ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2023
Σελ. /32
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ σε εκδήλωση στη Λάρισα
  • Σε κινητοποιήσεις φοιτητές Γεωπονικών Τμημάτων από πρώην ΤΕΙ, για να αναγνωριστούν τα πτυχία τους
  • Πρωτοβουλίες μαθητών - φοιτητών με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη
  • Ρεπορτάζ από αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη φοιτητική μέριμνα, τη σχολική στέγη, τη μεταφορά μαθητών με κινητικά προβλήματα κ.λπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΩΤΣΑΝΤΗΣ
«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Επιλέγουμε τη ζωή. Θα νικήσουμε»

Σε εκδήλωση της Οργάνωσης Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας

«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Επιλέγουμε τη ζωή. Θα νικήσουμε». Αυτό το μήνυμα έστειλαν μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι που συμμετείχαν το απόγευμα της Κυριακής στην εκδήλωση που οργάνωσε η Οργάνωση Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ με ομιλητή τον Θοδωρή Κωτσαντή, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Η εκδήλωση αποτέλεσε ευκαιρία για δεκάδες παιδιά που συμμετείχαν και συνέβαλαν στο να οργανωθούν και να ξεσπάσουν αυτοί οι μεγάλοι αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, να βαθύνουν τον προβληματισμό τους, να πάρουν απαντήσεις για το «τι φταίει και χάθηκαν άδικα τόσες ζωές», αλλά και για να συζητήσουν για τη ριζοσπαστική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ και την αξία της οργανωμένης δράσης μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ.

Νωρίτερα, έγιναν παρεμβάσεις από τα στελέχη της ΚΝΕ Βασίλη Κολτσίδα, μαθητή, και Ελλη Μάτιου, φοιτήτρια. Ακόμη προβλήθηκε βίντεο που ετοίμασε η ΤΟ Λάρισας της ΚΝΕ, με στιγμιότυπα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις. Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Θ. Κωτσαντή.

Η θλίψη έγινε οργή και η οργή αγώνας, θέληση και απόφαση δεκάδων χιλιάδων νέων

«Φίλες και φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι,

Από τη σημερινή συγκέντρωση θέλουμε να χαιρετίσουμε όλους τους νέους και τις νέες, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες που με τις κινητοποιήσεις, τα συνθήματα, τις φωνές τους βούλιαξαν τους δρόμους και τις πλατείες της Λάρισας και όλης της χώρας.

Αυτό που ζήσατε εδώ στη Λάρισα δεν έχει προηγούμενο. Οι συγκλονιστικές προσπάθειες των υγειονομικών στα νοσοκομεία χωρίς να υπολογίζουν κόπο, η συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου στις αιμοδοσίες, ο απέραντος πόνος των συγγενών των επιβατών, που έγινε πόνος και οργή όλης της κοινωνίας. Εγινε κραυγή αγώνα και παλλαϊκή απαίτηση να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα.

Με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις σας φέρατε πίσω την ελπίδα, γίνατε η φωνή των νεκρών.

Βροντοφωνάξατε πως η νέα γενιά δεν ξεχνά, δεν συγχωρεί, δεν θα επιτρέψει να κουκουλωθούν οι πραγματικές αιτίες.

Η θλίψη έγινε οργή και η οργή έγινε αγώνας, θέληση και απόφαση δεκάδων χιλιάδων νέων σε όλη την Ελλάδα που βγήκαν στους δρόμους και έδειξαν ένα μικρό μόνο μέρος τού τι μπορεί να κάνουν ο λαός και η νεολαία, όταν οργανώνονται και βγαίνουν στο προσκήνιο.

Γιατί εμείς θέλουμε τη νεολαία να είναι πρωταγωνίστρια, περήφανη και ασυμβίβαστη. Οχι υποταγμένη, φοβισμένη και αμίλητη (...)

Το κράτος τους εχθρικό για τις ανάγκες μας, αποτελεσματικό για το κεφάλαιο και δολοφονικό για τον λαό και τη νεολαία

"ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία", λέει ένα σύνθημα των κινητοποιήσεων.

Τέτοιο προδιαγεγραμμένο έγκλημα έγινε στα Τέμπη. Ούτε ατύχημα ούτε η "η κακιά η (χ)ώρα" ούτε "θυσία", όπως προκλητικά βαφτίζει ο πρωθυπουργός τον θάνατο 57 ανθρώπων. Ηταν έγκλημα. Με υπεύθυνους το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, το κράτος, όσους κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα.

Αυτό θέλουν να κρύψουν.

Για να διαφυλάξουν το σάπιο σύστημα που δεν διστάζει να θυσιάσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές στον βωμό του κέρδους. Για να μείνει στο απυρόβλητο η διαχρονική πολιτική της "απελευθέρωσης", της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Αυτοί που τρέξανε να κάνουν τους πλειστηριασμούς ηλεκτρονικούς, άφησαν τους σιδηροδρόμους χειροκίνητους! Και έχουν το θράσος να μιλάνε για "ψηφιακή μετάβαση".

Αυτοί που δηλώνουν ξεδιάντροπα, όπως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πως "σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία γίνονται πλειστηριασμοί", δεν μας εξηγούν γιατί σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας στα τρένα.

Αυτοί που αρνούνταν να ξοδέψουν 50 εκατομμύρια για τη συντήρηση του δικτύου, υπέγραφαν συμβάσεις 1 δισ. για τη σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με τα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα. Βέβαια, τα τρένα αυτά από την Αλεξανδρούπολη μεταφέρουν πολύτιμο φορτίο, τα ΝΑΤΟικά όπλα προς την Ουκρανία, ενώ τα άλλα μεταφέρουν τα παιδιά του ελληνικού λαού, φοιτητές και φοιτήτριες. Ο καθένας με ό,τι θεωρεί πολυτιμότερο. Αυτοί τα όπλα, εμείς τις ζωές.

Αυτοί που υπόσχονταν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη φέρνει ευημερία, έφεραν "ζωή με κουπόνια και θάνατο με εισιτήριο". Και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν με τα κανόνια που βαράνε οι τράπεζες στις ΗΠΑ και στην Ελβετία, θυμίζοντάς μας ξανά ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι ο προπομπός μιας νέας βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και τα σπασμένα θα τα πληρώσει ξανά ο λαός για να σωθεί το κεφάλαιο.

Αυτοί που μας λένε "στην υπόλοιπη ΕΕ δεν γίνονται αυτά", κάναν ό,τι κάναν κρατώντας ανά χείρας τις Οδηγίες της ΕΕ για την "απελευθέρωση" των σιδηροδρόμων. Αυτής της ΕΕ όπου μόνο το 2021 έγιναν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 683 νεκρούς, ενώ 97 από αυτά αφορούσαν συγκρούσεις τρένων. Αυτής της ΕΕ όπου μόλις το 13% των σιδηροδρόμων της λειτουργούσε το 2020 με σύστημα τηλεδιοίκησης.

Αυτοί που τώρα λένε "μη διαδηλώνετε, αφήστε την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να αποδώσει ευθύνες", θέλουν να κρύψουν τις πολιτικές τους ευθύνες. Και δεν αναρωτιούνται: Αυτή η "ανεξάρτητη Δικαιοσύνη" που έτρεχε αστραπιαία για να βγάλει παράνομες τις απεργίες των σιδηροδρομικών, γιατί τόσα χρόνια δεν έβλεπε τις προειδοποιήσεις τους;

Αλλά αυτό είναι το κράτος τους, αυτές είναι οι προτεραιότητές του.

Δεν φταίνε κάποιες παθογένειες ή συντεχνίες, όπως λέει ο Μητσοτάκης. Παθογένεια είναι η πολιτική τους. Συντεχνία είναι οι εργολάβοι, οι κατασκευαστικοί όμιλοι, οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι που διοικούν αυτό το κράτος (...)

Τα κέρδη τους - οι ζωές μας. Το σύνθημα αυτό έγινε βίωμα για τη νεολαία που νιώθει να ασφυκτιά μέσα σε αυτό το σύστημα της αδικίας, της εκμετάλλευσης.

Οταν βλέπει να τσακίζονται τα δικαιώματά της στην Παιδεία, στην Υγεία, στον ελεύθερο χρόνο.

Οταν ο μισθός τελειώνει στα μισά του μήνα και δεν αρκεί για το πανάκριβο νοίκι, τους λογαριασμούς, το ρεύμα, το σούπερ μάρκετ.

Οταν ο μαθητής τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ από το σχολείο - εξεταστικό κέντρο στο πανάκριβο φροντιστήριο και δεν έχει χρόνο ούτε να σκεφτεί ούτε να χαρεί ούτε να δημιουργήσει.

Οταν ο φοιτητής και η φοιτήτρια παλεύει να πάρει ένα πτυχίο και του το αρνούνται, αν δεν έχει να πληρώσει το άθλιο χαράτσι που επιβάλλει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην Εστία της Λάρισας.

Οταν το 60% των κτιρίων είναι χτισμένα χωρίς καθόλου ή με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς και δεν έχουν ελεγχθεί καν για τη στατική τους επάρκεια.

Οταν οι ανισόπεδες διαβάσεις στην πόλη της Λάρισας έχουν μετατραπεί σε καρμανιόλες, στοιχίζοντας τη ζωή πολλών ανθρώπων, όπως η διάβαση στην οδό Κάρλας, δίπλα ακριβώς από το 4ο ΕΠΑΛ, η διάβαση στο ΑΤΑ, το αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στο Μεζούρλο, όπου πριν από λίγα χρόνια κεραυνοβολήθηκε 15χρονος μαθητής, στα "νταμάρια" της Ν. Σμύρνης όπου και εκεί το 2017 παρασύρθηκε ένα 10χρονο παιδί χάνοντας τη ζωή του.

Ετσι στρώνεται το έδαφος για τις επόμενες τραγωδίες, για τα επόμενα Τέμπη.

Ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, γιατί βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ν' αντιστοιχηθεί η ζωή μας με τις δυνατότητες της εποχής

Για όλα αυτά πρέπει τώρα να δυναμώσει η οργάνωση και η πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, σχολείο, πανεπιστήμιο και γειτονιά. Το "όχι άλλα Τέμπη" να γίνει απόφαση συλλογικής διεκδίκησης και αγώνα ενάντια στα εγκλήματα που προετοιμάζονται. Ιδιαίτερα οι μαθητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να επιτρέψουν να συνεχίζεται άλλο η άθλια κατάσταση των σχολικών υποδομών, να επιτρέπουν σε δήμους, διευθύνσεις και υπουργείο να παίζουν με τη ζωή των μαθητών.

Τώρα είναι η ώρα να υπάρξει πολιτική τιμωρία για όσους, με το να υπερασπίζονται το σύστημα της σήψης και της εκμετάλλευσης, δολοφονούν τα όνειρα και τα δικαιώματα της νεολαίας, των λαϊκών οικογενειών.

Τώρα είναι η ώρα να ενισχυθεί το ΚΚΕ παντού, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να αντιστοιχηθεί η ζωή μας με τις δυνατότητες της εποχής μας, με την επιστημονική πρόοδο, την τεχνολογική εξέλιξη, τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας (...)

Θέλουν να μας πείσουν πως το δίλημμα είναι "Τσίπρας ή Μητσοτάκης" αφού στις εκλογές ψηφίζουμε - λένε - για να βγει κυβέρνηση. "Ακόμα κι αν ξέρουμε ότι δεν θα έρθει για καλό, τουλάχιστον να είναι το λιγότερο κακό", υποστηρίζουν.

Τα ίδια έλεγαν και στη Γαλλία και τώρα ο δήθεν "λιγότερο κακός από την ακροδεξιά Λεπέν" Μακρόν περνάει το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο με Προεδρικό Διάταγμα, χωρίς ψηφοφορία από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση και παρά την καθολική καταδίκη του γαλλικού λαού.

Οι εκλογές δεν είναι "στοίχημα" για να ποντάρουμε σ' αυτόν που έχει τη μικρότερη απόδοση και θα κερδίσει.

Αυτήν την αντίληψη του "πάμε κι όπου βγει", του "να φύγει αυτός και μετά βλέπουμε" πληρώνουμε τόσα χρόνια, επιλέγοντας ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.

Γιατί στο τρένο του καπιταλιστικού κέρδους, του εχθρικού αντιλαϊκού κράτους είναι όλοι τους μαζί μηχανοδηγοί. Σε αυτές τις ράγες δεν υπάρχει μικρότερο κακό. Υπάρχει μόνο από το κακό στο χειρότερο.

Ετσι πήγαμε από το 1ο και 2ο μνημόνιο των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στο 3ο και χειρότερο που ψήφισαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι προχωρήσαμε βήμα βήμα την πολιτική της "απελευθέρωσης" των σιδηροδρόμων με όλες τις κυβερνήσεις και οδηγηθήκαμε στην τραγωδία με τους 57 νεκρούς.

Ετσι φτάσαμε στην Παιδεία να μειώνεται δραματικά η κρατική χρηματοδότηση, τα πανεπιστημιακά πτυχία να εξισώνονται με αυτά των κολεγίων, να μπαίνουν "κόφτες" στην Εκπαίδευση και η Κεραμέως να ευχαριστεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις που της έστρωσαν τον δρόμο.

Ετσι οι υπουργοί Βρούτσης της ΝΔ και Αχτσιόγλου του ΣΥΡΙΖΑ "συνυπέγραψαν" τον νόμο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με μια απλή απόφαση υπουργού, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή τα κέρδη των επιχειρήσεων και κατήργησαν τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ. Με αυτόν τον νόμο περιμέναμε 12 ολόκληρα χρόνια ο κατώτατος ονομαστικός μισθός να επανέλθει σχεδόν εκεί που τον αφήσαμε το 2011 (...)

Το ΚΚΕ βρίσκεται απέναντι στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, στις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους.

Το ΚΚΕ είναι ελεύθερο από οποιεσδήποτε δεσμεύσεις προς τα μονοπώλια, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ.

Γι' αυτό μπορεί να κοιτάει τον λαό στα μάτια και να του λέει την αλήθεια.

Γι' αυτό μπορεί να μπαίνει μπροστά για την ανάπτυξη μαζικών, αποφασιστικών αγώνων για την υπεράσπιση του λαού, έξω και μέσα στη Βουλή.

Γι' αυτό οι βουλευτές του ΚΚΕ είναι μπροστά σε κάθε λαϊκή κινητοποίηση.

Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν θα μεταλλαχτεί ούτε σε στήριξη ούτε σε ανοχή σε καμιά αντιλαϊκή κυβέρνηση, όποια σύνθεση κι αν έχει, όποια κόμματα κι αν την αποτελούν.

Αντίθετα, θα κατατεθεί στον αγώνα, για να δυναμώσουν οι ελπιδοφόρες εστίες αντίστασης, να ενωθούν σε ένα μεγάλο πανελλαδικό κίνημα πάλης και ανατροπής (...)

Το ΚΚΕ είναι έτοιμο από σήμερα για να συμβάλει, να πάρει μέρος σε μια τέτοια διακυβέρνηση μιας τέτοιας γνήσιας εξουσίας της εργατικής τάξης, του λαού.

Και αναλαμβάνει από σήμερα τη μεγάλη ευθύνη να συμβάλει ώστε να συνειδητοποιήσει ο λαός τη μεγάλη δύναμη που έχει να καθορίσει τις εξελίξεις προς όφελός του (...)

Η αμφισβήτηση να γίνει απόφαση για την οργάνωση ακόμα περισσότερων νέων στην ΚΝΕ

Θέλουμε να απευθυνθούμε προσωπικά σε όλα τα μέλη και φίλους της ΚΝΕ, σε όλους τους νέους που συνέβαλαν να οργανωθούν και να ξεσπάσουν αυτοί οι μεγάλοι αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κάθε μέλος και φίλος της ΚΝΕ μπορεί να είναι περήφανος γιατί έβαλε το δικό του λιθαράκι σε αυτόν τον αγώνα. Για να δυναμώσουν η μαχητικότητα, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού. Για να μπει στο στόχαστρο η δολοφονική πολιτική του κέρδους, του κράτους και όλων των κυβερνήσεων.

Εδώ κρύβεται η ανεκτίμητη αξία της οργανωμένης δράσης μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ.

Ο καθένας μας να παίρνει τη δύναμη των πολλών έτσι ώστε να πρωτοστατεί, να αποκτά αγωνιστική, ανυπότακτη στάση ζωής, να μην υποτάσσεται. Και όλοι μαζί να εμπνέουμε και να ωθούμε πολύ περισσότερους νέους στη συλλογική διεκδίκηση.

Ο καθένας μας να αποκτά τη συλλογική γνώση και πείρα της υπεραιωνόβιας δράσης του Κόμματός μας για να αντεπεξέλθει παλικαρίσια στις καμπές της ταξικής πάλης. Και όλοι μαζί να αναμετριόμαστε με τον αρνητικό για τον λαό συσχετισμό δυνάμεων, να μεγαλώνουμε τα ρήγματα που ανοίγονται στο σάπιο και γερασμένο σύστημα της εκμετάλλευσης.

Ο καθένας μας να συμμετέχει ενεργά σε μια ομάδα νέων επαναστατών που παλεύουν συλλογικά για να αλλάξουν τον κόσμο. Και όλοι μαζί να παίρνουμε δύναμη και να παλεύουμε κόντρα σε κάθε αδικία, για την οικοδόμηση της κοινωνίας της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Αυτό φοβούνται διάφοροι απολογητές του συστήματος.

Τρέμουν και μόνο στη σκέψη να ενωθούν οι μαθητές, οι φοιτητές με το εργατικό κίνημα, το κίνημα των βιοπαλαιστών της πόλης και της υπαίθρου. Γιατί σε αυτήν τη συμμαχία βρίσκεται η δύναμη που μπορεί να αμφισβητήσει όχι μόνο την πολιτική τους αλλά και την εξουσία τους.

Τρέμουν και μόνο στην προοπτική να ενωθούν οι νέοι και οι νέες σε κοινό αγώνα για το δικαίωμα στη ζωή και για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα. Γι' αυτό στήνουν πλαστές διαχωριστικές γραμμές, επιχειρούν να διαχωρίσουν όσους κινητοποιούνται ανάλογα με το τι κόμμα ψήφιζαν μέχρι χτες, ανάλογα με τις πολιτικές ή ιδεολογικές τους προτιμήσεις. Εμείς παλεύουμε "για να σμίξουμε τον κόσμο" κάτω από τα πανό των συλλόγων, των μαθητικών συμβουλίων, των σωματείων, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με το σύστημα του κέρδους που είναι ο κοινός παρονομαστής του εγκλήματος των Τεμπών αλλά και όλων των καθημερινών εγκλημάτων που ζούμε.

Τρέμουν και μόνο στο ενδεχόμενο να συναντηθεί η νεανική οργή και αμφισβήτηση με τη ριζοσπαστική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Ας κάνουμε λοιπόν τον φόβο τους πραγματικότητα!

Η οργή μπορεί να γίνει δύναμη ανατροπής.

Η αμφισβήτηση να γίνει απόφαση για την οργάνωση ακόμα περισσότερων νέων στην ΚΝΕ.

Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας.

Επιλέγουμε τη ζωή.

Θα νικήσουμε!».

Σήμερα η συγκέντρωση με ομιλητή τον Θ. Κωτσαντή στο ΠαΔΑ

Σειρά συγκεντρώσεων με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ, Θοδωρή Κωτσαντή, διοργανώνει η ΚΝΕ αυτήν την περίοδο.

Σήμερα Τετάρτη προγραμματίζεται συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στην Πανεπιστημιούπολη 2.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ