ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΠΑΚ ΑΠΘ
Πόσο ασφαλείς είναι οι υποδομές και επομένως οι ζωές μας στο ΑΠΘ;

Το τελευταίο περιστατικό με αποκόλληση μαρμάρων στο υπόστεγο της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ
Το τελευταίο περιστατικό με αποκόλληση μαρμάρων στο υπόστεγο της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ
Το άμεσης προτεραιότητας ζήτημα που σχετίζεται με την αντισεισμική προστασία και θωράκιση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αναδεικνύει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) ΑΠΘ και θέτει το ερώτημα «πόσο ασφαλείς είναι οι υποδομές και επομένως οι ζωές μας στο ΑΠΘ;».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει σε ανακοίνωσή της και στηρίζονται στα πορίσματα και τις προτάσεις προσεισμικών ελέγχων Α' και Β' φάσης, που πραγματοποιήθηκαν το 2003 - 2004, το κτιριακό απόθεμα του ΑΠΘ ήταν σε άσχημη κατάσταση και σήμερα, περίπου 20 χρόνια μετά, έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο.

Αλλωστε, η εικόνα που έρχεται κάθε λίγο στο φως, επιβεβαιώνει και σε αυτήν την περίπτωση ότι η ζωή, η ασφάλεια των υποδομών αντιμετωπίζονται με την εγκληματική λογική του «κόστους - οφέλους». Γι' αυτό επί δεκαετίες παραμένουν ανεπαρκή, ασυντήρητα και χωρίς τις αναγκαίες επεμβάσεις, σε αντίθεση με την πολιτική πρόληψης για την ασφαλή λειτουργία τους.

Φοιτητές που πέφτουν και κινδυνεύουν να πέσουν από τα παράθυρα γιατί δεν επαρκούν οι αίθουσες (βλ. Νομική ΑΠΘ), πλάκες και ταβάνια που καταρρέουν σε αίθουσες διδασκαλίας και κυλικεία (βλ. Κτηνιατρική και Πολυτεχνική ΑΠΘ, ΤΕΦΑΑ ΕΚΠΑ, κ.α.), επικίνδυνες φοιτητικές εστίες σε όλη την επικράτεια.

Οπως αναφέρει η ΔΗΠΑΚ, από τα σχετικά πορίσματα προκύπτει ότι «ο σχεδιασμός χωρίς αντισεισμικό κανονισμό αφορούσε στο 26% των κτιρίων, ενώ η από άποψη συντήρησης κακή γενική κατάσταση - προ 20ετίας - στο 25% των κτιρίων. Τα ποσοστά των κτιρίων στα οποία είχαν εντοπιστεί δυσμενή μορφολογικά χαρακτηριστικά, όπως είναι ο κίνδυνος κρούσης με διπλανά σε επαφή κτίρια ήταν 36%, και η μη κανονικότητα οριζόντια και καθ' ύψος στο 20%. Κατά μέσο όρο σε κάθε κτίριο είχαν εντοπιστεί περισσότερες από μία "μη κανονικότητες", εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν μορφολογικές».

Επίσης, «το 2003, το 39% των κτιριακών μονάδων, που αντιστοιχεί στο 50% του εμβαδού των κτιρίων, είχε ιδιαίτερα χαμηλή (κακή) βαθμολογία, ενώ το 56% των κτιριακών μονάδων, που αντιστοιχεί στο 73% του εμβαδού των κτιρίων, είχε βαθμολογία χαμηλή έως μέτρια. Με βάση αυτά τα δεδομένα το 2003 - 2004, για τη Β' φάση επιλέχθηκαν 59 κτίρια και από αυτά 30 με βάση κριτήρια σπουδαιότητας και ομοιότητας. Από τα 30 κτίρια βρέθηκαν τα σχέδια για μόλις 18. Από τα 30, τελικά, επιλεγέντα κτίρια βρέθηκε ότι το 1/3 έχρηζε την ένταξή του στη Γ' φάση, με άμεσης - πρώτης προτεραιότητας μελέτη επεμβάσεων σε επισφαλή έναντι σεισμού κτίρια».

Από τότε έχει προστεθεί η μέχρι σήμερα γήρανσή τους με τα επιπλέον 20 χρόνια!

Επίσης σημαντική επιβαρυντική παράμετρος για την επαύξηση της τρωτότητας του κτιριακού αποθέματος είναι το γεγονός ότι, διαχρονικά, δεν υπήρξε καμιά στοιχειώδης συντήρηση.

Αντίθετα, η κτιριακή υποδομή υποβάλλεται συνεχώς σε επιπλέον επιβαρυντικές επιδράσεις από διάβρωση, μετακινήσεις, διαφορικές καθιζήσεις, εξαιτίας και των πλημμυρικών φαινομένων. Πλημμυρισμένες θεμελιώσεις και πλημμυρισμένα υπόγεια (βλ. Πολυτεχνική, Νέα Φιλοσοφική κ.ά.) εξαιτίας της ανεπάρκειας καθώς και της αβελτηρίας καθαρισμού αγωγών όμβριων και αποχετεύσεων, όπως επίσης και της επακόλουθης ανόδου του υδροφόρου ορίζοντα, καθώς η φυσική ροή του διακόπτεται και περιορίζεται στο campus, εξαιτίας της σήραγγας της λεγόμενης «τρύπας του Κούβελα».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΗΠΑΚ διεκδικεί μια σειρά από ελέγχους και μέτρα προστασίας, όπως, μεταξύ άλλων, επικαιροποίηση της Α' φάσης ελέγχων, διεύρυνση της Β' φάσης και εκκίνηση της Γ' φάσης για τα ήδη διαπιστωμένα επισφαλή κτίρια, ενισχύσεις και επεμβάσεις στα διαπιστωμένα επισφαλή κτίρια, σχεδιασμό και οργάνωση ολιστικής αντιμετώπισης δευτερογενών επιδράσεων, καθώς και μέτρων ετοιμότητας, ασκήσεων και κατασκευή διόδων άμεσης διαφυγής, εγκατάσταση συστημάτων παροχής της ηλεκτροδότησης σε περίπτωση διακοπής της από το δίκτυο και αυτοματοποιημένης με ειδικούς αισθητήρες παύσης ανεξέλεγκτης παροχής δικτύων αγωγών (π.χ. φυσικού αερίου κ.ά.), καθώς και έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες των παραπάνω δράσεων.

ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Πολύμορφες δράσεις για το έγκλημα στα Τέμπη

Μαθητική - φοιτητική συγκέντρωση στου Ζωγράφου, μαζί με τους Φοιτητικούς Συλλόγους της Πολυτεχνειούπολης και της Πανεπιστημιούπολης, διοργανώνεται την Παρασκευή 24 Μάρτη στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Τερζάκη, δίνοντας συνέχεια στους αγώνες για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Στην κινητοποίηση καλούν οι Σύλλογοι ΗΜΜΥ και Τοπογράφων του ΕΜΠ, Φιλοσοφικής και Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΝΦΕΕΜΠ και ΦΕΠΑ.

Σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Στη Θεσσαλονίκη οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών, Μαθηματικού, Γεωλογικού, Βιολογικού, Γεωπονίας, Δασολογίας, Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Μετ. ΠΑΜΑΚ, Χωροταξίας, ΜΜΕ, ΠΤΔΕ, ΣΜΗ, ΣΕΥ και ΣΟΦΕΘ συνεχίζουν τις δράσεις τους για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη και για ασφαλείς μαζικές μεταφορές για τον λαό, καλώντας σε:

  • Νέο συλλαλητήριο σήμερα Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου.
  • Συμμετοχή στη σύσκεψη των Σωματείων, σήμερα, στις 7 μ.μ., στο Πολυτεχνείο.
  • Συναυλία με σύνθημα «Ολων των νεκρών γίναμε φωνή, στον δρόμο του αγώνα κερδίζει η ζωή»,σήμερα, στις 9 μ.μ., στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ.
  • Εκδήλωση με εργαζομένους στον ΟΣΕ και καθηγητές, αύριο Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στο Πολυτεχνείο.

Αντίστοιχα, μετά τις πολύμορφες δράσεις στα σχολεία και τη μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια, οι μαθητές και μαθήτριες της Λάρισας δίνουν συνέχεια στον αγώνα με τη συναυλία που διοργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας και το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου αύριο Παρασκευή, στις 12 μ., μετά τις σχολικές γιορτές, στην πλατεία Ταχυδρομείου, σημειώνοντας ότι «ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να δούμε πραγματικά τις διεκδικήσεις μας να γίνονται πράξη. Γι' αυτόν τον λόγο (...) ενώνουμε τις φωνές και, μαζί με τους καλλιτέχνες που το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν ξανά στον δρόμο απέναντι στο απαράδεκτο ΠΔ 85/2022, κάνουμε την οργή μας αγωνιστικές μελωδίες, φωνάζοντας για ακόμη μια φορά: Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί!».

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ 1ο ΛΥΚΕΙΟ ΒΥΡΩΝΑ
Κλειστά «μέχρι νεωτέρας» λόγω πτώσης σοβάδων

Κλειστό τουλάχιστον για την τρέχουσα και την επόμενη βδομάδα θα παραμείνει το κτίριο που στεγάζει το 1ο Γυμνάσιο - 1ο Λύκειο Βύρωνα (Ανάληψης) με απόφαση του δήμου, προκειμένου να εκτελεστούν κατεπείγουσες εργασίες που αφορούν την αποκατάσταση σαθρών σοβάδων στις μετόπες του σχολείου.

Τις τελευταίες μέρες στα δύο σχολεία αποκολλώνται κομμάτια από την ταράτσα. Ενα παιδί τραυματίστηκε και άλλο ένα γλίτωσε από τύχη.

Τα παραπάνω καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» της Ζ' ΕΛΜΕ Αθήνας, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, για τα ζητήματα της ασφάλειας και της θωράκισης στα σχολεία, κινείται στις ίδιες ράγες που οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στο έγκλημα στα Τέμπη. Είναι η λογική ότι προχωράει μόνο ό,τι φέρνει κέρδη και αφήνεται στο έλεος της τύχης ό,τι απαιτεί κόστος». Παράλληλα επισημαίνει και την ευθύνη του δήμου Βύρωνα για την έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου ασφάλειας των σχολικών υποδομών, σημειώνοντας: «Κάθε χρόνο στη συζήτηση για την Παιδεία παρουσιάζεται μια εικόνα ότι όλα πηγαίνουν καλά, ενώ η κατάσταση των σχολείων, απ' ότι φαίνεται, συνεχώς χειροτερεύει. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, στον προϋπολογισμό για τη συντήρηση και την επισκευή των σχολικών κτιρίων, αναμόρφωσε τη δαπάνη από τα 74.400 ευρώ στα 14.400 ευρώ!».

Απέναντι σε αυτά, διεκδικεί άμεσα από τους δήμους της περιοχής να πραγματοποιήσουν ελέγχους όλων των σχολικών υποδομών, να υπάρχει μητρώο καταλληλότητας σε κάθε σχολικό κτίριο, να καταργηθούν τα προκάτ, να χτιστούν σύγχρονα σχολικά κτίρια κ.λπ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Συσκέψεις με γονείς και φορείς για την ασφάλεια των σχολικών υποδομών

Το έγκλημα στα Τέμπη που ξεσήκωσε τον λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία, που ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, φέρνει στην επικαιρότητα συνολικότερα ζητήματα ασφάλειας των μεταφορών αλλά και των υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό μια σειρά από σωματεία εκπαιδευτικών παίρνουν την πρωτοβουλία και διοργανώνουν εκδηλώσεις και συσκέψεις, καλώντας γονείς και μαθητές και προτάσσοντας την ανάγκη κοινής πάλης για την ασφάλεια των σχολικών υποδομών.

Συγκεκριμένα:

  • Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης» οργανώνει σχετική εκδήλωση - συζήτηση τη Δευτέρα 27 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στη Βίλα Στέλλα (Ν. Ηράκλειο). Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτζής, πολιτικός μηχανικός, μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ.
  • Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη» οργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 27 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο 2ο Δημοτικό Αθηνών (Δαμάρεως 65).
  • Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Σωκράτης» οργανώνει σύσκεψη την Τρίτη 28 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών.
Πίσω από τις ανάγκες ο αριθμός των τμημάτων ένταξης

Χωρίς υποστήριξη παραμένουν 123 μαθητές στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Πέραμα, που έχουν ήδη αξιολογηθεί από τα ΚΕΔΑΣΥ με γνωματεύσεις που αφορούν μαθησιακές δυσκολίες και προτείνεται η φοίτησή τους σε Τμήμα Ενταξης, χωρίς να υπάρχει τέτοιο. Το θέμα έχει αναδείξει η ΕΛΜΕ Πειραιά μαζί με φορείς του γονεϊκού κινήματος, ενώ ομόφωνο ψήφισμα έχει εκδώσει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Αντίστοιχες ελλείψεις υπάρχουν στον δήμο Κορυδαλλού, στον δήμο Πειραιά και στον δήμο Νίκαιας - Ρέντη, από τους μεγαλύτερους δήμους στην Ελλάδα, λειτουργούν από τρία τμήματα ένταξης. Σε συνάντηση που είχαν με την υφυπουργό Παιδείας η ΕΛΜΕ και φορείς του Περάματος, από πλευράς υπουργείου η απάντηση στο αίτημα για ίδρυση τμημάτων ένταξης ήταν αρνητική, «χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτημάτων για ίδρυση ΤΕ το 2021 (ήταν η τελευταία φορά που στάλθηκε από το ΥΠΑΙΘ εγκύκλιος - πρόσκληση)! Επικαλέστηκε επίσης τον φόρτο εργασίας λόγω του ενδελεχή ελέγχου των υπό έγκριση αιτημάτων (για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, γιατί για τη Δευτεροβάθμια έχει ολοκληρωθεί), των οποίων ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία, μέχρι και την επικείμενη διάλυση της Βουλής, λόγω εκλογών». Τα παραπάνω επισημαίνει η ΕΛΜΕ, που αναφέρεται επίσης στην απουσία κάθε σχεδιασμού και πρόβλεψης για κάλυψη των αναγκών, στην αντίληψη που αντιμετωπίζει ως κόστος την εκπαίδευση των παιδιών. «Πρόκειται για μια απαράδεκτη, τραγική κατάσταση, που υποβαθμίζει κατάφωρα την ειδική εκπαιδευτική στήριξη, που χρειάζονται οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», έχει επισημάνει επανειλημμένα η ΕΛΜΕ Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ