ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Αθήνα ο Δημ. Χριστόφιας

Αποδεχόμενος την πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Απόστολου Κακλαμάνη, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, θα επισκεφθεί επίσημα την Αθήνα, στις 4 και 5 του Ιούλη. Οπως τονίζει ο ίδιος σε ευχαριστήρια απαντητική επιστολή προς τον κ. Κακλαμάνη, η πρόσκληση αυτή τον τιμά ιδιαίτερα, ως η πρώτη μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων. Παράλληλα, στην επιστολή του ευχαριστεί τον πρόεδρο και τα μέλη της ελληνικής Βουλής για τις εγκάρδιες ευχές τους, καθώς και για τη συνεπή και σταθερή συμπαράσταση, τόσο της κυβέρνησης όσο και της πολιτικής ηγεσίας και του ελληνικού λαού για τη δικαίωση της Κύπρου. Και συμπληρώνει: «Στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, είμαι βέβαιος πως θα εμβαθύνουμε περισσότερο τη συνεργασία μας για την επίτευξη των στόχων μας στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και στην ευρύτερη διεθνή πολιτική σκηνή, αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται και με δεδομένη την ομοψυχία, τη σύμπνοια και την αλληλεγγύη».

Προς νέες συνομιλίες;

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν ετοιμάζεται να καλέσει σε συνομιλίες τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη ή τη Γενεύη στο τέλος Ιούλη, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή». Το πρακτορείο, επικαλούμενο πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, μετέδωσε επίσης ότι ενόψει της συνάντησης Ανάν με τους ηγέτες των δύο πλευρών, πιθανότατα προς το τέλος του Ιούλη, ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον να επισκεφθεί την Αθήνα και την Αγκυρα. Σύμφωνα με το «Ανατολή», η πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς θα απευθυνθεί από τον ίδιο τον Κόφι Ανάν και ως εκ τούτου, προσθέτει, η απάντηση από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αναμένεται να είναι καταφατική.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Προκαλεί για την Κύπρο ο Μεσούτ Γιλμάζ

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ παρουσιάστηκε χτες στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στα πλαίσια της ανταλλαγής απόψεων που πραγματοποιήθηκε, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, απευθυνόμενος στο Μεσούτ Γιλμάζ, είπε τα εξής:

«Βασική θέση του ΚΚΕ είναι ότι ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός έχουν πολλά που τους ενώνουν και τίποτα που τους χωρίζει. Ξεκινώντας από αυτή τη θέση αρχών, έχουμε εκφράσει σε πολλές ευκαιρίες τη συμπαράστασή μας στον τουρκικό λαό, στον αγώνα του για μια καλύτερη ζωή, αλλά και για στοιχειώδεις ελευθερίες και τη δημοκρατία.

Μας έχει συγκλονίσει ο ηρωικός αγώνας των πολιτικών κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές, που παλεύουν κατά της απομόνωσης των λευκών κελιών, για να διατηρήσουν το στοιχειώδες δικαίωμα να επικοινωνούν μεταξύ τους. Καταδικάσαμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εγκληματική επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας το Δεκέμβρη που άφησε πίσω της 30 νεκρούς, αλλά και την εγκληματική αδιαλλαξία της κυβέρνησής σας που έχει κοστίσει μέχρι τώρα 24 νεκρούς ακόμα. Καταδικάζουμε επίσης την απάνθρωπη μεταχείριση, από μεριάς των αρχών, των κρατουμένων που βρίσκονται σε απεργία πείνας και γενικότερα των πολιτικών κρατουμένων. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω κ. Γιλμάζ, αν η κυβέρνησή σας έχει σκοπό να αποδεχτεί τα δίκαια αιτήματα των απεργών πείνας, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Το δεύτερό μου ερώτημα έχει να κάνει με την Κύπρο. Στην τοποθέτησή σας προηγούμενα εμφανιστήκατε περισσότερο ως εκπρόσωπος του κ. Ντενκτάς παρά της τουρκικής κυβέρνησης. Κυπριακό πρόβλημα δε θα υπήρχε, αν δεν είχε γίνει η τουρκική εισβολή το 1974 και αν τα τουρκικά στρατεύματα δεν κατείχαν το 38% του κυπριακού εδάφους. Πρόσφατα, ο κ. Ετσεβίτ δήλωσε ότι το Κυπριακό λύθηκε το 1974, αναγορεύοντας έτσι τη βία και τη στρατιωτική παρέμβαση σε μέθοδο λύσης πολιτικών διαφορών. Θα ήθελα να διευκρινίσετε αν η δήλωση αυτή απηχεί τις απόψεις της κυβέρνησής σας».

Στις απαντήσεις του ο Μεσούτ Γιλμάζ παρέκαμψε το θέμα των απεργών πείνας ενώ, αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε μεταξύ άλλων ότι το πρόβλημα δεν το δημιούργησε η τουρκική εισβολή, αλλά οι Ελληνοκύπριοι. «Στη βόρεια Κύπρο υπάρχει τουρκικό κράτος, είτε αυτό αναγνωρίζεται είτε όχι», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε, λέγοντας η Τουρκία δε θα δεχτεί ποτέ πιέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ