητα του Κένεθ Κλαρκ, πρώην υπουργού Οικονομικών, η άποψη του οποίου ότι η Βρετανία πρέπει να ενταχθεί στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα τον κράτησε μακριά από ανώτερα κομματικά αξιώματα υπό τον Χέιγκ. Από δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι ο Κλαρκ είναι ο δημοφιλέστερος Συντηρητικός στη χώρα. Πάντως, η διαδικασία εκλογής του ηγέτη των Τόρις προβλέπει αρχικά την προεπιλογή των δύο επικρατέστερων υποψηφίων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και στη συνέχεια την ψηφοφορία μεταξύ των 300.000 μελών του κόμματος.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Κυβερνητική κρίση

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.-

Την παραίτηση του πρωθυπουργού της Λιθουανίας Ρολάντας Πάξας ζήτησε τη Δευτέρα, 18 του Ιούνη, το κόμμα «Νέα Ενωση», εταίρος στον τετρακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, απειλώντας ότι θα αποχωρήσει από το συνασπισμό σε αντίθετη περίπτωση. «Βλέπουμε ότι θα είναι δύσκολο να συνεργαστούμε και προτείνουμε την παραίτηση του πρωθυπουργού. Αν ο πρωθυπουργός δεν παραιτηθεί θα ανακαλέσουμε τους υπουργούς μας», δήλωσε ο Αρτούρας Παουλάουσκας, πρόεδρος του Κοινοβουλίου και ηγέτης της κεντροαριστερής «Νέας Ενωσης» κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το κόμμα αυτό είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό, ο οποίος αρνήθηκε, να εξετάσει την πρόταση για την επίλυση των προβλημάτων των ιδιωτικοποιήσεων και ορισμένων μη δημοφιλών μεταρρυθμίσεων. Υστερά απ' αυτό, τέσσερις υπουργοί της «Νέας Ενωσης» παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση. Η αποχώρηση των εν λόγω υπουργών από την κυβέρνηση μπορεί να θεωρηθεί ως πρόβα για την κατάθεση μομφής και οδηγεί σε πολιτική κρίση. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της χώρας Βάλντας Αντάμκους, διέκοψε την επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και επέστρεψε εσπευσμένα στη Λιθουανία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Μπρος γκρεμός...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Η απόφαση περί της απαγόρευσης ή μη του Κόμματος Αρετής από το Συνταγματικό Δικαστήριο, η οποία αναμένεται κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες περί τα τέλη της βδομάδας, ενδέχεται να προκαλέσει πολιτική αστάθεια, πράγμα που απεύχονται οι επιχειρηματίες αλλά και οι δανειστές της χώρας: έτσι, ο υπερβάλλων ζήλος των υπερασπιστών του «κοσμικού κράτους» του Κεμάλ Ατατούρκ μπορεί τελικά να αποδειχθεί μπούμερανγκ για το ίδιο...

Μάλιστα, προχτές ο ηγέτης του κόμματος, Ρετζάι Κιουτάν, σε συνάντηση επιχειρηματιών και παρόντος του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ, κάλεσε για Συνταγματική Τροποποίηση για να «εναρμονιστεί» το Σύνταγμα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα - και, παρεμπιπτόντως, να μην απαγορευτεί το κόμμα του. Σε περίπτωση πάντως που το Κόμμα Αρετής απαγορευτεί παρ' όλ' αυτά, προβλέπεται «καυτό καλοκαίρι», αφού θα προκηρυχτούν συμπληρωματικές εκλογές για τις 102 έδρες που κατέχει στη Βουλή (550 έδρες συνολικά), πράγμα που ίσως οδηγήσει σε τριβές στον τρικομματικό συνασπισμό όπου, καιρό τώρα, «ακονίζονται μαχαίρια»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ