ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεδιπλώνονται νέες αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις

Νέος γύρος αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων ξετυλίγεται σ' όλη την Ελλάδα, σε μια περίοδο που οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές ετοιμάζονται για νέο έγκλημα, αυτή τη φορά στην ΠΓΔΜ. Ετσι:

- Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση-συζήτηση, που διοργανώνει η Αντιπολεμική Κίνηση Λιβαδειάς, στις 9 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο «Κρύας», με ομιλητή τον Νίκο Φωτιάδη, αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ και γραμματέα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Ειρήνη.

- Αύριο η Επιτροπή Ειρήνης Λαμίας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη διοργανώνουν στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στη Λαμία, αντιπολεμική φιλειρηνική εκδήλωση, με θέμα: «Γιουγκοσλαβία-Βαλκάνια, η κρίση επεκτείνεται».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρξει έκθεση αντιπολεμικής φωτογραφίας, καθώς και προβολή βίντεο από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία με σχολιασμό από τη δημοσιογράφο Αννα Μπαλλή. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Αν. Κακαρά, αντιπλοίαρχο ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην Κομοτηνή

Τετραήμερες φιλειρηνικές εκδηλώσεις οργανώνει από τις 28 του Ιούνη έως και την 1η του Ιούλη το Φόρουμ Ειρήνης του Νομού Ροδόπης, προκειμένου να αναδειχτεί η αντίθεση του λαού της περιοχής στα νέα σχέδια των ιμπεριαλιστών για τη Βαλκανική.

Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Γραμματεία του Φόρουμ καταγγέλλει πως «η σχεδιαζόμενη επέμβαση και ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ προωθεί το διαμελισμό αυτής της χώρας, εντείνει την αστάθεια στην περιοχή και δημιουργεί αυξημένους κινδύνους για γενικευμένη σύρραξη στα Βαλκάνια». Γι' αυτό καλεί το λαό να αντιδράσει και να απαιτήσει αγωνιστικά, αλλά και με τη μαζική συμμετοχή του στις εκδηλώσεις που διοργανώνει, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Να σταματήσει η κοροϊδία του ΝΑΤΟ που δημιούργησε τον «UCK». Να μη συμμετάσχει η χώρα μας στο νέο έγκλημα που ετοιμάζουν ΝΑΤΟ και ΕΕ και να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι από το Κόσσοβο και τη Βοσνία.

Στο πλαίσιο των τετραήμερων εκδηλώσεων του Φόρουμ Ειρήνης, που θα πραγματοποιηθούν στην Κομοτηνή, θα λειτουργεί όλες τις μέρες έκθεση αντιπολεμικής φωτογραφίας στο χώρο του υπαίθριου Δημοτικού Θεάτρου. Επίσης, στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί διήμερο αντιπολεμικού κινηματογράφου στις 29 και 30 του Ιούνη. Ενώ την Κυριακή 1η του Ιούλη θα γίνει συζήτηση με θέμα «10 χρόνια Νέα Παγκόσμια Τάξη Πραγμάτων», στην οποία θα συμμετάσχουν ο τέως πρέσβης Θεμιστοκλής Στοφορόπουλος και η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή.

Στη Θεσσαλία

Αντιπολεμική πικετοφορία θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι φιλειρηνιστές της Μαγνησίας, καταδικάζοντας τα νέα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών εναντίον των λαών των Βαλκανίων και τη συμμετοχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σ' αυτά. Η πικετοφορία, που διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου, θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ. από τα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης (Δημητριάδος και Κ. Καρτάλη). Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου καλεί τους φορείς και το λαό της Μαγνησίας να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού και να δράσουν για να ματαιώσουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών και να σβήσουν οι φλόγες του πολέμου που πλησίασαν τα σύνορά μας.

Αντιιμπεριαλιστική πικετοφορία θα πραγματοποιηθεί αύριο και στη Λάρισα. Η πικετοφορία, που διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης, θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ. από την πλατεία Λαού.

Ο συντονισμός της αντιιμπεριαλιστικής δράσης των φιλειρηνιστών της Θεσσαλίας θα συζητηθεί σε σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των αντιπολεμικών επιτροπών και των επιτροπών ειρήνης της περιοχής, που συγκαλεί η Συντονιστική Γραμματεία της Επιτροπής Φορέων Κατά του Πολέμου την ερχόμενη Τρίτη. Η σύσκεψη θα γίνει στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας. Σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια η Συντονιστική Γραμματεία της Επιτροπής Φορέων Κατά του Πολέμου επισημαίνει ότι ο λαός δεν πρέπει μόνο να ανησυχεί, αλλά να αντιδράσει, να ξεσηκωθεί και να απαιτήσει να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να μην πάρει μέρος η χώρα μας στο νέο έγκλημα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να γυρίσει αμέσως ο ελληνικός στρατός από το Κόσσοβο και τη Βοσνία.

Στην Αργυρούπολη

Διήμερο αντιπολεμικών εκδηλώσεων, αύριο Παρασκευή 22 και μεθαύριο Σάββατο 23 του Ιούνη, διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Αργυρούπολης, στην πλατεία «Κώστας Βάρναλης» της πόλης.

Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις θα ανοίξουν με τα εγκαίνια έκθεσης φωτορεπορτάζ, στην οποία παρουσιάζεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, την αντίσταση του ελληνικού λαού, αλλά και φωτογραφίες με τα «επιτεύγματα» της «νέας τάξης πραγμάτων». Αύριο, στις 7.30 μ.μ., θα υπάρξει συζήτηση, με ομιλητές τον οργανωτικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕ, Γρ. Πετρόπουλο, και τον φωτορεπόρτερ Μ. Πάκια, που επιμελήθηκε και της συγκεκριμένης έκθεσης. Τέλος, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χορευτικό συγκρότημα παραδοσιακών χορών.

Το Σάββατο, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 7.30 μ.μ. και θα υπάρξει αφιέρωμα με τον τίτλο «10 Χρόνια Νέα Τάξη Πραγμάτων», το οποίο θα περιλαμβάνει προβολή βίντεο και ομιλίες από τον Θ. Στοφορόπουλο, τέως πρέσβη, και τη δημοσιογράφο Αννα Μπαλλή.


Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ναρκωτικά: Κοινωνία προαγωγός εξαρτήσεων

Η Ολλανδία προβάλλεται εδώ και τρεις, τουλάχιστον δεκαετίες ως ένα μεγάλο «δοκιμαστήριο» για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, άλλοτε με το διαχωρισμό τους σε «σκληρά και μαλακά» και την ελεγχόμενη χορήγησή τους, και άλλοτε με τη χορήγηση υποκατάστατων, όπως η μεθαδόνη. Και τι απέδειξε το ολλανδικό - και όχι μόνο - πείραμα; Οτι οι χρήστες και μετά την επίσημη «δόση τους» προσφεύγανε και πάλι στα παντοειδή κυκλώματα του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών που η διεθνής πείρα έχει αποδείξει την πολυπλόκαμη σύνδεσή τους με κρατικούς φορείς και υπηρεσίες, που υποκαθιστούν... επάξια τη μαφία.

Το ουσιαστικό συμπέρασμα είναι, ότι αυτή η κοινωνία και όσα δεινά την ακολουθούν, πείνα, ανεργία, ανασφάλεια, άγχος, «παράγει» παντοειδείς εξαρτήσεις, ανάμεσα στις οποίες τα ναρκωτικά κατέχουν υψηλή θέση επικινδυνότητας. Αυτή ακριβώς η ταξική κοινωνία της άγριας εκμετάλλευσης, που εκφράζεται στους καιρούς μας με την ωμότητα της παγκοσμιοποιημένης βίας, ευθύνεται για το νοσηρό υπόβαθρο της χαυνωτικής μοιρολατρίας, της φυγής, της αυτοεγκατάλειψης και της στροφής στον κόσμο των εξαρτησιογόνων ουσιών και των ψυχεδελικών φαντασιώσεων και παραισθήσεων.

Αυτή η ένοχη κοινωνία και οι πολιτικοί εκφραστές της που ευθύνεται, άλλωστε, για το συστηματικό αποπροσανατολισμό και την παραπληροφόρηση, επιχειρεί, ως άλλοθι, αποσπασματικά, υποκριτικά και ατελέσφορα να αντιμετωπίσει τάχα το πρόβλημα που η ίδια παράγει. Ενα διάτρητο άλλοθι που υφαίνεται με προπέτασμα τα ελάχιστα - μπροστά στην έκταση του προβλήματος - κέντρα απεξάρτησης και τα προγράμματα υποκατάστασης, αντί των απαιτούμενων μέτρων κοινωνικής πρόληψης.

Ανάχωμα σ' αυτόν τον επικίνδυνο κατήφορο αποτελούν οι αγωνιζόμενοι άνθρωποι που αρνούνται να μεταβληθούν σε πειραματόζωα ψευδαισθήσεων και σε άβουλα συμβιβασμένα νευρόσπαστα.

Ανάχωμα αποτελούν αυτά τα νέα παιδιά που διεκδικούν αγωνιστικά τα δικαιώματα στη ζωή που απαιτούν και δεν επαιτούν την ελεημοσύνη των ουρανών. Των αγωνιστών που δεν πέφτουν στις παγίδες αποπροσανατολισμού που στήνουν τα «μεγάλα αφεντικά» και στους ταπεινωτικούς εξευτελισμούς που καλλιεργούν τα κανάλια διαφθοράς και του «μεγάλου αδελφού».

«Ακούστε, λέει, ο Παλαμάς. Εγώ 'μαι ο γκρεμιστής γιατί είμ' εγώ ο χτίστης... Γκρεμίζω την ασκήμεια».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ