ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ
Να αποσυρθεί ζητούν οι μεσαίοι εργολήπτες

Οι αναγκαστικές συγχωνεύσεις οδηγούν σε μονοπώληση των δημοσίων έργων από λίγους και σε καταστροφή του 90% των επιχειρήσεων, δήλωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του ΣΑΤΕ

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις αναγκαστικές συγχωνεύσεις των κατασκευαστικών εταιριών, το οποίο οδεύει προς ψήφιση από το Α΄ ή Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, ζήτησε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών και ΕΠΕ (ΣΑΤΕ), ο οποίος απηχεί τις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των μεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων της χώρας.

Οπως επισήμαναν, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικές, ενώ η εφαρμογή τους θα έχει αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ολιγοπωλίου γενικών υπερεργολάβων (4-5 ομίλων ουσιαστικά), που θα θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχό του το σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων. Το 90% των υπόλοιπων εταιριών - τόνισαν - θα υποβαθμιστούν και θα εξαναγκαστούν σε πώληση ή εξαγορά ή σε οριστικό κλείσιμο με σημαντικές επιπτώσεις στην αύξηση της ανεργίας. Οι ίδιοι υπολογίζουν ότι μετά τις συγχωνεύσεις θα μείνει μόνο το 60% του προσωπικού των σημερινών τεχνικών εταιριών, ενώ το υπόλοιπο 40% θα οδηγηθεί στην ανεργία...

Οι εκπρόσωποι του ΣΑΤΕ κατάγγειλαν επίσης ότι επιπρόσθετα σχεδιάζεται η κατάργηση της πρόβλεψης ορίου για το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εργολαβικών συμβάσεων, με μεθόδευση την υπερσυγκέντρωση των Ολυμπιακών έργων και των έργων του Γ΄ ΚΠΣ (7 δισ. δρχ. έως το 2006) στα χέρια των μεγάλων ομίλων, οι οποίοι, όπως τόνισαν, «θα αποκτήσουν ανεξέλεγκτη οικονομική και πολιτική δύναμη». Δήλωσαν μάλιστα ότι αν ψηφιστεί ως έχει το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, που αφορά στις εκβιαστικές αναγκαστικές συγχωνεύσεις, τότε θα προσφύγουν στην επιτροπή ανταγωνισμού «διότι δημιουργείται καρτέλ επιχειρήσεων που θα ελέγχει τα δημόσια έργα», ώστε να μπλοκαριστεί ο νόμος. Πρόβλεψαν επίσης ότι από τον Οκτώβρη και ύστερα θα υπάρξει μπαράζ προσφυγών στα δικαστήρια και από πολλούς ιδιοκτήτες τεχνικών εταιριών επειδή εξαιτίας του νόμου αυτές θα έχουν απαξιωθεί.

Οι εκπρόσωποι του ΣΑΤΕ δε «μάσησαν» τα λόγια τους απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από το νομοσχέδιο αυτό. «Από όσο ξέρουμε - είπαν - οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν ανακατεύτηκαν καθόλου στη σύνταξη του νομοσχεδίου. Δεν ξέρουμε ποιος το συνέταξε. Εκείνο που ξέρουμε, όμως, είναι ότι όλα ξεκίνησαν από τα προβλήματα διανομής των μεγάλων έργων και τις διαμάχες που ξέσπασαν στο θέμα της διανομής μέσα στον ΣΤΕΗΤ (σ.σ. το σύνδεσμο των 53 μεγαλυτέρων τεχνικών εταιριών)». «Κάποιοι άλλοι επιβάλλουν το νομοσχέδιο - δήλωσαν σε άλλο σημείο - και προφανώς αυτοί είναι οι τράπεζες, οι οποίες θέλουν να μπουν στο παιχνίδι των δημοσίων έργων με τον τεράστιο τζίρο μέσω των λίγων κατασκευαστικών ομίλων».

Αδιαφάνεια

Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΣΑΤΕ κατήγγειλαν αδιαφανείς διαδικασίες στις αναθέσεις των δημοσίων έργων και συγκεκριμένα:

  • Οτι οι διακηρύξεις των έργων (όπως, π.χ., τα Ολυμπιακά) είναι φωτογραφικές και ισοδυναμούν με απευθείας ανάθεση προς ορισμένους εργολάβους.
  • Οτι ο περιβόητος «μαθηματικός τύπος» για την ανάθεση των έργων λειτουργεί κατ' ευφημισμόν.
  • Οτι ο προϋπολογισμός των αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών έργων που έχουν ήδη προκηρυχτεί θα εκτιναχτεί στα 2,5 τρισ. δρχ. από 1,5 τρισ. που υπολογίζεται, παίρνοντας υπόψη το ανάλογο παράδειγμα της «Αττικής Οδού», το κόστος της οποίας έχει αυξηθεί μέχρι τώρα γύρω στα 150 δισ. δρχ. με τη μορφή των παράλληλων έργων που ανατέθηκαν απευθείας στον εργολάβο...
ΟΤΕ
Μαζικές απολύσεις στο εξωτερικό

Οι ξένες επιχειρήσεις που ελέγχει, μειώνουν το προσωπικό τους, επιδιώκοντας μεγαλύτερα κέρδη για τους μετόχους

Χιλιάδες απολύσεις γίνονται στις ξένες τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις που ελέγχει ο ΟΤΕ. Οι σημερινές εθνικές κυβερνήσεις, οι διοικήσεις των εταιριών αυτών και του ΟΤΕ, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να πετάξουν κόσμο στο δρόμο στο βωμό της συμπίεσης κόστους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην «ArmenTel» (ο δημόσιος οργανισμός τηλεπικοινωνιών της Αρμενίας, όπου ο ΟΤΕ από το 1998 έχει το 90% των μετοχών): Από τους 7.945 εργαζομένους στα τέλη 1999, ο αριθμός μειώθηκε σε 7.729 στα τέλη 2000. Στόχος των διοικούντων για τα τέλη 2001 είναι να φτάσει στους 7.289.

Η δουλιά δε μειώνεται. Τέλη 1999, η εταιρία λειτουργούσε 547.016 συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας. Σήμερα λειτουργεί 688.467. Πρόπερσι οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας ήταν περίπου 7.900 και τέλη του 2000 17.405. Τα καρτοτηλέφωνα από 500 πρόπερσι αυξάνονται αλματωδώς καθώς εφαρμόζεται πρόγραμμα εγκατάστασης με σκοπό τη λειτουργία 1.140 στα τέλη 2001.

Περισσότερες εγκαταστάσεις και περισσότεροι πελάτες που εξυπηρετούνται από όλο και λιγότερους εργαζομένους σημαίνουν περισσότερη δουλιά σε λιγότερους ώμους και μεγαλύτερα έσοδα για τους μετόχους της εταιρίας. Οι εργαζόμενοι δεν κερδίζουν τίποτα, παρά βιώνουν την εντατικοποίηση της εργασίας και το φόβο της απόλυσης στο δοσμένο καπιταλιστικό σύστημα.

Τα ίδια και στη «Romtelecom», το ρουμάνικο δημόσιο οργανισμό τηλεπικοινωνιών, που εξαγόρασε σε ποσοστό 36%. Τα δυόμισι τελευταία χρόνια τα έσοδα ανά συνδρομητή αυξήθηκαν από 2 σε 5,6 εκατ. λέι και ανά εργαζόμενο από 148 σε 510 εκατ. λέι.

Και εκεί, η ακόρεστη όρεξη των μετόχων για όλο και μεγαλύτερα κέρδη, για όλο και μικρότερο κόστος, οδήγησαν σε χιλιάδες απολύσεις. Το 1998 οι εργαζόμενοι στη «Romtelecom» ανέρχονταν σε 49.000, για να μειωθούν σήμερα σε 40.000 και να αναμένονται στα τέλη του χρόνου σε 37.000. Υπάρχει δε, συμφωνία με τη ρουμανική κυβέρνηση για ετήσια μείωση προσωπικού κατά 10%, ενώ ο στόχος όπως ορίζεται και από στελέχη του ΟΤΕ είναι στα επόμενα πέντε χρόνια το προσωπικό να μειωθεί σε 25.000.

Και οι Ελληνες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τις συνέπειες αυτής της αντεργατικής πολιτικής. Στην τελευταία δεκαετία το μόνιμο προσωπικό του ΟΤΕ έχει μειωθεί κατά σχεδόν 10.000. Απλώς, εδώ η μείωση γίνεται μέσω κανονικών συνταξιοδοτήσεων και προγραμμάτων «εθελούσιας εξόδου». Ομως, απαιτητικές εργασίες επιμερίζονται σε όλο και λιγότερους, γηραιότερους εργαζομένους, καθώς το μόνιμο προσωπικό δεν ανανεώνεται. Αλλη μια συνέπεια: Το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού οδηγείται σε χρεοκοπία καθώς από την αναλογία τρεις εργαζόμενοι προς έναν συνταξιούχο που υπήρχε κάποτε, σήμερα αντιστοιχεί 0,8 εργαζόμενος προς ένα συνταξιούχο!

Ποινή με αναστολή στον Α. Λεσπέρογλου

Επτάμηνη ποινή φυλάκισης με τριετή αναστολή (λόγω λευκού ποινικού μητρώου) επιβλήθηκε χτες από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών στον Αβραάμ Λεσπέρογλου, που ήταν κατηγορούμενος για «πλαστογραφία, παράνομη είσοδο στη χώρα και χρήση πλαστού διαβατηρίου». Οι κατηγορίες αυτές σχετίζονταν με την επάνοδό του στην Ελλάδα στις 23-12-1999, έπειτα από 17χρονη φυγοδικία στο εξωτερικό, κατά την οποία και συνελήφθη. Το δικαστήριο τον κήρυξε ομόφωνα αθώο για τη δεύτερη πράξη (λόγω κατάργησης του σχετικού νόμου) και ένοχο για την πρώτη πράξη, που τη μετέτρεψε σε «παράνομη κατοχή σφραγίδων» (πταίσμα) και την τρίτη, που μετατράπηκε σε «χρήση γνήσιου εγγράφου, που είχε εκδοθεί για άλλον (στο όνομα του Μανόλη Μπριτζολάκη), με σκοπό να διευκολύνει την άμεση συντήρηση, την κίνηση ή την κοινωνική πρόοδό του». Πρωτοδίκως για την ίδια υπόθεση ο Α. Λεσπέρογλου είχε καταδικαστεί σε 3,5 χρόνια φυλάκιση.

Ο Α. Λεσπέρογλου αρνήθηκε τις κατηγορίες. «Διακηρύσσω - είπε - ότι είμαι αθώος. Αυτά τα έγγραφα βρέθηκαν στα χέρια μου για να μπορώ να κινούμαι. Εχει αναπτυχθεί μια τρομοφιλολογία σε διάφορα πράγματα. Το ηλεκτρονικό ημερολόγιο που εστάλη στο FBI εμφανίστηκε ως κόμπος για να λυθεί η τρομοκρατία στην Ελλάδα». Ο Α. Λεσπέρογλου οδηγήθηκε ξανά στις φυλακές, καθώς εκκρεμούν σε βάρος του μια καταδικαστική απόφαση από το πρωτοβάθμιο Στρατοδικείο (3,5 χρόνια) για ανυποταξία και τα εντάλματα κράτησης για τις υποθέσεις της λεγόμενης «Αντικρατικής Πάλης», οι οποίες πρόκειται να εκδικαστούν στις 10 του Οκτώβρη.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει συνάντηση των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας στις 23/24/6-01, που είναι αφιερωμένη στα 55 χρόνια από τη συγκρότηση του ΔΣΕ. Πούλμαν αναχωρούν το Σάββατο 23-6-01 από την πλατεία Κάνιγγος, στις 7.30 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής (έως 20/6) στα τηλ.: 5230.526 και 5230.534.
  • Το ΔΣ της ΠΕΣΑΘΕΑ πραγματοποιεί διήμερη, 23/24/6-01, εκδρομή - προσκύνημα στο Φαρδύκαμπο Κοζάνης, τιμώντας την επέτειο της ιστορικής μάχης που έδωσαν εκεί, αντάρτες του ΕΛΑΣ ενάντια σε ισχυρές ιταλικές δυνάμεις κατοχής το Μάρτη του 1943.
  • Το ΔΣ της «Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή», με τη συμπλήρωση 52 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή της ΕΑ και του ΔΣΕ Γιάννη Αλεξάνδρου - Διαμαντή, διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν του και εγκαινιάζει, στο σπίτι όπου γεννήθηκε και αναπαλαιώθηκε πρόσφατα, Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Λαογραφικό Μουσείο. Η εκδήλωση γίνεται την Κυριακή 24-6-01 στις 11 π.μ., στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) Δήμου Παρνασσού.

- Πούλμαν δρομολογούν για την εκδήλωση: Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ που αναχωρούν από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.30 π.μ. Τηλ.: 82.34.296 και 82.22.952 και το Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ, που αναχωρεί από την Αγία Τριάδα (Πειραιά) στις 7 π.μ. Τηλ.: 41.24.696 (από τις 8 π.μ. έως 12 μεσημέρι).

  • Ο Δήμος Αιτωλικού και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 24-6-01 στις 10.30 π.μ., τελεί το καθιερωμένο ετήσιο τρισάγιο στο σιδηροδρομικό Σταθμό Αιτωλικού, τιμώντας τη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών κατά την ανατίναξη του τρένου με Γερμανούς στις 21-6-1944.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πορεία πυροσβεστών σήμερα

Πορεία διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα στη Λάρισα οι πυροσβέστες της Θεσσαλίας, διεκδικώντας την αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού και την ικανοποίηση μιας σειράς άλλων θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων του κλάδου. Οι πυροσβέστες θα συμμετέχουν στην πορεία, που θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. από την πλατεία Λαού και θα καταλήξει στη Νομαρχία, με τις στολές τους και φορώντας μαύρα περιβραχιόνια σε ένδειξη πένθους για όλους όσοι χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος.

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ασφαλιστικά μέτρα για τις κεραίες

Εκδικάστηκαν χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν 62 κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής εναντίον της «Telestet», ζητώντας να σταματήσει η λειτουργία τριών κεραιών της σε πολυκατοικία της οδού Αιτωλίας 56β, σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από δύο σχολεία, ένα παιδικό σταθμό και ένα γηροκομείο.

Ο μάρτυρας της εταιρίας, Δημ. Σταματούχος, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τη λειτουργία των κεραιών γιατί δεν είναι δίπλα σε σχολεία ή νοσοκομεία. Αντίθετα, ο μάρτυρας των κατοίκων, Στ. Ελευθεριάδης (γιατρός που ειδικεύεται στον καρκίνο), τόνισε ότι «σε όλες τις προηγμένες χώρες πρέπει η απόσταση των κεραιών από σχολεία, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς να είναι μεγαλύτερη από 100 μέτρα, σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος καρκίνου, λευχαιμίας, τερατογενέσεων και αποβολών».

Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του. Μέχρι τότε ισχύει προσωρινή διαταγή, βάσει της οποίας απαγορεύεται να τεθούν σε λειτουργία οι κεραίες της «Telestet».

Μπλακ άουτ στη Σκιάθο

Μπλακ άουτ σημειώθηκε στο νησί της Σκιάθου και σε περιοχές του νοτίου Πηλίου χτες στις 4 το απόγευμα. Μέχρι αργά χτες το απόγευμα οι τεχνικοί της ΔΕΗ εργάζονταν για να εντοπίσουν τη βλάβη του δικτύου που προκάλεσε το μπλακ άουτ.

Μη «αδιάφθοροι»

Πιάστηκαν να «λαδώνονται». Πρόκειται για δυο αστυνομικούς που συνελήφθησαν τις τελευταίες μέρες από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ.

Στην πρώτη περίπτωση, ο αστυνόμος Α' Δημήτριος Αναστασόπουλος που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών, είχε ελέγξει με συνάδελφο του, αυθαίρετη οικοδομή της περιοχής, την ώρα που γινόταν εκφόρτωση οικοδομικών υλικών από φορτηγό. Κατά τον έλεγχο αφαίρεσαν την άδεια κυκλοφορίας του φορτηγού και συνέστησαν στον οδηγό να τα παραλάβει από το τμήμα. Λίγο αργότερα πήγε στη μάντρα οικοδομικών υλικών ο εργολάβος Δ. Χαλκίδης και δήλωσε στους ιδιοκτήτες της ότι έπρεπε να καταβάλουν 500.000 δραχμές για να τους επιστραφεί η άδεια κυκλοφορίας του φορτηγού. Τελικά συμφώνησαν στις 200 χιλιάδες. Την περασμένη Τρίτη ο εργολάβος πιάστηκε από αστυνομικούς και ισχυρίστηκε ότι το ποσό ήταν για τον αστυνομικό. Πήρε τα προσημειωμένα χρήματα και τα παρέδωσε στον αστυνόμο σε συνάντηση που είχαν στη λεωφόρο Πάρνηθος.

Χτες επίσης πιάστηκε ο αστυφύλακας του Αστυνομικού Τμήματος Κολωνού, Χαρίλαος Κατσαρός, την ώρα που έπαιρνε 200 χιλιάδες από γνωστό του ιδιοκτήτη ηλεκτρολογείου. Από τον τελευταίο απαιτούσε το ποσό για να εξαφανίσει επιβαρυντική γι' αυτόν κατάθεση που τον ενοχοποιούσε - δήθεν - σε υπόθεση διακίνησης πλαστών διαβατηρίων και χαρτονομισμάτων και κλεμμένων οχημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ