ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2023
Σελ. /24
2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Με σημαντικά ενισχυμένες δυνάμεις και πολύτιμα συμπεράσματα στις μάχες που έρχονται

Με σημαντικά ενισχυμένες δυνάμεις και τη συμμετοχή νέων Αγροτικών Συλλόγων πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, το Σάββατο 18 Μάρτη στη Λαμία, αφήνοντας παρακαταθήκη για παραπέρα δυνάμωμα του αγροτικού κινήματος στην περιοχή.

Στην έναρξη των εργασιών παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, φοιτητικών συλλόγων και σωματείων συνταξιούχων, καθώς και ο Ρίζος Μαρούδας ως εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στους χαιρετισμούς έγιναν ιδιαίτερες αναφορές στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να δοθεί οργανωμένη και συλλογική απάντηση στην πολιτική που θυσιάζει τη ζωή των εργαζομένων και του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από την κλιμάκωση του αγώνα και την ενίσχυση του κοινού μετώπου εργαζομένων, αγροτών, φοιτητών, συνταξιούχων.

Μέσα από τον απολογισμό της προηγούμενης περιόδου από τον απερχόμενο πρόεδρο Γιάννη Μαρούλη, καθώς και τις τοποθετήσεις των συνέδρων που εκπροσώπησαν τους Αγροτικούς Συλλόγους οι οποίοι συμμετέχουν στην Ομοσπονδία, μεταφέρθηκαν πλούσια πείρα και συμπεράσματα από την πολύμορφη αγωνιστική δράση και τις διεργασίες για την ανασύνταξη της συλλογικής οργάνωσης.


Αυτό που ιδιαίτερα αναδείχθηκε ήταν η αύξηση της δύναμης που σημείωσε τα τελευταία χρόνια η Ομοσπονδία, μέσα από τη συμμετοχή νέων Αγροτικών Συλλόγων και πολλαπλασιασμό των αγροτών και κτηνοτρόφων που συμμετείχαν στις εκλογές των Συλλόγων τους. Συγκεκριμένα, στους 5 Αγροτικούς Συλλόγους που συμμετείχαν στην ίδρυσή της το 2017 προστέθηκαν άλλοι 3 Σύλλογοι που ιδρύθηκαν ή επανασυγκροτήθηκαν μέσα από τις αγωνιστικές διεργασίες και τα μπλόκα των τελευταίων ετών, ενώ παράλληλα στην Ομοσπονδία συμμετέχουν πλέον και 2 Σύλλογοι Κτηνοτρόφων. Οπως μάλιστα σημειώθηκε στον απολογισμό, ο αριθμός των αγροτών και κτηνοτρόφων που ψήφισαν στις αρχαιρεσίες των Συλλόγων, από περίπου 300 που είχαν ψηφίσει στους Συλλόγους όταν συγκροτήθηκε η Ομοσπονδία, αυξήθηκε σε πάνω από 1.200 στις αρχαιρεσίες πριν το 2ο Συνέδριο.

Αναδείχθηκαν επίσης τα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, η ερήμωση των χωριών από τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού και τα βασικά αιτήματα που διεκδικεί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα σε όλη τη χώρα, αλλά και τα επιμέρους που απασχολούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Φθιώτιδας, ενώ επισημάνθηκαν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συνολικότερη υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων και του λαού μέσα από την απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, της Παιδείας, των υποδομών, της ασφάλειας κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η ανάγκη για μαζικότερη οργάνωση του αγροτικού κόσμου και μπήκαν στόχοι για δημιουργία νέων Αγροτικών Συλλόγων, ενίσχυσης της κοινής δράσης με τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους συνταξιούχους πάνω στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Πλούσια δράση και παρακαταθήκη για το μέλλον.

Στον απολογισμό της δράσης των προηγούμενων ετών προχώρησε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Μαρούλης, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, με τη μεγάλη μείωση πληθυσμού στους δήμους της Φθιώτιδας και τη μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας, όπως προκύπτει από την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνοντας παράλληλα τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν την εξέλιξη αλλά και τις επιπτώσεις τόσο στους αγρότες και κτηνοτρόφους όσο και συνολικότερα στον λαό της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τον νομό Φθιώτιδας, «η μείωση του πληθυσμού είναι 12,94%, τρεις και πλέον φορές πιο πάνω από το πανελλαδικό ποσοστό. Πιο συγκεκριμένα, η Φθιώτιδα έχασε 20.475 κατοίκους μέσα σε μια δεκαετία. Ιδιαίτερα τώρα ο δήμος Αμφίκλειας - Ελάτειας είχε μείωση 23,3%, η Δομοκός 20,2%, η Λαμία 11,7%, ο δήμος Λοκρών 9%, της Μακρακώμης 15,5%, των Καμένων Βούρλων 9,8% και, τέλος, της Στυλίδας 10,5%.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ΚΑΠ και των μνημονιακών νόμων, που λειτούργησαν ισοπεδωτικά και για άλλα κοινωνικά στρώματα, όπως οι επαγγελματίες, είναι πλέον ορατά. Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις συρρικνώνονται, αγρότες εγκαταλείπουν την παραγωγή, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους», ανέφερε ο Γ. Μαρούλης.

Προχωρώντας στον απολογισμό των πεπραγμένων του προηγούμενου διαστήματος, ο Γ. Μαρούλης στάθηκε αρχικά στο γεγονός της σημαντικής ενίσχυσης των δυνάμεων της Ομοσπονδίας, με την προσθήκη και νέων Συλλόγων στη δύναμή της και τον πολλαπλασιασμό του αριθμού των αγροτών και κτηνοτρόφων που συμμετείχαν στις εκλογές και τις διαδικασίες των Συλλόγων:

«Εχει περάσει ικανός χρόνος ώστε να κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό της δράσης της Ομοσπονδίας, να δούμε πώς πορευτήκαμε έως τώρα αγωνιστικά, να κρίνουμε δηλαδή την πορεία μας, και να προγραμματίσουμε και να αποφασίσουμε τους μελλοντικούς αγώνες.

Το πρώτο συμπέρασμα που θα μπορούσαμε να καταγράψουμε είναι ότι οι Αγροτικοί Σύλλογοι, καταρχήν με την Ομοσπονδία μας, είναι η μοναδική οργανωμένη δύναμη που με συνέπεια δρα στον νομό Φθιώτιδας με τις κατευθύνσεις που συνδιαμορφώνουμε μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, καθώς αποτελούμε συστατικό στοιχείο της.

Εκτός αυτού, η Ομοσπονδία έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη των βιοπαλαιστών αγροτών και είναι σημείο αναφοράς στον νομό μας. Εχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να συμπορευόμαστε σταθερά και να έχουμε στο πλευρό μας τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, άλλους φορείς του κινήματος όπως Σωματεία Συνταξιούχων, τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τους Εμπορικούς Συλλόγους κ.ά.

Η ΟΑΣΦ είναι η οργανωμένη δύναμη η οποία εξασφαλίζει τη συνέχεια και τη συνέπεια, όρους συσπείρωσης για τους αγώνες, με πλαίσιο αιτημάτων που βγαίνουν ή ξεπηδούν, αν θέλετε, μέσα από τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών».

«Καταφέραμε να αναδείξουμε ότι τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας δεν αφορούν μόνο τους βιοπαλαιστές αγρότες αλλά όλη την κοινωνία», επεσήμανε ο Γ. Μαρούλης, ενώ στη συνέχεια έκανε αναλυτική αναφορά στις πολύμορφες κινητοποιήσεις και αγωνιστικές δράσεις της Ομοσπονδίας και των Συλλόγων.

Κλείνοντας, ο απερχόμενος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της δουλειάς και της δράσης των Συλλόγων και της Ομοσπονδίας, της δημιουργίας νέων Συλλόγων, «γιατί μόνο με ένα οργανωμένο αγροτικό κίνημα και μέσα από μαζικούς αγώνες ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις για τα αιτήματά μας και λύσεις στα προβλήματα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Μονόδρομος η οργάνωση της πάλης

Στις πρόσφατες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που ξέσπασαν σε ολόκληρη τη χώρα μετά το έγκλημα στα Τέμπη αναφέρθηκε ξεκινώντας την παρέμβασή του ο Γιάννης Παπαδογιάννης από τον Αγροτικό Σύλλογο Δομοκού, υπογραμμίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις αυτές δείχνουν τη δύναμη που έχει στα χέρια του ο λαός.

Στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι από την εκτίναξη της ακρίβειας και του κόστους παραγωγής, καθώς και από τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, και τόνισε ότι μόνο ο οργανωμένος αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα, να αποτρέψει τον αφανισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς που έχει απομείνει στην ύπαιθρο.

Μία σημαντική κατάκτηση, που θα πρέπει να διασφαλιστεί και να δυναμώσει, χαρακτήρισε τη δημιουργία της Ομοσπονδίας αλλά και τη συγκρότηση νέων Αγροτικών Συλλόγων ο Πέτρος Λάλος, εκπρόσωπος του νεοσύστατου Αγροτικού Συλλόγου Αμφίκλειας, που δημιουργήθηκε μέσα στον αγώνα των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων. Στάθηκε στα βήματα που έχουν γίνει, στα όσα κερδήθηκαν μέσα από τον αγώνα των τελευταίων ετών, ενώ πρόσθεσε ότι μέσα από τη δημιουργία των Αγροτικών Συλλόγων δόθηκε πνοή στα χωριά.

Τη δυναμική που δίνουν στον αγώνα των αγροτών η συλλογική οργάνωση της πάλης και η ύπαρξη της Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων επεσήμανε στην παρέμβασή του ο Κώστας Ζαρκαδούλας από τον Αγροτικό Σύλλογο Στυλίδας, ενώ η Βάσω Κυριάκου από τον Αγροτικό Σύλλογο Πελασγίας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν για τη λειτουργία του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια «ώστε να παραμείνουμε αγρότες», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στη συμβολή της Ομοσπονδίας στην ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος στη Φθιώτιδα και στην ανάπτυξη νέων Αγροτικών Συλλόγων αναφέρθηκε ο Χρήστος Λιγδής από τον Αγροτικό Σύλλογο Αταλάντης. Επεσήμανε τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού νέων αγροτών στους Συλλόγους και στις αγροτικές κινητοποιήσεις, υπογράμμισε δε την ανάγκη να ενταχθούν στο πλαίσιο διεκδίκησης ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αγροτική οδοποιία, την άρδευση κ.λπ.

Στην αμφίδρομη σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Ομοσπονδία και τους Αγροτικούς Συλλόγους της Φθιώτιδας στάθηκε στην παρέμβασή του ο Χρήστος Πάσουλας από τον Αγροτικό Σύλλογο Μακρακώμης, επισημαίνοντας ότι αποτέλεσμα αυτής της σχέσης ήταν οι κοινές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν φέτος σε Λαμία και Αταλάντη. Τόνισε κι αυτός τη μεγάλη συμμετοχή νέων ηλικιακά αγροτών, τόσο στη λειτουργία των Συλλόγων όσο και στα μπλόκα που στήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Φθιώτιδας, για να προσθέσει ότι απαιτείται να ενισχυθεί ο προσανατολισμός της δράσης σε θέματα που έχουν να κάνουν με την Υγεία, την Παιδεία και τη διεκδίκηση έργων αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ