ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2023
Σελ. /32
ΕΠΑΛ ΚΙΣΣΑΜΟΥ
Μαθητές και γονείς διεκδικούν κανονικό σχολικό κτίριο

Δυναμική κινητοποίηση για τις τραγικές και επικίνδυνες συνθήκες εκπαίδευσης και λειτουργίας του ΕΠΑΛ Κισσάμου πραγματοποίησαν τη Δευτέρα μαθητές και γονείς, προχωρώντας σε κατάληψη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον χώρο του σχολείου.

Οπως καταγγέλλουν οι 170 μαθητές, εδώ και 3 χρόνια κάνουν μάθημα σε λυόμενες αίθουσες, στοιβαγμένες σε μια αυλή, με τον μηχανολογικό εξοπλισμό αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ να είναι σκεπασμένος με σεντόνια δίπλα σε μπάζα και χαλίκια.

Το σχολείο έμεινε «άστεγο» όταν το παλιό κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο μετά τον σεισμό του 2019 και από το 2020 μεταφέρθηκε σε καμπ με λυόμενα, με το διώροφο μεταλλικό κτίριο που θα φιλοξενούσε «προσωρινά» τα εργαστήρια να μην έχει ολοκληρωθεί και τα παιδιά να κάνουν μάθημα μέσα στο εργοτάξιο, χωρίς αυλή, χωρίς γήπεδα, αλλά και χωρίς εργαστήρια, με αποτέλεσμα να παίρνουν πτυχία μηχανολόγοι και γεωπόνοι μόνο με... Ιστορία και Μαθηματικά.

«Η κατάσταση είναι γελοία. Τα εργαστήριά μας είναι έξω με μουσαμάδες. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Εχουμε αγανακτήσει», σημείωσε ο πρόεδρος του 15μελούς, Νίκος Πετράκης, ενώ η αντιπρόεδρος, Παναγιώτα Παναγοπούλου, τόνισε ότι «όταν έχει κακό καιρό τα παιδιά κάθονται μέσα στο τμήμα τους». «Εδώ ήρθαμε για να μάθουμε μια τέχνη, να κάνουμε εργαστήρια», πρόσθεσε ο Σπύρος Σταθάκης, μαθητής της Α' τάξης. Τις κινητοποιήσεις στηρίζουν η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Κισσάμου και η Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης.

Στο μεταξύ, το μεταλλικό κτίριο έχει μείνει ημιτελές, χωρίς κανείς να μπορεί να δώσει μια σαφή απάντηση ως προς την αιτία: Ο δήμος Κισσάμου «πετάει το μπαλάκι» στην Περιφέρεια με το επιχείρημα πως αυτή έχει την ευθύνη του έργου, ενώ η Περιφέρεια παραπέμπει... στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Από τη μεριά του, ο ανάδοχος φέρεται να «τα ρίχνει» στη μελέτη που του δόθηκε, υποστηρίζοντας ότι ήταν λάθος οι διαστάσεις του κτιρίου! Την ίδια ώρα, για το νέο κτίριο που πρόκειται να ανεγερθεί, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη ενώ ο δήμος Κισσάμου είναι στα δικαστήρια με τον εργολάβο που κατεδάφισε το παλιό, για την απώλεια μεγάλης αξίας εξοπλισμού.

«Τέσσερα χρόνια τώρα, παρά τις υποσχέσεις και τα χρονοδιαγράμματα, το σχολείο είναι σε αυτήν την κατάσταση. Μιλάμε για ένα έγκλημα», σημείωσε ο περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλέκος Μαρινάκης.

Τον αγώνα των μαθητών και των γονέων τους στο ΕΠΑΛ Κισσάμου, που διεκδικούν ασφαλές σχολείο με κατάλληλες υποδομές για τα εργαστήριά τους, χαιρετίζει η ΤΟ Χανίων της ΚΝΕ, σημειώνοντας: «Είναι απαράδεκτο εν έτει 2023 που η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, να υπάρχουν σχολεία σε αυτήν την κατάσταση. Είναι απαράδεκτο την ώρα που χτίζονται με fast track διαδικασίες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στον νομό, οι μαθητές να περιμένουν εδώ και 4 χρόνια να χτιστεί το σχολείο τους».

ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Αποκλεισμένοι από το σχολείο 10 μαθητές με κινητικά προβλήματα λόγω απουσίας οδηγών και συνοδών

Αποκλεισμένοι στο σπίτι τους, μακριά από την εκπαιδευτική διαδικασία, βρίσκονται 10 μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου Αθηνών, στην Ηλιούπολη, λόγω προβλήματος που έχει προκύψει στη μεταφορά τους.

Να σημειωθεί ότι το Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο Αθηνών είναι ένα από τα 26 ειδικά σχολεία πανελλαδικά που έχουν δικά τους αυτοκίνητα για τη μεταφορά των μαθητών, δεν έχουν όμως μόνιμο προσωπικό και συνοδούς. Ετσι, κάθε χρόνο προκηρύσσονται 72 θέσεις γι' αυτό το απαραίτητο προσωπικό, που προσλαμβάνεται με 6μηνες συμβάσεις, ενώ μέχρι να προσληφθούν συχνά χρησιμοποιείται προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για να καλύψει αυτές τις ανάγκες, αντί να υπάρχουν μόνιμοι οδηγοί και συνοδοί που να αναπτύσσουν και τις αναγκαίες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους μαθητές.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων του Ειδικού Γυμνασίου - Λυκείου Αθηνών, συχνά μαθητές μένουν χωρίς μεταφορά λόγω νόμιμων αδειών των συμβασιούχων εργαζομένων, ωστόσο τώρα το πρόβλημα έχει οξυνθεί καθώς παραιτήθηκε οδηγός λεωφορείου του σχολείου, ενώ ο δεύτερος οδηγός απουσιάζει με αναρρωτική άδεια λόγω θεμάτων που απασχολούν σοβαρά την υγεία του με άγνωστη την επιστροφή του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως καταγγέλλουν οι γονείς, «δεν προβλέπονται εναλλακτικές ενέργειες αντικατάστασης των υπαλλήλων. Οι μαθητές/μαθήτριες και παιδιά μας αποκόπτονται από την εύρυθμη παρακολούθηση των σχολικών τους υποχρεώσεων. Αναγκάζονται είτε να παραμείνουν στο σπίτι τους είτε (...) οι οικογένειες επωμίζονται αναίτια και άδικα την υποχρέωση της μεταφοράς (...) Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις (...) μένουν στο σπίτι κοινωνικά αποκλεισμένοι, στερούνται (...) όλοι του πλαισίου παρέμβασης - πέραν των εκπαιδευτικών - των ψυχολόγων, λογοθεραπευτών, φυσικοθεραπευτών, αναγκαίες θεραπείες για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, αλλά και τη συναισθηματική και κοινωνική προσαρμογή τους». Προσθέτουν ακόμα ότι τα παραπάνω συμβαίνουν δύο μήνες πριν από τις εξετάσεις των μαθητών, που έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον συναισθηματικό φόρτο.

Οι γονείς απαιτούν να δοθεί μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα, ενώ τον αγώνα τους στηρίζουν ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και η ΣΕΑΑΝ, που απαιτούν «εδώ και τώρα να εξασφαλιστεί με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας η παρακολούθηση των μαθημάτων από όλους τους μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου - Λυκείου Ηλιούπολης. Είναι υποχρέωσή τους και να κόψουν τον λαιμό τους και να δώσουν την πιο ενδεδειγμένη λύση.

Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της στήριξης της επιχειρηματικής δράσης μέσα και έξω από τον δημόσιο τομέα και στον χώρο της Ειδικής Αγωγής. Πολιτική που έχει πρώτα απ' όλα αρνητικές επιπτώσεις στα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους γιατί το σκαλάκι του σχολικού για ένα παιδί με αναπηρία είναι η πόρτα του σχολείου. Είναι αυτό που έλεγε μια 15χρονη με κινητική αναπηρία "δεν δέχομαι να με κατεβάζει ο οποιοσδήποτε από το σχολικό, θέλω αυτός που με κατεβάζει να τον νιώθω σαν αδελφό μου"».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Με συλλογικό αγώνα κατακτήθηκε η σίτιση 420 φοιτητών

Αμεσα θα αρχίσουν να σιτίζονται άλλοι 420 φοιτητές δωρεάν, ως αποτέλεσμα της παρέμβασης και του οργανωμένου αγώνα των φοιτητών.

Από την πρώτη στιγμή που πετάχτηκαν έξω από τη δωρεάν σίτιση 470 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η «Πανσπουδαστική ΚΣ» οργάνωσε την πάλη στους φοιτητικούς συλλόγους, με κινητοποιήσεις στην Πρυτανεία, συναντήσεις με τους προέδρους των Τμημάτων, παρεμβάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και σε δήμους, απαιτώντας την ένταξή τους.

Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι «τελικά καταφέραμε να κερδίσουμε τη δωρεάν σίτιση των 420 φοιτητών, με τον συλλογικό αγώνα, κόντρα στη λογική των διαπραγματεύσεων πίσω από κλειστές πόρτες, που πρότειναν όλες οι άλλες δυνάμεις, κόντρα στην πολιτική υποχρηματοδότησης όλων των κυβερνήσεων που ακολουθούν πιστά οι διοικήσεις των σχολών και η Πρυτανεία.

Τώρα είναι η στιγμή να δυναμώσουν η συζήτηση και η διεκδίκηση στα έτη, μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους να συνεχίσουμε τον αγώνα για να κερδίσουμε αυτά που μας αξίζουν.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που βάζουν στο ζύγι κόστους - οφέλους τις ανάγκες των φοιτητών, ακόμα και την ίδια μας τη ζωή, όπως φάνηκε από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη.

Η νίκη αυτή είναι μόνο η αρχή!

Συνεχίζουμε δυναμικά για να σιτίζονται όλοι οι φοιτητές δωρεάν!».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Πιο μαζικά και πιο δυναμικά για συνολικότερες κατακτήσεις»

Ανακοίνωση των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» για μια σειρά από κατακτήσεις του Συλλόγου

«Οι αγώνες μας έχουν αποτελέσματα! Γι' αυτό πρέπει να συνεχίσουμε πιο μαζικά και πιο δυναμικά για να έχουμε συνολικότερες κατακτήσεις», τονίζουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού Συλλόγου του Πανεπιστημίου Πειραιά, οι οποίοι αναφέρονται σε μια σειρά κατακτήσεων του Συλλόγου:

«Κερδίσαμε την εφαρμογή της διπλής εξεταστικής σε όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πειραιά για πρώτη φορά, την ίδια ώρα που έγινε προσπάθεια να "κοπεί" από το Τμήμα των Ψηφιακών Συστημάτων, που ήταν και το μόνο τμήμα που εφαρμοζόταν η διπλή εξεταστική. Κερδίσαμε το να σιτίζονται 800 παραπάνω φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου δωρεάν! Κερδίσαμε το να πάρει το Πανεπιστήμιο Πειραιά κονδύλι από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (φορέας που έχει την ευθύνη για τις εστίες) έτσι ώστε να στεγαστούν 40 φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Πειραιά σε ξενοδοχείο. Κερδίσαμε την εφαρμογή του νόμου που ορίζει τη δυνατότητα εξέτασης από τριμελή επιτροπή για όσους έχουν κοπεί πάνω από 3 φορές σε κάποιο μάθημα με αίτηση στη γραμματεία».

«Παλεύουμε ώστε κάθε φοιτητής και φοιτήτρια να μπορεί να σπουδάζει απρόσκοπτα. Το πτυχίο μας να είναι η μόνη προϋπόθεση για την εύρεση εργασίας με δικαιώματα. Δεν θα επιτρέψουμε να κοπεί η παιδαγωγική επάρκεια από τα πτυχία μας! Συνεχίζουμε τον αγώνα για ανέγερση εστίας, παλεύουμε για να μην αφήσει κανένας φοιτητής τις σπουδές και τα όνειρά του, λόγω οικονομικών προβλημάτων, λόγω της πολιτικής που μας θεωρεί κόστος εμάς, τις ανάγκες και τις ζωές μας!», επισημαίνουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ