ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
«Το νομοσχέδιο δε θα περάσει»

Μαχητική συγκέντρωση έξω από το υποκατάστημα στη Λ. Αλεξάνδρας

«Μονιμοποιήσεις και όχι απολύσεις» ζήτησαν οι γιατροί του ΙΚΑ
«Μονιμοποιήσεις και όχι απολύσεις» ζήτησαν οι γιατροί του ΙΚΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολικό αποκλεισμό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μπροστά από το τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ, πραγματοποίησαν χτες οι γιατροί του ΙΚΑ, οι οποίοι διανύουν τη δεύτερη βδομάδα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, αντιδρώντας στην παραπέρα υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και διεκδικώντας τη μονιμοποίηση των 5.200 συμβασιούχων γιατρών.

Στις 10:30 π.μ., οι γιατροί του ΙΚΑ συγκεντρώθηκαν μπροστά από το υποκατάστημα και φώναξαν συνθήματα «Μονιμοποιήσεις και όχι απολύσεις» και «Το νομοσχέδιο δε θα περάσει», ενώ λίγο αργότερα προχώρησαν σε ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της Λ. Αλεξάνδρας.

Οπως επισήμαναν, τα σχέδια της κυβέρνησης για την ΠΦΥ κινούνται στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης και οδηγούν στην παραπέρα υποβάθμιση της ΠΦΥ, ενώ θα πλήξουν τους γιατρούς του ΙΚΑ, αλλά κυρίως τους ασφαλισμένους του.

«Από τους 8.500 γιατρούς του ΙΚΑ, οι 5.200 είναι συμβασιούχοι. Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι θα απολυθούν όλοι οι συμβασιούχοι και θα επαναπροσληφθούν κάποιοι με άλλες συμβάσεις», τόνισε χτες ο Σπύρος Προβατάς, πρόεδρος του Συλλόγου Συμβασιούχων Γιατρών ΙΚΑ Αττικής. Οπως επισήμανε, πέρα από την αβεβαιότητα για τους γιατρούς, το σχέδιο νόμου για τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) προβλέπει τη συγχώνευση του ΙΚΑ με άλλα Ταμεία που έχουν συνολικά τέσσερα εκατομμύρια ασφαλισμένους. «Φανταστείτε, επισήμανε, αν υπάρχει κάποια ταλαιπωρία τώρα για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, τι θα συμβεί όταν στις μονάδες του ΙΚΑ θα απευθύνονται τέσσερα εκατομμύρια ασφαλισμένοι επιπλέον και με απολυμένους γιατρούς».

Οι γιατροί του ΙΚΑ θα αποφασίσουν την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεών τους σε γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν μετά τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα το πρωί οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ και του ΣΕΥΠΙΚΑ με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη διοίκηση του ΙΚΑ.

Συμπαράσταση των συνταξιούχων

Στη χτεσινή συγκέντρωση των γιατρών βρέθηκε ο Χρήστος Τριάντης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, ο οποίος και μετέφερε μήνυμα συμπαράστασης των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, αλλά και του ΙΚΑ, του ΤΣΑ, του ΝΑΤ, των ΕΛΤΑ, του ΤΑΕ και του Δημοσίου.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας στο ψήφισμά της εκφράζει «την αμέριστη συμπαράσταση στις ενωτικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, καθώς το τερατούργημα "μεταρρύθμισης" Παπαδόπουλου, ισοπεδωτικά απαξιώνει το δημόσιο σύστημα υγείας, οδηγώντας την παράδοσή του στην καθολική εμπορευματοποίηση του ιδιωτικού κεφαλαίου, με όλες τις οδυνηρές επιπτώσεις, τόσο στους εργαζόμενους συνολικά στον τομέα υγείας όσο και σε όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της χώρας».

«Μοναδικός δρόμος για την αντιμετώπιση των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης, καταλήγει το ψήφισμα, είναι οι ενωτικοί μαζικοί αγώνες μέσα από τη συγκρότηση ενός ευρύτατου λαϊκού δημοκρατικού μετώπου αντίστασης. Σίγουρα θα σταματήσουμε τη βίαιη επιθετικότητα της κυβέρνησης».

  • Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Καβάλας «Η Ενσωμάτωση» με υπόμνημά του προς τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας ζητά την απόσυρση των σχεδίων νόμου για την ΠΦΥ και τον ΟΔΙΠΥ και την έναρξη διαλόγου με όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς των γιατρών, εργαζομένων, συνταξιούχων.

«Τα υπό ψήφιση νομοσχέδια ΠΦΥ και του ΟΔΙΠΥ οδηγούν στη διάλυση της περίθαλψης. Οι προθέσεις της κυβέρνησης για ένταξη στο ΙΚΑ (περίθαλψη) του ΟΓΑ, ΟΑΕΕ κλπ., τινάζει στον αέρα το πρωτοβάθμιο σύστημα περίθαλψης που δεν ήταν και το καλύτερο. Η επανάκριση των 2/3 των γιατρών (συμβασιούχων) που με πενιχρές απολαβές στήριξαν και στηρίζουν την περίθαλψη εργαζομένων και συνταξιούχων, δεν έχει καμία λογική και οδηγεί στην εμπορευματοποίηση της υγείας και την εγκατάλειψή τους», επισημαίνει το σωματείο και εκφράζει τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των γιατρών του ΙΚΑ.

Ασφαιρη κριτική από τη ΝΔ

Με θέμα την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ, και την αποχή των πανεπιστημιακών γιατρών Αθήνας - Θεσσαλονίκης έκαναν χτες σύσκεψη κοινοβουλευτικών στελεχών και υπευθύνων τομέων της ΝΔ.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη, γίνεται άσφαιρη κριτική - χωρίς καμιά αναφορά στις επί της ουσίας ανατροπές που γίνονται απ' το νόμο 2889/2001 - ενώ αποδίδει τις κινητοποιήσεις στο προσωπικό πείσμα του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου.

Η ΝΔ ζητά να μην έρθει το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ στα θερινά τμήματα της Βουλής, ενώ προτείνει την «αναστολή της έναρξης εκτέλεσης των αποφάσεων ως προς τις Ιατρικές Σχολές και την έναρξη απροσχημάτιστου διαλόγου ουσίας με τους εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας».

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΔΕΔΥ
«Πράσινο φως» για τις... παραλίες

Η πλειοψηφία της ηγεσίας επιμένει σε θέσεις που βλάπτουν τα συμφέροντα των δημοσίων υπαλλήλων και καλλιεργεί την αγωνιστική αδράνεια για την καλοκαιρινή περίοδο

Επιβεβαιώθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ η καταδίκη σε αδράνεια των δημοσίων υπαλλήλων με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και Α. Π., καθώς όχι μόνο επιβραβεύτηκε η μέχρι σήμερα τακτική της συνδικαλιστικής οργάνωσης, αλλά για μια ακόμη φορά δεν έγινε δεκτή η πρόταση της ΕΣΑΚ Δημοσίου για συνέχιση των κινητοποιήσεων - με τις κατάλληλες μορφές λόγω της καλοκαιρινής περιόδου - και αλλαγή των αιτημάτων.

Ακόμη περισσότερο, σε σχέση με το ασφαλιστικό, στελέχη της ΠΑΣΚ στη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ φαίνεται να «καλοβλέπουν» τη μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων σε κεφαλαιοποιητική (στα πλαίσια που λειτουργεί και η λεγόμενη «επαγγελματική» ασφάλιση), καθώς και την εκμετάλλευση των αποθεματικών των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά ιδιωτικοποίησης!

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα θέματα του Ασφαλιστικού, της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, του οικογενειακού επιδόματος και οργανωτικά ζητήματα για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, που θα γίνει στα τέλη του Νοέμβρη.

Η θέση της ΕΣΑΚ Δημοσίου ήταν η άμεση οργάνωση και προκήρυξη περιφερειακών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες της καλοκαιρινής περιόδου, με κύρια ζητήματα την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Η πλειοψηφία της Εκτελεστικής, αφού για άλλη μια φορά επικρότησε τους μέχρι τώρα χειρισμούς, επέμεινε στην ενεργοποίηση της ΑΔΕΔΥ μετά το καλοκαίρι και μάλιστα χωρίς να αποκλείονται οι διαδικασίες του «κοινωνικού διαλόγου», καθώς επισημάνθηκαν ιδιαίτερα δυο θέματα: Η διεξαγωγή της Συνδιάσκεψης της ΓΣΕΕ για το Ασφαλιστικό και η Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για το ίδιο θέμα, η οποία και θα προηγηθεί. Εξάλλου, οι παρατάξεις της πλειοψηφίας έχουν κάνει σαφείς τις διαθέσεις τους απέναντι στον «κοινωνικό διάλογο», αφού από κοινού συμμετείχαν στη συνάντηση που είχε προκαλέσει για το θέμα ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης.

Εκφράστηκε, επίσης, η επιμονή της πλειοψηφίας στο αίτημα για νέο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπάλληλους, με πρώτο μισθό τις 250 χιλ. δρχ. Η αντίθεση της ΕΣΑΚ Δημοσίου έχει να κάνει με το ότι η ίδια η κυβέρνηση έχει θέσει ζήτημα νέου μισθολογίου, έτσι ώστε να προχωρήσει με τη συναίνεση της ΑΔΕΔΥ στην αντιδραστική αναμόρφωσή του, σύμφωνα με όσα ορίζει και το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ». Η ΕΣΑΚ Δημοσίου υποστηρίζει την ανάγκη κινητοποιήσεων για αυξήσεις 28%, για να μη διευκολυνθεί η κυβέρνηση στην προώθηση των αντιδημοσιοϋπαλληλικών μέτρων της, αλλά και επειδή η εμπειρία συνδέει τη διαμόρφωση κάθε νέου μισθολογίου με μακρόχρονο πάγωμα των μισθών.

Σε σχέση με το οικογενειακό επίδομα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε στην ΑΔΕΔΥ ότι θα ξεκαθαρίσει τη θέση της το Σεπτέμβρη, ενώ αρχικά είχε δεσμευτεί ότι θα απαντήσει τον περασμένο Μάη. Οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ έθεσαν ξανά θέμα αναδρομικής καταβολής από το 1984 και διπλασιασμού του, καθώς δεν έχει αναπροσαρμοστεί καθόλου από τότε. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ φάνηκε πρόθυμη να δώσει κι άλλη πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, ενώ αντιμετωπίζει γενικότερα το θέμα στα πλαίσια των δικαστικών διαδικασιών, αντί να το αναγάγει σε ζήτημα πάλης των δημοσίων υπαλλήλων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας»

Με αγωνιστικό, ταξικό ψηφοδέλτιο κατεβαίνει στις εκλογές που γίνονται αύριο Πέμπτη, στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χαλκίδας και τα Κέντρα Υγείας Ιστιαίας, Μαντουδίου και Ψαχνών που υπάγονται στο νοσοκομείο, για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου των εργαζομένων και αντιπροσώπων για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και για το Περιφερειακό Συμβούλιο Υγείας (ΠΕΣΥ) η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» που στηρίζεται από την ΕΣΑΚ.

Οι εκλογές γίνονται σε μια περίοδο όξυνσης των προβλημάτων του χώρου της Υγείας, αλλά και των ειδικών προβλημάτων του νοσοκομείου. Οι σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και η λειτουργική ανεπάρκεια του κτιρίου του νοσοκομείου και οι ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού στα ΚΥ, έρχονται να προστεθούν στην παραπέρα υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» πρωτοστάτησε στην αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων των εργαζομένων, σε αντίθεση με τη φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου που παρέμεινε απλός παρατηρητής και στις περισσότερες των περιπτώσεων χειροκροτητής των αντιλαϊκών αποφάσεων της κυβέρνησης. Στην κατεύθυνση αυτή - ταυτιζόμενη με τις ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ - η πλειοψηφία δίδαξε τη σημαίνει αγωνιστική απραξία, προώθησε τη λογική του συμβιβασμού, της συναίνεσης, του «τίποτα δεν μπορούμε να κάνουμε». Με τη στάση αυτή, αλλά και με τις αυταπάτες που δημιούργησαν στους εργαζόμενους, τους κράτησαν μακριά από τη συλλογική δράση, διευκολύνοντας την εφαρμογή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Μάλιστα, όταν η πλειοψηφία του σωματείου διαπίστωσε ότι «χάνει έδαφος», επιδόθηκε σε αντιΕΣΑΚ και αντιΚΚΕ επίθεση, με αποκορύφωμα την πρόσφατη ανοιχτή επίθεση που έκανε η Αικ. Περλεπέ, στέλεχος της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Εύβοιας - Βοιωτίας κατά συνδικαλίστριας της ΕΣΑΚ, εργαζόμενης στο νοσοκομείο, κατά τη διάρκεια εξόρμησης στους χώρους δουλιάς. Η συγκεκριμένη γιατρός, «κατήγγειλε» στη διοίκηση του Νοσοκομείου ότι δήθεν η συνδικαλίστρια της ΕΣΑΚ μοίραζε ανακοίνωση «εν ώρα εργασίας».

Αντίθετα, η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» και οι συνδικαλιστές της, με τη μια έδρα που κατείχαν στο ΔΣ του σωματείου, στάθηκαν μπροστάρηδες στην ενημέρωση των εργαζομένων, στις κινητοποιήσεις, στις διεκδικήσεις, στις προτάσεις αγωνιστικής απάντησης και κλιμάκωσης των αγώνων απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.

Η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» καλεί τους εργαζόμενους να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιό της για ένα αγωνιστικό ΔΣ που θα σταθεί μπροστά στους αγώνες για την απόκρουση της ανθυγιεινής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και για την επίλυση των ειδικών προβλημάτων του νοσοκομείου.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
«Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου»

Τα τελευταία χρόνια επιχειρείται στη χώρα μας μια συνολική αναμόρφωση του συστήματος Ασφάλισης και περίθαλψης. Βασικά χαρακτηριστικά των αλλαγών αυτών είναι, σε γενικές γραμμές, η έλλειψη πολιτικής και κοινωνικής ευαισθησίας και η λογιστική, κερδοσκοπική θεώρηση του όλου θέματος.

Συγκεκριμένα:

1. Επιχειρείται η δραστική μείωση των κοινωνικών δαπανών που οδηγεί στην κατάρρευση του υπάρχοντος συστήματος περίθαλψης και Ασφάλισης.

2. Η αλλαγή του χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος περίθαλψης με τη θέσπιση ιδιωτικοοικονομικών πρακτικών στη διαχείρισή του, με τη μορφή των εργολαβιών (ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των προμηθειών, της τροφοδότησης, της κτιριακής υποδομής, και σύσταση ανωνύμων εταιριών ιδιωτικού δικαίου, στις οποίες εκχωρείται η διαχείριση των νοσοκομείων).

3. Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των ιατρών και η ένταση της πειθάρχησης στις κομματικές δομές του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης.

4. Η άμεση και έμμεση πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

5. Η ασύδοτη δράση των φαρμακευτικών εταιριών και των εταιριών ιατρικής τεχνολογίας και εξοπλισμού, χωρίς κανέναν ανταγωνισμό από αντίστοιχους κρατικούς φορείς που σαφώς θέτουν την υπόνοια διαπλεκόμενων συμφερόντων.

Ολα αυτά δρομολογούνται με γνώμονα την πανθομολογούμενη αποτυχία και ανεπάρκεια της δημόσιας διαχείρισης. Μιας δημόσιας διαχείρισης, που εντέχνως ξεχνάμε ότι ελέγχεται απόλυτα από κομματικούς - πελατειακούς μηχανισμούς και σκοπιμότητες. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι τα κόμματα εξουσίας, και όχι μόνο, αδυνατούν να θεσμοθετήσουν και να προαγάγουν τους δημοκρατικούς θεσμούς που θα διασφαλίσουν την υψηλή και συνεχή απόδοση και πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας.

Συγχρόνως, η κυβέρνηση δρομολογεί σημαντικότατες αλλαγές του ασφαλιστικού συστήματος που θα επηρεάσει αρνητικότατα τους μισθωτούς - συνταξιούχους, αλλά φυσικά και τον κλάδο μας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Βεβαίως, η κυβέρνηση αποσιωπά τα αίτια των προβλημάτων, τα οποία είναι:

1. Η αθρόα υπεξαίρεση των αποθεματικών των Ταμείων από το κράτος με τη μορφή άμεσου και ανεξόφλητου δανεισμού, που ανέρχεται σε ύψος πολλών τρισεκατομμυρίων δραχμών.

2. Η άρνηση του κράτους να επωμιστεί το ρόλο του ως τρίτης πηγής χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος.

3. Η σκανδαλώδης πολιτικά και απαράδεκτη θεσμικά εισφοροδιαφυγή και εισφοροαπαλλαγή της μεγάλης εργοδοσίας προς το ΙΚΑ.

4. Η απαράδεκτη πολιτική επιλογή της ανοχής ύπαρξης 650.000 περίπου μη ασφαλισμένων μεταναστών, και μη, εργατών, που εξυπηρετεί την εργοδοσία και τις οικονομικές αλχημείες της κυβέρνησης για την ένταξη στην ΟΝΕ, μειώνει τα έσοδα του ΙΚΑ σε βάρος των συντάξεων και των παροχών και δημιουργεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα.

5. Η αδυναμία ή η σκοπιμότητα της κομματικά διορισμένης διοίκησης του ΙΚΑ και όλου του, επίσης διορισμένου, διοικητικού μηχανισμού, να προαγάγει έστω και στοιχειώδεις μηχανισμούς ελέγχου της γραφειοκρατίας και των άσκοπων ή και επιλήψιμων δαπανών του ιδρύματος.

6. Η αντιδραστική επιλογή της εμπλοκής των εναπομεινάντων αποθεματικών του ΙΚΑ στα χρηματιστηριακά, πολιτικά παιχνίδια, ερήμην των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα την απώλεια δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η «Μεγάλη Ιδέα» για την ένταξη στην ΟΝΕ, που πιστά υπηρετεί η κυβέρνηση, διαμορφώνει όχι απλώς τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, αλλά και μια «Νέα Τάξη» πραγμάτων, όπου η δυνατότητα πρόσβασης στην κοινωνική περίθαλψη και Ασφάλεια θα είναι άμεση συνάρτηση της οικονομικής δυνατότητας του πολίτη.

Ειδικότερα στο χώρο τους πρωτοβάθμιας περίθαλψης, παρά τη βερμπαλιστική αναγνώρισή της ως «πυλώνα του νέου συστήματος», ούτε σε επίπεδο φιλοσοφίας, ούτε σε επίπεδο προτάσεων προάγει κάτι τέτοιο.

Θεωρούμε σαν δεδομένο ότι η πρωτοβάθμια περίθαλψη ορίζεται σαν «ένα σύνολο δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που παρέχεται από μια διεπιστημονική ομάδα υγείας και αφορούν την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη της αρρώστιας, την περίθαλψη., παρακολούθηση, καθώς και αποκατάσταση και επανένταξη των αρρώστων ενός σαφώς οριζόμενου πληθυσμού » (Α. Μπένος: «Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας το 2000» -«Ιατρικά Θέματα», Δεκέμβρης '99).

Με βάση, λοιπόν, αυτό τον ορισμό το νομοσχέδιο κατ' ουσία κάθε άλλο παρά την προωθεί. Ούτε με την πρόχειρη σύλληψη του θεσμού του προσωπικού ιατρού, ούτε με το μειωμένο αριθμό των υπαρχόντων Γενικών Ιατρών, ούτε με την ανύπαρκτη υλικοτεχνική υποδομή, ούτε φυσικά με τις φρικτές ρυθμίσεις της Υγείας, η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών θα αντιμετωπίσει ένα καθεστώς απολύσεων, εργασιακής ανασφάλειας, εξευτελιστικής αμοιβής, εργασιακής και επιστημονικής ευτέλειας. Υπ' αυτές τις συνθήκες, η μεγάλη μάζα των ασφαλισμένων θα κληθεί να κάνει χρήση ενός συστήματος χειρότερου από το σημερινό, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος να στραφεί προς τους ιδιωτικούς φορείς περίθαλψης και Ασφάλισης. Και εδώ τίθεται η σοβαρή υπόνοια ότι αυτός είναι ο λόγος και ο σκοπός της κυοφορούμενης μεταρρύθμισης.

Ξεκινώντας από τη βασική αρχή ότι:

1. Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

2. Η Υγεία πρέπει να στέκεται πάνω από ιδιοτελή οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

3. Η Υγεία δεν μπορεί παρά να είναι η αντανάκλαση της αφοσίωσης μιας κοινωνίας στην ισότητα και τη δικαιοσύνη, αυτονόητα δε μας μένει παρά να απορρίψουμε:

-την απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική της αδιαφάνειας και την τακτική της διαρροής ειδησεογραφικών φημών.

-την αντιδημοκρατική και υδροκέφαλη δομή του νομοσχεδίου για την Υγεία.

-την τυπική και άτυπη πριμοδότηση της ασύδοτης διείσδυσης του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας.

-την αντιλαϊκή, άδικη και ανάλγητη μεθόδευση της απόλυσης χιλιάδων ιατρών που υπηρετούν μέχρι σήμερα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Το κίνημα των ιατρών - υγειονομικών - εργαζομένων στο χώρο της Υγείας δεν έχει παρά να αγωνιστεί δυναμικά:

  • Για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας,
  • Για την απόσυρση του νομοσχεδίου που υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο την ούτως ή άλλως κακή κατάσταση στο χώρο της Υγείας,
  • Για τη θέσπιση αξιοκρατικών και δημοκρατικών διαδικασιών στην επιλογή και εκλογή των προσώπων, που θα στελεχώσουν όλο το διοικητικό μηχανισμό του ΙΚΑ συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του διοικητή, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα λογοδοσίας και ελέγχου από το Σώμα και τους φορείς που τους εκλέγουν.
  • Για τη σαφή και αδιαπραγμάτευτη θέση ότι κανένας ιατρός που μέχρι σήμερα υπηρετεί δε θα απολυθεί.
  • Για αξιοπρεπείς εργασιακές θέσεις των ιατρών του ΙΚΑ που σημαίνει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που θα άρει το εξευτελιστικό καθεστώς ομηρίας από την εκάστοτε διοίκηση, την αναβάθμιση των τραγικών αποδοχών και την παροχή μέσων και κινήτρων για την επιστημονική αναβάθμιση και εξέλιξή τους.

Π. Γρηγοριάδης, Μ. Γούναρης, Ν. Μανιάτη
Γιατροί στο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης

Κινητοποιήσεις γιατρών στο «Αγλαΐα Κυριακού»

Τετράωρη στάση εργασίας (9 π.μ - 1 μ.μ), κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει παράσταση στον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, έχουν εξαγγείλει για αύριο Πέμπτη οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Οι γιατροί διαμαρτύρονται για τη διαχειριστική λογική με την οποία αντιμετωπίζουν το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση την Υγεία, για τις περικοπές των απαραίτητων εφημεριών, αλλά και για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών.

Στα πλαίσια αυτά οι γιατροί διεκδικούν:

  • Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών το αργότερο ένα μήνα μετά τη λήξη του μήνα της εργασίας.
  • Να διασφαλιστούν για το 2001 τα απαραίτητα κονδύλια για ασφαλή προγράμματα εφημερίας, όπως αυτά έχουν αποφασιστεί από το ΔΣ.
  • Να σταματήσει η υπερφορολόγηση των εφημεριών για το 2001. Ολες οι εφημερίες των γιατρών να φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή, ανεξάρτητα από το μισθολόγιο, ως υποχρεωτική αυξημένης έντασης και ευθύνης εργασία.
  • Να θεωρηθεί ο χρόνος εφημερίας συντάξιμος.
  • Να χαρακτηριστούν τα νοσοκομεία ανθυγιεινός χώρος εργασίας.
Ιδρύθηκε Σύλλογος Ελεγκτών Γιατρών

Στη σύσταση Πανελλήνιου Συλλόγου Ελεγκτών Ιατρών προχώρησαν πρόσφατα οι εργαζόμενοι του κλάδου για τη συνδικαλιστική εκπροσώπησή τους, καθώς, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο σύλλογος, οι ελεγκτές γιατροί έχουν αγνοηθεί από τις διοικήσεις των Ταμείων και τις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας - Πρόνοιας και Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σκοπός του συλλόγου είναι η καθιέρωση ελεγκτικής δεοντολογίας, η επιδίωξη συνεργασίας με τους Ιατρικούς Συλλόγους, η συνεργασία με τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, η εξασφάλιση της εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των ελεγκτών γιατρών κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ