ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
Σελ. /40
Στην «Πέτρα» ο Β. Παπακωνσταντίνου

Σμιλεμένη με τη μοναδική ερμηνεία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου είναι η αποψινή βραδιά στο «Θέατρο Πέτρας». Το μελωδικό ραντεβού του με τους πολυπληθείς φίλους των τραγουδιών του θα ξεκινήσει στις 9μμ και αναμένεται συναρπαστικό. Δυνατά ροκ κομμάτια, αλλά και τρυφερές μπαλάντες, καινούρια, αλλά και παλιότερα τραγούδια του, συνθέτουν το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Πετρούπολης. Μια ακόμη μελωδική σύναξη των παιδιών «που ονειρεύονται», μια «συνομιλία» από τα βάθη της ψυχής με εκείνους που δεν εφησυχάζουν, αντιστέκονται και ελπίζουν είναι η βραδιά στην οποία προσκαλεί ο αγαπημένος τραγουδιστής. Οι ενδιαφερόμενοι για εισιτήρια μπορούν ν' απευθύνονται στο τηλ. 5065.434. Τιμή εισιτηρίου: 4.000 δρχ.

Με τραγούδια του Κώστα Βίρβου

Ο λόγος ενός σεμνού δημιουργού με σπάνιο ταλέντο, που εδώ και δεκαετίες μας συντροφεύει με τα υπέροχα τραγούδια του, του στιχουργού Κώστα Βίρβου, θ' ακουστεί στις συναυλίες που θα δώσει η «Αθηναϊκή Κομπανία», τις επόμενες μέρες, με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ. Στις 24/6, στις 9μμ, η «Αθηναϊκή Κομπανία» θα δώσει συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο «Ανετον» της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, ενώ στις 25/6 θα εμφανιστεί στην πλατεία Ολυμπιακής Ακτής, στην Κατερίνη, σε συνεργασία με το δήμο. Θ' ακολουθήσουν συναυλίες στις 26/6 στο Πάρκο «Ούλοφ Πάλμε», στη Νέα Κρήνη, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμαριάς και την 1/7 στο Κηποθέατρο Λάρισας με τη συνεργασία του Δήμου Λάρισας. Η είσοδος σε όλες τις συναυλίες είναι ελεύθερη. Το δίωρης διάρκειας πρόγραμμα, που θα παρουσιάσει η «Αθηναϊκή Κομπανία», περιλαμβάνει μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια του Κ. Βίρβου, ενώ πριν από κάθε συναυλία θα προλογίσει ο ίδιος ο δημιουργός, ο οποίος θ' απαντήσει και σε πιθανές ερωτήσεις του κοινού. Στη μακρόχρονη πορεία του ο Κ. Βίρβος έχει γράψει περισσότερα από 2.000 τραγούδια του καημού και της χαράς. Μέσα από το έργο του και συνεργαζόμενος με σπουδαίους συνθέτες συμπορεύτηκε με το λαό μας, ο οποίος τον τραγούδησε και συνεχίζει να τον τραγουδά.

Μουσικές του κόσμου

Την Παρασκευή ανοίγει τις πύλες του το Φεστιβάλ «Womad» στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας, στο Γουδί (κοντά στη συμβολή Μεσογείων και Κατεχάκη). Για τρεις μέρες από νωρίς το απόγευμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, από τις τρεις σκηνές του, θα παρελάσουν σημαντικοί εκπρόσωποι της world music. Την Παρασκευή, από τις 7 μ.μ., θα εμφανιστούν: ο Σύριος Ziad Rajab, οι Βρετανοί «Transglobal Underground», το Χοροθέατρο «Sine qua non», ο Youssou' n' Dour από τη Σενεγάλη, οι Πορτογάλοι «Madredeus», η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Yugchen Lhamo από το Θιβέτ.

Το Σάββατο οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν (5 μ.μ.) με το Μουσικό Εργαστήρι (στο χώρο του φεστιβάλ θα διοργανωθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια και εικαστικές εγκαταστάσεις). Θα εμφανιστούν οι Σκοτσέζοι «Capercaillie», η Αυστριακή Pina, η Κουβανέζικη Ορχήστρα «Sierra Maestra», ο Papa Wemba από το Ζαΐρ, οι «Afro Celt Sound System», οι Πακιστανοί «Rizwan Muazzam Qawwali & The temple of sound», ο Διονύσης Σαββόπουλος, οι «Tarika» από τη Μαδαγασκάρη και οι Papa Noel (Κονγκό) - Adan Pedroso (Κούβα).

Την Κυριακή το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες των: Talvin Singh (Ινδία - Βρετανία), Σαβίνας Γιαννάτου, «Drummers of Burundi» (Μπουρούντι), Πετρολούκα Χαλκιά με Ινδούς μουσικούς, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Hevia (Ισπανία), Geoffrey Oryema (Ουγκάντα), Pato Banton (Τζαμάικα/Βρετανία).

Θα λειτουργεί παιδότοπος, ενώ για τα παιδιά μέχρι 12 ετών η είσοδος είναι ελεύθερη. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10.000 δρχ. για κάθε μέρα, για όλο το τριήμερο 24.000 δρχ., ενώ για τις ηλικίες 12-18 χρόνων 8.000 δρχ. (τη μέρα). Προπωλούνται στα «Μετρόπολις».

Μελωδικό Ναύπλιο

Τα δέκα χρόνια παρουσίας του στα πολιτιστικά πράγματα συμπληρώνει το Φεστιβάλ Ναυπλίου, που και φέτος, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη, είναι έτοιμο να φιλοξενήσει σημαντικά ονόματα της διεθνούς μουσικής. Η αυλαία ανοίγει την Παρασκευή (9μμ) στο Παλαμήδι, με το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης και τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου σε άριες του Μότσαρτ. Θ' ακολουθήσουν στον ίδιο χώρο: το πιανιστικό ντούο των αδελφών Λεμπέκ, με αφηγητή τον Γιάννη Βακαρέλη (23/6), ο πιανίστας Αντρέι Γκαβρίλοφ (24/6), το χορωδιακό σύνολο «Ensemble Accentus» με τραγούδια από τη Μεσόγειο (25/6). Στο «Τριανόν» θα φιλοξενηθούν: ο Γιώργος Δεσύλλας (κρουστά) με αφιέρωμα στον Ι. Ξενάκη και άλλους συνθέτες του 20ού αιώνα (26/6), οι M. Lethiec (κλαρινέτο), R. Wallfisch (τσέλο), Γ. Βακαρέλης (πιάνο) σε έργα Σούμπερτ, Μπραμς κ.ά. (27/6), οι Δημήτρης Σγούρος (πιάνο) και Χρίστος Γαλιλαίας (βιολί) σε έργα Στράους, Γκριγκ κ.ά. (28/6). Στις 29/6, στην πλατεία Αρβανιτιάς, θα πραγματοποιηθεί συναυλία ελληνικού τραγουδιού από τη Δήμητρα Γαλάνη και την Τάνια Τσανακλίδου, ενώ στις 30/6 στον ίδιο χώρο η Μίλβα θα τραγουδήσει έργα του Πιατσόλα, συνοδευόμενη από οκτώ Ιταλούς μουσικούς. Το Φεστιβάλ Ναυπλίου θα ολοκληρωθεί την 1/7, στην πλατεία Αγ. Γεωργίου, με συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πανεπιστημίου του Γιορκ, που με σολίστ τον πιανίστα Μ. Μπερόφ, θα παρουσιάσει έργα Ραβέλ, Χέντελ και Μπλέικ.

Διπλή παρουσία

Ενα από τα σημαντικότερα συμφωνικά σύνολα στον κόσμο, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μόσχας, θα φιλοξενήσει την Παρασκευή (9μμ) και το Σάββατο το Ηρώδειο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Με μαέστρο τον διάσημο αρχιμουσικό Γιούρι Σίμονοφ, που εδώ και τρία χρόνια είναι διευθυντής της ορχήστρας, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μόσχας θα προσφέρει δυο μαγευτικές βραδιές με διαφορετικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα της Παρασκευής περιλαμβάνει τα έργα των Μοντέστ Μουσόργκι «Ξημέρωμα στον ποταμό Μόσκοβα», Σεργκέι Ραχμάνινοφ «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 3 σε ρε ελάσσονα, έργο 30» και Ντμίτρι Σοστακόβιτς «Συμφωνία αρ. 5 σε ρε ελάσσονα έργο 47». Σολίστ στο πιάνο θα είναι ο Μιχαήλ Πετουχόφ.

Το Σάββατο η ορχήστρα θα ερμηνεύσει έργα των Γιάννη Παπαϊωάννου («Πυγμαλίων»), Μπέλλα Μπάρτοκ («Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ. 2») και Σεργκέι Προκόφιεφ (αποσπάσματα από τις σουίτες μπαλέτου του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε επιλογή Γ. Σίμονοφ). Σολίστ στο βιολί θα είναι ο Γιώργος Δεμερτζής.

Με φωνές και σαξόφωνο

Γιαν Γκαρμπάρεκ
Γιαν Γκαρμπάρεκ
Ο εξαίρετος Νορβηγός σαξοφωνίστας Γιαν Γκαρμπάρεκ, που τον πρωτογνωρίσαμε ως ερμηνευτή της μουσικής της Ελένης Καραΐνδρου και από τότε μας έχει προσφέρει δυνατές συγκινήσεις, θα εμφανιστεί στις 5 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη». Μαζί του θα συμπράξει το βρετανικό φωνητικό κουαρτέτο «Hilliard Ensemble», με το οποίο ο Γκαρμπάρεκ συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια και έχει κυκλοφορήσει μαζί του δύο δίσκους. Ο πρώτος δίσκος τους κυκλοφόρησε το 1995 με τίτλο «Officium» και συνδυάζει τη θρησκευτική μουσική του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα και της Αναγέννησης με τη σύγχρονη μουσική αντίληψη. Ο δεύτερος με τίτλο «Mnemosyne» περιέχει πολύ ευρύτερο φάσμα μουσικών αποχρώσεων και αφορά σε μία πολύ μεγάλη χρονική περίοδο 22 αιώνων. Πρόκειται για μουσική που εκτείνεται από νανουρίσματα και ρωσικούς ψαλμούς έως τις σκοτσέζικες μπαλάντες του 16ου αιώνα.

Από αυτές τις δισκογραφικές δουλιές προέρχονται και τα κομμάτια που θα παρουσιάσουν στη συναυλία. Ενα πρόγραμμα, που απηχεί τη μουσική άποψη του Γκαρμπάρεκ και του σχήματος, όσον αφορά στη συνύπαρξη παρόντος και παρελθόντος, με μια μοναδική ισορροπία. Χωρίς να είναι δυνατόν να ενταχθεί το αποτέλεσμα σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία, οι καλλιτέχνες δημιούργησαν μια αναπάντεχη μουσική, αιθέρια και δυνατή, καταργώντας τα σύνορα ανάμεσα στην τζαζ και την κλασική.

Μια ευκαιρία...

Μεγάλη ευκαιρία για την Ελληνική Λόγια Μουσική αποτελεί η λεγόμενη Πολιτιστική Ολυμπιάδα. Η σωστή, πρέπουσα, επιβαλλόμενη μουσική «πολιτιστική γραμμή», που θα χαραχτεί από τα υπουργεία που σχετίζονται με τον πολιτισμό και από τους μουσικούς φορείς, επιβάλλεται να είναι σε κατεύθυνση κυρίως εθνική. Ρίχνοντας μία ερευνητική ματιά στις συναυλίες του Μεγάρου Αθηνών για την περίοδο 2001-2002, παρατηρούμε ότι το ελληνικό έργο Λόγιας Μουσικής κατέχει μικρό ποσοστό στο πρόγραμμα του Μεγάρου. Θα γίνουν αφιερώματα σε μεγάλους Ευρωπαίους μουσουργούς, θα παίξουν φημισμένες ορχήστρες, φυσικά το ελληνικό έργο θα έχει παρουσία, δε θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς, αλλά αυτή η παρουσία είναι, όπως πάντα, μικρή!

Οταν μιλάμε για Πολιτιστική Ολυμπιάδα που πραγματοποιείται στην Ελλάδα και αναφερόμαστε στη Μουσική, περιμένουμε το Ελληνικό Εργο Λόγιας Μουσικής να έχει τιμητική θέση και σημαντική παρουσία, για να αφορά τους Ελληνες δημιουργούς και τον ελληνικό λαό...


Γιώργος ΜΗΝΑΣ
Συνθέτης - Καθηγητής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ